06/Mar/2022 21:18:15 / TeshaDesign / komentara: 1


Kada je u pitanju content marketing, broj reči nije faktor rangiranja. Ali, na pretraživačima se često postavljaju pitanja na koja najbolji odgovor sigurno neće pružiti stranica koja ima samo rečenicu ili dve teksta. Ipak, pošto duži sadržaj može biti skuplji za proizvodnju i održavanje, čini se da je podjednako malo verovatno i da će duga forma članka za svaku stranicu na vašem sajtu biti najbolja strategija.


Pa koju formu bi trebalo koristiti za dobar content marketing, dugu ili kratku?


Hmmm... Kada razmišljate odakle da počnete, ova zagonetka vam može otežati odluku. Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti odgovorom na ovo večito pitanje, ali pre nego što uđemo u određivanje koja dužina sadržaja je prava za vas, važno je da razumemo razliku između ove dve forme sadržaja, i koja je od njih bolja za SEO optimizaciju.


Šta je duga content forma?


Dugačka forma sadržaja


Tačan broj reči koji se koristi za definisanje svake dužine sadržaja je stalni predmet debate, ali neka razumna definicija duge content forme bio bi tekst od 1.200 ili više reči. Ovaj broj reči najčešće se sreće u formama kao što su:

  • razni promotivni tekstovi ili whitepapers
  • e-knjige
  • uputstva i vodiči
  • blogovi.


Sadržaj duge forme odličan je za informativne ili evergreen teme, koje zahtevaju detaljno objašnjenje ili analizu, i koji i posle mnogo godina donose saobraćaj vašem blogu.


A šta je kratka content forma?


Kratka forma sadržaja


Nasuprot dugoj, kratka forma je često samo rečenica ili dve, ali tehnički gledano, to je sve što je ispod onih famoznih 1.200 reči. Ovaj manji broj reči češće srećemo u formama:

  • e-poruka
  • objava na društvenim mrežama
  • vizuelnih priča ili infografika.


Znači, kratke forme su korisne za neke sezonske teme, koje imaju za cilj da odrade neki trenutni posao. Nema potrebe za robusnim tekstovima ili stranicama proizvoda, na kojima tekst nije u glavnom fokusu. Kraći članci, vesti, pa i postovi na blogu, takođe mogu da potpadaju pod ovu kategoriju.

A u eri pametnih telefona, sadržaj kratkih formi postao je mnogo popularniji u strategijama koje su namenjene mobilnim uređajima. Korisnici su najčešće naviknuti da, kada pretražuju sadržaj sa svojih telefona, gledaju da što pre dođu do odgovora na postavljeno pitanje, tako da radije biraju kratke sadržaje koji, što bi naše komšije Dalmatinci rekli – „udara pravo u sridu“.


I, šta je onda bolje za SEO?


Iako se čini da duže forme nadmašuju svoje kraće koleginice, njihova korelacija ovde ne implicira uzročnost. Kao što smo već rekli na početku, broj reči nije faktor rangiranja, što ukazuje na to da uspeh duge forme nije direktan rezultat Guglovog algoritma koji nagrađuje broj reči. Jer, nije bitno samo to da forma bude duga, a koliko je kvalitetna, nema veze.

Ono što želimo da kažemo je to da visokokvalitetan sadržaj duge forme ima bolju evidenciju praćenja, tj. angažovanja korisnika na vašem sajtu. Mnogo se češće deli, što signalizira Guglu da se radi o visokovrednoj stranici. A čini se i da je duga forma bolja za sticanje povratnih linkova, koje mogu preneti autoritet na stranicu, i time povećati njeno rangiranje.

Svi ovi faktori moraju da rade zajedno, kako bi ukazali na opšti autoritet sajta, koji se, inače, teže dokazuje kratkim formama. I ovo je, najverovatnije, glavni razlog zašto se ranije smatralo da broj reči ima direktan uticaj na rangiranje sajta. Međutim, uprkos istoriji uspeha dugih formi, ovo nije i konačan odgovor, koji bi trebalo prihvatiti po difoltu. Ali kako onda odabrati?


Da se ponovo vratimo na početak: Koja pitanja treba postaviti prilikom odlučivanja za dužinu forme?


Ovaj proces zahteva povratak na osnove marketinga, što znači, na fokusiranje na istraživanje publike, i stavljanje njenih potreba na prvo mesto. Zato, evo ključnih pitanja koja bi trebalo postaviti da biste se odlučili za dugu ili kratku formu, prilikom izrade marketing plana.


