26/Sep/2015 09:49:10 / TeshaDesign / komentara: 2

Socijalne mreže su novi oblik virtuelne komunikacije, one su značajno funkcionalnije i bogatije korisnim svojstvima nego elektronska pošta. Socijalne, ili društvene mreže, su naša svakodnevnica, sve prisutnija i ne smemo ih ignorisati, već uložiti napore 
da ih bolje razumemo kako bi smo i sopstveno prisustvo na istim učinili da bude u skladu sa našim željama i potrebama.

 

Tik Tok


Iznenađeni ste? Prvo pa neki Tik Tok. E pa uključite se u nove trendove jer tehnologije ne stoje. Tik Tok je najbolji primer kako se za kratko vreme mogu promeniti trendovi u veoma konkurenntim sferama Interneta.
 

Šta je Tik Tok?


Da. To je još jedna mreža za deljenje video sadržaja. Ima caka. Video zapisi ne smeju biti duži od jedne minute 15s je najčešća dužina video zapisa! Ciljna grupa je drugačija. Dominantna je populacija u dobi od 16 do 24 godine. 


Koliko je popularna ova društvena mreža?


Dovoljno je reći preko 800 000 000 korisnika. Da, dobro ste pročitali, To je najbrže rastuća mreža sa preko osam stotina miliona korisnika.

Nemate nalog na Tik Tok platformi? Pa, besplatno je i pogledajte za čim je svet poludeo a 'ameri' čupaju kosu jer je to, gle čuda, kineski proizvod. I ugrožava njihovo čedo YouTube. I to ozbiljno ugrožava.

Čemu ova mreža duguje na uspehu?

Možda činjenici da TikTok u prvi plan stavlja produkciju kreativnog video sadržaja. Možda još nečemu ali kreativnost je na ovoj mreži posebno cenjena i viralna.

 

Facebook (Fejsbuk)

Fejsbuk je defitivno najpopularnija društvena mreža na svetu. Sa preko milijardu zvaničnih korisnika i blizu toliko aktivnih korisnika to je zastražujući moćno okruženje koga moramo jako dobro poznavati i pokušati iskoristiti za sopstveno poslovanje. Sadržaj koji se deli i korisit na ovom servisu nije izolovan od glavnih pretraživača, i značajno može da unapredi rejting ako se pametno iskoristi.

 

YouTube

YouTube je fantastični rast postigao poslednjih godina. To je najpopularniji servis na Internetu za razmenu video sadržaja gde korisnici mogu postavljati, pregledati i ocenjivati druge video klipove.

 

Twitter (Tviter)

Tviter nije društvena mreža sam po sebi. 
Da olakšamo Twitter je kao Fejsbuk koji nema lsika, li gle čuda. U poslednje vreme mogu i slike i video, može sve. Pa, da li je kao Fejsbuk? Nije, jer još uvek je ograničenje jednog Tvita 140 karaktera.

Kako funkcioniše Tviter?

Vi izabirate koje ljude želite da pratite. Kada pokrenete, prikazuju se hronološki “Tvitovi” svih onih koje pratite. 
Takođe, važi i suprotno, svi koji prate vas videće ono što ste vi napisali. Ako ste zvezda rok end rola, i da škrabate besmislene fraze po tastaturi i tvitujete, imaćete hrpu pratioca kojima će to biti zanimljivo i, što bi rekli klinci, cool. Međutim, ako još niste na tom niovu, onda vsaši tvitovi treba da zagolicaju maštu i bude znatiželju da vaši pratioce požele da pročitaju i sledeći tvit i tako unedogled. Naravno, to nije jednostavno, ali vežbajte, tvitujte onako kako bi ste želeli da tvituju oni koje vi pratite i nikad se ne zna. 

Za početak pratite TeshaDesign Tviter nalog i možda dobijete neku idjeu da obogatite i sopstveni nastup na istom.

Koristite Tviter da biste od njega imali koristi. Sve se to da naučiti.

 

Instagram

Instagram je osmišljen kao društvena namenjena prevashodno za deljenje fotografija. 

 

LinkedIn

LinkedIn predstavlja najveću i najpopularniju poslovnu društvenu mrežu, namenjenu poslovnom umrežavanju potencijalnih poslodavaca  kao i onih koji traže buduće poslodavce, odnosno poslovne partnere. Poznata je i pod nazivom “Fejsbuk za posao”. Kao biznis mreža, sigurnost je, u odnosu na ostale društvene mreže, na zavidnom nivou.

 

Pinterest

Pinterest je na svojoj veb stranici opisan kao virtualna tabla, ili drugačije rečeno, virtuelno mesto na kojem možete da sakupljate i ostavljate stvari koje volite.  

 

Google Plus

To je Guglova društvena mreža koja pomoću svojih brojnih aplikacija omogućava deljenje fotografija, video zapisa i linkova. Veoma sličan koncepciji Fejsbuka, ali zbog dominacije Gugla na polju mašina za pretraživanje, za sve one koji žele visoko pozicioirane web stranice, jednostavno je obavezno prisustvo na ovoj mreži. TeshaDesign GooglePlus možete pogledati na ovoj adresi.

 

Vkontakte

 

Vkontakte ili VK (rus. ВКонтакте; hrv. "U kontaktu") je najveća i najpopularnija društvena mreža u Rusiji. Način funkcionisanja neodoljivo podseća na društvenu mrežu Facebook, ali je u pojedinim elementima jednostavnija i logičnija za korišćenje.

Ova mreža je pored Rusije, popularna i u državama bivšeg Sovjetskog Saveza, a ima članove i iz mnogo drugih zemalja, uključujući i Srbiju. To je jedna od top 5 posećenih stranica u Rusiji pa o prisustvu na istoj treba itekako razmišljati.

Pogledajte TeshaDesign stranicu na Vkontakte.