09/Dec/2016 11:46:41 / TeshaDesign / komentara: 0

Email marketing je poseban vid reklamiranja na Internetu. On može biti veoma koristan, kako za SEO strategije, tako i za poboljšanje nastupa na globalnoj mreži. Takođe, dobro osmišljene, planirane i realizovane email kampanje mogu da doprinesu poboljšanju pozicije sajta u pretragama, kao i povećanju profita poslovanja. Jedna osobina koju retko ko ne voli posebno favorizuje ovaj vid oglašavanja. Jeftino je, da ne kažemo skoro pa besplatno. Dakle, vredi se malo bolje upoznati sa ovim načinom reklamiranja na Internetu. Ako se ove tehnike i taktike koriste u skladu sa prihvaćenim standardima, vrlo brzo ćete mnogo više pažnje i resursa usmeriti ka ovom segmentu poslovanja.


E-mail kampanje


Svi smo naučili šta je email. Šta je mejl kampanja? Jednostavno, jedan od načina da plasirate određene informacije do vaših lojalnih ili potencijalnih klijenata, odnosno konzumenata.Teško da postoje oni korisnici virtuelne mreže koji se nisu susreli sa emailom (mejlom). To je jedan od najpopularnijih servisa, i postaje ekspertski posao kako voditi email marketing, odnosno kreirati i pratiti uspešnost mejl kampanja. Iz ugla korisnika, danas je teško motivisati vlasnika naloga da čita mejl od nepoznatog pošiljaoca. Pre svega spameri, prevaranti i razni drugi nelegalni, agresivni i odbojni načini korišćenja ovog servisa, stvorili su kod običnog korisnika odbojnost prema mejlu od nepoznatog pošiljaoca. Dakle, da bi lakše prišli potencijalnom klijentu, potrebno je da sa njegove strane ne bude etiketirani kao spamer. Takođe, znajući ponešto o primaocu mejla potrebno je isit prilagoditi, imati kreativan nastup, kako bi ga dodatno motivisali i zainteresovali da pročita vaš mejl, i eventualno poseti vaš web sajt. Na taj način prebrodili najteži korak, a ostalo je istorija.

 

Za sve kreatore mejl kampanja i korisnika miliona adresa sa nepoznatom strutkurom vlasnika tih naloga, jedna važna napomena. Provajderi, servisi za poštu, kao i klijent programi za poštu i antivirus programi, su sve pametniji i rigorozniji. Ne isplati se rizikovati, jer negativna reklama je mnogo bučnija i prodornija od pozitivne. 

Ukoliko imate ambicije da duže poslujete i stvarate brend na Internetu, onda su nedozvoljene i nepopularne metode, koje više nalikuju spamerskim, loša investicija. Kada šaljete cirkularni mejl nepoznatom primaocu, stavite mu do znanja da je to jednokratan mejl. U skladu sa tim dajte mu mogućnost da se odjavi sa liste.

Naša sugestija je da vaše mejl kampanje usmerite prema ciljanoj publici, pri čemu su efekti i stope konverzije merila uspešnostii korisnosti istih.  


Kako doći do email adresa ciljanih klijenata?


Dva su osnovna načina. Kupovina mejl adresa i prikupljanje adresa putem prikladnih formulara na sajtu, odnosno, anketnih strategija. Kupovina mejlova može biti korisna, ako nemate svoju bazu, pa želite da brzo dožete do onih koji su potenciajlno vaši konzumenti. Ne preporučujemo kupovinu neproverenih mejl lista, nesređenih i zastarelih. Slanje  mejlova na nepoznate adrese nosi adekvatne rizike da vas prijave kao spamersku firmu, tako da budete obazrivi ukoliko budete koristili ovu strategiju za mejl marketing.


Privlačenja ljudi putem email formulara na web sajtu stvara dobru bazu podataka za plasiranje bitnih informacija kao i stvaranje lojalnosti prema potencijalnim korisnicima. Na žalost, veliki broj vlasnika veb sajtova ne vidi potencijal ovakvog načlina komuniciranja sa posetiocima svog sajta. Pogotovo što postoje provereni servisi poput mailchimp, pomoću kojih mogu besplatno da se vode mejl kampanje za više hiljada mejlova i slanje više newslettera u toku meseca. Na marketinškim timovima je da dođu do korisnih adresa, da kreiraju dovoljno atraktivne kampanje, a infrastruktura je odavno prisutna tu pored nas.  

Još jedna, ne manje značajna korist od ove vrste marketinga, je povećanje dolaznog saobraćaja na web sajt. Na taj način se dolazi do novih posetilaca, a što povećava značaj i rejting stranica sajta kod web pretraživača. U stvari pametno i kreativno kreirane e-mail kampane su kao neki mamac za privlačenje posetilaca na naš web sajt. Jer, na sajtu imamo mogućnost da predstavimo i zaintrigiramo posetioca na više načina, odnosno da ga lakše pridobijemo i stvorimo lojalnog i akvinog kupca, tj. konzumenta usluga.


Šta se nudi kroz mejl kampanje?


Kreativnosti i razumevanje psihologije Internet korisnika čine razliku između uspešnih i neuspešnih kampanja. Kroz ova servise potencijlanim korisnicima predstavljamo:

  • Akcije i promo ponude
  • Informacije o novim proizvodima, uslugama ili poboljšanju postojećih
  • Najavu javnih događanja povezanih sa vašim poslovanjem.
  • Potvrdne informacije o korišćenju nekih servisa i usluga na web stranici (prijave, registraicje, kontakt formulari, kupovine na sajtu)
  • Ostale informacije koje su lokalnog karaktera, a mogu biti interesantne za primaoca mejla


Kako treba da izgleda mejl kampanja?


Naravno, kao i drugim virtuelnim sferama, sve se vrti oko forme i sadržine. Forma treba da bude dovoljno personalizovana, kreativna i inspirrativna za one kojima se vaš mejl pojavi u njihovom inboxu. To znači da primalac iste treba da oseti prisnost, želju da pročita sadržaj poruke, i da ga zaintrigira da nastavi komunikaciju ili informisanje preko vašeg sajta.

Dakle, da ojača povezanost sa vama. Možda shvatate zašto veliki igrači neprestano kao hrčki, skupljaju informacije o svakom od nas.

Oni, tj. pametni programi, prave naše profile i u skladu sa tim nude nam ono što najviše volimo, a što realno možemo sebi da priuštimo.

Informacija kao moć na Internetu čini razliku između velikih kao što su Google, Facebook, i onih za koje niko nije čuo. Veliki imaju informacije i umeju njima da upravljaju.

Šta treba znati? Kao i u realnom životu, različite osobe različito reaguju na sadržaje koji im se plasiraju. U skladu sa tim prilagodite formu i sadržaj navikama i karakteru vaše ciljne populacije. Ubedljivost, prisnost i iskrenost su univerzalni putevi do dobre komunikacije sa vašim klijentima. 

Sadržaj i forma prilagođena afinitetima primaoca je garancija uspešnosti mejl kampanje.


Praćenje uspešnosti e-mail kampanja


Kako da znate koliko su vaše kampanje uspešne? Lako. Koristite savremene email servise koji pružaju te mogućnosti. Dakle, očekuje se da pratite statisitke broja otvorenih mejlova u kampanji, stope konverzije, broj klikova ka sajtu. Odnosno relevnante podatke da li se ovaj posao radi u skladu sa željama i ambiicjama.

Ukoliko nemate soptsvenih resursa za ovaj psoao angažujte firme koje umeju da prave efektiivne email kampanje. Isplatiće vam se vrlo brzo! Naravno, kao i drugim sferama, testiranje, praćenje, analiza i prilagođavanje email strategija, tehnika kampanja, su načini povećanja uspešnosti istih, ali i celokupnog nastupa na Internetu.