02/Aug/2023 09:57:07 / TeshaDesign / komentara: 2

Živimo u burnom vremenu, tako da se prosto plašimo da odbijemo neki posao, jer ko zna da li će skoro ukazati neka druga prilika. A to je pogrešno razmišljanje, jer nikad se ne zna šta budućnost nosi. U ovom tekstu bavićemo se upravo strategijama i savetima za digitalne marketare, želeći da vam pomognemo da naučite da kažete NE!

Jer svako odbijanje ima i dobre i loše strane. Ako kažete DA jednoj stvari, onda nekoj drugoj morate da kažete NE. A vaše vreme je ograničeno, tako da kada prihvatite da preuzmete neki zadatak, eksperiment ili projekat, odbijate mnoge druge aktivnosti koje biste mogli da radite umesto toga. Zato je ključno da naučite da odbijete neki posao, jer nije ni svaki zadatak „pravi“ za vas. Na primer:

# SEO kampanje osuđene na propast zbog nedostatka holističkog planiranja

# Marketinška tehnologija koja je ispod budžeta, i ne zadovoljava vaše potrebe

# Nepotrebni sastanci na kojima se ništa ne postiže, i koji sum zbog toga, samo gubljenje vremena.

Reći NE, stavlja moć u vaše ruke. Da parafraziramo glumicu Helen Miren koja kaže da žali što kao mlada glumica, nije češće govorila NE! Dobro, de, ona je na ovom mestu umesto NE, upotrebila psovku. Mi, naravno, nećemo, ali svodi se na to.

Nemojte da vas pita starost zašto ste u mladosti prihvatali i ono što vam nije trebalo, i samo gubili nerve, zdravlje i vreme. A „vreme je novac“, kako reče Bendžamin Frenklin. Zato evo nekoliko strategija, kako da kažete NE, ako ste digitalni marketar.

1. Koristite podatke

Koristite podatke, da biste dali ubedljive argumente, i pridobili podršku klijenata. A pošto već koristite podatke da biste stekli učešće, zašto ih ih ne bi iskoristili da opravdate svoje NE, kako pred klijentom, tako i pred sobom.

Digitalni marketing ima podataka u izobilju, tako da je od ključne važnosti njihovo mudro korišćenje. U svakom slučaju, ono što je neophodno je da podaci koje koristite budu relevantni, pravovremeni i koncizni. Tako će vaša odluka da kažete NE biti potkrepljena odgovarajućim argumentima.

# Relevantni podaci

Uzmite u obzir sve relevantne izvore podataka, čak i one koji su malo manje očigledni. Na primer, ako savetujete klijenta da ne pokreće novu kampanju na Google Ads, onda koristite upravo Google Ads podatke. Takođe, preuzmite sve relevantne podatke sa drugih plaćenih kanala, da biste napravili holističku sliku, tj. podatke o potencijalnim klijentima i prihodima iz vašeg CRM (Customer Relationship Management).

# Pravovremeni podaci

Koristite pravovremene podatke, kako biste bili sigurni da je vaša odluka usklađena sa trenutnim tržišnim trendovima, i nedavnim učinkom. Izlaganje vašeg slučaja uz korišćenje starih podataka, od pre dve godine, neće biti tako efikasno kao korišćenje podataka iz poslednjeg kvartala. A vaša publika će se najverovatnije složiti sa vašim argumentom, ako koristite najnovije podatke koji su vam dostupni.

# Koncizni podaci

Sada, kada u svojim rukama imate relevantne i pravovremene, sveže podatke, morate da predstavite ubedljivu priču. Jedan od ključeva je biti koncizan, i ne koristiti nepotrebne detalje, koji samo odvlače pažnju. Fokusirajte se na ono što je zaista važno.

Ako je argument koji imate jak, onda je sažetost vaš prijatelj. Međutim, podaci možda neće podržati vaš argument ako nisu relevantni, sveži, ili niste u stanju da ih prenesete koncizno. U tom slučaju, oslonite se na svoju stručnost u digitalnom marketingu, i verujte svom iskustvu, da biste racionalizovali svoje NE! Zapamtite da vaše odluke treba da budu zasnovane na podacima, a ne da zavise od njih.

2. Upotrebite svoju stručnost

Oslonite se na svoju stručnost, jer ste i angažovani na osnovu svojih vešina i iskustva, i verujte svojoj intuiciji (svom „stomaku“), kada obrazlažete svoju odluku da kažete NE! Trudite se da delujete sigurno, da vaš argument bude miran, racionalan i ubedljiv. Budite spremni da saslušate i razumete alternativne ideje.

Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti, u zavisnosti od klijenta i vašeg odnosa prema njemu. Ako sa njim imate zreo, profesionalni odnos zasnovan na međusobnom poverenju i poštovanju, onda to NE može biti lak petominutni razgovor koji koristi šaljive priče kao primere za oslikavanje narativa. Međutim, razgovori mogu da zahtevaju i više finoće, ako je klijent nov, pa još uvek nemate taj polu-prijateljski odnos.

Verovanje u svoju intuiciju može biti pragmatično ako je vreme za razmišljanje kratko, a odgovor potreban odmah. A što ste dalje odmakli u svojoj karijeri, to imate više znanja i iskustva, tako da slobodno možete da verujete svojoj intuiciji kada odlučujete da li da prihvatite neki posao, ili da kažete NE! Ali, ako nemate iskustva, možda je bolje da se o tome posavetujete sa iskusnijim kolegom.

3. Koristite ciljeve i odredite prioritete

Kada je bilo kakav profesionalni odnos u pitanju, jasni ciljevi i prioriteti su od krucijalnog značaja. Bez takve osnove, možete skakati sa jednog projekta na drugi, bez ikakvog pravca, ili veze sa svrhom. S tim u vezi, ciljevi i prioriteti se mogu koristiti da biste opravdali svoje NE!

# Ciljevi

Kada vam se javi zahtev koji ne funkcioniše ili ne ide u prilog jednom od dogovorenih ciljeva, reći NE, može biti jednostavan posao. A ovo može otvoriti vrata za neslaganje i dalju raspravu, ako podnosilac zahteva odbije vaš argument.

Vaš odnos sa podnosiocem zahteva treba da odredi dalji tok, i koliko ćete lako ili teško odustati. Važnost zahteva u okviru postojećih poslovnih ciljeva takođe treba uzeti u obzir, jer ako zahtev ne služi nekoj većoj svrsi, NE je vrlo prikladan odgovor.

Ali, ako zahtev služi svrsi, biće sasvim opravdano da u tom slučaju kažete DA. Razumevanje određivanja prioriteta je od suštinskog značaja za donošenje pravilne odluke.

# Određivanje prioriteta

Bez postavljanja prioriteta – ništa nema prioritet! Određivanje prioriteta je ključno, da bismo obezbedili da svoje vreme provedemo efikasno. Dogovoreni ciljevi su odličan početak, a određivanje prioriteta će razjasniti koji su hitniji, a koji mogu da sačekaju neko vreme.

Iskusni digitalni marketari uvek treba da podstiču klijente da se dogovore oko određivanja prioriteta ciljeva, a njihovo korišćenje da bi se reklo NE, može biti jednako jednostavno kao identifikovanje cilja. Ako je u pitanju cilj nižeg prioriteta, slobodno recite NE, i objasnite svoju odluku trenutnim fokusom na zahteve koji se odnose na važnije ciljeve.

Ciljevi se tokom vremena menjaju, i moraju da budu fleksibilni u poslovnom okruženju koje se tek razvija. Međutim, iako promena ciljeva i prioriteta nije tako retka, njihova stalna promena može delovati frustrirajuće na klijente. Zato je potrebno malo više iskustva da biste mogli da balansirate i plivate u ovim vodama.

I na kraju, kako ležerno reći NE?!

Ako sve to balansiranje u poslovnim odnosima na vas deluje pomalo zbunjujuće, ne brinite. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da se kaže – NE! Vaš pristup odbijanju zahteva leži u kontekstu vremena, mesta i ljudi koji su u tu priču uključeni.

Ipak, korišćenje podataka, oslanjanje na svoju stručnost i razumevanje usklađenosti sa ciljevima i prioritetima, omogućiće vam dovoljno argumenata da svom klijentu iznesete najubedljivije moguće NE! A ako i pored svega niste sigurni, verujte svojoj intuiciji jer „stomak“ nikada ne laže. Ako „iz stomaka“ osećate da treba da odbijete neki zadatak, ili nekog klijenta, učinite to bez griže savesti, jer to je uvek najbolja odluka.

Voleli bismo da čujemo vaše razmišljanje na ovu temu. Koliko često kažete NE, i da li ste se nekada pokajali kada ste prihvatili posao, iako je sve govorilo protiv toga? Podelite svoja iskustva sa nama, u komentarima.

 

 

Fotografije: Unsplash.com