#1. Koja je vaša ciljna grupa?


Znati za koga pišete, oduvek je bila najvažnija stvar pri kreiranju bilo kakvog marketing sadržaja. Tačnije, treba da razmislite šta to korisnici traže, gde to traže i kako im vaš biznis može pomoći?

A korisnika ima raznih... Neki više vole video sadržaj, tako da verovatno neće biti zainteresovani za čitanje kilometarskog posta na vašem blogu, dok će onima koji sprovode neko istraživanje više odgovarati mnogo različitih informacija u pisanoj formi.

Zato se potrudite da im date svoj najbolji odgovor, i podesite interno linkovanje da biste korisnika pametno odveli na sledeći korak, ako vaša publika preferira kraću formu. Jer upravo razumevanje vaše publike pomoći će vam da izbegnete previše ili premalo pisanja.


#2. Na kojoj etapi svog puta se vaši klijenti nalaze?


Ovo je još jedan sjajan pokazatelj kakvu i koliko dugu formu bi trebalo da upotrebite. Novi korisnik može tražiti sve informacije koje preduzeće, kao i njegova konkurencija, mogu imati o nekoj temi.

Na primer, ako korisnik ima potrebu za dezinsekcijom, biće mu potrebne informacije o tome šta da traži i zašto je to važno. U ovom slučaju, neophodno je uložiti napor da na njegovo pitanje date najbolji odgovor, sa što više različitih informacija, ali bez širenja teme na ono što ne pripada ovom upitu.

Ovde interno linkovanje može otići predaleko dok, recimo korisnik pokušava da se odluči između biznisa vašeg klijenta i konkurencije, upoređujući cene i specifikacije. Zato se treba držati jasnog, lako svarljivog i čitljivog formata, pa je u ovom slučaju kratka forma dobrodošla.


#3. Da li je tema evergreen ili sezonska?


Ako vam je teško da odlučite između ova dva tipa, Google Trends je odličan besplatni alat za praćenje bilo kakvih trendova u vezi sa temom. Ako osvežavate sadržaj i podaci su dostupni, možete i dodatno da bacite pogled na svoju analitiku, da biste identifikovali godišnje obrasce saobraćaja na stranici, koji su specifični za preduzeće. To bi trebalo da vam pomogne da se odlučite u vezi sa pitanjem da li ćete se odlučiti za evergreen, ili sezonsku temu. I ne zaboravite da zabeležite sva povećanja zbog promocija ili ažuriranja algoritma.


Tema za blog
 

#4. Koja vrsta sadržaja daje dobar učinak u SERP-u?


Brza analiza konkurencije može biti još jedan način za određivanje dužine sadržaja, koja će verovatno imati najbolji učinak. Znači, kao i obično, gledamo šta konkurencija radi kada je dotična tema u pitanju. A odgovor na ovo pitanje posebno je važan ako vaši pisci imaju ograničene resurse za kreiranje sadržaja, tako da treba odrediti dužinu sadržaja za prvi put.

Da rezimiramo, ako stranice koje se rangiraju na prvih pet pozicija u SERP-u imaju forme u proseku duže od 1.200 reči, onda je veća verovatnoća da će sadržaj dugog formata doneti veći uspeh. I obratno, ako je kraći – onda ćemo i mi birati kraću formu.

To vam može pomoći i da se odlučite za pisca kome ćete poveriti dati posao jer nekome bolje leži duga, a nekome kratka forma. Da, svi mi pišemo i jednu i drugu, ali se ipak razlikujemo, i svakome odgovara nešto drugo. A  ovo je naročito važno kada je u pitanju nov klijent, kome u kratkom roku treba da pokažemo rezultate i dokažemo da se odlučio za tim koji dobro zna šta radi.

Ali, kao što smo već rekli, nikada ne možete da očekujete uspeh na osnovu dužine sadržaja. Uvek se fokusirajte na poznavanje svoje publike i odgovarajte na njena pitanja. To je najvažnije.


#5. Koji su ciljevi poslovanja?


Još jedan izuzetno bitan faktor za određivanje ciljeva poslovanja. Da li kompanija pokušava da uspostavi autoritet i stručnost kroz tekstove na blogu, ili se fokusira na osnovne detalje proizvoda, recimo na sajtu za elektronsku prodavnicu? Jer upravo cilj poslovanja, pružiće nam dodatni uvid u dužinu forme.

Ovo sada može da deluje pomalo kontradiktorno, ako sledite strategiju usmerenu na korisnika, ali ovo dvoje treba da ide ruku pod ruku ako je vaša strategija u skladu sa opštim poslovnim ciljevima. Zato, ako vaš sadržaj nije efikasan, počnite ispočetka, sa procenom osnova i uverite se da su ciljevi vašeg tima pravilno usklađeni. U tome će vam pomoći upravo pitanja koja smo naveli. Kroz odgovore na njih, shvatićete koliko je sadržaja potrebno vašoj publici.


Ostala razmatranja koja treba uzeti u obzir


Uvek postoje i neki drugi faktori koji obično igraju veliku ulogu u rangiranju i ukupnom učinku, koje treba uzeti u obzir uz optimalnu strategiju sadržaja. A ako vaš sadržaj nije rangiran, proverite sledeće:


#1. Tehnički SEO


Kada ste poslednji put odradili tehničku reviziju? Ako je vaša stranica puna grešaka kao što su loša brzina učitavanja ili problemi sa indeksiranjem, možda nećete videti prednosti optimizacije sadržaja.


#2. Autoritet konkurencije


Kako se slažu vaš marketinški budžet i strategija? Ako vas vaši konkurenti zasenjuju svojim prihodima i godinama provedenim na tržištu, borba za rangiranje na prvoj strani SERP-a može biti dugoročna.


#3. Kvalitet sadržaja


Da li vaši tekstovi pucaju po šavovima od količine informacija ili im nedostaje sadržaj i smer kretanja? Kada je u pitanju duga forma, a sadržaj tanak, korisnik od vašeg sadržaja neće imati mnogo koristi. Zato pisanje date teme poverite onome ko materiju najbolje poznaje, da biste mogli da očekujete najbolje rezultate.  


#4. Kvalitet povratnih linkova


Ovde treba proveriti da li domeni sa niskim autoritetom ili čak neželjeni sajtovi vode do vašeg sadržaja, pa bi zato trebalo odraditi reviziju povratnih linkova. Nakon toga, trebalo bi odbaciti linkove sumnjivih sajtova kako biste održali pozitivnu reputaciju. Jer, reputacija u marketingu znači mnogo.


Reputacija u marketingu


Najbolje prakse za SEO


Često se dešava da zbog nedostatka znanja o najboljim praksama za SEO,  nešto ne funkcioniše. Zbog toga treba proveriti da li svi članovi tima znaju kako da povećaju saobraćaj i rangiranje na pravi način. Ako se vaš sadržaj rangira, ali ne konvertuje, pokušajte da pregledate:


#1. Strukturu sadržaja


Ako korisnik treba da čeka do poslednjeg paragrafa da bi čuo odgovor na svoje pitanje, to bi moglo dovesti do visokih stopa posete samo jedne stranice, i loših konverzija zbog skraćenog raspona pažnje. Kada ste u nedoumici, pokušajte sa pristupom obrnute piramide, da u startu odgovorite na pitanje, a onda ostavite korisnicima da odluče da li žele da prouče svaki detalj početnog odgovora.


#2. Korisničko iskustvo (UI/UX)


Da li je vaš sajt prilagođen korisniku, ili je navigacija komplikovana i zamorna? Nejasni pozivi na akciju, prekomerno interno linkovanje i nedostatak razmaka između njih, mogu uticati na stope konverzije. Zbog toga je važno da sarađujete sa svojim timom, kako biste osigurali da vaši napori i preporuke imaju najbolje šanse da ostvare planirani cilj, jer je značaj UI/UX dizajna izuzetno veliki.


I za kraj...


Zakljucak za duzinu teksta


Ključni zaključak je da ne postoji definitivan odgovor na pitanje koja dužina forme je bolja. Često je odgovor subjektivan i posredan. Optimalna dužina sadržaja na kraju se svodi na to koliko je informacija potrebno korisniku, da bi bio zadovoljan odgovorom.

I bez obzira da li kreirate nov sadržaj, ili dopunjujete postojeći, ne zaboravite da vas brojanje reči neće dovesti do velikih pobeda. Jer broj reči nije faktor rangiranja, pa se može smatrati da je ovaj koncept činjenica čista slučajnost.

Ukratko, ako ste jedini koji će dati odgovor na određeno pitanje, forma može biti kratka i koncizna, a da vam donese mnogo saobraćaja. Ali, ako su o datoj temi već mnogi pisali, vaša forma mora biti u nečemu posebna, da bi bila bolje rangirana.

Kratko i jasno.

A šta vi mislite, koja je forma bolja za dobar content marketing? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović