13/May/2021 15:28:00 / TeshaDesign / komentara: 2

Google navodi da izdvojeni isečci mogu biti:


Specijalni sadržaji koji izlaze u SERP-u, kao što je na primer klasični izdvojeni isečak, direktan odgovor na pitanje u samom polju za kucanje i drugi, interaktivni isečci ("ljudi takođe pitaju"), isl. Razlika ovih isečaka od izdvojenih isečaka veb pretrage je u tome što se često može desiti da korisnik ne klikne na link unutar isečka, već da će svoju potrebu za pretragom zadovoljiti direktno iz isečka.

 • Izdvojeni isečak veb pretrage (neka specifična stranica, u ovom konkretnom primeru Wikipedija)

  izdvojeni isecak google snippet primer wikipedia
   
 • Izdvojeni isečak neke aktivnosti, na primer pozivanje telefonom na mobilnom uređaju (u mobilnom SERP-u direktno možete pozvati broj telefona iz isečka korišćenjem funkcionalnosti telefona)

  izdvojeni isecak google snippet telefonski poziv mobilni serp
   
 • I mnogi drugi oblici izdvojenih isečaka. Google stalno ubacuje različite isečke, od mape, wikipedija članka i drugih. Oblik ovih isečaka i njihovi tipovi se razlikuju od tipa uređaja koji se koristi za pretragu (Mobile, desktop, tablet)

 

Kao i u drugim mestima u SERP-u ovi izdvojeni isečci takođe podležu ocenjivanju kroz sistem "zadovoljenja potreba". Kako bi neki isečak dobio ocenu neophodno je da ocenjivači dodele ocenu svakom rezultatu. Svaki rezultat se sastoji od sadržaja iz samog isečka i stranice (landing page-a) na koji isečak šalje korisnika.
 

Upit: "nobel voda"
primer izdvojeni isecak

Upit: "vreme..." 

izdvojeni isecak snippet polje za pretragu vremenska prognoza primer
 

*napomena: ovakav isečak se pojavljuje direktno u polju za kucanje upita, koristi se lokacija korisnika, mobilni SERP

Upit: "kalorije jabuka"
izdvojeni isecak snippet primer kalorije jabuka

Neki od tipova isečaka *(broj tipova i količina isečaka u SERP-u na srpskom je značajno manja od one na engleskom) ....
 

Drugi ugao ..

Google-ovo pouzdajanje u ocenjivanje od strane korisnika mobilne pretrage možda signalizira da mašine još uvek nisu 100% sigurne za kreiranje algoritma pozicioniranja u SERP-u. Uvođenjem ljudske pristrasnosti u jednačinu (i to od strane izabranih osoba) unosi određenu novu dimenziju u računicu koju bi AI trebalo da radi sam od sebe.

Često se dešava da sajtovi velikih izdavača na ovaj način dobijaju još više "nekretnina" u SERP-u kroz različite isečke i druge elemente koji se pojavljuju uz klasični SERP. Ovakvo pristrasno "brendiranje" može uticati i na percepciju ocenjivača koji se mogu odlučiti da "po defaultu" daju niže ocene manje poznatim stranicama.

Iako se čini da se sistem "zadovoljenja potreba" fokusira na kvalitet sadržaja, izgleda da je AI algoritam predao vozačko mesto ljudskoj pristrasnosti i slobodnim procenama ljudskih ocenjivača.
 

Šta vlasnici sajtova i SEO eksperti mogu da zaključe iz navedenog?

Ukoliko se vaš sajt pojavljuje u izdvojenim isečcima za neke upite, imajte na umu da vaši potencijalni posetioci takođe i ocenjuju kvalitet tih isečaka. Razmislite o tome kako se vaš sadržaj pojavljuje u ovim isečcima - odnosno - obratite pažnju da pravilno popunjavate vaše meta sadržaje kako bi mašine za pretragu imale što više materijala sa kojim mogu da rade i koji bi eventualno mogle da pokažu u izdvojenim isečcima.

Naravno, izdvojeni isečak nije mala stvar, pogotovo na onim frazama na kojima se već dobro kotirate. Na ovaj način vi zauzimate još veći deo SERP "nekretnina" i povećavate šansu da će potencijalni posetilac upravo klkinuti na vaš link, bilo kroz isečak, ili direktno kroz SERP.

Ovo je posebno tačno za SERP na srpskom koji je nebrojeno puta manji od SERP-a na engleskom i gde je broj izdvojenih isečaka znatno manji. To znači da ukoliko se vaš sajt pojavljuje u izdvojenom isečku od strane Google-a za upit na srpskom, možete biti sigurni da mašine za pretragu veoma vrednuju vaš sadržaj i da je urađena odlična optimizacija sajta za google.
 

Kako bi povećali šansu da se vaš sadržaj pojavi u izdvojenom isečku, pored meta tagova obratite pažnju i na sledeće:

 1. Pravilni naslovi na stranicama, odnosno H1, H2 i sl.
 2. Navođenja (eng: bullet points)
 3. Nabrajanja (eng: numbering) 
 4. Sadržaj za dati članak u uvodu
 5. Ključna fraza u vašem naslovu, na koju se odmah dobija odgovor u telu teksta
 6. TL;DR (eng: suviše dugo, nisam čitao) sumarizacija negde pri vrhu vašeg članka
   


Svežina sadržaja i zadovoljenje potreba


Neki upiti zahtevaju svež sadržaj. Google prepoznaje svežinu sadržaja kao i bitnost svežine za dati upit, i tokom vremena menja svoj algoritam kako bi adaptirao rezultate u SERP-u. Uglavnom, rezultati koji zahtevaju svežinu su vezani za vesti i neke relevantne nove upite.
 

Tip upita Primer upita Objašnjenje
Korisnik traži najnovije informacije o nekoj temi kao što je: neka konkretna popularna emisija, izbori, sportski događaji, TV emisije i sl. SQEG primer najnovije informacije Korisnik traži najnovije informacije o nekom konkretnom aktuelnom događaju. U ovom konkretnom primeru korisnik traži informacije o emisiji "Zvezde Granda".
Upiti o nekim konkretnim ažuriranim informacijama

"koja je populacija beograda",
 

"koliko je zagađenje u beogradu"

Pretpostavka da korisnici za ovakve upite traže ažurirane informacije

Primeri upita koji traže ažurirane, "sveže" sadržaje...
 

Google takođe navodi da je za neke upite bitan kako nov svež sadržaj, tako i stariji stalno bitan sadržaj.

Na primer, ovo može biti upit o nekoj poznatoj ličnosti. Korisnici koji traže ovakve upite mogu biti zainteresovani i za biografske podatke ovakvih ličnosti, a ne samo za na primer njihove najnovije filmove ili albume.

 

Kako je ovo bitno za SEO vašeg sajta?

Ukoliko imate sajt koji objavljuje svež sadržaj za neke od ovakvih kategorija neophodno je da se pozicionirate u rezultatima pretrage. Optimizacija za servise kao što je na primer "Google News" takođe nije loša ideja. Pored novog sadržaja razmislite o tome da kreirate i neki stalno relevantan sadržaj za specifične upite.
 


Umesto zaključka...

 

Da li će Google uvek prepoznati pravu nameru upita, i da li će uvek pravilno oceniti vaš sajt svojim sistemom "zadovoljenja potreba"? Verovatno ne, ali upravo zato i postoji sistem uputstva za procenjivanje kvaliteta pretrage (SQEG).

Ovaj sistem postoji kako bi Google unapredio svoje algoritme. Izlaskom u susret potrebama vaše ciljne publike će od vašeg sajta napraviti kvalitetan i dobro optimizovan sajt, pogotovo u očima Google-ovih mašina.