02/Jun/2022 10:45:22 / TeshaDesign / komentara: 3


Društvene mreže su veoma bučno okruženje u kome se stalno nešto dešava. Pisana poruka vam omogućava da vodite blizak razgovor sa svojom publikom, a u svetu internet marketinga, ta poruka zove se copy. U želji da pomognemo, pripremili smo za vas 7 korisnih saveta, kako napisati dobar copy za društvene mreže.

Može se reći da društvene mreže bez dobrih copy-ja nisu ništa posebno. Jer, upravo ove objave, pomažu vam da komunicirate sa svojom publikom, sadašnjom i potencijalnom, kao firma. Ako se bavite ovim poslom, verovatno većinu ovih saveta već znate, ali nikada nije na odmet pročitati još nešto jer, internet marketing je branša u kojoj se konstantno uči. Zato, ako smo vas zainteresovali, ostanite sa nama.


Za početak, šta su društvene mreže?


Copy social media


Kako kaže definicija, društvene mreže su digitalne platforme, kreirane od strane zajednica korisnika sa zajedničkim interesovanjima, odnosima i aktivnostima. Zauzvrat, one omogućavaju stvaranje kontakata između pojedinaca i poboljšavaju komunikaciju, kao i razmenu informacija između njih.

Društvene mreže čine virtuelne zajednice kojima se može pristupiti sa više platformi, a činjenica da su besplatne, pomogla je u njihovom omasovljavanju. Ipak, ono što nas ovde prvenstveno zanima su poslovne stranice na njima.

Jer, za kompanije su poslovne stranice odlična prilika da:

  • direktno komuniciraju sa svojim korisnicima,
  • izgrade njihovu lojalnost,
  • sačuvaju postojeće i
  • pronađu nove kupce.


Ali hajde da sada pređemo na temu ovog teksta.


7 saveta za pisanje dobrih copy-ja


Dobar copy radni sto


Copy je ubedljiv tekst kojim pokušavamo da privučemo pažnju čitalaca, kako bismo ih uverili da je određeni cilj prava stvar za njih. Ono što copy treba da uradi je da generiše tu potrebu za kupovinom određenog proizvoda ili usluge.

Profesionalac koji kreira ove tekstove na društvenim mrežama zove se kopirajter (copywriter), a on je čovek koji se prilikom pisanja prilagođava svakoj društvenoj mreži, u skladu sa publikom i njenim potrebama. Upravo to i jeste ključ za upotpunjavanje i postizanje maksimalnih rezultata vaših naloga na društvenim mrežama.


#1. Vodite se prethodnim rezultatima


Da biste mogli da napišete dobar copy, prvo što treba da uradite je da pogledate šta funkcioniše (ili ne funkcioniše) na određenim mrežama, i da povećate svoj angažman. Zato je veoma važno da svaki put, pre pisanja novog copy-ja pogledate prethodne objave i vidite koje tehnike komunikacije su proizvele bolji učinak.


#2. Upoznajte se sa proizvodom (ili uslugom) koje reklamirate


Niko ne može bolje da poznaje vaš proizvod (ili uslugu) od vas samih kao kompanije, pa zato pokušajte da izvučete maksimum iz svih njegovih prednosti, ali i svih nedostataka. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na komunikaciju, i postignete cilj koji ste sebi unapred postavili. Između ostalog, morate dobro da poznajete proizvod o kome pišete, da biste svojoj publici mogli da odgovorite na eventualna pitanja.


#3. Koristite pravi jezik za svoju publiku


Da biste znali kako da joj se obratite, morate dobro da poznajete svoju publiku. Jer, nekad je potrebno da vam način izražavanja bude formalniji, dok je nekada potrebno da bude neformalniji i neposredniji. Ovo će vam pomoći da lakše podstaknete svoju publiku na akciju, da dobijete odziv koji je potreban vašim objavama.


#4. Istražite tržište u svom okruženju ili – pogledajte šta radi konkurencija


Da biste napisali dobar copy, morate da poznajete svoje okruženje. Zato bi bilo dobro istražiti šta radi konkurencija, kao i koje su teme u trendu. Zbog toga morate napraviti kompletnu analizu svog okruženja, u skladu sa prilikama (ili pretnjama) koje mogu uticati na vaše poslovanje.


#5. Napravite kalendar objava postova


Da bi stvari funkcionisale, potrebno je da svoje postove objavljujete redovno, u određenim intervalima vremena. Zato vam preporučujemo da napravite kalendar, u skladu sa vremenom kada će vaše objave dobiti najbolji odziv kod publike. Upravo zbog toga, svaki put pre pisanja nove objave, treba analizirati kada je najbolje vreme za objavu, koji dan i koje doba u njemu, opet u skladu sa proizvodom ili uslugom za koje pišete.

Recimo, ima onih klijenata kod kojih je vikend udarni termin, dok je, kada su neki drugi u pitanju, taj isti termin čisto gubljenje vremena. Redovnim isprobavanjem i ispitivanjem tržišta, pronaći ćete savršen tajming za svoje objave. A ono što uvek možete je da pogledate kako to radi konkurencija, pa ako prolaze bolje od vas, potrudite se da shvatite zašto i uskladite svoje vreme i količinu objava sa ostalima.


#6. Pokušajte da shvatite kako razmišljaju potrošači


Kopirajting


Kao što smo već rekli, neophodno je da dobro poznajete svoju publiku. Stavite se na njihovo mesto i pokušajte da prepoznate njihove potrebe. Šta je to što oni žele? Setite se filma „Šta žene žele“, sa Melom Gibsonom glavnoj ulozi.

Ako ste ga gledali, sigurno se sećate scene kako on, da bi ušao u žensku psihologiju, depilira noge, navlači čarape sa likrom, šminka se... Ako niste gledali, ovaj film vam toplo preporučujemo jer, može se slobodno reći da je on  sažeto uputstvo kako kopirajting zapravo funkcioniše. Neke od scena možda jesu pomalo naglašene i karikirane, ali je u suštini upravo tako. Treba razmisliti o tome kako to što radite vidi vaša publika.


#7. Prenesite svojoj publici sve prednosti vašeg proizvoda (ili usluge)


Potrudite se da na iscrpan način saopštite sve prednosti koje vaš proizvod (ili usluga) predstavlja, u kratkoj formi, jer to su ipak društvene mreže, a to je, naravno, povezano sa dobrim poznavanjem onoga što reklamirate. Dakle, saveti br. 2 i 7 su usko povezani! Iskoristite i eventualne kratkoročne akcije i popuste, koji bi mogli da budu dobar poziv na akciju, u pravo vreme!


I za kraj...


Kopirajting


Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi. Ove savete za pisanje copy-ja za društvene mreže, možete da primenite odmah, a rezultate ćete videti vrlo brzo posle objavljivanja prvih postova.

Potrudite se da poboljšate, i bolje organizujete svoju strategiju. “U pravo vreme na pravom mestuovde važi doslovno.

Kako vam se čini? Imate li još neki savet koga se mi nismo setili? Podelite ga sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović