19/Jun/2020 18:52:04 / TeshaDesign / komentara: 7

Ili, kako “mali Perica” zamišlja SEO…

Razgovaraju dva ortaka:

- Brate, šta misliš, jel' Google muško ili žensko?“
- E, tebra, mislim da je žensko.
- Zašto?
- Pa kako zašto? Odgovara na pitanja koja još nisi ni postavio. Čim počneš da kucaš, ONA već počne da nagađa šta si hteo, ne da ti da završiš. Žensko, garant!

E, ta opasna gospođa koja daje odgovor na pitanje koje još nisi stigao da postaviš, nam svima kroji život.


Kako? Pa lepo...


Treba ti nešto da kupiš - guglaš. Tražiš informaciju kako da stigneš do Julinog brda - guglaš. Kupuješ stan - guglaš oglase i agencije. Tražiš nekoga da ti dezinfikuje kancelariju – guglaš firme koje to rade. Treba da izađeš sa nekim koga ne poznaješ dobro - guglaš da proveriš da nije psihopata. Moraš hitno na put u Beč - guglaš koja kompanija ima najpovoljnije letove. Tražiš smisao svog života - guglaš, jer nikad se ne zna, možda je tamo. K’o ono kad pevac Sofronije u crtaću kaže: “Neću da gledam, možda i jesam unutra”.

Ukratko, sve što ti treba - guglaš.


A ona, zna sve!


Baš tako, a Google, dušica jedna draga, još nisi ni postavio pitanje do kraja, a ona već daje predloge i kuca odgovore. Uvek predusretljiva, ali i opasna...

Zna sve o svakome, pa se nikad ne zna kad to može da ti se olupa o glavu. Zna o tebi ono dobro, al’ još bolje ono loše, zato, pazi šta radiš ili se potrudi da ukloniš tragove.


Google i SEO
 

Al’ tu je zez… Ukloniti tragove u potpunosti je poprilično nemoguće.

Zato, da ponovimo, pazi šta radiš, jer mnogi njenu dobrotu zloupotrebljavaju, pa o tebi saznaju i ono što ne treba. Ma, nisi još ni stigao da uradiš, a ona to već zna, a kao što rekosmo, informacije deli i šakom i kapom. Pa kad je duša od žene, nije ona kriva.


A ako baš hoćeš da te nađu…


Eee, ako hoćeš da te nađu, jer želiš da se za tvoj biznis zna, priča je sledeća. Ko plati više, njega forsira. Daje mu isečke (featured snippets), pakete slika (image packs), vrh priče (top stories) i još mnogo toga. Ima ga gde god hoćeš (još više onde gde nećeš) jer je čovek lepo platio, pa mu se gospođa Google i odužila.


Ali ko hoće džabe, hmmm…


Kako kažu neki marketing stručnjaci: „Najbolje mesto da sakriješ leš je druga strana na Google“. Pa sad ti vidi da li ti se isplati da ne platiš ništa. Nema tu mnogo hoćeš-nećeš, ako hoćeš da budeš među prvima - plati burazeru. A ako nećeš, tvoj problem, pa kom opanci, kom – druga strana, iliti digitalno groblje. Kratko i jasno!

Dobro, ‘ajde, nije sve tako crno. Može da se desi da ne završiš na groblju ako za ono čime se baviš nema mnogo ponuđenih odgovora, naročito onih koji su platili. A tebi je, pritom, sajt SEO optimizovan, pa si uspeo da se pojaviš među prvim rezultatima organske pretrage SERP-a.


Rešio si da platiš… Šta posle?


Paaa, ni kad platiš još ništa nije sasvim sigurno ni gotovo. Da bi sve oči bile uprte u tvoj sajt, treba da se skocka mnogo toga, a pre svega zanimljiv sadržaj i SEO optimizacija, da bi gospođa Google aminovala ponuđeno.

Al’ da bi sve to imao, mora de se uključi više ljudi, ili bar jedan, koji može da radi najmanje za trojicu. Onda počinje kopanje, pa istraživanje konkurencije, pa ključnih reči, pa pisanje kvalitetnog, SEO optimizovanog sadržaja, pa… pa… pa… Posla kol’ko nećeš, da bi se rešila ova jednačina sa više nepoznatih.


I šta onda?


Google analytics
 

Pa, onda budeš među prvima, ali je uvek pitanje koliko se u datom momentu traži ono što nudiš. Jer ako se baviš prodajom skijaške opreme, a napolju je avgustovskih 36 stepeni, ne možeš da računaš na to da ćeš odmah početi da zarađuješ basnoslovne pare.

Mnogi u priču krenu misleći da kad se završi posao, već sutra ima svi da nagrnu na njihov sajt, a oni već odmah mogu da počnu da broje parice. Aha, važi…


Naravno, posao nije gotov


Treba tu da se potrefi dosta toga, da bi kockice u slagalici počele da se slažu “same od sebe”. Mora stalno da se dorađuje, da se piše ono što je čitaocima zanimljivo, da se sa njima druži na društvenim mrežama, a ne da postaviš nešto i misliš da si sve završio. A ne! Nema tu kraja, jer moraš da budeš stalno prisutan, ako hoćeš da stvar funkcioniše.

Zapustiš li, pozdravi se sa zaradom. A i ono što si platio gospođi Google, kad se potroši, ona te samo elegantno ćušne na dole, pa ako si neko vreme bio neaktivan, začas završiš na groblju, tj. drugoj strani pretrage. Ako padneš i na treću, biće potrebno dobrovoljno arheološko društvo da te nađu.

To ti je kao bračna veza na društvenim mrežama. Ako tvoja žena postavlja svašta nešto, a ti ne obiđeš njenu stranu da lajkuješ i daš joj podršku, može jednog dana da te iznenadi pozivom na sastanak kod bračnog savetnika ili, ako je preke naravi, da ti o’ma uruči papir za sporazumni razvod.


Mobilni telefon emotion
 

A ako joj ni tad ne pokažeš pažnju, eto nekog drugog da utrči na teren, pa se ti, brajko moj, posle češi i gde te ne svrbi!


I za kraj, treba li ti SEO?


Svi koji se bave raznim poslovima na temu veb dizajna, marketinga i SEO optimizacije, više puta su od klijenata čuli ovo pitanje.


Pa, šta misliš, treba li ti?


Naravno da ti treba, ako hoćeš da za tebe čuju. Ako nećeš, nikom ništa, šalili smo se.

Nadam se da ste se lepo zabavili čitajući kako mali Perica razmišlja, a ako imate neku zanimljivu anegdotu na ovu temu, podelite je sa nama u komentarima.

Hvala, unapred.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović