10/Jun/2023 11:49:06 / TeshaDesign / komentara: 2


Profesionalci koji rade optimizaciju sajtova za pretraživače  (poznatija po skraćenici SEO) imaju “večnu” dilemu - da li više pažnje posvetiti kreiranju novog sadržaja ili ažuriranju postojećeg?

Naše dugogodišnje iskustvo kaže da otprilike polovinu vremena i napora treba uložiti u ažuriranju starog sadržaja, a drugu polovinu u kreiranju novog. U nastavku pogledajte analizu.


Web stranice vremenom grade svoju vrednost


Sadržaj na nekoj web stranici može godinama da bude relevantan.

Vremenom sajtovi grade svoju vidljivost preko poseta, klikova i linkova koji su u međuvremenu izgradili. To podiže njihovu vrednost i oni se i dalje pojavljuju u rezultatima pretrage i to na visokim mestima.

I same smernice Googla za ocenjivanje kvaliteta pretrage  kažu:

Svežina sadržaja generalno je manje važna za ocenu kvaliteta određene stranice. I starije stranice mogu imati visoke ocene za svoj kvalitet.“

To znači da i stariji sadržaji mogu biti relevantni i smatrani kvalitetnim od strane posetioca i algoritma. Dobar primer za to su stranice koji obrađuju istorijske teme.

Ali postoje i druge vrste sadržaja koji vremenom zastarevaju. Te web stranice mogu da ostanu relevatne samo ako se njihov sadržaj redovno ažurira.

Google i njegovi algoritmi neće verovati sajtovima na kojima je većina stranica stara tri ili više godina i na kojima se informacije ne obnavljaju. Pogotovo neće ako takve i slične informacije osvežava konkurencija.

Da li je sadržaj na stranici zastareo svaki vlasnik može sam da proveri:

 • Proverite svoj stari sajt koji ste objavili pre nekoliko godina.
 • Da li se stranica nalazila na prvoj strani u rezultatima pretrage?
 • Da li je sada pala na drugu, treću ili još niže?
 • Ako jeste, to znači da je sadržaj postao star i da korisnici više nemaju poverenje u njegovu tačnost.


Na neki način to je i normalno, tokom vremena stvari stare i sve više postaju beskorisne. Ali ako su dobro održavane, zadržaće svoju vrednost. Tako je i sa informacijama koje se plasiraju na Internetu.


Šta Google kaže?


Google-ove smernice za ocenjivanje kvaliteta pretrage kažu sledeće:

“Neodržavani, napušteni i stari web-sajtovi ili neodržavani, netačni i obmanjujući sadržaji su razlog za nisku ocenu kvaliteta stranice.”

To znači:

 • za kvalitetan sadržaj na stranici potrebno je odvojiti vreme za njegovo održavanje i ažuriranje
 • stara ili neodržavana stranica ima nizak kvalitet. Ovo posebno važi za sadržaj koji ima uticaj na zdravlje, finansije, i slično
 • stranica koja sadrži netačne informacije je lošeg kvaliteta.


Na ovu temu se oglasio i glavni čovek koji je zadužen za SEO u Google-u, Džon Miler (John Mueller):

Trudimo se da pronađemo ravnotežu između prikazivanja (1) starog sadržaja koji je postojao i toga da se on više vidi kao referentni sadržaj i (2) novijeg sadržaja, posebno kada možemo da kažemo da ljudi traže svežiji sadržaj.“

Mueller se osvrnuo i na to kako postupati sa starijim sadržajem:

”Ako želite da objavite na vašem sajtu nešto za šta mislite da je dobar sadržaj, i to pod svojim imenom, onda učinite to. Samo zato što je star ne znači da je loš. Ali ako ga kasnije pogledate i kažete - ovo više nije dobro i ne želim da bude na internetu - treba da ga uklonite ili da ga poboljšate novim sadržajem i informacijama”


Revizija sadržaja


Revizija sadržaja na sajtu je ključna za određivanje prioriteta kada želimo da stari sadržaje osvežimo i poboljšamo. Ona ima za cilj da identifikuje slab sadržaj i njegov loš učinak.

Za dobijanje potrebnih podataka može da se koristi Google analitika ili neke alatke poput Screaming Frog, Semrush, SEOToolSet, itd (većina od njih se plaća).

Pri korak je prikupiti podatke koji su potrebni za razumevanje performansi stranica na jednom sajtu.

Kada se potrebni podaci prikupe, web stranice treba da se podele u tri kategorije.

 1. Stranice koje ostvaraju najbolji saobraćaj i imaju najbolje rangiranje (nalaze se na prvoj stranivci Google pretrage).
 2. Stranice koje imaju potencijal da psotignu bolje rezultatu (na primer koje se nalaze na drugoj stranici rezultata pretrage)
 3. Stranice koje imaju veoma loš učinak 


Sledeći koraci u reviziji sadržaja su:

 • Fokusiranje na jačanje sadržaja u prve dve kategorije.
 • Doneti odluku šta raditi sa trećom kategorijom. Neke stranice se mogu osvežiti, druge optimizovati, a treće skloniti sa sajta

 

Završna reč


Ukoliko se radi kvalitetan SEO, tokom vremena web stranice će izgraditi veću vrednost. Veliki trud koji se pri tome ulaže se na kraju isplati u većem saobraćaju i većem prihodu sajta.  

Vrlo je važno da se profesionalci koji rade optimizaciju ne uljuljkaju u svoje uspehe, nego da nastave da rade na stalnom održavanju i osvežavanju sadržaja. Tu ne mislimo samo na nove tekstove, promenu zastarele informacije i linka, nego i na postavljanje novih slika, video sadržaja, povezivanje sa društvenim mrežama, itd.

Sajtovi i stranice na njemu treba da se prate i održavaju tokom celog njihovog životnog ciklusa .

Neki sajtovi su veoma veliki i mogu da imaju na stotine ili čak hiljade zastarelih stranica. Osvežavanje i ažuriranje sadržaja treba da bude redovna aktivnost baš kao i kod kreiranja novog. Neko generalno pravilo bi bilo da oko 50% vremena treba da bude potrošeno na kreiranje novih sadržaja, a 50 na osvežavanje starih.

Treba znati da stvaranje, dizajniranje, optimizovanje kvalitetne web stranice zahteva mnogo vremena i truda. Potrebno je istražitvati, napisati tekst, ubaciti slike i videa, itd. A to ima svoju cenu. Vlasnici komercijalnih sajtova kada im se ta cena kaže, u većini slučajeva je ignorišu i lako otpisuju posao na praćenju i stalnom osvežavanju sadržaja kao nepotreban. Što je anravno velika greška.

Slika: AI