28/Jan/2021 23:58:21 / TeshaDesign / komentara: 8


Istorija marketinga kao delatnosti seže daleko u istoriju, i smatra se da postoji još od vremena kada se dogodila prva prodaja, što znači od doba kada se roba još uvek razmenjivala ili trampila. Da bi bolje prodali ono što imaju, svako od njih je hvalio svoju robu.

Setimo se pesme koju svi dobro znamo još od detinjstva “Ciganin hvali svoga konja” – Jovana Jovanovića Zmaja, u kojoj Ciga svoju jadnu ragu hvali kao da je pastuv najbolje klase, ne bi li ga što bolje prodao.

“Gledaš, je li, moga konja,
Gospodaru stari?
Ne znaš je li konj il’ ptica
Lastavica?
Skidaj naočari!
Ne možeš se nagledati,
Već hajde pazari!”…


Najprostije objašnjeno, to je marketing, u svom izvornom obliku i on postoji i danas, u svakoj radnji i za svakom tezgom.

Ili, kako to Vikipedija stručnije objašnjava: “Marketing predstavlja zbir aktivnosti koje su upotrebljene u cilju usmeravanja tokova proizvoda i usluga od proizvođača prema potrošaču (korisniku, kupcu, klijentu).“  Postoji više vrsta, ali ono što nas ovde zanima je digitalni marketing.


Šta je, dakle, digitalni marketing?


Pošto smo razjasnili šta je marketing uopšte, biće nam lakše da objasnimo šta je digitalni marketing. Razlikujemo dve vrste digitalnog marketinga a to su offline i online marketing.

U offline marketing spadaju reklame u novinama, na bilbordima, kao i razni katalozi i flajeri kakve obično zatičemo u svojim poštanskim sandučićima, a koji nažalost, najčešće odmah završe u smeću. Dok, u online marketing spada sve ono što smo već pomenuli, a što se odnosi na sve vidove reklamiranja putem interneta.

Ali, s obzirom da offline marketing zahteva neka druga sredstva i ne funkcioniše podjednako dobro, fokusiraćemo se na online marketing. On je usmeren na korišćenje elektronskih aparata poput mobilnih telefona, tableta i računara, koji mogu da se povežu na internet. Znači, digitalni marketing predstavlja svaki oblik marketinga koji se obavlja preko interneta ili online.

To jeste najjednostavnije objašnjenje, ali ova delatnost nije nimalo jednostavna. Zato hajde da malo pobliže objasnimo šta sve spada u ovu, danas veoma popularnu vrstu marketinga koja je prodrla u sve pore današnje privrede.

Kao sredstva za povezivanje za potencijalnim kupcima on koristi razne pretraživače, e-mail servise, društvene mreže, portale, itd. Na osnovu svega toga, razlikujemo sedam većih kategorija online marketinga.


Kategorije online marketinga
 

  1. Search Engine Optimization (SEO)
  2. Search Engine Marketing (SEM)
  3. Content marketing
  4. Social Media Marketing (SMM)
  5. Pay-per-click advertising (PPC)
  6. Affiliate marketing
  7. Email marketing.


Pa, da kažemo nešto ukratko o svakoj od njih.


Search Engine Optimization (SEO)


SEO je proces optimizovanja vašeg internet sadržaja (sajta, bloga, itd) tako da ga pretraživači vole i rado prikazuju kao jedan od najboljih rezultata u SERP-u. Znači, SEO je ta, za obične korisnike, nevidljiva magija kojom nečiji sajt može da dospe na prva mesta u SERP-u, ali ako je loš, ili ga uopšte nema, isti sajt može da padne na drugu stranu, poznatiju kao digitalno groblje. Jer, kako kažu neki stručnjaci: „Najbolje mesto da sakrijete leš je druga strana na Google.“

Zato, ako ste se ikada zapitali: “Treba li mi SEO?”, razmislite još jednom, da li biste želeli da se nađete na prvoj strani ili na digitalnom groblju koje, kako kažu, počinje sa drugom stranom na Google, mada je to možda ipak malo previše strogo. Jer, postoje neke oblasti u kojima je tolika gužva, da je dobro ako se nađete i na trećoj strani.


Search Engine Marketing (SEM)


U Search Engine Marketing spada kupovina saobraćaja putem plaćenih oglasa. Ovo je prvobitni naziv za termin koji je danas poznat u kraćoj verziji kao Search Marketing, a koji se često koristi kao krovni termin nad SEO i SEM. On se odnosi na plaćene aktivnosti u pretraživačima.


Content marketing


Kako je to definisao Joe Pulizzi, osnivač Content Marketing Instituta: “Content marketing je strateški marketinški pristup, usmeren na kreiranje i distribuciju vrednog, relevantnog i doslednog sadržaja, kako bi se privukla i zadržala jasno definisana publika – i, na kraju, kako bi podstakao kupce na profitabilne akcije”.

Znači, content marketingom vi svojim kupcima pružate relevantan i koristan sadržaj, koji će im pomoći da reše neke svoje probleme, tako što će ono što im je potrebno kupiti kod vas. A pritom će se i zabaviti, pa samim tim i više vremena provesti na vašem sajtu, što sve pomaže da do trgovine uopšte dođe. 


Social Media Marketing (SMM)


SMM čini marketing putem društvenih mreža. Znači, to je upotreba dobro poznatih platformi (Facebook, Instagram, Reddit, itd.) za promociju roba i usluga. Većina ovih platformi ima ugrađene alate za analitiku podataka što umnogome olakšava praćenje napretka, uspeha, organizovanje kampanja, itd. 

Obraća se širokom krugu potencijalnih klijenata i kupaca, pa je zbog toga danas jedan od najpopularnijih načina reklamiranja.


Pay-per-click advertising (PPC)


PPC je skraćenica za plaćanje po kliku, što je jedan od modela internet marketinga, u kome oglašivači plaćaju naknadu svaki put kada neko klikne na neki od njihovih oglasa. Znači, to je način kupovine poseta vašem sajtu, umesto da te posete zaslužite sasvim prirodno ili organski.

Search engine advertizing ili oglašavanje preko pretraživača je jedan od najpopularnijih oblika PPC. On omogućava oglašivačima da licitiraju za plasman sponzorisanih oglasa. Na primer, kada neko pretražuje ključne reči vezane za njihovu ponudu, omogućava im da se nađu pri samom vrhu prve stranice na Google.


Affiliate marketing


Pod pojmom affiliate marketing podrazumeva se udruženi marketing. Ova taktika online prodaje omogućava vlasniku proizvoda da poveća prodaju, omogućavajući drugima koji targetiraju istu publiku, da na taj način zarade proviziju preporučujući proizvod drugima.

Da pojednostavimo, ovaj udruženi marketing podrazumeva upućivanje potencijalnih kupaca neke robe ili usluga deljenjem linkova i ključnih reči na blogovima, društvenim mrežama ili sajtovima. Dobro urađena, ova mogućnost zasnovana na učinku može da donese odlične prihode.


Email marketing


Kako mu samo ime kaže, email marketing je marketing putem email-a. Nikako ga ne treba zanemariti jer je vrlo moćan marketinški kanal koji koristi email adrese za promociju proizvoda ili usluga. Može da pomogne da kupce upoznate sa najnovijom ponudom, ali i da ih zadržite između dve kupovine.

Mnogo toga verovatno svakodnevno obrišete iz svojih sandučića kao spam. Ali ako vas neki od naslova privuče, svakako ćete pogledati šta je to novo u ponudi, a samim tim, može se desiti i da se odlučite za ponovnu kupovinu kod istog prodavca. Na neki način, email marketing čuva klijente koji su sa vama već poslovali, a nove obaveštava o mogućnostima, novinama, popustima, itd.

Naravno, ovo su samo osnovne kategorije online marketinga a postoji još mnogo drugih.


Auuu… pa “kojemu se privoleti carstvu” onda?


Od oblasti kojom se bavite zavisi i za koju strategiju ćete se odlučiti. To sigurno neće biti samo jedna od pomenutih kategorija. Kombinovaćete više njih, a možda i sve pošto udružene, najbolje deluju.

Jer danas, bez dobrog online marketinga, teško da može da dođe do uspeha. Što ste poznatiji, marketing vaših proizvoda ili usluga biće lakši posao za vaše marketare. Ali ako tek treba da steknete “ime”, biće potrebno mnogo rada, a i dosta para da vas Google i korisnici upoznaju i zavole, vas ili vaš brend, naravno.  

Dobro, to je ono osnovno što se tiče digitalnog marketinga, a da li ste primetili da je poslednjih godina sve postalo digitalno?


Digitalno je, danas, u modi


Ako čitate ovaj tekst, znači da kao i većina populacije danas koristite moderne tehnologije. Sa pojavom pametnih telefona, došlo je do ekspanzije svega što čini današnji digitalni svet. Jer, računare nisu koristili svi. Mnogi su ih imali, a da nikada nisu naučili da ih koriste. Služili su im za igranje igrica, email i na početku za izlazak na društvene mreže.

Sa pojavom pametnih telefona, stiče se utisak da je digitalni kazan proključao! Vrlo brzo, sve smo radili putem telefona. Zaboravili smo početke i čemu su nam ranije služili telefoni. A tek fiksne, više skoro da i ne koristimo. Kažu neki vickasti komentatori da se danas kod kuće, na fiksni telefon umesto sa “halo”, pravilno javlja sa: “Kaži, bako”, jer ih još samo naši dragi seniori koriste.

Njih je ovo digitalno doba najviše zbunilo. Veoma su retki korisnici moderne tehnologije među starijom populacijom. Zbunjuje ih kako to više niko ne zove na fiksne telefone i šta se desilo sa kalendarima?


Kalendar
 

Ako ste ovih dana pokušali da nekome od njih nađete kalendar za ovu godinu, jer su navikli da ga imaju na zidu, da na njemu beleže bitne datume, rođendane ili lekarske preglede, verovatno ste se i sami našli u čudu što ih nema. U svim radnjama čućete istu priču; ili ih uopšte nisu imali, ili su prodali nešto malo u decembru i to je to. Više ih nema.

A zašto? Pa zato što se smatra da svi imamo mobilne telefone na kojima imamo i kalendar, i podsetnik i alarm i sve što nam je potrebno. Nažalost, ima i onih kojima sve to znači samo mučenje. Čak i ako imaju moderne telefone, sve im je to sitno i teško se snalaze.


Šta je dobro, a šta loše?


Digitalno doba donelo je mnogo dobrog, ali neke stvari su ipak nezamenjive u svom izvornom obliku. Jedan sjajan spot kružio je društvenim mrežama poslednjih godina. U njemu žena voli da rešava sudoku pišući rukom, voli da čita štampane knjige i tako dalje, a muž je usmerava na telefon ili tablet. Tera je da koristi moderne tehnologije. A onda se desi da u toaletu nestane toalet papira… Sedeći na šolji, on je zove da mu ga donese, a ona mu ispod vrata gurne tablet, na kome je sličica toalet papira. “Izvoli dušo, obriši se.” Aha!

Ali ipak, mnogo je više dobrog. Mnoge države u svetu trude se da smanje potrošnju papira, pa je tako sva dokumentacija digitalna, a za razmenu se koriste svi raspoloživi servisi, od email-a do svih mogućih mesindžera. I to funkcioniše sasvim dobro. A sve to, da bi se sačuvale šume jer je drvo, kao što je poznato, osnovna sirovina u proizvodnji papira. Jer, čuvanjem šuma, čuvamo i životnu sredinu, obezbeđujemo više kiseonika, smanjujemo zagađenje, što sve direktno utiče na globalno zagrevanje, itd, itd, itd… Nažalost, mi još uvek nismo na tom nivou svesti o očuvanju životne sredine.

Pandemija koronavirusa naterala nas je da još više koristimo sve što je digitalno. Sve češće kupujemo preko interneta sve, “od igle do lokomotive”, zakazujemo lekarske preglede, neke tako i obavljamo, dogovaramo se, organizujemo online sastanke putem raznih platformi, deca mnogo ređe idu u školu, slušaju nastavu preko interneta ili televizije. Pravo je čudo koliko smo toga savladali i uspeli da organizujemo za tako kratko vreme.


Za neke je i zbunjujuće…


Ipak, mnoge ovo digitalno doba još uvek zbunjuje. Pomenuli smo naše seniore, ali ima i dosta onih koji nisu dovoljno školovani da bi im neke stvari bile jasnije. Digitalne “nule” i “jedinice” im ne znače mnogo.


Digitalno


Digitalnim se danas objašnjava mnogo toga, a s obzirom da ne znaju šta tačno znači, lako ovaj termin pomešaju sa nekim drugim, kome isto tako ne znaju značenje. Na primer, situacija iz jedne pekare pre neki dan.

Ljudi stoje u redu, čekaju da kupe doručak. U jednom momentu, u pekaru uleće jedan od radnika Gradske čistoće u uniformi, uredno se izvinjava i pita može li preko reda da dobije šta želi, jer će mu se uskoro završiti pauza. Ostali se ne bune, puste ga, a on dođe do prodavačice i kaže: “Poslao me šef da mu kupim onaj digitalni ‘lebac. Ima šeČer, pa ne sme da jede običan, samo taj digitalni.”

Prodavačica se čudi, nikad nije čula za digtalni hleb, pokušava da shvati šta je hteo da joj kaže. Na to jedan od ljudi iz reda kaže: “Dajte mu integralni”, a ovaj odgovara: “E to! To mi je rek’o!” Tužno, ali istinito, zaista se dogodilo.

…dok drugi u tome uživaju…

Upravo tako! U današnje vreme, gde god da krenete, sa sobom možete da ponesete mnogo toga, a da u torbi ili koferu zauzme vrlo malo mesta. Jer telefon, tablet i računar mogu da vam posluže kako za razgovor i kontakt sa najmilijima, tako i za pisanje, slušanje muzike, gledanje filmova, čitanje knjiga, crtanje, projektovanje, beleženje fotografija i snimaka nekih trenutaka koje želite da sačuvate, a i za sve ostalo za šta je nekada bilo potrebno mnogo različitih aparata.

… a neki su i pomalo tužni


USB


Neki su, zbog toga, i tužni jer, da parafraziram Boru Đorđevića, poznatijeg kao Bora Čorba, koji je svojevremeno rekao nešto u stilu: “Danas sve što sam ja za ceo život uradio može da stane na parče plastike veličine prsta”. Deluje mizerno malo, iako je dotičnom autoru opus poveliki, zar ne?

Ali, kako kaže narodna pripovetka - “Svetu se ne može ugoditi

Nažalost, ne može. Nikada svima neće biti potaman, ali, kao što život ne ide unazad, već samo unapred, tako i digitalna tehnologija iz dana u dan postaje sve složenija, ali i sve dostupnija. Sve je lakše kupiti bilo šta od modernih aparata jer zastarevaju bukvalno preko noći, a samim tim im i cena pada, pa je tako danas za malo novca moguće kupiti sasvim pristojne aparate.


I za kraj… 


Nadam se da ste se lepo zabavili, a možda i ponešto novo naučili čitajući ovu retrospektivu marketinga i digitalizacije. A ako imate još nešto da dodate ili pitate, učinite to u komentarima. Hvala.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

Fotografije: Unsplash.com