12/Jan/2024 13:18:12 / TeshaDesign / komentara: 3

Kada je u pitanju content marketing, praćenje trendova je ključno. Da biste kreirali uspešne content strategije, morate da držite korak sa najnovijim dešavanjima. Zato zaronimo malo dublje, da bismo otkrili ključne content marketing trendove, koji će dominirati ovim vodama u 2024. godini. Pa hajde da vidimo šta se to novo očekuje…

#1. Personalizacija sadržaja, uz pomoć veštačke inteligencije

Otkad je krenula ekspanzija veštačke inteligencije, stalno smo slušali kako će nas “pregaziti”, kako će nas “pojesti”, i kako ćemo zbog nje pogubiti poslove. A šta smo mi uradili – upravo suprotno! Naučili smo da je koristimo, tako da je postala naš “dobar sluga”, a ne “zao gospodar”. Cvrc!

Upravo tako, jednim od najznačajnijih dostignuća u content marketingu smatra se integracija tehnologija koje koriste veštačku inteligenciju. Algoritmi mašinskog učenja omogućavaju kreatorima analizu velike količine podataka, za veoma kratko vreme. Tako da, uključivanje veštačke inteligencije u content marketing, pomaže da se kreira personalizovan i relevantan sadržaj za potrošače.

Kako kaže “McKinsey & Company”, jedna od vodeći svetskih konsultantskih kompanija, 76% korisnika kaže da personalizovana komunikacija od strane brenda, utiče na njihove odluke o kupovini. Štaviše, 78% je potvrdilo da su motivisani da preporuče ili ponovno kupe proizvode istog brenda.

I, kakav zaključak se iz svega ovoga nameće? Investirajte u alate i platforme sa veštačkom inteligencijom za personalizaciju sadržaja, i pružite potrošačima iskustva koja će na njih ostaviti snažan utisak. Alata je svakog dana sve više, tako da svakodnevno mora da se uči. Ali, gledajte na to kao na investiciju u budućnost, koja će vam omogućiti da sa manje truda, dobijete bolje rezultate.

#2. Izgradnja autoriteta uz pomoć tekstova u dugim formama

Duga forma ponovo dobija na značaju, jer čitaoci cene detaljan, informativan sadržaj, koji pokazuje stručnost brenda. Ovo je odličan način da postojećim kupcima date do znanja da brinete o njima (što posebno vole), i izgradite poverenje kod potencijalnih klijenata.

Možda će vas začuditi, jer se najčešće misli da današnji prosečni korisnici čitaju veoma malo, ali članci sa 2.000 do 2.500 reči, ostvaruju najveći organski promet. A osim toga, bivaju nagrađeni većim angažmanom i deljenjem na društvenim mrežama.

Znači, duga forma konačno dobija zasluženi značaj! U skladu sa tim, naš savet vam je da kreirate vredan sadržaj dugih formi, koji će u određene teme ući dubinski, ili ono što naš narod kaže “u sitna crevca”, dakle veoma detaljno. Da, to nije nimalo lako, ali može da vam pomogne da se vaš sadržaj rangira bolje, i postane cenjen u niši. Malo li je?

#3. Animirajte, i angažujte publiku uz pomoć kratkih video snimaka

Slika: Pixabay

Ako slika govori više od hiljadu reči, šta mislite koliko bi to moglo da važi za kratke video snimke, koji poslednjih godina beleže zaista velike uspehe? Da, mislimo na YouTube Shorts i Instagram Reels (naravno, i Facebook Reels), čija popularnost svedoči o snazi u privlačenju i angažovanju publike. Kratak, lako svarljiv sadržaj koji pruža zabavu ali i vrednost, jer može da deluje edukativno, postaje jedan od osnovnih alata u strategijama content marketinga.

Kako kaže “eMarketer”, velika većina, od čak 75% pregleda ovih video snimaka gleda se na mobilnim uređajima. Ako ste u ovoj branši (a verovatno da jeste čim čitate ovaj tekst), to vas neće začuditi jer mlađa populacija za otkrivanje novih stvari uglavnom koristi mobilne uređaje.

I šta iz svega možemo da zaključimo, na šta se treba fokusirati u 2024. godini? Ako se do sada niste uključivali u ovu priču, savetujemo vam da razmislite o tome. Fokusirajte se na kreiranje zanimljivog, pitkog, angažujućeg i deljivog sadržaja, koji će vašem brendu obogatiti identitet, i koji će preneti vašu poruku na zanimljiv i efikasan način.

#4. Prisustvo na više različitih kanala je obavezno

Ono što je najvažnije, pored kvalitetnog sadržaja, je i to da se pojavljujete na više različitih kanala, što češće. U zavisnosti od brenda, to može biti nekoliko objava na nedeljnom, pa i na dnevnom nivou. Ako se pitate kako su neki od poznatih influensera došli do tolikog broja pratilaca, pa, upravo tako. “Bombardujući” ih svakodnevno kvalitetnim sadržajem.

Ali, s obzirom na to da vaši potencijalni klijenti svakodnevno koriste različite platforme i uređaje, važno je da unapred napravite dobru strategiju, koja će da obuhvati više kanala, kako biste efikasno pokrili sve svoje ciljne grupe. Razmislite šta vam najviše odgovara, jer platformi ima mnogo. Tu su društveni mediji, blogovi, vlogovi i podcasti, kao i email marketing, a vi najbolje znate gde vaša publika provodi najviše vremena, i gde biste najlakše mogli da stupite u kontakt sa njima. Jer upravo to je ono što vodeći marketinški stručnjaci danas rade.

Dakle, da rezimiramo i ovaj deo, šta je potrebno? Pa, potrebno je da usvojite holistički pristup content marketingu, i investirajte više sredstava (i vremena), u različite kanale. Jer, upravo to će vam pomoći da ostanete dosledni, i uvek i svuda prisutni.

#5. Optimizacija sadržaja za pretragu glasom

Slika: Pixabay

Sve je više glasovnih asistenata za pretragu kao što su Google Assistant, Apple Siri, Amazon Alexa, i tako dalje, pretraga glasom postaje jedan od suštinskih delova strategija u content marketingu. Sve je više potrošača koji vole ovu vrstu pretrage, bez korišćenja ruku, tako da se optimizacijom ovakvih sadržaja može postići više.

Stručnjaci su procenili da čak 90% potrošača ceni praktičnost i brzinu pretrage glasom, u odnosu na klasičnu pretragu tekstom. Da, ono što će mnogima pasti na pamet je da se sve manje čita i piše, ali vreme neumitno teče, tempo života nam je sve brži, tako da ne čudi da pretraga glasom dobija primat.

Sam od sebe nameće se i zaključak da treba optimizovati svoj sadržaj za pretragu glasom ciljajući na ključne reči i prirodan jezik, kao i često postavljana pitanja, koja treba inkorporirati u svoj sadržaj.

I na kraju – dakle, šta nam je činiti kada je u pitanju content marketing u 2024. godini?

Slika: Pixabay

Pa, pre svega ono što smo rekli još na početku, potrebno je da pratite trendove, da biste efikasno pozicionirali svoj brend u 2024. godini. Izgradite strategiju vođenu podacima, baziranu na onome što “radi” kod vaše publike, i što im pomaže da se odluče za kupovinu kod vas.

Korišćenje snage i resursa veštačke inteligencije, kreiranje sadržaja dugih formi, kratkih video zapisa, optimizacije za pretragu glasom, i dobra strategija stalnog prisustva na više kanala, može da pomogne vašem brendu da se istakne, bez obzira na današnje, prezasićeno tržište.

Pratite i analizirajte metrike performansi zarad “finiog podešavanja” svoje strategije, i dobijanja što boljih rezultata. Prigrlite ove trendove i budućnost content marketinga, jer ovo je jedna od oblasti u kojima posao nikada u potpunosti nije završen.

Dakle, u 2024. godini, neke stvari ćemo morati da produbimo, a neke da ubacimo, da bismo na širokom tržištu kakvo je današnje, mogli da budemo konkurentni.

Šta je vaš adut? Gde najviše pronalazite sebe, a šta vam ne “leži”? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

 

Naslovna slika: Pixabay