18/Jul/2023 13:52:28 / TeshaDesign / komentara: 2

Jeste li čuli za marketing vođen podacima? Kako kažu stručnjaci, era pretrage vođene od strane kreatora, tu je da preoblikuje način na koji pristupamo SEO optimizaciji, content marketingu i naporima koje ulažemo u digitalni PR. A šta je, konkretno, marketing vođen podacima, i zašto je to budućnost pretrage, pokušaćemo da otkrijemo u ovom tekstu.

Pretraga je, danas, usred revolucije sadržaja. Živimo u vremenu kada kreatori sadržaja vladaju, i univerzum pretrage više nije ograničen na tradicionalne granice stranica rezultata Google pretraživača, dakle, na SERP.

Kao SEO marketari, ne bismo smeli da ignorišemo potencijalno seizmičke promene koje trenutno, praktično na nedeljnoj bazi, počinju da se implementiraju. Od Google Perspectives feed-a, do pojave platformi poput TikTok-a, kao pouzdanih izvora informacija, pretraga se razvija velikom brzinom. A šta je u srcu svega – pa, kreatori sadržaja, ili content creators.

U ovom tekstu razmotrićemo kako kreatori sadržaja menjaju igru svojom jedinstvenom sposobnošću da inspirišu, obrazuju i zabave svoju publiku jer, o da, oni upravo to i rade. Zato njihov uticaj prevazilazi vidljivost u SERP-u, i udahnjuje novi život digitalnom PR prostoru, pretvarajući pretragu ne samo u koncept, već u stvarnost.

Pa dobro, a šta je marketing vođen podacima, koji predvode kreatori sadržaja

Sa pojavom platformi kao što su YouTube, TikTok, Twich i tako dalje, olakšao se posao content kreatora, pojedinaca ili grupa koje vode razgovore, zabavljaju i podučavaju korisnike interneta širom sveta. Mnogo je kreatora koji su napustili poslove na fakultetima i postali uspešni stvorivši svoju armiju pratilaca na YouTube, kao što je naše gore list Istok Pavlović, a od stranih, kao najbolji primer možemo da navedemo Džejmsa Donaldsona (James Donaldson).

Od svojih skromnih početaka, Džejms Donaldson ili Mr Beast je osvojio YouTube algoritam i jedan je od najpoznatijih content kreatora na svetu. Može se reći da oličava šta znači biti kreator inspirativnog, edukativnog i pre svega, zabavnog sadržaja.

I ovde možemo da napravimo paralelu između content sadržaja i napora koji ulažemo u SEO optimizaciju. Jer naša uloga, kao SEO marketara je da kreiramo edukativan, inspirativan i zabavan sadržaj, koji će se u SERP-u dobro kotirati. A šta rade content kreatori? Pa, isto to, samo za malo drukčiji SERP. Dakle, granice između ova dva zanimanja se sve više brišu.

S obzirom da se ponašanje korisnika svakodnevno menja, jer nove tehnologije i stalne promene Google algoritma čine marketing vođen podacima koji vode kreatori sadržaja, održivom SEO prilikom za brendove. Ovo posebno važi za one koji mogu da iskoriste jake i angažovane zajednice, kako to čine kreatori sadržaja.

A “Perspektive” menjaju igru…

Ovaj novi Google feed je praktično novi filter za pretragu, koji će biti dodat u SERP feed-ove korisnika. On svojim korisnicima nudi mogućnost da istražuju rezultate sa video zapisa, foruma, blogova i svih ostalih društvenih platformi. Kako oni sami to objašnjavaju, žele da korisnicima pokažu “proživljeno iskustvo”, a uvedene su da bi pružile podršku prelasku Google na E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness – ili u prevodu Iskustvo, Stručnost, Autoritativnost, Pouzdanost).

Ove promene od strane Google stale su u njegovu odbranu, nakon njihovog sopstvenog priznanja da se korisnici za određene upite sve češće okreću platformama kao što su Instagram ili TikTok. Ovo se naročito odnosi na korisnike mlađe generacije, koja više koristi društvene mreže nego Google, pa se zato ovo iskustvo smatra delom evolucije ponašanja korisnika.

Da pojednostavimo, korisnici traže sadržaj koji brzo i efikasno pruža odgovore, i dolazi sa mesta koje deli slične vrednosti, misli i osećanja korisnika, pružajući autentično iskustvo o određenoj temi, usluzi ili proizvodu. A ko to sve može da uradi efikasnije od bilo koga na internetu, šta mislite? Pa, content kreatori, naravno.

Jer, kreatori sadržaja već koriste svoje veštine da inspirišu, zabave i obrazuju svoju publiku, stvarajući usput složne i snažne zajednice pratilaca. Zbog toga sada brendovi rade sa istomišljenicima, kreatorima kojima se veruje, a sve u koristi dobrog rangiranja u SERP-u, kroz feed perspektiva.

Pa, ako je content kralj, onda je iskustvo – kraljica

Iskustvo je, u ovoj priči, tema koja se pojavljuje i brzo postaje vitalni aspekt SEO strategije danas. A mnogi misle da su dodavanje iskustva E-A-T standardima, u stvari, odgovor Google na pojavu veštačke inteligencije u sadržaju.

Ali hajde da budemo konkretniji. Iskustvo se odnosi na razumevanje, znanje i veštine koje se mogu efikasno pokazati kroz njihovo izlaganje o proizvodu, usluzi ili temi. A korisnici danas traže “proživljeno iskustvo” u okviru sadržaja koji pretražuju. Zato kažemo da je content kralj, a iskustvo – kraljica. Jedno bez drugog, ne funkcioniše tako dobro.

Korisnici traže sadržaj koji je fokusiran direktno na njih, koji im govori direktno, iskreno i autentično. Dakle, pitanje kojim se vode je šta ja imam od toga? A jedan od načina na koji brendovi to mogu postići je demonstriranje iskustva u okviru svog sadržaja.

Upravo zbog toga, content kreatori su u jedinstvenoj poziciji da pokažu ovo “proživljeno iskustvo”, dok brendovima omogućavaju da se povežu sa širom zajednicom, na veoma originalan način. I ne samo da se marketing sadržaj vođen podacima može efikasno primeniti kako bi se bolje rangirao u SERP-ovima, već značajno doprinosi ostvarivanju SEO ciljeva.

Prihvatanjem ove varijante SEO marketinga vođenog podacima, brendovi su sigurni u srcu tih razgovora, istovremeno ubirući plodove prednosti u čitavom univerzumu pretrage. Zato bi trebalo da porade na tome u okviru svog SEO sadržaja, jer im to obezbeđuje šansu da Google dobije jasne signale o “iskustvu” korisnika sa njima.

Viši nivo digitalnog PR-a

I digitalni PR može da iskoristi sadržaj iz marketing kampanja vođenih podacima. Zajednice koje stoje iza content kreatora su ono što čini njihovu izvrsnost. A još jedan “plus” je mogućnost deljenja sadržaja. Jer kada se kreatoru veruje, publika je spremna da podeli kako svoja razmišljanja na tu temu, tako i sam sadržaj. Pa kad je tema o kojoj govori neki poznati influenser iskustvo sa nekim proizvodom ili uslugom, logično je da će se publika angažovati jer želi da vidi šta je to, koliko zaista vredi, i naravno – da li im je to potrebno?

Ako ovo strateški iskoristimo, možemo da razvijemo potpune digitalne PR ogranke naših SEO strategija, podržanih temeljnim naporima u okviru marketinga vođenim podacima koji predvode kreatori, pritom, dodatno usklađujući univerzum pretrage. U vreme kada u novinarstvu ima sve manje ideja za digitalnu kampanju, content marketing zaista može da popuni i revitalizuje prostor digitalne pretrage.

Širenje prostora pretraživanja ili “traži svuda” (search everywhere)

Ono što smo svi, negde, primetili je da su napori brendova koji ulažu u svoj marketing često veoma nepovezani. Ali, sadržaj koji stvaraju kreatori zaista nudi mogućnost da uskladimo svoje strateške snage, kroz “traži svuda”. A to predstavlja optimizaciju prisustva brenda u celom univerzumu pretrage, i objedinjavanje svih platformi i kanala koje koristi ciljna grupa.

Cilj ovoga je da se poveća vidljivost u SERP-u, poboljša angažovanje i podstakne konverzija kroz izgradnju odnosa sa publikom koja konzimirajući medije, kroz tražene inofmacije, dolazi do kupovine nekog proizvoda ili usluge. Dakle, sve je povezano.

A šta ako bi korisnici želeli da investiraju u Instagram ili TikTok sadržaj?

Iskoristite usluge nekog od kreatora Instagram, Facebook Reels, ili TikTok sadržaja, da biste izgradili odnose sa njihovom ciljnom grupom na toj platformi, vodeći ih kroz različite faze puta korisnika, putem strateški kreiranog sadržaja, dizajniranog za specifičan fokus određene faze na tom putu. Ostvarite saradnju sa određenim uticajnim osobama, da biste razvili početni sadržaj, pre nego što pređete na različite kreatore koji su možda više prilagođeni kasnijim fazama putovanja.

Ovo će se, naravno, razlikovati od brenda do brenda, i verovatno će uključivati razvoj sadržaja na različitim platformama, ali prednosti su jasne. Više pretraga migrira i na druge platforme osim ovih, sa manje povezanim saobraćajem nego što je to slučaj sa tradicionalnim SERP-om. Neki od primera su, recimo Pinterest, Tumblr i Reddit.

Ako želite da vidite ovu migraciju na nivou teme, možete da instalirate Glimpse Chrome ekstenziju, i odete na Google Trends. Ovde možete da unesete temu, i vidite koja platforma doživljava najveći trend za tu temu, što je svakako odličan način da vidite gde bi trebalo da uložite najviše napora za prezentaciju svog marketing sadržaja.

Podsticanje angažovanja publike stvaranjem zanimljivog sadržaja

Era pretrage vođene od strane kreatora nije tek na pomolu. Već je ovde, i obećava da će preoblikovati način na koji pristupamo SEO content marketingu i digitalnom PR-u. Uticaj kreatora sadržaja postaje sve važniji. Oni obogaćuju SERP-ove kroz Google prespektive, koje nude mogućnost za revitalizaciju digitalnog PR prostora, sa ubedljivim i autentičnim iskustvima.

Pojava kao što je “traži svuda” je oličenje demokratizacije univerzuma pretraživanja, a platforme poput Pinteresta, Instagrama i Reddita počinju da se smatraju pouzdanim izvorima informacija. U ovoj novoj eri, brendovi imaju neuporedivo više prilika da iskoriste moć content marketinga vođenog podacima.

Partnerstva sa kreatorima koji se dobro slažu sa svojom publikom su od krucijalnog značaja, jer oni mogu da isporuče sadržaj koji zaista govori o vrednostima, mislima i osećanjima korisnika. Na taj način, brendovi šalju jasne signale “iskustva” pretraživačima kao što je Google, i na kraju ostvaraju svoje SEO ciljeve.

I na kraju…

Kako vreme prolazi, pomeranje ka pretrazi koju vode kreatori će nesumnjivo nastaviti da oblikuje budućnost SEO i digitalnog PR-a. Prihvatanjem ove promene, brendovi mogu da se pozicioniraju na čelu svoje niše, pa tako iskoriste potencijal sve šireg univerzuma pretrage, i zaista, ostave svoj trag u njenoj novoj eri. Upravo zbog toga je marketing vođen podacima – budućnost pretrage. A kreatori sadržaja kojima se veruje, nosioci cele priče.

U današnje vreme, gleda se sve. Da bi vam neko u ovom poslu verovao, on proverava čak i to čiji rad pratite na društvenim mrežama. To kaže i sam Istok Pavlović: “Vaš CV u 2023. je Koga Vi Pratite”. Ako ne pratite ljude poput poznatih influensera kao što su on i, recimo, Milan Jovanović Strongmen, rizikujete da izgubite klijenta. Ne, ne morate da ih volite i podržavate, ali pratite šta oni rade, jer čim imaju toliku armiju pratilaca, znači da to što rade – rade dobro.

A šta vi mislite o ovim novinama u SEO i content marketingu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović