29/Jun/2021 16:41:54 / TeshaDesign / komentara: 2

Šta je potrebno da pobedimo diva?

Snaga, tehnika ili lukavstvo?

Siroti Don Kihote se celog svog života borio protiv vetrenjača, zamišljajući ih upravo tako, kao divove. Verovatno smo se i sami ponekad osećali kao on, i bez obzira što smo pokušali sve što smo znali, oni bi i dalje ostajali iznad nas. Zato smo se za borbu naoružali najdelotvornijim oružjem, pa hrabro ponovo krenuli, uspeli, pa rešili da  i sa vama podelimo iskustva i znanja, potrebna da pobedimo divove u SERP-u.

Don Kihote nije imao mnogo uspeha, ali David protiv Golijata jeste. Pobedio ga je praćkom, što deluje banalno osim ako, kao on, verujete da radite pravu stvar. Onda ste nepobedivi, i Golijat za vas više nije strašni div.

Ali, kada je u pitanju borba za pozicije u SERP-u, naša praćka je SEO. Zato hajde da napravimo strategiju koja će nam pomoći da pobedimo divove koji su svoja mesta skupo platili i nemaju nameru da se odatle maknu.

O kojim aktivnostima ćemo pisati u tekstu:

 1. Korišćenje SEO tehnika
 2. Provera konkurencije
 3. Onpage sajta -  posetilac i njegova očekivanja u fokusu, odnosno optimizacija UX i UI 
 4. Preispitivanje ključnih reči
 5. Unapređenje vašeg sajta
 6. Rad na linkovima
 7. Više kvalitetnog sadržaja


Pa, da krenemo redom, jer kako rekoše stari Kinezi: „Put od hiljadu milja započinje prvim korakom“.


#1. Korišćenje SEO tehnika kao nosioca nastupa na Internetu


SEO tehnike su i dalje najracionalniji način da unapredimo pozicije sajta na Internetu. Lakše reći nego realizovati. Na početku da bismo ušli u borbu, moramo da se naoružamo arsenalom modernog oružja, efektnijim od Davidove praćke. Na raspolaganju imamo pregršt sjajnih alata između kojih izdvajamo:

 • Ahrefs – možda i vodeći SEO alat za povratne linkove, analizu sajta i konkurencije.
 • SEOToolSet® - alatka koja nam pomaže da uradimo analizu podataka i izdvojimo prave odgovore, a da se pritom ne izgubimo u nepotrebnim detaljima (za početak probajte besplatnu verziju Free SEO tools ).
 • SEO WP plugin – mnogi sajtovi danas su na WP platformi. Ovaj plugin čini život lakšim, pomažući nam da istražimo više ključnih reči i da vidimo gde su smeštene u telu sadržaja.
 • Semrush – ovo je sveobuhvatni paket alata za poboljšanje vidljivosti na internetu i otkrivanje marketinških rezultata. Pomaže prilikom istraživanja ključnih reči, konkurencije, marketing sadržaja, uvida i upravljanja kampanjama.
 • Majestic – još jedan SEO alat specijalizovan za analizu povratnih linkova. 100% je fokusiran samo i isključivo na njih.


Bez alata nema zanata“, a uz prave alate, SEO strategije vaših protivnika videćete za svega nekoliko sekundi.

Ako prilježno primenjujete preporuke i smernice gurua iz ove oblasti, verovatno ne morate mnogo da brinete o vidljivosti vašeg sajta u SERP-u. Kompletna SERP SEO strategija analizira funkcije koje se najčešće sreću u rezultatima pretrage za ciljane ključne reči, a zatim ih optimizuje.

U rezultatima pretrage mogu se naći razne mogućnosti za funkcije. A što više pozicija u SERP-u posedujete, to ćete biti manje zabrinuti zbog konkurencije i dobijaćete više organskog saobraćaja.

Savet: Unesite već danas u vaš budžet kupovinu moćnih SEO alata, npr. Ahrefs.


#2 Provera konkurencije ili šta nam radi komšija


Bez provere šta radi naša mila i draga konkurencija, nema uspešnog marketinškog projekta. Najviše se rangiraju oni sajtovi koji su najjrelevantniji, najkvalitetniji i najpouzdaniji na upite za pretragu datog korisnika.

Možda mislite da samo oni koji nude isti proizvod, informaciju ili uslugu kao i vi, mogu da se kvalifikuju da vam postanu prvi konkurenti. Ali, na prvoj stranici SERP-a, naći ćete i više drugih rezultata koji se svi bore za što bolju poziciju, bez obzira na vrstu sajta. A možda pikiraju i na vašu poziciju pa zato, čuvajte se!
 

Semrush


Alat koji vam u ovom istraživanju konkurencije može pomoći je Semrush Traffic Analytics. Već smo ga pominjali u prethodnom odeljku, ali nije zgoreg ponoviti. Pomoću njega ćete otkriti koliko i kakvog saobraćaja ima na sajtovima konkurencije. Ove alate ponekad koristimo i za procenu svojih konkurenata na mreži a da pritom ne koristimo iste ključne reči. Napomena za tržište Srbije - baze i nisu toliko ažurne kao što bismo očekivali. Ako niste zadovoljni ovim alatom upućujemo na Ahrefs.

Savet: Istražite konkurenciju dostupnim SEO alatima i pokušajte da saznate šta to rade bolje od vas.


#3. Onpage sajta -  posetilac i njegova očekivanja u fokusu, odnosno optimizacija UX i UI 


Istraživanjem konkurencije možete lakše doći do spoznaje da li oni više ili manje ulažu u SEO od vas. Sajtove konkurencije koji su bolje rejtingovani od vašeg pažljivije analizirajte, pogotovo njihovu strukturu i sadržaj jer se tu možda i kriju razlozi njihovog uspeha.


Struktura sajta


SEO siloing, ili silosiranje, je strategija o kojoj vredi razmisliti, jer ova tehnika služi za strukturisanje vaše stranice grupisanjem srodnih veb stranica u hijerarhijske kategorije, a sve bazirano na tome kako ljudi pretražuju. Pretraživači poput gospođe Gugl vole ovakve hijerarhijske strukture, pošto su korisne kako za pretraživače, tako i za posetioce sajtova.

Možda će vam se nekada dogoditi da se u rezultatima pretrage takmičite sa stvarima kao što su istaknuti isečci (Featured Snippets) sa unosima sa Vikipedije. U tom slučaju, može vam pomoći struktura sajta, odnosno strukturisanje vaših stranica, a to možete uraditi na nekoliko načina kao što su:

 • HTML tabele
 • numerisane liste (bulleted lists)
 • uređene liste (ordered lists)
 • sadržaj na vrhu
 • naslovi i podnaslovi koji sadrže ključne pojmove i pitanja, nakon čega u tekstu sledi odgovor
 • rezime na vrhu članka, jer ako je predugačak, može se desiti da ne bude pročitan.


Takođe, za istaknute isečke, postoji alatka koja se zove Featured Snippets+ Tool. E, ona služi za organizaciju podataka potrebnih za istaknute isečke za vaše ciljne ključne fraze, kako bi vam olakšala optimizaciju sajta, da biste ugrabili isečke svojih konkurenata.

Zato, ako vam se dogodi da morate da se takmičite sa Vikipediojom, ne brinite, i nad njom možete dobiti prednost ako imate kvalitetniji sadržaj. Jer Vikipedija odgovara na pitanje ko, šta i kada ali ne i na pitanje kako? Na taj način, možete je pobediti.

Savet: Pokušajte da sagledate strukturu i onpage optimizaciju svog sajta iz ugla vašeg potencijalnog klijenta. Možda dobijete ideje za njegovo redizajniranje.


#4. Preispitivanje ključnih reči


Može se dogoditi da u rezultatima pretrage na sajtovima divova sa velikim budžetima dominiraju neke ključne reči koje se sa vašim sajtom ne podudaraju. U tom slučaju, možda je najbolje potražiti malo duže ključne fraze, ključne reči sa dugim repom (Long Tail Keywords), koje rade veoma dobro i donose mnogo prometa sajtu, tako da su često sasvim dovoljne da stignete konkurenciju.

Ako, na primer, imate online prodavnicu i na njoj blog, možete dodati nekoliko članaka koji se bave proizvodima koje prodajte, a pritom ciljaju na ključne fraze sa dugim repom. Blog je izuzetno koristan deo svakog sajta, pa tako i vaše prodavnice.

Na ovaj način, glavna ključna reč dobiće na relevantnosti, dok će fraze sa dugim repom doneti vašem sajtu mnogo više prometa. Malo li je?

A ima i drugih načina za pobeđivanje konkurencije, u čemu vam može pomoći jedan od pomenutih alata, Semrush's Organic Research tool. Pomoću njega možete analizirati sajtove konkurenata, pa ih tako i pobediti.

Savet: Jedna lasta ne čini proleće. Ili po naški, nije sve u nekoliko ključnih reči, tj. fraza. Potražite relevantne ključne reči za koje niste dobro plasirani. Možda se u njima krije mnogo veći potencijal nego što mislite. 


#5. Unapređenje vašeg sajta


Savršenstvo ne postoji ni u jednoj oblasti, pa tako ni u ovoj, ali se, sasvim prirodno, svi trudimo da naši sajtovi i marketinške akcije na njima budu manje nesavršeni u odnosu na konkurenciju. Ovde dolazimo do još jednog razloga za analizu stranica konkurencije i proveru da li smo bolji ili gori od njih. A sve ovo, mnogo je lakše uz određene alate, jer kako naš narod kaže: „Alat ne čini majstora, ali pravi majstor zna da je dobar alat neophodan“.

Za početak korišćenje PageSpeed Insights i/ili SEO WP plugina za sajtove na WordPress paltformi vam može dati prilično preciznu sliku u pogledu onpage optimizacije vašeg sajta. .

Takođe, možete saznati kako konkurencija optimizuje svoj sajt koristeći analizator pojedinačnih stranica ili Single Page Analyzer, koji postoji i u besplatnoj verziji. Pogledajte koje se ključne reči i fraze ponavaljaju i uključuju u važne elemente stranice kao što su meta podaci i podnaslovi. To vam može dati dobru sliku o tome koliko su (ili nisu) fokusirani na istu ključnu reč ili frazu koju i vi koristite. A tu je i markiranje strukturisanih podataka koje, kada se primeni na vašoj stranici, može pomoći da bude relevantnija za pretragu, kao i da se stopa kliktanja na vaše linkove poveća.

Savet: I kada sta najbolji ima razloga i prostora za unapređenje. A tek kada niste. Mislite o tome ...


#6. Rad na linkovima


Linkovi


I ovde se bavimo konkurencijom, ali konkretno njihovim linkovima. Ono što treba tražiti je da otkrijemo koje linkove i koliko njih će nam trebati da ih pobedimo. Jer, da biste se kvalitetno borili protiv svojih neprijatelja, morate ih prvo dobro upoznati.

Za ovu svrhu možemo koristiti izveštaj o linkovima (Link Reports) u već pomenutom Majestic-u. Imajte na umu da kvalitet i relevantnost mogu da utiču na broj linkova, pa zato korisite diskreciju prilikom određivanja veličine domena. Takođe i Ahrefs ima moćan pregled linkova konkurencije pa ne gubite vreme. Krenite u lov na linkove. 


Bolja vidljivost u SERP

Savet: Kvalitetni povratni linkovi su jedan od ključnih faktora za dobar rejting sajta na Google. Radite na kvalitetnim linkovima i trud će se isplatiti.


#7. Više kvalitetnog sadržaja


Ono što je važilo u borbi pretiv Vikipedije, važi i ovde. Ako i vi pružate potpuno iste informacije, proizvode ili usluge kao vaši konkurenti, a oni su bolje rangirani od vas, jedini način da ih stignete (a možda i pobedite), je da imate kvalitetniji sadržaj od njih.

Uzmimo za primer ponovo internet prodavnicu. Ako imate jedinstven sadržaj kao i ostali, znači iste opise robe dobijene od strane proizvođača, dopunite ih sa mnogo originalnog teksta. Originalnost je uvek na ceni, pa je tako i ovde.

U ovom slučaju, od alata možete koristiti Ahrefs Content Gap tool, koji će vam pomoći da otkrijete koje ključne reči vaša konkurencija rangira, a vi možda niste. Isto tako, proverite i da li konkurencija nudi neke dodatne korisne sadržaje kao na primer razne vodiče, video zapise i slično. Ako ne nudi, vaša šansa da budete bolji je u tome, što će Google svakako umeti da ceni. Zato se trudite da ponudite više kvalitetnog sadržaja od ostalih, jer će to značiti i bolje pozicije u SERP-u.

Savet: Sadržaj prilagođen posetiocima čini prevagu u odnosu na konkurenciju. Uložite u pisanje unikatnih i korisnih tekstova i iznenadićete se koliko će vas zavoleti Google mašine i vaši potencijalni klijenti.


I na kraju...


Nadamo se da smo vam bar malo olakšali borbu protiv konkurencije. Svaka bitka u koju se upuštate sa njima znači da ćete usput otkriti mnogo o svom neprijatelju. Otkrićete u čemu leži njegova snaga (Poput Samsonove snage u kosi), ali i koje su mu slabosti (poput Ahilove pete).

U isto vreme, otkrićete i svoje slabosti i videti šta treba da popravite, dopravite, dopišete ili preispitate, da biste razvili novi SEO plan za borbu. Možda ni onaj raniji nije bio loš, ali je potpuno prirodno da želimo da budemo bolji, pa zato novi plan treba da sadrži ono što konkurencija radi, samo barem malo bolje.

Jer, kako reče neko: „Ako mislite da ste suviše mali da biste bili uticajni, probajte da zaspite sa komarcem u sobi“. Prilično nemoguće! Zato verujte u ono što radite i pobedićete ih.

I, kako vam se čini? Da li mislite da su ova iskustva dovoljna da se upustite u borbu i pobedite divove u SERP-u?

Željno čekamo vaše odgovore u komentarima.

 

Jelena Todorović