Optimizacija sajta

Optimizacija sajta

Optimizacija sajta: Šta treba znati o SEO optimizaciji sajta?

Haruki Murakami bi rekao: Kada je ljudima data nada, to im pomaže da žive duže. Bez nade ne postoji "duže".

SEO (search engine optimization – optimizacija za pretraživače) gurui bi nastupili malo drugačije.

Kada imate veb sajt postoji šansa da on bude prvi u rezultatima pretrage. Ili ako ste malo više realni postoji šansa da vaš sajt bude na prvoj stranici rezultata pretrage. Eh, neda taj crv radoznalosti mira. Odmah isplivavaju ili se prirodno nameću sledeća pitanja:
 

 • Da li mi je potrebna optimizacija sajta?
 • Kakve su šanse da vaš sajt bude tako dobro pozicioniran?
 • Šta treba da znam da bi moj sajt bio dobro pozicioniran i optimizovan?


Mogu li ja to, odnosno koliko predznanja treba da imam da bih savladao tu optimizaciju sajta?

E baš tako.

Pokušaćemo da damo odgovore na ova i još poneka pitanja, kako bi osvetlili ovaj moderni fenomen i pojam svima onima koji su započeli bavljenje magičnom oblašću zvanom optimizacija sajta.


Šta je optimizacija sajta?


Rekli bi sve one aktivnosti, strategije i tehnike koje koristimo da bi sajt, kao finalni proizvod, imao bolju prođu kod ciljnih posetilaca i mašina za pretragu u pre svega organskim rezultatima pretrage.
Razlikujemo rezultate pretraživanja za plaćene servise (Google Ads i Facebook ads na primer) i rezultate pretrage koji su rezultat rangiranja sajtova (organska ili algoritamska pretraga).
 

Plaćeni olgasi i organska pretraga

 
Na stranici sa rezultatima pretraživača (SERP - Search Engine Results Page) možete platiti, na primer Google (Google Ads) da bi se vaše veb stranice pojavile u vrhu rezultata pretrage.
Imajte na umu: plaćeni servisi, posebno Google oglasi, mogu značajno da pomognu u pozicioniranju vašeg sajta, pogotovo na početku životnog veka sajta.


Zašto je bitna pozicija sajta u rezultatima pretrage?


Prirodna ili organska pretraga odnosi prevagu u odnosu na druge vrste pretraga kao što su plaćeni oglasi, socijalne mreže ili direktan saobraćaj.
Dominantan pretraživač je Google, pogotovo u Srbiji, gde više od 90% organskih pretraga upravo dolazi preko njega.
Te činjenice daju jake poruke i smernice vlasnicima šta im je činiti da sajt bude dobro rangiran u Google SERP-u. One se mogu svesti na potrebu za SEO optimizaciju sajta, odnosno Internet marketing sajta.

Kako funkcioniše Google pretraga?

Krajnje jednostavno. Unesete ključnu frazu (često se pogrešno naziva ključna reč) u Google pretraživač i on vam daje rezultate pretrage složene po njegovim kriterijumima. Po 10 na svakoj stranici.
Na vrhu stranice se nalaze plaćeni oglasi koji ako postoje su posebno, doduše sve suptilnije i maskiranije, označeni kako bi posetioci znali da su to plaćeni oglasi. 
Ko dobija a ko manje dobija a ko i nema neku značajnu korist?
Deset najboljih rezultata beru kajmak. Ili čuvena prva strana na Google. Najveći broj posetilaca se upravo odlučuje za neki od prvih 10 sajtova koje predloži mašina za pretragu. Ako želite posetioce, vaš cilj treba da bude jedna od prvih 10 pozicija, odnosno prva strana na Google. I naravno, što bliža prvim mestima.
 

Procentat pretraga u funkciji od pozicije


Ovde se postavljaju logična pitanja.
 1. Da li vaš sajt može biti plasiran u prvih 10 sajtova?
 2. I ako može, kako to postići?
Odgovor na prvo pitanje znate. Pandan ovom pitanju je i pitanje da li neka fudbalska ekipa može osvojiti prvenstvo ili završiti među prvih deset timova?
Može!
Odgovor na drugo pitanje je kompleksniji. Kako postići željenu poziciju u organskoj pretrazi nije jednostavno. Ali nije ni nedostižno. Kao i u najpopularnijoj sporednoj stvari na svetu. Ako imate dovoljno dobar tim i igrate dovoljno dobro samo nebo je granica. Mislimo na poziciju na tabeli. Još ako vas i sudije simpatišu, pa to je čarobna formula za uspeh.
Zašto ne bi mogli postići dobru poziciju ako imate dovoljno kvalitetan sajt i radite SEO, odnosno optimizaciju sajta bolje od drugih? Složili smo se da se ciljevi u pogledu pozicija sajta mogu postići. Ali, ko to tamo negde rangira sajtove i odlučuje koji će sajtovi biti bolje rangirani od drugih? I to znate.
Pretraživači.


Kome se treba prilagođavati i čija pravila treba poštovati?
 

Gde je Vaš sajt
 
Pretraživačima ali i konzumentima sadržaja vašeg sajta, odnosno posetiocima sajta. Da krenemo od pretraživača. Skrenućemo pažnju na neke od nezaobiliznih parametara o kojima treba da se vodi računa prilikom izgradnje, ali i održavanja sajta. Nije nam cilj da pobrojimo sve faktore, jer samo kreatori softvera za pretraživače znaju tačno koji faktori i na koji način utiču na redosled pozicija sajtova u rezultatima pretrage. Želja nam je da osvetlimo one najvažnije, koji možda i najviše utiču na poziciju sajta u pretragama.
Google, Bing, Baidu, Yandex ili neki drugi pretraživač? Kom se carstvu privoleti i za koga posebno raditi SEO?
Optimizacija sajta za Google je ubedljivo najkorisnije rešenje na ovim prostorima.
U Kini Baidu, u Rusiji Yandex, ali u Srbiji ipak Google.


Faktori za rangiranje sajtova


Relevantnost sajta


Kada posetilac kreira upit i potraži odgovor u vidu stranica, pretraživači imaju jako kompleksan zadatak da od miliona stranica izdvoje i poslože one koje treba da daju najbolje odgovore na upit posetioca.
Prirodno je da relevantnost sajtova na traženi upit bude jedan od dominantnih kriterijuma.
Ako na primer tražite firme za dezinsekciju iz Beograda, logično je da dobijete spisak rezultata koji sadrži stranice firmi koje se bave dezinsekcijom i koje su iz Beograda.
Pretraživači pokušavaju da obezbede najrelevantnije rezultate pretraživačevom upitu. Postavite se u ulogu posetioca sajta i kakve odgovore na upite biste vi očekivali od mašina za pretragu.
Verovatno nikada nećemo saznati na koji način i koji su sve podaci dostupni mašinama za pretragu u trenutku kada zatražimo upit. Činjenica je da su odgovori sve bolji i da su veb stranice koje predlažu pretraživaći sve relevantnije i preciznije. Ispod haube je jedan moćan sistem za odlučivanje i rangiranje kome treba doakati, što bi rekao naš narod. Nije lako, pogotovo tamo gde je konkurencija veća, ali nije ni neostvariva misija.

Optimizacija sajta relevantnost


Sadržaj prilagođen korisniku


Dugo vremena autori sadržaja na stranicama su se trudili da što više ugode mašinama za pretragu, odnosno softverima koji su ocenjivali taj sadržaj. Uklapa se broj ključnih fraza, njihova procentualna zastupljenost, hijerarhija, a sve u skladu sa trendovima i tumačenju rada algoritama za rangiranje. Tokom vremena broj stranica na globalnoj mreži se rapidno uvećao. Algoritmi za tumačenje sadržaja i uopšte za ocenu kvaliteta stranica su postali jako moćni i može se reći prilično pametni.

Kakve stranice vole mašine za pretragu?

Pretraživače vole i favorizuju jako često i ne slučajno stranice koje vole i posetioci.
Ako se posetiocima dopada sadržaj vaše stranice, ako je on za nih koristan, zanimljiv dovoljno dopadljiv da se zadrži na toj stranici, to je signal i mašini za pretragu da je taj sadržaj vredan.
Duži tekstovi koji se ne fokusiraju na ključnim rečima već sa stvarnim interesovanjima posetioca odnose pobedu u odnosu na sadržaje koji se oblikovani u skladu sa suvoparnim ključnim rečima. Korisnik i njegovo iskustvo su ključni za formu i obim sadržaja stranice. Optimizacija teksta za web je stručan i kreativan posao koji treba poveriti onima koji imaju odgovarajuča znanja i iskustva.
Da li je to 100, 1000 ili par hiljada reči ne postoji egzaktna formula. Ali postoji način da se izmeri iskustvo korisnika u sudaru, odnosno u trenutku kada čita vašu stranicu. A to je u stvari pobednička formula. Sadržaj prilagođen posetiocu i njegovim stvarnim interesovanjem. Imajte na umu. Koliko para toliko muzike.
Ako umete da ispratite navike posetioca, shvatićete koliko vam je dobra interna i spoljna navigacija na sajtu, njegova struktura i razumećete šta stvarno posetioci vašeg sajta vole da gledaju I čitaju na vašem sajtu kako biste se kvalitetnije pripremili za njegov sledeći dolazak na sajt. Ili kako biste ga dok je trenutno u sesiji napali sadržajem koji baš njega zanima. Odnosno možda ćete početi da shvatate zašto su naši podaci, navike, već decenijama toliko interesantni velikim igračima kao što su Google, Facebook, Microsoft...


Autoritet domena


U šatro komunikaciji bi rekli markica. Često markica prodaje robu a ne cena ili kvalitet. Nebrojeno puta smo se uverili u tu činjenici pogotovo kod šopinga lepših polovina. Brend pre svega. I to jedan od najprestižnijih. Anonimusi su aut i demode. Jer, jedna od naših osobina, pogotovo na Balkanu, je da se vezujemo za brendove, autoritete. I da svesno ili nesvesno više njima verujemo nego nepoznatim autorima, proizvodima ili sajtovima. Ako je vaš sajt linkovan sa autoritativnih sajtova posetioci ali i mašine za pretragu će imati više poverenja u njega.
Kako vaš sajt raste, koliko ga oplemenjujete korisnim i vrednim sadržajem i on sam vremenom i radom na SEO postaje autoritativan i brendiran sajt.
Autoritet domena je mera poverenja korisnika u neki sajt. Sajtovi sa većim autoritetom domena su favorizovani od strane mašina za pretragu.
To je nešto čemu treba da težite a to se postiže kroz SEO rad na dobijanju autoritativnih povratnih linkova i brendiranje sajta. Iskustvo ukazuje da su to veoma bitne odrednice za uspeh sajta danas. Kako će sutra biti ostavićemo kada to sutra dođe.


Brzina učitavanja sajta


Višekriterijumska funkcija za rangiranje sajtova kod najvažnijih pretraživača veoma visoko kotira faktor brzine učitavanja sajta. Ne zbog same brzine već opet zbog navika korisnika.
Posetioci imaju sve manje stprljenja i sadržaj i forma sajta treba da se prilagođavaju kriterijumima posetilaca.
Ako se stranica previše dugo učitava kritična masa posetilaca se više neće vraćati na taj sajt. Surovo ali tako kažu statistike. Google već prepoznaje stranice koje su kreirane po novom standardu, AMP (Accelerated Mobile Page).
Ovaj standard forsiraju Google i Twitter sa ciljem da se značajno ubrza učitavanje veb stranica na mobilnim uređajima. Osnovna ideja ovog standarda je da se manje crpe hardverski resursi mobilnih uređaja i smanji broj podataka koji se učitava.


Optimizovan prikaz na različitim uređajima


Čuvena responsive osobina sajta.
Proverite kako se vaš sajt učitava i kako izgleda na različitim platformama i uređajima.
Posebno obratite pažnju na prikaz sajta na mobilnim telefonima. Ne zaboravite da je broj pretraga na mobilnim uređajima pretvazišao desktop platforme. Mobilne platforme postaju reper i standard za kreiranje sadržaja i strukture sajta.


Unutrašnje linkovanje


Jasna, pregledna i dosledna navigacija na sajtu olakšava snalaženje posetioca na sajtu i čini ga više prijateljskim za njega.
Tekstovi koji su linkovima uvezani sa drugim tekstovima na vašem sajtu, prirodno i u skladu sa sadržajem, zadržaće posetioca na sajtu i smanjiti broj onih koji odlaze posle pregleda samo jedne stranice sajta.
A to je jedan od kriterijuma za rangiranje stranice. Uvezanost stranice sa srodnim temama olakšava robotima da bolje shvate i lakše indeksiraju vašu stranicu tamo gde joj je mesto.


Meta tagovi


Odavno se moda promenila po ovom pitanju. Nekada su bili obavezni I maksimalno raubovani jer su bili među najvažnijim kriterijumima. Tokom vremena značaj meta tagova se smanjivao. Danas se na neki način obavezno slovo svodi na meta tagove za naslov (TITLE) i opis (DESCRIPTION).
Posebnu pažnju treba posveitti kreiranju meta taga za opis, jer se on pojavljuje ispod URL adrese u rezultatima pretrage.
Može da motiviše posetioca da klikne na link, ali isto tako i da odbije posetioca. Dakle, forsiraćemo i ponovićemo.
Za neke posetioce će vaš meta opis možda biti presudan da li će ili neće posetiti vašu stranicu. Imajte to u vidu. Opis treba da prati sadržaj stranice, odnosno da ga što preciznije predstavlja. Meta tagovi za ključne fraze (reči) više nisu obavezni, ali ako ih koristite imajte na umu da ključne fraze treba da budu usklađene sa meta tagovima za naslov i opis.


HTML5 i schema


Novi standardi diktiraju alate i tehnike koji treba da se koriste pri izradi sajtova. Schema može biti jako korisna, a HTML5 se veoma jasno izdiferencirao kao standard koji gazi konkurenciju. Google ga veoma voli i bez skrivanja favorizuje. Za to postoje dobri razlozi, pre svega strukturiranje sajta olkašava robotima razumevanje sadržaja stranice i lakše indeksiranje. Mašine za pretragu kao na tacni dobijaju informacije gde se i šta se nalazi na vašim stranicama.
Opet se nesrećno taj pojam Schema odomaćio bez dobrog prevoda na naš jezik. Često se kao prevod koristi pojam mikropodaci.
Schema u stvari predstavlja deo samog koda koji se implementira na stranice, putem CMS ili na drugi način i ima ulogu da ukaže pretraživačima šta neki sadržaj stvarno predstavlja.
Postojanje ovih Schema kodova može da donese prednost vašim stranicama jer ga pretraživače umeju da čitaju i koriste. Pogotovo kod proizvoda, gde se kroz Schmee mogu dodati različiti atributi korisni za posetioce. 


Pravilno korišćenje slika na sajtu


Koliko će još vode proteći dok oni koji kreiraju grafički materijal, slike, ne shvate da mašine za pretragu nisu ljudi nego mašine. One ne vide vaše slike već čitaju njihov naziv i još poneki atribut, poput alt taga.
Ako pravilno i pametno dajte nazive slikama, optimizujete ih za prikaz na stranici, obavezno dodajte alt tag. Takođe, sadržaj slike treba da prati naziv slike i alt tag slike. Optimizacija slika pravi pozitivnu razliku vaših stranica u odnosu na konkurenciju.
Na taj način značajno poboljšavate onpage optimizaciju sajta i činite vaš sajt dopadljivijim za mašine za pretragu.


Dugoročno koristan sadržaj


Privremeni sadržaji, koji se posle kratkog vremena brišu nisu baš naša preporuka. Što više stranica sa sadržajem koji dugo može biti dugo aktuelan učiniće vaše stranice neuporedivo moćnijim. Pri tome osvežavanje ili dorpunjavanje takvih stranica u skladu sa tekućim promenama će ih učiniti još jačim.


Dupliran sadržaj


Ima li rešenja za veoma slične stranice na sajtu? Ima. Kanoničke URL odrednice (eng. canonical URL tag). 


Naziv domena


Pametan izbor domena i direktorijum pre pododmena su naša preporuka. Ključne reči u nazivu domena mogu biti mač sa dve oštrice. Ako ih koristite u skladu sa sadržajem biće pun. Kada ste rezervisali odmen onda tražite i/ili kupite SSL sertifikat (HTTPS). Pretraživači više veruju stranicama koje imaju validan sertifikat stranicama bez sertifikata. Google to već godinama forsira i ako nemate SSL krajnje je vreme da ga implementirate na svoj sajt.


Bogati isečci


Bogati isečci (eng. rich snippets) su oni izdvojeni delovi sadržaja koje vidite posebno uokvirene na stranicama. Ako ih nemate zasucite rukave. Treba da ih imate i to što pre. Njihov učinak postaje sve jači. Kako na posetioce, tako i na pretraživače da lakše razumeju sadržaj, odnosno njegov tip i smisao. Sve veća primena glasovnih pretraga učiniće da stranice sa isečcima budu favorizovanije kod mašina za pretragu.


Pametni nazivi stranica


Naslovi stranica pomažu mašinama za pretragu da lakše razumeju o čemu stranica govori. Primer uvek bolje govori od reči. Stranica za uslove iznajmljivanja na sajtu unirent.rs. Sve je logično i kako posetilac i pretraživači očekuju. URL stranice, sadržaj stranice usklađeni sa naslovom stranice.

Pametan naziv stranice


Interaktivnost stranica


Otvorite svoje stranice za posetioce. Omogučite im da ih komentarišu. Ovo su opcije koje mnogi vlasnici ali i kreatori stranica ne vole, jer zahtevaju dodatni rad na administraciji. Dozvoljeni komentari ukazuju poseitocima da im je stalo do njih, zadržavaju ih i čine stranice bogatijim. Ocene komentara, stranica, mogućnost komentarisanja daće vašim stranicama prednost u odnosu na stranice konkurencije koje nemaju ove opcije. Ako dopuštate i komentare sa linkovima ne zaboravite da dodate parametar nofollow.
Omogućite posetiocima sajta prijavu na vašu mejling listu jer ćete tako stvarati lojalne i verne konzumente vaših proizvoda i usluga.

Lokalizacija pretrage


Razmišljajte globalno ali radite kao da je lokalno. Kada ste na Novom Beogradu I treba vam firma za dezinsekciju, ako postavite upit firme za dezinsekciju u SERP-u, ili rezultatima prtrage dobičete fimre koje veoma gravitiraju ovom delu grada. To nije slučajno.
Google zna gde ste i kada kreirate upit favorizuje one sajtove koji i po lokaciji odgovaraju vašem upitu.
Šta to znači? Ako već niste registravni na Google Maps, odmah na zadatak. U Google My Businessu proverite sve vaše kontakt podatke, telefone, adrese jer ti podaci treba da vam donose posete i klijente.


Socijalne mreže


Ako ne koristite socijalne, ili društvene mreže treba da se zapitate zašto još ne postoji put do vašeg sela. Socijalne mreže su moćan oblik komunikacije koji je već toliko odomaćen da se postavlja pitanje kako smo uoošte živlei bez njih. One su naša svakodnevnica, sveprisutne su i ako želimo da naš saj bude bolje rangiran i više primećen na Internetu, ne smemo ih ignorisati, već razumeti i naučiti i ulčiti kako da ih što bilje iskoristimo u skladu sa našim željama i potrebama.
Prisutnost na društvenim mrežama je bitno za bolje pozicioniranje sajta u rezultatima organske pretrage.
Možda vam pojmovi lajk, dislajk, šer, plus ili minus ne znače puno. Ali milijardama korisnika znače. Imajte to na umu i shvatite na veme da pametno osmišljen i realizovan nastup na socijalnim mrežama može bitno, brzo i čak i rapidno unaprediti pozicije vašeg sajta.


Infografika


Iako u sebi sadrži pojam grafika, infografika je nešto drugo. U početku beše tekst. Ali on je nekada suvoparan, nedovoljno moćan i sugestivan. Onda je došla slika. Pokazalo se da su slike prenosile poruku značajno brže lakše i efikasnije od teksta. Kao što je slika unapredila stranice (pa posle nje video) i učinila ih jasnijim i jačim, tako i infografika ostvaruje još jedan pomak nabolje. Rekli bi savršena forma za oživljavanje stranica, odnosno vizuelizaciju.
 
Pa šta je ta infografika?
Šta je infografika
 

Poruka ili priča prenešena u formi koja pogađa u metu.
Odnosno, koja dovoljno jako i razumljivo dopire do posetioca. a da nije dosadna i odbojna. Ali da gađa u metu.
Infografika kombinuje sliku i tekst na način koji razbija monotoniju čitanja i pregledanja stranice. Pojašnjenje ukazuje da nije jednostanvo kreirati dobru i viralnu infografiku.
Kreativnost, mašta, vežba i razumevanje sadržaja jesu put do dobre infografike, odnosno put do posetioca.

Sajt prilagođen za glasovnu pretragu


Šta je glasovna pretraga? Jednostavna matematika. Vi pričate kompjuteru ili mobilnom telefonu, tabletu ili frižideru a na nekom ekranu ili zidu, vratima, dobijate rezultate pretrage koje očekujete. Do skora je ovo bilo samo u naučno-fantastičnim filmovima.
Glasovna pretraga već gazi i ima uzlazni trend u odnosu na druge video pretrage. Stranice koje su bolje pripremljene za zahteve glasovnog pretraživanja biće favorizovane od strane pretraživača.
 

Šta ne vole pretraživači

ŠTA NE VOLE PRETRAŽIVAČI?

Šta treba izbegavati?
 • Gomilanje ključnih fraza, odnosno odomaćeni ključnih reči. Odavno su već promenjeni algoritmi pretrage i neprirodan broj ključnih fraza će više odmoći nego pomoći vašoj stranici. - Kupovina linkova ili neumerena razmena linkova, odnosno farma linkova. Povratni linkovi su ozbiljna tema za svaku SEO agenciju.
 • Sadržaj stranica koji sadrži oglase i/ili elemente koji usporavaju učitavanje sajta i odvraćaju pažnju sa suštine.
 • Nekompletne informacije na mobilnim platformama. Ako je potrebno da se dodatno učlitavaju aplikacije na mobilnim platformama Google će sve više takve stranice izbegavati, odnosno manje favorizovati, tretirajuči ih kao loše korisničko iskustvo.
 • Duplirani sadržaji. Ako pre devojci njegova devojka. Prva stranica koja se indeksira sa nekim sadržajem je favorit kod Google. Kopirani tekstovi na drugim stranicama neće biti jednako tretirani kod Google, čak neće biti ni indeksirani.
  Kod nas je dugo vremena odomaćeno da se kradu teksotvi i stvaraju veoma dobro pozicionirane stranice ali ni to neče moći doveka. Žalba Google na plagijate učiniće plagijatorske stranice nebitnim na Internetu. 
 • Skriveni tekst i linkovi, bela pozadina pa beli nevidljivi tekst, beli nevidljivi linkovi, tekst koji je pozicioniran negde izvan margina, skriveni linkovi u samo jednom karakteru. Šta se sve ne pokušava da se zavaraju mašine za pretragu.

Šta ne treba da radite sa sajtom


Šta ne treba raditi sa sajtom?

Kao i u životu do nekog cilja možete doći poštenim putem ili prečicama. Često su te prečice nedovoljene, ali i to je sastavni deo života. Tako je i na Internetu. Postoje vlasnici sajtova pa i agencije koje se bave SEO, koje nude rešenja za tri dana ili tri meseca što nikako nije u skladu sa načinom rada i funkcionisanja mašina za pretragu.
Razlikujemo WHITE site SEO ili beli SEO, tj. dozvoljene tehnike i BLACK site SEO, ili crni seo kada se nedozvoljenim tehnikama i načinima žele ostvariti dobre pozicije.

Favorizujte firme za SEO koje se bave pošteni, WHITE SEO tehnikama, jer nije baš isplativa investicija ulagati u nepoštene i nedozovljene taktike i tehnike.
 
Ne zaboravite da za Google rade jako pametni ljudi i da je samo pitanje vremena kada ćete biti kažnjeni ukoliko upražnjavate BLACK SEO, ili nedozvoljene tehnike.

