06/Sep/2022 11:30:55 / TeshaDesign / komentara: 3

Zašto digitalni marketing?

 

Zato što je to trend, standard i najracionalniji način da upravljate vašim budžetom za promociju usluga i proizvoda preko veb sajta. 

Po naški, da se reklamirate i da vas ceo svet vidi u najboljem svetlu i za što manje para. Ili makar oni koji treba da vas vide.

Da ne bi bilo zabune, kroz digitalni marketing proteže se i Internet marketing koji se odnosi na online kanale oglašavanja. Digitalni marketing ima širi opseg kanala i samim tim je teži za implementaciju i praćenje efekata ulaganja (levak konverzije ili po naški funnel).


Samo se svemir brže širi


Digitalni marketing obuhvata širok spektar kanala tako da strategija ulaganja u njega jeste sve samo ne jednostavna stvar. U ovom tekstu izdvojićemo one kanale koji se najčešće koriste i osvetliti kanale oglašavanja u kojima leži značajan potencijal, ali ih većina marketara iz različtih razloga ređe koristi.

Najvažniji i najracionalniji kanali digitalnog oglašavanja su:
 

 1. Optimizacija za pretraživače  (SEO)
 2. Marketing sadržajem
 3. Plaćeno oglašavanje (SEM)
 4. Društvene mreže
 5. E-mail marketing
 6. Strategije za oglašavanje na mobilnim telefonima, tabletima (SMS oglašavanje)
 7. Plaćeni tekstovi i baneri na relevantnim sajtovima
 8. Televizija kao tradicionalni medij
 9. Radio oglašavanje
 10. Gerila marketing
   

1. Optimizacija za pretraživače  (SEO)


Ako se pitate zašto baš optimizacija za pretraživače pri čemu primarno mislimo na optimizaciju za Google ili ono po naški SEO na prvom mestu, to je zato što je upravo SEO najracionalniji vid ulaganja na Internetu. Prirodna pretraga i pojavljivanje vašeg sajta u rezultatima organske pretrage u SERP-u je za većinu industrija najbolji put do potencijalnih kupaca ili korisnika usluga.

Izdvajamo: SEO čini vaš sajt vidljivim 24h svaki dan 365 dana u godini. I onaj prestupni dan kada se pojavi. Ako je sajt dobro pozicioniran na relevantne ključne fraze poslovanje benefite od dobrog rada na SEO možete i sami da pretpostavite.

Plus: Na duže staze najbolji povrat investicija (ROI),vidljivost 24h/365
Minus: Rezultati rada na SEO se ne vide odmah već posle određenog vremena u zavisnosti od konkurencije. Ne donosi svaki rad na SEO dobre pozicije u SERP-u, već to umeju da urade samo firme koje treba da prepoznate. Kako? Ako se potudite saznaćete.


2. Marketing sadržajem


Upravljanje sadržajem na stranici jeste nauka za sebe. UI i UX standardi, pa zahtevni algoritmi pretrage koji rejtinguju svaku stranicu ponaosob, čine kreiranje sadržaja na stranicama veštinom koja može da vas izdvoji od konkurencije. Ako je sadržaj kvalitetan u pozitivnom smislu, ali važi i obrnuto. Kvantitet ne donosi preko potrebne rezultate.

Kako ukomponovati tekst, slike, video zapise, grafikone, pozive na akciju na sajtu? Pogledajte ovaj uspešan blog na sajtu za nekretnine i zapitajte se zašto je bolji od blogova konkurencije? Kako izdvajati isečke za posetioce i mašine, kako raditi interno i eksterno linkovanje na stranicama, jesu istinske tajne uspeha pojedinih sajtova i stranica.

Ciljano prilagođavanje sadržaja na stranicama mašinama za pretragu i očekivanjima ciljnih posetilaca je pravi ekpsertski posao kako za kopirajtere tako i za iskusne marketare.

Izdvajamo: Ne postoji čarobna dobitna formula kreiranja uspešnog sadržaja koja važi za svaku industriju i za svaki tip sajta. Ali postoje iskustva i postoje UI i UX standardi i zahtevi aktuelnih algortimi za rangiranje. Ko ume da ih prati, razume i implementira pobeđuje.

Plus: Sadržaj koji je konkurentniji od sadržaja kokurencije držaće vas dugo na dobrim pozicijama u SERP-u.
Minus: Evolucija sadržaja na Internetu, uz izraženu konkurenciju, čini ovaj posao sve komplikovanijim i zahtevnijim. Morate se stalno dokazivati u ovom poslu.


3. Plaćeno oglašavanje (SEM)


Ono kada platim i odmah budem prvi na Google. Može naravno i tako. Ko te pita za cenu klika, onpage optimizaciju, landing page ili relevantnost stranice i sajta. Platiš za apsolutno prvu poziciju i sve gotovo. Nije ni toliko važno što je često povrat novca manji od uloženog. Jer telefoni zvone.

Tako razmišlja dobar deo vlasnika sajtova koji ulaže u plaćene oglase na Google. Cena po kliku 1,2,.. EUR. Sitnica. Kad mu kažete da ako bi radio SEO cena bila bi 0.3 EUR po kliku kao da ga teorijom relativiteta bičujete. Ma što bi sitničavili. Ima se može se. A taj SEO je spor i nemam poverenje u klinca iz komšiluka ‘kanda’ firme i agencije za SEO ne postoje. Hoću sve i odmah mada imam nameru da dugo poslujem. Čuveni srpski paradoks.

Izdvajamo: Nije isto platiti 1000 eura i imati 5 konverzija ili platiti 1000 euro i imati 25 konverzija, šta god da su te konverzije. Ko razume naći će načina da shvati da nije svejedno kako ulagati u plaćene oglase na Google.

Plus: Rezultati se vide odmah.
Minus: Cena koštanja, povremena vidljivost.


4. Društvene mreže


Marketing na društvenim mrežama je popularan i neizostavan poslednjih godina. Ako ne znaš gde ćeš da se reklamiraš Facebook, Instagram, You Tube, Tik Tok čekaju da se pojavite.


Da li treba da se pojavite na društvenim mrežama?


Treba. Ali malo drugačije nego što je obično postovanje i bustovanje objava. Odnosno malo više drugačije. U osnovi najvažniji efekat promocije na društvenim mrežama se ogleda kroz brendiranje i povećanje svesti potencijalnih korisnika vaših proizvoda odnosno usluga. A stvaranje lojalnih praitlaca je poslastica kojoj ne možete da odolite.

Izdvajamo: Nastup na društvenim mrežama je posao za profesionalce. Tačka. Možete i sami, ali to je rizik jer previše toga se treba znati da bi se uspešno borili sa konkurencijom.

Plus: Društvene mreže daju mogućnost obuhvata ogromnog broja potencijalnih klijenata.
Minus: Više orijentisane ka brendiranmju nego ka direktnoj prodaji za većinu industrija. 

 

5. E-mail marketing


Ko danas ne koristi email? Kako iskoristiti tu činjenicu uzimajući u obzir da se pojavio i taj famozni GDPR kao pokušaj sprečavanja SPAM poruka (čitaj ograničavanja monopola nekoliko najvećih Internet firmi)?
Kako doći do mejlova potencijalnih klijenata? Kako vodite email kampanje? Kako komunicirati sa onima koji su vam poslali email? Niko ne zna odgovore na sva pitanja i sve što sija ne zablista. Potražite odgovore na pravom mestu za SEO i saznaćete.

Izdvajamo: Ako ste mislili da ste kupovinom jeftinih mejling lista i slanjem cirkularnih mejlova zaokružili e-mail marketing u krivu ste. Nije to tako. Za e-mail marketing neophodni su vam jaki interni resursi i pametni softveri na sajtu. Proverite koliko je pametan vaš veb sajt u pogledu akvizicije i korespodencije sa zainteresovanim posetiocima.

Pitanje za milion dolara. Koliko ste izgubili konverzija jer ste se zaustavili na prvom poslatom mejlu na koji niste dobili odgovor?

Plus: Mnogo besplatnih servisa za cirkularno slanje mejlova
Minus: Sporo pravljenje ciljanih mejling lista. Potrebni složeni softverski i edukovani ljudski resursi za zaokruživanje komuniciranja sa zainteresovanim pretplatnicima na vaše mejling liste.


6. Strategije za oglašavanje na mobilnim telefonima, tabletima (SMS oglašavanje)

 

Primetili ste da povremeno umesto poruka poznatih na vaš mobilni telefon stižu i reklamne poruke. Kako kroz Viber tako i kroz Whatsapp ili standardne poruke. Sve više kroz prva dva servisa jer se mogu izmeriti efekti kampanja. Niste zaštićeni ni na ovim platformama i zaboravite na privatnost.

Suviše veliki novci su u pitanju da biste imali taj komfor. Naravno, nekima to prija da i preko ovih kanala dobijaju povratne informacije o na primer, smanjenju cene nekretnine ili cene automobila za koji je zainteresovan. Mogućnosti pametnog korišćenja ovih servisa su veoma zanimljive i ako se malo zamislite ukazuju na uzbudljiv potencijal.

Izdvajamo: Prošlo je vreme klasičnih pisama, obaveštavanja o popustima, promocijama, aktuelnostima. Mobilne platforme su preuzele primat i treba se na vreme prikljuliti u taj voz. Reklame i korespodencija sa potencijalnim kupcima putem moćnih servisa kao što su Viber i  Whatsapp su dragocene za svaki marketinški nastup.

Plus: Direktna komunikacija sa potencijalnim klijentima
Minus: Na granici SPAM-a i ugrožavanja privatnosti pa treba pažljivo proučiti GDPR.


#7. Plaćeni tekstovi i baneri na relevantnim sajtovima


Kako ćete prepoznati na primer, plaćeni tekst na velikim portalima koje volite da čitate? Lako. Ukinuta je mogućnost komentarisanja tih tekstova, pored naravno odgovorajućih informacija o tome da se radi o PR ili promo tekstu. Da li je korisno ulagati u PR tekstove i banere na posećenim sajtovima? Jeste. Pored ciljanih posetilaca dobijate i linkove sa visoko rangiranih portala.

Izdvajamo: U cilju brze promocije i upoznavanja potencijalnih klijenata sa na primer, novim proizvodima, PR tekstovi i baneri na posećenim sajtovima i portalima mogu doneti nove kupce i povećati značaj vašeg sajta.

Plus: Novi kupci, linkovi sa sajtova koji imaju visok rejting na Google.
Minus: Cena koštanja i brzo zastarevanje PR tekstova.

 

#8. Televizija kao tradicionalni medij


Biznis prati kupce. Ima li ih među konzumentima televizijskog medija? Ima, itekkao ima. Nisu te reklame što vas svakodnevno nervirjau slučajno tu. TV kao tradicionlani medij ima svoje značajno mesto i jedna je od jako uticajnih kanala za oglašavanja. Kako i koliko ćete ga koristiti i iskoristiti zaviisi pre svega od vašeg budžeta.

Izdvajamo: Internet i digitalni mediji jesu popularni i u trendu. Ali, ne smeju se zanemarivati tradicionalni mediji kao što je TV koji i dalje opstaje.

Plus: Dostupnost vašeg biznisa širokoj populaciji
Minus: Cena koštanja


#9. Radio oglašavanje

 

Daje se na znanje. I dalje značajan broj ljudi sluša radio, kako u kolima, na poslu a koliko je žilav i istrajan ovaj medijum pokazuje i sve veći broj Internet radio stanica. Veliki broj marketara jednostavno ignoriše ove činjenice uz nesuvisla obrazloženja da je teško ispratiti efekte ulaganje u iste. Jeste malo teže ali ne i nemoguće. 

Izdvajamo: Radio oglašavanje nekima deluje arhaično. Iskusnim i kreativnim marketinškim timovima ovaj medij ili kanal oglašavanja je veoma zanimljiv.

Plus: Pristupačna cena, veliki domet u broju potencijalnih konzumera vaših proizvoda i usluga.
Minus: Više namenjen za promociju brenda nego za direktnu prodaju.


#10. Gerila marketing


Iako na 10-tom nikako ne smete zanemariti niti potceniti snagu gerila marketinga. U ovaj vid marketinga spadaju sve one marketinške strategije koje karakterišu minimalna ulaganjima i nekonvencionalne metode oglašavanja. Od bandere do naziva vašeg free WiFi.


Gerila marketing
 

Izdvajamo: Ako ste dovoljno kreativni prethodnih 9. kanala vam možda i neće biti potrebno.

Plus: Minimalna ulaganja, samo nebo je granica u pogledu mogućih efekata ove vrste marketinga.
Minus: Nije lako naći kreativce i agencije za ovu vrstu marketinga.