17/May/2024 16:38:23 / TeshaDesign / komentara: 2

Svet digitalnog marketinga se stalno menja, tako da potraga za inovativnim strategijama traje bez prestanka. U poslednje vreme, izdvojila se jedna nova strategija koja je privukla pažnju SEO stručnjaka, a to je neurolingvističko programiranje, ili skraćeno – NLP. Ali šta tačno predstavlja NLP i kako se može primeniti u digitalnom marketingu?

Jer sve što ste o tome do sada, možda i čuli, odnosilo se na nešto vezano za psihologiju, unapređenje načina života, pa čak i ostvarenje vaših snova. Zato hajde prvo da malo istražimo ovaj pojam…

Dakle, šta je neurolingvističko programiranje (ili NLP)?

Neurolingvističko programiranje je psihološki pristup koji uključuje analizu strategija koje koriste uspešni pojedinci, i njihovu primenu za postizanje ličnih ciljeva. Povezuje misli, jezik i obrasce ponašanja, naučene kroz iskustvo sa specifičnim ishodima.

Kreatori NLP-a su Dr Ričard Bendler (Richard Bandler), Džon Grinder (John Grinder) i Frenk Pučelik (Frank Pucelik). Njih trojica bili su fascinirani idejom o ljudskoj izvrsnosti. Shodno tome, zacrtali su sebi ulogu u modeliranju obrazaca ponašanja jednog genija.

Pa tako, Bendler NLP definiše kao “metodologiju za modelovanje izvanrednih performansi, koje postižu geniji i lideri u svojoj oblasti". Ali, ono čime se mi bavimo u ovom tekstu je primena NLP-a u digitalnom marketingu, pa ćemo se sada vratiti na put sa koga smo na trenutak skrenuli…

U redu, kakva je mehanika NLP-a u digitalnom marketingu

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/business-plan-schedule-written-on-the-notebook-6476808/

Da bismo uspeli da shvatimo uticaj NLP-a na digitalni marketing, potrebno je da se upustimo u njegovu mehaniku. U svojoj suštini, NLP se bavi razumevanjem, interpretacijom i efikasnom upotrebom jezika. Radi se o prepoznavanju obrazaca i njihovom korišćenju za uticanje na ponašanje. U digitalnom marketingu, ovo se prevodi u razumevanje jezičkih obrazaca vaše ciljne publike, i korišćenje tog znanja za kreiranje privlačnog sadržaja.

Na primer, upotreba NLP-a u kreiranju sadržaja može da znači da analizirate jezičke obrasce svoje ciljne publike, i u skladu sa tim, prilagođavate svoj sadržaj kako bi rezonovao s njima na dubljem nivou. Ovo može da uključuje upotrebu određenih fraza ili ključnih reči koje vaša publika često koristi, kao i strukturisanje vašeg sadržaja na način koji se usklađuje s njihovim načinom razmišljanja.

Pored toga, NLP može da se koristi za kreiranje ubedljivijih poziva na akciju (CTA). Razumevanje kako vaša publika obrađuje informacije i donosi odluke vam pomaže da sastavite pozive na akciju za koje postoji veća verovatnoća da će da izazovu pozitivan odgovor.

Na primer, ako vaša publika dobro reaguje na hitnost, možete da koristite fraze poput "ograničena ponuda", ili "pozovite odmah", ili možda “ako u narednih pola sata pozovete”, u svojim pozivima na akciju.

NLP takođe može da se koristi za povećanje efikasnosti email marketinških kampanja. Analizirajući jezičke obrasce uspešnih email kampanja, možete da identifikujete šta funkcioniše, pa to i primenite pri kreiranju. Ovo može da uključuje sve, od naslova, preko sadržaja emaila, do poziva na akciju.

U suštini, NLP pruža okvir za razumevanje i uticanje na ljudsko ponašanje. Primenom ovog okvira u digitalnom marketingu, marketari mogu da kreiraju efikasnije i privlačnije kampanje koje rezoniraju sa njihovom ciljanom publikom. Kao što kaže Dr Bendler: "NLP je stav i metodologija, a ne trag tehnika koje ostavlja iza sebe". Zato bi bilo dobro da, kao marketari, usvojimo ovaj stav i metodologiju, kako bismo na najbolji način iskoristili moć NLP-a u digitalnom marketingu.

A kako da iskoristimo NLP u digitalnom marketingu?

U kontekstu digitalnog marketinga, NLP može da se koristi za razumevanje i uticanje na ponašanje potrošača. Jer NLP može da pomogne marketarima da kreiraju efikasnije kampanje, razumevajući jezičke obrasce i ponašanja njihove ciljne publike, a sve to kroz sledeće tehnike…

# Personalizacija i iskustvo kupaca

Personalizacija je ključni aspekt modernog digitalnog marketinga. Sa NLP-om, marketari mogu da prilagode svoj sadržaj i poruke individualnim potrebama i preferencijama svojih kupaca. A sve to značajno može da poboljša njihovo korisničko iskustvo, i dovede do veće angažovanosti i stope konverzije.

# Poboljšanje SEO

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/three-white-and-black-scrabble-tiles-on-brown-wooden-surface-270637/

Kao što smo već više puta rekli, SEO optimizacija je posao koji nikada ne može da bude završen u potpunosti. Isto tako, i NLP takođe može da igra ključnu ulogu u optimizaciji za pretraživače. A Guglov BERT algoritam koristi NLP kako bi bolje razumeo kontekst reči u pretragama. Razumevanjem i iskorišćavanjem ovoga, marketari mogu da optimizuju svoj sadržaj tako da se bolje rangira u rezultatima pretrage.

# Marketing na društvenim mrežama

NLP može da se koristi za analizu sentimenta na društvenim mrežama, i razumevanje osećaja potrošača prema brendu ili proizvodu. Ovo može da pruži vredne uvide, koji mogu da se iskorite u kreiranju marketinških strategija.

#Dizajn i razvoj web sajtova

U dizajnu i razvoju web sajtova, NLP može da se iskoristiti za kreiranje intuitivnijih i korisnički prijateljskih interfejsa. Razumevanjem kako korisnici interaguju sa sajtom, developeri mogu da stvore angažovanije i efikasnije korisničko iskustvo, koje će korisnike zadržati duže na vašem sajtu.

# Kreiranje događaja

U kreiranju događaja, NLP se može iskoristiti za razumevanje šta učesnici žele, i traže od određenog događaja. Ovo može da pomogne planerima da kreiraju angažovanije i uspešnije događaje.

# Strategija digitalnog marketinga

Na kraju, NLP može da bude vredan alat u razvoju sveobuhvatne strategije digitalnog marketinga. Razumevanjem jezika i ponašanja potrošača, marketari mogu da kreiraju efikasnije i preciznije ciljane kampanje.

I na kraju, kakva je budućnost NLP-a u digitalnom marketingu?

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/woman-using-vr-goggles-outdoors-123335/

Primena NLP-a u digitalnom marketingu još uvek je u ranoj fazi, ali je potencijal ogroman. Kao što Dr Grinder kaže: "NLP se ne odnosi samo na kompetenciju i izvrsnost, već i na mudrost i viziju". Kao marketari, svi se mi trudimo da iskoristimo svaku mudrost i viziju kako bismo kreirali efikasnije i angažovanije kampanje, pa zašto ne bismo i ovu?!

U današnjem konkurentnom okruženju nije dovoljno samo da pratite najnovije trendove, morate da se trudite da budete i ispred njih. I ne smete da gledate usko, već da se trudite da razvijate svoje potencijale, kroz nove tehnike kako samog digitalnog marketinga, tako i uopšte, jer mnogo toga, primenjivo je i na razne životne okolnosti.

NLP se najčešće i koristi za unapređenje i lični razvoj, jer utiče na svaki aspekt vašeg života. Ako vas interesuje ova tehnika, jedan od najboljih instituta na našim prostorima je onaj koji vodi Slavica Squire. Oni organizuju kurseve koji su već pomogli hiljadama ljudi da ostvare i unaprede svoje potencijale.

Kao što vidite, neurolingvističko programiranje je primenjivo i na digitalni marketing, i može u velikoj meri da pomogne i unapredi vaše poslovanje. A jeste li se već ranije susreli sa ovim terminom? Kako vam se dopada? Jeste li pomislili da može da vam pomogne i u SEO optimizaciji?

Podelite svoje misli sa nama u komentarima. Unapred hvala.

 

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/brown-framed-eyeglasses-905163/

Autorski tekst: Jelena Todorović