Zahtev za izradu sajta i optimizaciju sajta


Tagovi: optimizacija sajta  /  seo  /  

   Prethodna tema: ← TeshaDesign hvala

Komentara: 5
 • Komentar 1
  SEOiustao

  Glasovna pretraga neće još neko vreme biti dominantna, ali da se približava i to vreme to je nedvosmisleno. Optimizacija sajta će biti sve kompleksnija jer će se skraćivati vreme aktuelnosti postojećih rešenja. 

 • Komentar 1
  Tesha Design

  Da. Hvala SEOiustao za komentar. Malo kasnimo ali ako požurimo možda možemo da smanjimo to vreme kašnjenja.

 • Komentar 2
  Marko

  Optimizacija sajta je samo jedan od kanala promocije sajtova. Ali jako uticajan i kako stvari stoje teško zamenljiv. Tipujem, ili pre priželjukujem i pravu konkurenciju na polju mašina za pretragu, odnosno algoritama. Jer ovako je sve u rukama Google i svake godine se menjaju kao kriterijumi za pretragu što je budalasto. Jer u krajnjem posetilac želi relevantan sajt u rezultatu pretrage a to je nešto što je prisutno od početka Interneta.

 • Komentar 2
  Tesha Design

  Hvala Marko. Slažem se da je cilj mašina za pretragu ponuda stranica koje daju najbolje odgovore.
  Ali novac često menja redosled stranica pa se kriterijum najboljih stranica može tumačiti na više načina. Optimizacija sajta stvara dobre preduslove da ubedi mašine za pretragu da baš te stranice za koje se radi, sadrže najbolje i najrelevantnije odgovore.

 • Komentar 3
  SEO stručnjak

  Kao neko ko je radio SEO mogu da kažem da je ovaj tekst odličan i informativan. Naravno da je oblast optmizacije veoma komplikovana i duboka i da ima tu još dosta stvari koje treba da se znaju, ali ne može sve da se kaže u jednom blog postu. Hoću da ukažem na slabu informisanost vlasnika firmi i sajtova o značaju SEO za njihov rad. Na primer, da uzmemo jednu izuzetnu konkurentnu oblast kao što je izdavanje vozila. Svaka rent a car agencija MORA da ima ne dobro nego odličnooptmizovan sajt kako bi se probio. Ne treba trošiti karaktere na to da većina ljudi ako ne rezerviše auto on line, barem se upozna sa kompanijom gde namerava da iznajmi automobil. Svi znaju za Herc, Eurocar i slične velike kompanije, ali ko bi čuo za one manje MMS auto, Autorentdoo, Menadžer i još puno njih koje su verovatno jeftinije i kvalitetnije da nema internet pretrage. Zato takve kompanije moraju da ulažu i to da ulažu znatna sredstva kako bi njihova imena isplivale ako već ne na prvoj onda na drugoj strani SERPa. Nekome je to jasno, većini još uvek ne.

 • Komentar 4
  angelina

  SEO optimizacija je jedna citava nauka...Google Ads placene reklame imaju mozda najvazniju ulogu u poziciji sajta na prvoj stranici, tako da mnogo toga zavisi od konkurencije i cene koju oni placaju Google-u.

 • Komentar 5
  Crvenkapica

  Pročitala sam ovaj tekst nekoliko puta i uvek bi mi se nešto drugo izdvojilo kao pravilo na koje nisam obraćala dovoljno pažnje. Ovog puta, to su "pravilno korišćenje slika na sajtu" i "glasovna pretraga". Što se slika tiče, više ih na svoj sajt nikada neću kačiti bez odgovarajućeg imena (što sam u brzini više puta uradila), a što se glasovne pretrage tiče, mislim da se koristi sve više. Danas ima mnogo zauzetih, koji ovu opciju koriste da bi ubrzali proces prilikom pretrage, ali ima i mnogo lenjih, koje mrzi da kucaju, kao i da čitaju, pa se odlučuju za glasovnu pretragu i ako je moguće, odgovarajući odgovor. Ne žele da čitaju, već da pogledaju ili preslušaju snimak.

Dodajte komentar