AdWords kampanje

Google Adwords kampanje - najbrže do posetilaca

Niste prvi poželeli da budete na prvoj stranici Google, što bliže vrhu. Mnogo njih je poželelo da uradi isto. Google Adwords će vam omogućiti da određeno vreme uz nadoknadu budete prisutni na vrhu ili strane na prvoj stranici u rezultatima pretrage.

GoogleAdwords

Cenovnik vođenja AdWords kampanja

AdWords kampanje cene

(*) Cene su na mesečnom nivou. Set up Google Ads za svaki paket je iznos mesečnog budžeta bez 10%.

Google AdWords je brz i jednostavan način pridobijanja visoko fokusiranog oglašivanja na osnovi Cene-Po-Kliku (CPK) nezavisno o broju korisnika.

AdWords oglasi se prikazuju pored rezultata pretraživanja na Google-u te na stranicama s rezultatima pretrage ili sadržajem u Google Mreži koja raste iz dana u dan i uključuje među ostalima AOL, EarthLink, HowStuffWorks i Blogger.


Gde greše vlasnici sajtova koji ulažu u AdWords kampanje?


AdWords su plaćeni oglasi. Ova usluga se plaća Google i ako vam neka firma radi ovu uslugu onda morate i njoj da platite postavljanje i vođenje AdWords kampanja.

Da bi vaš novac dao najbolje povratne efekte, tj. bio pametna investicija, potrebno je da znate da i vaš sajt treba da bude u skladu sa zahtevima Google, pre svega u pogledu onpage optimizacije.


Šta znači ta onpage optimizacija sajta i zašto je tako bitna?


Ovo znači da postoje firme koje se bave samo AdWords ili plaćenim oglasima i nemaju resurse za dovođenje sajta na potreban nivo kvaliteta koji zahteva Google.

Bežite od takvih firmi, jer platićete više a dobiti manje. Ili, ako baš volite da plaćate više a dobijate manje, uradite tako. To je ipak vaš novac.

Zašto je to tako? 

Zato što druge firme koje plaćaju oglase na iste ključne fraze kao i vi, a imaju bolji sajt, odnosno onpage optimizovan sajt, po prirodi stvari biće za manje novca bolje plasirani u plaćenim oglasima od vas. Osim, naravno, ako nemate neograničen budžet pa ćete uvek aukcijom premašiti druge firme. Takvih rasipnika je na Internetu ipak jako malo.

Imajte na umu da nekad ni to nije dovoljno, ako vaš sajt previše odstupa od zahteva Google u pogledu on-page optimizacije ni neograničen budžet vam neće pomoći.

 


Onpage i adwords
 

Šta je AdWords?
 

Malo drugačije, AdWords je sistem koji razvija Google, a koja omogućava postavljanje reklama na stranice sa rezultatima nakon postavljene pretrage na Google-u. Reklame koje se prikazuju su u sprezi sa pojmom koji je tražen prilikom pretrage. Oglašivač plaća unapred definisan iznos za svaki klik na neku od prikazanih reklama.

Postoji više izraza za ovaj način oglašavanja, možda je Pay-per-Click oglašavanje najprepoznatljiviji (Pay-per-Click advertising).

Kako funkcionišu AdWords oglasi?

Naravno, potrebno je da imate Google nalog i karticu za plaćanje preko Interneta. Da bi se vaše reklame videle na pretraživačima, potrebno je da osmislite i realizujete odgovarajuće kampanje. Ovaj posao treba prepusitti firmama sa iskustvom, jer će efekti reklama bitzi najveći ako se kampanje vode profesionalno. Naravno, ukoliko se smatrate sposobnim i imate dovoljno vremena da učite i eksperimentišete, možete i sami kreirati kampanje i pratiti njihov učinak. Oglas koji želite da se prikazuje mora biti u skladu sa pravilima Google oglašivača:

 • Naslov oglasa može sadržati najviše 25 karaktera,
 • Tekst oglasa maksimalno 2 reda teksta, gde svaki red može da ima do 35 karaktera,
 • Neophodno je definisati i URL adresu koja će se prikazati nakon klika.

Posle kreiranja i plaćanja oglasne kampanje, vrlo brzo ćete videti i vašu reklamu. Nije teško uočiti da se plaćeni oglasi (AdWords) najčešće prikazuju:

Google AdWords ili optimizacija za pretraživače, tj. SEO?

Najbolja varijanta optimizacija za pretraživače u tandemu sa AdWords kampanjama. Ko prati svetske brendove, njihove akcije na berzi, veoma brzo će shvatiti da se i po tom pitanju Google konstantno visoko kotira, sa tendencijom rasta i povećavanja profite. Google je komercijalna firma, koja svoju dominantu poziciju na polju pretraživača ume itekako da komercijalizuje. Nije uvek bilo tako, ali sada jeste.

Šta treba da znate?

Postoji organska pretraga, odnosno organski rezultati pretrage na tražene ključne reči. Ovi zapisi se vide na levoj strani ekrana.

Za razliku od ovih rezultata, plaćeni oglasi se najčešće nalaze na vrhu (nekad sa desne strane) i uvek moraju biti označeni na odgovorajuči način, kako bi posetioc znao da su u pitanju plaćeni oglasi.

Google nema zaradu od organskih rezultata pretrage.

Google placeni oglasi

Na slici nema plaćenih oglasa, ali da ih ima oni bi bili pre zapisa u organskoj pretrazi.

Sasvim prirodno sa pozicija Google je cilj da ima što više komercijalnih oglasa. Ta činjenica ukazuje da se prilikom rada na optimizaciji sajta i ovaj faktor treba uzeti u obzir. Posebno na početku rada na optimizaciji, ulaganje u plaćene oglase treba da bude veće, jer su i benefiti značajniji.

Kada se dostignu visoke pozicije u organskim rezultatima pretrage ne prestaje potreba za ulaganjem u AdWords, ali se to radi sa manjim budžetima.

Za neke vlasnike sajtova često važi pravilo: ko ima viška para ulaže samo u AdWrods, a oni koji racionalnije raspolažu budžetom za marketing pravilno raspoređuju i na SEO, odnosno na optimizaciju sajta.


Google Adwords oglasi

Koliko košta AdWords?

Možda najčešći odgovor sadrži ono srpsko: koliko para toliko muzike. E pa nije baš tako.
Cena zavisi od više faktora. Pre svega od toga koliko želite da budete prisutni u Google oglasima, na kojoj poziciji želite da budete među plaćenim oglasima.
Ne postoji fiksna cena, ali u funkciji od konkurencije na Internetu, tj. cene klika, lako ćete saznati koliko koštaju vaši oglasi.

Google Adwords

Da li se AdWords isplati?

Teško će dobiti jednoznačan odgovor dok ne probate. Ne moraju to biti veliki budžeti, i vredi pokušati. Rezultate možete pratiti tokom kampanje, a na kraju meseca svedite bilans, uloženo - vraćeno i sami žete znati da li se isplati.

Zahtev za izradu sajta i optimizaciju sajta


Tagovi: AdWords kampanje  /  plaćeni oglasi  /  Google  /  
Komentara: 3
 • Komentar 1
  nenad

  Malo je reći da je Google uspešna i inovativna firma. Ovo sa AdWordsom je genijalno. Svi su u dobitku, i Google, i oglašavač koji za malo para dobija veliku reklamu, i potrošači koji mnogo lakše nalaze to što im treba. Adwords kampanje su postale složene, tako da nije preporučljivo da ih izradjuju i vode amateri, nego profesionalne agencije koje znaju šta rade i kako treba da izgleda jedna uspešna AdWords kampanja.

 • Komentar 1
  Tesha Design

  Hvala nenade. Kockice su se posložile tako da nekoliko velikih firmi vladaju virtuelnim svetom. Google je sigurno jedna od dominantnih.

 • Komentar 2
  Milan

  Tekst je grubo objasnio reklamiranje preko Google-a ali fale neke smernice. Optimizacija landing page-a, optimizacija negativnih kljucnih reci, koje su kljucne reci u fokusu i koliko ici siroko sa kljucnim recima, vaznost koriscenja dodatnih ekstenzija za ad (polja za telefon,lokaciju firme) itd....

 • Komentar 2
  Tesha Design

  Hvala Milane za komentar. Da, nedostaju mnoge finese koje su bitne za kvalitento vođenje plaćenih oglasa Google, odnosno AdWords kampanje, ali ovaj tekst nije namenjen agencijama niti onima koji se bave profesionalno vođenjem plaćenim kampanjama.
  Pre svega ovaj tekst je prilagođen običnim korisnicima, vlasnicima, koji treba da steknu predstavu o tome i značaju Google ads.

 • Komentar 3
  Seo početnik

  Google Ads kampanje su jedna od najdinamičnijih oblastina netu. Ovim poslom, zbog složenosti, treba da se bave eksperti jer nije svejedno da li ćete od 100 uloženih dinara imati povrat 10 dinara ili 1000 dinara. Ko razume shvatiće.

Dodajte komentar