11/Mar/2023 14:39:05 / TeshaDesign / komentara: 4

Ako ste pisac sadržaja (ili content writer), ponekad se osećate kao da postoji milion stvari koje treba uraditi svakog dana, i isto toliko smetnji na tom putu. U prebrzom svetu u kome živimo, dobro upravljanje vremenom je od najveće važnosti, a produktivnost počinje sa vašom sposobnošću organizacije.

U ovom tekstu bavićemo se content writing savetima koji će vam pomoći da bolje upravljate svojim vremenom, a samim tim i pišete više i kvalitetnije. Jer ako savladate i usvojite ove tehnike, vrlo brzo ćete shvatiti da ste počeli da obavljate više stvari, a svoju produktivnost podigli na jedan sasvim novi nivo.

Pratite svoje vreme, da biste znali koliko vam je potrebno za određene, svakodnevne zadatke

Ako želite da budete bolji u upravljanju vremenom (a sigurni smo da je tako, jer čitate ovaj tekst), morate da znate kako koristite svoje vreme. Praćenje vremena koje trošite na određene zadatke će vam pomoći da bolje procenite koliko vam je vremena potrebno za neki posao. Ne samo da ćete lakše uspeti da ostanete fokusirani, već će vam pomoći i u tačnom obračunavanju vremena koje ćete kasnije naplatiti.

Upravo zbog toga, neki vole da koriste aplikaciju “Minterapp”, koja vam može pomoći da pratite svaku sekundu koju ste proveli radeći na nekom projektu. Jer, kada ga instalirate, možete da ga integrišete sa alatkama za upravljanje projektima ili da ga koristite kao Google Chrome ekstenziju, ukoliko želite da pratite svoje aktivnosti u realnom vremenu.

Dakle, ako mislite da niste najbolje organizovani, morate prvo da vidite gde vam to vreme curi, da biste znali na šta treba da se fokusirate, a koje aktivnosti da smanjite. A to mogu biti svi oni tekstovi koje spazite na nekom sajtu usput, dok istražujete, i koji vas skrenu s puta na kome ste. Bez obzira što to ne traje dugo, kada se sve stavi na gomilu, neprimetno vam iscuri mnogo vremena. Upravo zato...

… Izaberite nišu, i pokušajte da je se držite

Kao piscu sadržaja, odabir određene niše može vam pomoći da uštedite vreme. Ako se specijalizujete u jednoj oblasti, nećete morati da radite toliko različitih istraživanja. Moći ćete da obavljate poslove mnogo brže i sigurnije, jer ćete postati ekspert u toj oblasti. Ljudi će početi da vas gledaju kao osobu od autoriteta i poverenja, tako da ćete se mnogo manje truditi da pronađete nove klijente, tražiće oni vas.

A da biste izabrali nišu za pisanje sadržaja, razmislite šta je to o čemu pišete najstrastvenije? U čemu uživate dok pišete? Takođe, uradite i svoje istraživanje na tu temu, jer sasvim sigurno ne želite da odaberete nišu u kojoj nikome neće biti potrebne vaše usluge. Jer, kako davno reče Erika Jong: „Piši uvek za svoju dušu, ali nastoj da ti to i plate“.

Pisanje je zanat, i naravno, može da se radi i bez strasti, ali to je upravo ono što izdvaja dobre content writere iz mora prosečnih. Možda strast ne osećate jer još uvek niste pronašli nišu u kojoj ćete zablistati, a možda i, poput pisca ovih redova, volite da pišete na različite teme. Ipak, neke su vam sasvim sigurno draže od drugih pa zato, ako želite da zablistate – pronađite oblast u kojoj pišete sa najviše strasti.

Kreirajte šablone da pojednostavite svoje procese i čuvate informacije

Kreiranje šablona za posao koji svakodnevno morate da radite, može vam olakšati život. Oni služe kao neka vrsta vodiča, i mogu biti veoma korisni za zadatke koji se svakodnevno ponavljaju, a posebno onda kada nemate mnogo vremena. Ove šablone možete da koristite za čuvanje informacija koje će vam možda trebati u budućnosti, ali oni uvek moraju da budu ažurni. Recimo to su razni šabloni koji vam mogu pomoći prilikom svakodnevnih obaveza.

Takođe, možete da koristite i SEO šablone, poput onih iz “Loganix”-a, koji vam olakšavaju postizanje uspeha u naporima koje ulažete u marketing sadržaj. A postoje šabloni za praznine u povratnim linkovima, za istraživanje ključnih reči, kao i šabloni strategije sadržaja. Sve vam to može pomoći da napravite bolje planove i uporedite sve informacije koje vam mogu biti od koristi u radu. Jer, sve to pojednostavljuje vaše procese i štedi vreme, omogućavajući vam da obavite više posla.

Planirajte objave na društvenim mrežama, da biste promovisali svoj sadržaj

Potreba da ostanete u toku sa trendovima društvenih mreža može biti stresna, jer dugotrajno kreiranje novih postova na dnevnoj bazi nije lak posao. S obzirom da je danas moguće zakazivanje postova na društvenim mrežama, možete ih planirati unapred, na određene datume i vreme na blo kojoj platformi.

Ako posvetite deo svog vremena zakazivanju svojih postova za sledeću nedelju ili mesec, bićete daleko efikasniji, nego da ih pišete svakog dana. Postoji mnogo alata koje možete koristiti da zakažete svoje objave.

A ako vam je potrebna pomoć pri odabiru prave platforme za neku nišu, pogledajte “SocialPilot”-ov vodič za najbolje Facebook alate za preduzeća. Oni nisu samo za Facebook i mogu se koristiti za planiranje sadržaja i na drugim platformama kao što su Instagram, LinkedIn ili Tumblr.

Pokušajte da unapred zakažete svoje objave i bićete iznenađeni koliko vremena zapravo možete da uštedite. Ponekad ćete imati osećaj kao da vam je neka od njih „poklonjena“. U stvari, poklonićete sebi više vremena, koje možete da posvetite pisanju nečeg drugog.

Ne radite više poslova u isto vreme, fokusirajte se na jedan (ali vredan)

Piscima sadržaja često se dešava da „kuvaju više jela“ u isto vreme. Recimo, proveravate sadržaj na plagijat, pišete reklamne sadržaje za jednog klijenta, objave za društvene mreže za drugog, a e-mail biltene za trećeg. I možda vam deluje primamljivo to da prelazite sa jednog zadatka na drugi a da ih ne završite, pa se osećate kao da napredujete u različitim oblastima, ali sve je to varka, i gubljenje vremena.

Umesto toga bolji način je da se koncentrišete na jedno, pa kad završite pređete na drugo, kad god je to moguće. Ako se borite sa ovim, postoje tehnike koje mogu da vam pomognu da ostanete fokusirani na posao. Recimo, tzv. Pomodoro tehnika. Ovo je trk za upravljanje vremenom koji vam omogućava da rasporedite svoj radni raspored na period od 25 minuta neprekidnog rada, za kojim sledi pet minuta pauze.

Napravite alarm koji će vas podsetiti na to, a onda za vreme pauze ustanite, prošetajte, uradite nekoliko čučnjeva, popijte čašu vode... Ne samo što ćete raditi efikasnije, već ćete se i osećati mnogo bolje.

Uradite prvo poslove koje ne volite (ili u njima niste dovoljno dobri)

Ako ste slobodnjak ili vodite sopstveni posao, većinu posla radite sami. Pritom vam ti poslovi, često oduzimaju toliko vremena da vam mnogo manje ostaje za ono što volite (i u čemu ste dobri), a to je pisanje. Zato pogledajte koje zadatke radite stalno, u kojima ste dobri, i koje volite da radite.

Zatim počnite da razvijate plan kako biste i sve ostale mogli da završite, ili ih prebacite drugima, koji će u njima uživati, jer su za njih bolje kvalifikovani. Ako i to ne možete, uradite prvo ono što morate, a onda se opustite radeći ono što volite. Jer odlaganje zadovoljstva u mnogim situacijama donosi više uspeha. Znate na šta mislimo.

I na kraju...

Kao što vidite, za content writing, upravljanje vremenom je od presudnog značaja. Ako radite na nekoliko projekata koji zahtevaju vašu pažnju u isto vreme, vaša sposobnost da efikasno upravljate svojim vremenom će vam pomoći da ostanete na visini zadatka, i sprečite osećaj preopterećenosti, koji ih prati.

Kako kaže narodna poslovica: „Što je brzo, to je i kuso“. Ne mora da bude tako, ali najčešće jeste. Zato pokušajte da pomognete sebi dobrim planiranjem vremena. U prvom momentu, to vam se može učiniti kao preveliki i dodatan posao, ali to je samo trenutno. Za kratko vreme, shvatićete da ste mnogo efikasniji, da pišete mnogo više, sa lakoćom i sa strašću. Pisanje je kreativan posao, ali ono što je posebno važno je disciplina. Zato se potrudite da se dobro organizujete, jer je to pola obavljenog posla.

A imate li vi neki savet vezan za upravljanje vremenom? Podelite ga sa nama u komentarima. Unapred, hvala.

 

Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović