13/Sep/2023 16:19:49 / TeshaDesign / komentara: 3

Koliko god da su SEO marketari i content writeri pametni, obrazovani i načitani, niko nije stručnjak za više industrtija. Ipak, svi moramo da poznajemo insajdersku ekspertizu koju ćemo uraditi čim dobijemo nove klijente, kako bismo najbolje odradili za njih ono što je potrebno. Upravo zbog toga, u ovom tekstu bavićemo se temom kako kreirati stručniji content za SEO optimizaciju jer, kao što rekosmo – niko ne zna sve.

A kvalitetan content (ili sadržaj) se ne dešava slučajno. Postoji proces koji treba pratiti prilikom stvaranja. Napravili smo nešto kao tutorijal u pet koraka, koji bi trebalo da pomognu kreatorima sadržaja, kako da sa poslom krenu što pre, i kreairaju stručniji sadržaj:

#1. Uradite temeljno istraživanje ključnih reči koje rade

#2. Pronađite stručnjake u kompaniji klijenta, koji će moći da pomognu savetima

#3. Obezbedite resurse kompanije klijenta

#4. Napravite skladište sadržaja

#5. Održavajte brend.

Pa, da krenemo...

#1. Temeljno istraživanje ključnih reči

Ovo shvatite bukvalno, jer istraživanje ključnih reči za SEO optimizaciju koju nameravate da sprovedete, treba da bude toliko opsežno, da imate zaista dobru predstavu o ciljnoj publici. To je, u svakom slučaju, osnova vašeg rada.

U tom trenutku, treba da vam je savršeno jasno koja vrsta sadržaja treba da se kreira za određenu web stranicu, da biste svom timu mogli da date neke početne smernice o tome kako da kreira sadržaj. A posebno, kako da kreira sažetak za svaku posebnu stranicu, jer to je nešto što se ne sme zapostaviti.

#2. Pronađite stručnjake

Dakle, ko su stručnjaci u kompaniji klijenta, koji bi mogli da pomognu? Pronađite ove ljude odmah po sklapanju ugovora, da bi mogli da vas uvedu u posao kojim se bave. Uverite se da sa njima možete da razgovarate kada naiđete na nešto što vam nije najjasnije, jer ne razumemo se svi u sve. Dobra komunikacija sa stručnjacima može vam biti od velike pomoći, kada vam je potrebno da porazgovarate s nekim o određenim temama.

Jer, zapamtite ovo dobro, prema onoj dobro poznatoj gospođi Google, stručnost je važan faktor za kvalitet stranice. Recimo, kada su u pitanju medicinski saveti, ili neke finansijske smernice, postoji čak i viši standard stručnosti.

Čim započnete proces rada na SEO optimizaciji, Google preporučuje u svojim smernicama za ocenjivanje kvaliteta pretrage (Search Quality Rater Guidelines) da razmislite o temi stranice i postavite sebi pitanje: “Koja vrsta stručnosti je potrebna, da bi ova stranica uspešno ispunila svoju svrhu?”

Vaš sledeći korak je da angažujete uspešnog content creatora ili pisca, koji će svoj posao uraditi stručno. To može da bude neko ko je stručan u određenoj niši, ili jednostavno – dobar pisac, stručnjak u kreiranju sadržaja, kome neće teško pasti da istražuje da bi ušao u tematiku, i odradio svoj posao profesionalno, čak i ako mu tematika nije bliska.

#3. Obezbedite resurse kompanije klijenta

Ono što je veoma važno, kada je u pitanju novi klijent, je da content creatori koje odaberete za ovaj posao shvataju čime se kompanija bavi, a ne samo da gledaju teme o kojima treba da pišu. Ovo je od krucijalne važnosti za kontekst.

Bilo bi dobro, kada biste mogli da obezbedite podatke o profilu korisnika vašeg klijenta, jer bi to moglo da pomogne vašem timu koji se bavi kreiranjem sadržaja. Jer tako bi im bilo jasnije za koju ciljnu grupu pišu. Taj profil bi mogao da sadrži stvari kao što su opis proizvoda i usluga kompanije, osobine brenda, i spisak tržišnih konkurenata.

Sve to umnogome može da pomogne kreatorima sadržaja, jer kada vide kako konkurencija radi, mogu odmah da vide i u čemu greši. Šta u svom radu treba izbeći, a šta unaprediti. Zato je veoma važno da nabavite što više materijala, koji može da bude od pomoći. U tome možda može da pomogne i ona stručna osoba od poverenja, koju smo već pomenuli u prethodnom delu.

#4. Napravite repozitorijum, ili skladište sadržaja

Drugi način na koji možete da pomognete svojim piscima da u relativno kratkom roku kreiraju kvalitetan sadržaj je da imate skladište, ili repozitorijum, iz kojeg mogu da uzimaju podatke dok istražuju.

Ovo može da bude folder Google Docs sa svim marketinškim materijalom koji je obavljen poslednjih godina, koji će vašim piscima služiti kao biblioteka. Može da sadrži podatke, objavljene stranice, e-knjige, snimke, tutorijale i šta god uspete da nabavite, a može da pomogne da se kreira kvalitetan i stručan sadržaj, a eventualne greške svedu na minimum.

#5. Održavajte brend

Kreiranje kvalitetnog sadržaja znači da sadržaj istog kvaliteta treba da bude na celoj web stranici. U tom slučaju, pisci će možda morati da se prilagode, da prate ton i autoritet brenda prilikom kreiranja sadržaja. Napravite neke stilske smernice koje mogu da uključuju vodič za korporativni stil izražavanja koji kompanija već ima, ili koje ste predvideli za svoj SEO program. Osim ako, naravno, do sada sve to nije funkcionisalo, pa krećete od početka, sa sasvim novom strategijom, što onda znači i ažuriranje starih stranica.

Dobra priprema je pola obavljenog posla

Uvek bilo! U ovom slučaju, može se reći da je pripremljen pisac – kvalitetan pisac. Stvaranje kvalitetnog, stručnog sadržaja zahteva dobru pripremu, a pružanje resursa koje smo već pomenuli, kreatorima sadržaja će pomoći da brže uđu u priču, i prikažu svoju stručnost.

Pretraživači poput Google, sve više daju prioritet visokokvalitetnom i relevantnom sadržaju, koji je usko orijentisan na korisnike digitalnog sveta, i koji se stalno razvija. Jer SEO optimizacija je posao koji se nikada ne završava. Da biste ostali konkurentni, od vitalnog je značaja da se na kvalitetnom sadržaju konstantno radi.

Zbog toga je, kao što smo rekli na početku ovog teksta, sprovođenje temeljnog istraživanja ključnih reči – ključno za ovaj posao. Strateškim korišćenjem relevantnih ključnih reči u svom sadržaju, tako da prirodno budu utkane u njega, možete poboljšati njegovu vidljivost u rezultatima pretraživača. Ujedno, istraživanje ključnih reči pomoći će vam da razumete šta vaša ciljna publika traži, pa prema tome prilagodite informacije koje im u svojim radovima pružate.

Isto tako, veoma je važno odrediti prioritete korisničkog iskustva. Pretraživači koriste metrike kao što su stope posete neke određene stranice, i vreme provedeno na njoj kao pokazatelje kvaliteta sadržaja. Da bi korisniku bilo prijatno, vaš tekst treba da bude razumljiv, lak za čitanje i pregledan. U tu svrhu koristimo naslove, podnaslove i oznake, a dobar multimedijalni sadržaj i fotografije, produbljuju ovo iskustvo i utiču na angažovanje koje posetiocima daje više dubine jer kao što znamo, dobra slika vredi više od hiljadu reči.

Uz sve ostalo, ono što je veoma važno je raspored objavljivanja. Redovno ažuriranje vaše web lokacije kvalitetnim sadržajem signalizira pretraživačima da je vaš sajt aktivan i autoritativan. Zato, neka raspored objavljivanja svežeg sadržaja bude realan, da biste uspeli da ga ispratite i dosledno proizvodite vredan i stručan sadržaj. Kvalitet uvek treba da vam bude na prvom mestu, pa mu zato dajte prednost u odnosu na kvantitet. Daleko je bolje objaviti manji broj stručnih, detaljnih i edukativnih radova, nego više plitkih i loše napisanih, tek da bi se ispratio nemoguć raspored objavljivanja. To čak može da bude i kontraproduktivno.

Ne treba zanemariti ni lektorisanje, jer kredibilitet vašeg sadržaja može biti ozbiljno narušen omaškama u kucanju, gramatičkim greškama i netačnim podacima. Pažljivo pročitajte i uredite svoj sadržaj pre objave, ili angažujte za ovaj posao urednika, kroz čije će ruke proći sav sadržaj pre objave. Možda to može da obavi i neko od postojećih kreatora, ko je dovoljno stručan, ili već ima iskustva u tome.

I za kraj…

Uspešan SEO zavisi od kreiranja visokokvalitetnog, stručnog sadržaja. Ovakav sadržaj može da poveća rang svakog sajta u pretraživačima, kroz ključne reči, davanje prioriteta korisničkom iskustvu, i održavanje rasporeda objavljivanja tekstova koji su stručni i bez grešaka.

Kao što vidite, sve je važno. Koliko vam je puta, tokom čitanja tekstova na nekim sajtovima koji su imali stručan sadržaj, zasmetalo što je napisan loše? Pre objavljivanja, pročitajte sadržaj više puta, a ako je potrebno, dajte i nekom drugom na čitanje. Sve je bolje nego da bude objavljen, a nedovršen, i sve su to razlozi zašto korisnici nekome na internetu veruju više, a nekome manje.

Korisnici gledaju koliko od vašeg sadržaja imaju koristi. Ako osete da je to samo gubljenje vremena, odlaze dalje. Zato je potrebno udaljiti se i svoj sadržaj pogledati i iz ugla korisnika. Da li je sve jasno? Da li su podaci tačni? Da li je korisniku dosadno?

A šta je ono što vama, kao korisniku, smeta, kada pregledate neke web stranice? Podelite to sa nama u komentarima, i pomozite nam da svoj posao radimo još bolje.

 

Fotografije. Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović