16/Dec/2021 10:29:43 / TeshaDesign / komentara: 2

2021. godina je bila puna izazova vezanih za online marketing i biznise koji svoju prodaju i poslovanje baziraju na internetu. COVID19 je izazvao širok spektar promena u tome kako se vodi poslovanje na internetu. Marketing kanali koji su nekada bili relevantni to više nisu, a drugi postaju bitniji nego ikad.
 

Koja su to 3 TOP marketing kanala relevantna za 2022. godinu? Ako želite da saznate koji su to kanali nastavite da čitate ....


Marketing kanali predstavljaju alate i platforme koji se mogu koristiti kako bi komunicirali sa vašom ciljnom publikom.

U današnjem svetu dominacije digitalnih medija i potrošača koji postaju sve sposobniji da detaljno istraže proizvod pre kupovine, marketing mora da pristupi takozvanom "sveprisutnom" sistemu marketinga gde se koriste svi dostupni oblici marketing kanala. Ovakav sistem podrazumeva da svi marketing kanali funkcionišu sinhronizovano i to na takav način koji stvara neprekinuto iskustvo za korisnika koje vodi do kupovine proizvoda.

Koji marketing kanali su najbitniji za online poslovanje u 2022. godini?

 

Sadržaj
 


 

1. ORGANSKA PRETRAGA - SEO - kanal marketinga koji je uvek relevantan


Jedan od definitivno TOP 3 marketinga kanala za 2022. godinu je definitivno SEO! Svako ko se bavi online poslovanjem zna koliko je organska pretraga bitna za efektivno funkcionisanje vašeg online biznisa. 

Šta je uopšte SEO? - SEO (eng: search engine optimization) podrazumeva optimizaciju sadržaja koje kreirate na internet na takav način kako bi mašine za pretragu prepoznale ove sadržaje kao kvalitetne i relevantne za ljude koji određene fraze traže na internetu. Primenom SEO principa na vaše online sadržaje možete se plasirati visoko u stranicama rezultata pretrage (na primer na prvoj strani Google-a) i na taj način ostvariti značajan priliv novih korisnika.

Ovaj kanal marketinga generiše posetioce svaki put kada neko klikne na link u rezultatima pretrage koji vodi ka vašem sajtu. Optimizacijom vašeg websajta za pozicioniranje u SERP-u možete kreirati veoma moćan marketing kanal koji će biti u stalnom rastu ukoliko pravilno i dugoročno vodite politiku SEO optimizacije.
 

Možda se pitate kada SEO može imati najveći uticaj na vašu prodaju i druge metrike uspeha?
 

 • Kada postoji tražnja za konkretnim proizvodima koje nudite
   
  • Kao konkretan primer za ovakvu situaciju možemo navesti i porast stepena zagađenja vazduha u Srbiji u 2021. godini i povećanje i do preko 300% za aparatima za prečišćavanje vazduha. Sajtovi koji su svoje sadržaje optimizovali u SEO smislu za ovu temu su u tom periodu ubirali plodove povećane pretrage u Google za ovom tematikom.

   top 3 marketing kanala rast traznje preciscivac vazduha

   U primeru iz Google Trends možemo primetiti da se za konkretno termin "preciscivac vazduha" tražnja na Google značajno povećala od Dec 2019 godine i da je ostala na značajno visokom nivou sve do sada, Decembra 2021. godine.
    
 • SEO morate tretirati kao proces
   
  • Za razliku od drugih kanala SEO svoje benefite donosi u dugom roku i ne možete očekivati trenutno pozicioniranje na prvim mestima za najpopularnije upite. Ipak, dugoročna investicija u SEO optimizaciju će definitivno doneti rezultate u dugom roku ukoliko se pravilno radi.

    

   Iz navedenog primera možemo da primetimo da efektivan SEO naslov (sa relevantnim ključnim rečima) i sadržajem dobrog kvaliteta može generisati odličan saobraćaj i to mesecima nakon inicijalnog objavljivanja teksta. Iz datog primera se može videti da je preko 94% posetilaca organskog porekla što znači da sadržaj uopšte ne iziskuje nove troškove nakon incijalnog troška produkcije sadržaja.
    

Koje su glavne prednosti SEO optimizacije:
 

1. Skoro pa besplatan saobraćaj ka vašem sajtu (pogotovo ukoliko radite inhouse SEO i online marketing)

2. Stari sadržaji mogu biti korisni godinama dokle god su visoko pozicionirani i kvalitetno podmlađivani

3. Sadržaje koje pišete za SEO možete koristiti za veliki broj tema - informisanje o novim proizvodima, edukacija potrošača da određene opcije za njihove potrebe postoje, ubeđivanje novih potrošača isl

4. Kvalitet i kreativnost su značajno bitniji od budžeta

5. Što više sadržaja plasirate povećava se i šansa da se pojavite u vrhu SERP-a

6. 24/7 mogućnost vidljivosti na internetu - nebitno kada ili gde neko traži frazu relevantnu za vaš biznis - ukoliko ste dobro pozicionirani vaš sadržaj će biti pristupačan korisnicima

 

SEO kao kanal marketinga je iz ovih i mnogih drugih razloga uvek relevantan kao kvalitetan izbor fokusa za rad online biznisa. Kontinuiran i kvalitetan rad će definitivno uroditi plodom. Upravo iz ovih razloga je SEO optimizacija jedan od TOP izbora za dominantan kanal marketinga u 2022. godini i ignorisati ga bi definitivno bila greška!

 

2. Video marketing

 

Kao jedan od top 3 marketing kanala za online marketing u 2022. godini definitivno ne treba zaboraviti video marketing!

Video marketing predstavlja distribuciju vašeg sadržaja kroz video format. Ovaj format je usko vezan za SEO optimizaciju sa obizirom da su glavne platforme za pregled i istraživanje video zapisa SERP u Google i Youtube.
 

Kada će video marketing najbolje delovati na metrike uspeha vašeg sajta?
 

 • Pažljiv odabir relevantnih tema i ključnih reči kao i za SEO optimizaciju može značajno uticati na broj pregleda vaših video zapisa na Youtube ali i klikova koji dolaze iz Google SERP-a
  • U sledećem video primeru možemo da vidimo kako i relativno jednostavan video može dobiti značajan broj pregleda uz pravilnu optimizaciju imena video zapisa u skladu sa SEO principima.


    
 • Kreiranjem kvalitetnih video sadržaja koje možete plasirati na više lokacija dobijate dobar povrat na investiciju u kreiranje jednog takvog video zapisa. Takođe možete pretvoriti i vaše postojeće tekstualne sadržaje koji su kvalitetni u video zapise uz manje truda nego da kreirate video od nule.
   
 • Treba imati na umu da će video zapisi funkcionisati najbolje kada imate vremena i budžeta da im se stvarno posvetite!
  • Ponekad nije dovoljno da jednostavno napravite video, veoma je poželjno da vaši gledaoci i vide živu osobu kako priča o nekoj temi, pokazuje funkcionisanje nekog uređaja isl - ovakvi video zapisi su oni koji će kreirati pravi efekat! Kao primer ovakvog video zapisa možemo navesti sledeći video: "Šta je kurkuma?"
   ​​​​​​

    

Koje su glavne prednosti video marketinga kao efektivnog kanala?
 

Narodne mudrosti se još jedanput dokazuju kao istinite - "slika vredi hiljadu reči". Studije pokazuju da će potencijalni kupac biti značajno skloniji kupovini (čak i do preko 73% skloniji kupovini) ukoliko dati proizvod može da vidi na video snimku pre kupovine.

Video zapis privlači više pažnje, može imati dodatni stepen intimizacije sa potencijalnim kupcem od tekstualnog sadržaja.

U eri masovnih informacija u kojoj živimo video sadržaj možete plasirati na ogromnom broju platformi (od Youtube, IG story isl. pa do društvenih mreža kao što je TikTok).

 • Na ovaj način možete dobiti multiplikativni efekat plasiranja istog video zapisa na više platformi za razliku od recimo samo jednog blog sadržaja.
  • Kao primer možemo navesti i poznati domaći Youtube kanal o pripremi hrane "Almazan kitchen" koji svoje IG shorts (kratke video zapise sa Instagrama) kači i na Youtube za prosečno 60-80 hiljada pregleda po video zapisu.

   primer shorts instagram story i youtube
    
  • Youtube je od 2021. godine pokrenuo i svoj beta servis upravo za plasiranje kratkih video zapisa - Youtube shorts. Sa obzirom da dugački video zapisi često ne drže pažnju modernih korisnika moblinih uređaja - možda je fokus na kraće video zapise nešto na šta će se Google i Youtube fokusirati sve više u budućnosti?
   Shorts opciju možete isključivo koristiti preko Androida (Playstore) i Apple pametnih telefona kroz Youtube aplikaciju.

   youtube shorts beta primer kanali marketinga 2022

 

3. Društvene mreže kao bitan kanal marketinga u Srbiji
 


Treba imati na umu da društvene mreže mogu biti odličan način za kreiranje saobraćaja ka vašem sajtu.

Za relativno male sume novca plaćenim oglasima na određenim mrežama možete dobiti značajan saobraćaj, mada je ponekad upitan kvalitet takvih posetilaca kao kupaca.


U Srbiji se često ne pravi distinkcija između različitih društvenih mreža pogotovo kod relativno starije populacije. Starija populacija termin "društvene mreže" poistovećuje sa "Facebook".

Pod društvene mreže se takođe podrazumevaju i mreže kao Reddit, Twitter i Instagram ali i tekstualne aplikacije kao što su Whatsapp i Discord.

Za razliku od zapadnih tržišta generacijski "jaz" u korišćenju društvenih mreža je izraženiji u Srbiji. Ovo znači da će vaš tim za online marketing targetovati potpuno različite društvene mreže u zavisnosti od ciljne populacije.

Na primer populaciju od 50-60+ godina koristiti isključivo Facebook i eventualno Youtube kao društvene mreže za fokus online marketinga dok ćete za mlađe koristiti Instagram, Reddit, influencere isl.
 

Kada je fokus na društvene mreže najefektivniji po vaš online biznis?
 

 • Ukoliko su vaše ciljne populacije mlađe interakcija vašeg brenda preko društvenih mreža je ključna u kreiranju pravog biznis modela.
 • Kada ste spremni da investirate u kontinualan rad na društvenim mrežama vezan za vaš brend
 • Kada ste svesni da je vaša ciljna grupa aktivna na određenoj mreži i da je vaš proizvod za njih relevantan. U ovakvom slučaju relativno jeftinim oglašavanjem možete doći do velikog broja posetilaca

   

Prednosti fokusa na društvene mreže kao efikasnog kanala marketinga
 

Ogromna količina potencijalnih novih korisnika i kupaca, čak i u Srbiji

 • U primeru ispod možemo da primetimo da sa relativno malim budžetom (5 EUR dnevno) i sa relativno specifičnim fokusom oglasa (zagađenje vazduha i interes za zdravlje) imamo oko 300.000 korisnika u publici.
  • Ovo uopšte nije mali broj i sa njime se može naći velika količina potecijalnih novih kupaca.

   facebook dustvene mreze kanal marketinga primer publike

U zavisnosti od ciljne publike direktna komunikacija sa kupcima može imati veoma pozitivan efekat na brend

Omogućava korišćenje influencera ukoliko su oni relevantni za vašu ciljnu grupuKoja je glavna mana rada na društvenim mrežama, pogotovo u Srbiji?


Kod društvenih mreža, a pogotovo u Srbiji treba imati na umu da kao što vi ostvarujete direktnu komunikaciju sa kupcima i korisnicima oni takođe mogu ostvariti komunikaciju sa vama.
 

Pljuvački komentari, "trolovi" i spam su uobičajeni za ovakvu vrstu marketinga i ne treba da budete iznenađeni kada naiđete na desetine "eksperata" u komentarima koji će vam objasniti zašto je vaš proizvod loš.


Ipak, kontinualan pristup i trud u administriranju ovakvih slučajeva uglavnom rešava problem.
 

Drugi ugao

Treba imati na umu da Fejsbuk i druge društvene mreže često testiraju razne nove algoritme i promene u sistemu upravo u zemljama kao što je Srbija i regionima kao što je Balkan. Nestalne karakteristke celokupnog regiona, velike razlike u informisanosti i veštini korišćenja interneta kod populacije u ovom regionu kreiraju unikatnu sredinu gde se mogu iskusiti različiti oblici socijalnih interakcija na ovakvim mrežama koji se teško mogu replikovati na Zapadu. Upravo iz ovih razloga i naš pristup marketingu na ovim platformama treba da se razlikuje od onog koji se primenjuje na Zapadu.


Umesto zaključka ...
 

Pretrage na Google-u u svim starosnim grupama samo rastu i ova tendencija ne pokazuje znake pada, čak štaviše - potpuno suprotno. Fokus na SEO ali i na sve interaktivnije video zapise i društvene mreže je definitivno pristup koji će dati rezulate u online poslovanju u 2022. godini. 

Upravo iz ovih razloga odlučili smo se da se u ovom kratkom osvrtu na potencijalno korisne marketing kanale upravo fokusiramo na ova 3 top marketing kanala.


Top 3 marketing kanala
 

Ipak, pre samog kraja imamo par pitanja za vas i veoma bi voleli da nam javite vaše mišljenje u komentarima ispod!

Koji su vaši primarni kanali marketinga za vaš online biznis? Koja su vaša očekivanja za 2022. godinu i online poslovanje? Kako se COVID19 uklapa u izbor marketing kanala? 

Pišite nam u komentarima!