05/Aug/2021 11:02:17 / TeshaDesign / komentara: 3

Pravilna strategija za interno linkovanje može značajno uticati na SEO (search engine optimisation), ali i na UE (iskustvo korisnika - user experience). Ukoliko želite da imate uspešan sajt, bilo da je on informacionog tipa, ecommerce ili nešto treće - interno linkovanje je od velikog značaja za vašu SEO strategiju.
 

Sadržaj:
 


 

Šta su uopšte interni linkovi?

 

Kao što im i samo ime kaže interni linkovi su oni linkovi koji korisnika vode sa jedne stranice u okviru nekog sajta na drugu stranicu na tom istom sajtu. Za razliku od eksternih (spoljnih) linkova koji vode ka drugim sajtovima, interni linkovi isključivo upućuju na stranice unutar jednog te istog sajta.

Navešćemo par primera internih linkova koji se nalaze na skoro svakom sajtu:

 • Glavna navigacija sajta
 • Linkovi u futeru sajta
 • Kontekstualni linkovi
 • Linkovi ka povezanim sadržajima

 

Interni linkovi - glavna navigacija sajta


Linkovi koji se nalaze u glavnoj navigaciji sajta su primarni način putem kojeg će korisnici sajta moći da se snađu na vašem sajtu. Ovakvi linkovi se obično mogu naći u formi padajućeg menija ili kao horizontalni spisak najbitnijih linkova na sajtu.

Ovi linkovi uvek služe kako bi korisnicima omogućili lak pristup najbitnijim delovima sajta. Najčešće, ovakvi linkovi se nalaze u hederu (header) sajta i prisutni su na svakoj stranici na sajtu, kako bi se korisnicima omogućilo lako navigiranje sajta nebitno od toga gde se na sajtu nalaze.


Primer linkova u glavnoj navigaciji sajta 


Ovakvi meniji za navigaciju sajta mogu korisnicima nuditi linkove kako ka glavnim stranicama, tako i ka manje značajnim stranicama na sajtu. Ovo je posebno bitno za e-commerce i druge sajtove za prodaju.

Primer - pored linkova ka glavnim stranicama kao što su Blog, kategorije proizvoda i sl, postoje i sekundarni linkovi ka specifičnim kategorijama proizvoda i sl.
 

Linkovi u futeru sajta
 

Linkovi u futeru sajta, kao i glavni navigacioni linkovi služe kako bi korisnicima vašeg sajta pomogli u lakšoj navigaciji. Oni uglavnom sadrže stranice koje su bitne određenim korisnicima (tipa kontakt, impressum sajta, podaci o firmi i sl). Šta još u futer? Sve ono što ne ide u glavni meni a zgodno je da se naglasi ili mora da postoji, kao npr. izjave o konverziji i drugi formalni sadržaji relevantni za mašine, ali i za korisnike.
 

Kontekstualni linkovi


Kontekstualni linkovi su linkovi koji su ubačeni u glavni sadržaj neke stranice. Ovakvi linkovi upućuju na neku drugu stranicu korišćenjem anchor teksta (tj. reči koje su označene hiperlinkom). Na ovaj način tekst koji je linkovan se pojavljuje u kontekstu date stranice.

Na primer, u ovom blogu o dijetetskom suplementu indijski tamjan nalazi se i kontekstualni link ka proizvodu sa ulinkovanim rečima "indijski tamjan kao lek". 
 

Linkovi ka vezanom sadržaju


Linkovi ka vezanim sadržajima se uglavnom pojavljuju na kraju nekog članka ili teksta. Ovi linkovi služe da zainteresovane korisnike usmere ka dodatnim relevantnim sadržajima vezanim za temu koju su čitali.

Ovakvi sadržaji su korisni jer omogućavaju da se korisnici duže zadrže na vašem sajtu, što je dobar signal za mašine za pretragu. Takođe, ukoliko na primer vodite ecommerce prodavnicu, nakon čitanja bloga o nekom proizvodu kupac može biti inklinisan da klikne na link na kraju teksta koji ga vodi ka proizvodu i da proizvod kupi.
 

Koristi internog linkovanja


Interni linkovi imaju nekoliko veoma bitnih funkcija kako za vaš sajt tako i za posetioce i za mašine za pretragu. 

Glavne koristi internog linkovanja su sledeće:
 

 1. Mašine za pretragu će lakše shvatiti o čemu je vaš sajt i samim tim ga i bolje pozicionirati
 2. Mašine za pretragu će lakše "crawlovati" stranice na vašem sajtu i indeksirati veći broj stranica
 3. Korisnici vašeg sajta će se lakše snalaziti na vašem sajtu (poboljšan UE - user experience - iskustvo korisnika)
 4. Internim linkovanjem možete "preneti" deo autoriteta vaših jačih stranica i na slabije stranice uokviru vašeg sajta, ukoliko jače stranice linkuju ka njima


I Kada je interno linkovanje dobro urađeno, ono omogućava da mašine za pretragu lakše shvate o "čemu govori" vaš sajt. Organizovanjem sadržaja na vašem sajtu kroz pravilno interno linkovanje daje signal mašinama o tome kako vaš sajt funkcioniše.

II Google-ovi pauci i drugi botovi koji "crawluju" stranice koriste linkove kako bi pretraživali stranice na vašem sajtu. Pravilno odrađenim internim linkovanjem vi ćete paucima olakšati posao indeksiranja vašeg sajta čime ćete omogućiti da se veći broj vaših stranica indeksira a samim tim i bolje pozicionira u SERP-u.

III Interni linkovi služe kako bi usmerili kako mašine tako i korisnike ka korisnim stranicama na vašem sajtu. Ukoliko imate pravilno odrađenu glavnu navigaciju sajta kao i kvalitetne relevantne sadržaje u vašim blogovima, korisnici će se lakše snalaziti na vašem sajtu, lakše će nalaziti bitne informacije i samim tim će se duže zadržavati na vašem sajtu i spremnije obavljati kupovine (ukoliko vodite ecommerce sajt).

Sve ovo će takođe i pozitivno uticati na Google koji će videti da se korisnici dugo zadržavaju proučavajući vaše kvalitetne sadržaje i da vrše konverzije.

IV Google procenjuje autoritet svake stranice koju njegovi pauci "crawluju". Ukoliko neke stranice sa visokim autoritetom (uglavnom ukoliko veliki broj eksternih linkova upućuje kao ovakvoj stranici, ili ukoliko ona ima veliki saobraćaj) upućuje ka drugoj stranici interno, onda će se deo autoriteta te stranice prenositi i na stranicu na koju link upućuje.
 

Kako interno linkovanje utiče na SEO i na UE (iskustvo korisnika)


Uz pravilno odrađeno interno linkovanje ne samo da ćete dobiti dobro organizovan sajt koji vaši korisnici lako mogu da koriste, već ćete takođe imati i sajt koji je u skladu sa SEO zahtevima modernih mašina za pretragu.
 

SEO baze znanja


SEO baze znanja su pristup organizovanju vašeg sajta kroz linkove bazirane na načinu na koji ljudi traže teme relevantne za vaš sajt. Cilj je da učinite vaš sajt relevantnijim za određene upite u SERP-u i time dobijete bolju šansu za rankiranjem u stranicama rezultata pretrage.

Kao primer možemo navesti kategoriju proizvoda "dijetetski suplementi" sa sajta koji sa bavi online prodajom proizvoda vezanih za zdravlje.
 

Sama kategorija sadrži "landing" stranicu sa informacijama o proizvodima kao i o terminu zakazivanja razgovora sa doktorom.


Nakon landing elementa nalazi se lista dijetetskih suplemenata (proizvoda) koji imaju imena u skladu sa zahtevima kupaca u pretrazi (kao npr "Reishi kapsule" ili "amino kapsule").

U okviru kategorije dijetetskih suplemenata svaki proizvod ima svoju pojedinačnu stranicu sa svim relevantnim informacijama o datom proizvodu, na taj način kreirajući tzv. bazu znanja/informacija o dijetetskim suplementima.

Google takođe navodi da je ovo dobra poslovna praksa. Google smatra da je adekvatna navigacija na sajtu veoma bitna kako bi korisnici dobili ono što žele. Ovo takođe pomaže i mašinama za pretragu da razumeju koji sadržaj na sajtu vlasnik sajta smatra za bitan. Naravno, iako Google pruža rezultate u SERP-u na nivou stranica, mašine za pretragu cene ukoliko se uloga neke stranice na nekom sajtu jasno može razumeti.
 

Kako najbolje odraditi interno linkovanje za vaš sajt?


Osim kreiranja baza znanja, postoje i mnoge druge prakse internog linkovanja koje mogu poboljšati kako iskustvo korisnika tako i SEO. Navešćemo par:

 • Adekvatno upravljajte sa 404 greškama
 • Ustanovite "dubinu" klikova
 • Izvršite reviziju postojeće strukture internih klikova
 • Koristite više linkova ka istoj meti
 • Napravite HTML i XML mapu sajta
 • Rezervišite glavnu stranu vašeg sajta isključivo za bitne stranice
 • Koristite brze linkove
 • Koristite anchor tekst
   

I Adekvatno upravljajte sa 404 greškama
 

Može se desiti da neke stranice na vašem sajtu iz nekog razloga postanu stalno ili privremeno nedostupne. Kada se nekoj stranici ne može pristupiti, pojaviće se 404 greška - stranica nije pronađena.

Ukoliko neke od vaših stranica postanu 404 neophodno je da na vreme reagujete i ispravite greške. Ukoliko mašine za pretragu u međuvremenu opet "crawluju" ovu stranicu i registruju 404, ova stranica će izgubiti na značaju u SERP-u, a pitanje je kada će mašine onda opet proći kroz stranicu kako bi videle da naknadno radi.

Desi se da je neka od vaših stranica samo privremeno sklonjena sa sajta (radi dorade, ili ukoliko neki proizvod npr trenutno nije dostupan) poželjno je iz istih razloga da ne koristite 404, već da napravite privremenu redirekciju.
 

II ustanovite dubinu klikova
 

 • Opšte prihvaćena praksa smatra da broj klikova sa glavne stranice sajta ka bilo kojoj od najbitnijih stranica na sajtu ne sme da bude veći od 3.
 • Google je takođe potvrdio da je za dobar SEO neophodno da bitne stranice budu lako dostupne, mada Google nije direktno pomenuo dubinu klikova.

Google takođe navodi da ako se ide po logici da je glavna stranica sajta najača strana, onda bi druge bitne stranice na sajtu morale biti dostupne lako i jednostavno navigacijom sa glavne strane.

Ovo je bitno kako i za korisnike, tako i za mašine za pretragu. Mašine za razliku od korisnika ne mogu tako lako da prepoznaju stvarno bitne stranice na sajtu, i zato je upravo dubina klika način kojim se mašinama može ukazati na bitnost stranica na sajtu.
 

III Izvršite reviziju postojeće strukture internih klikova


Ukoliko vaš sajt postoji već neko vreme, vi već imati postojeću strukturu internog linkovanja. Kako bi dobili bolji pregled interne strukture možete koristiti različite alate kao npr:
 


Korišćenjem ovakvih alata možete dobiti informacije o:
 

 • Korišćenju nofollow i dofollow linkova
 • Stranicama bez linkova
 • Stranicama sa previše linkova
 • Suviše visoku dubinu klikova za određene stranice
 • Linkove ka stranicama koje su 404, 301 isl
 • Linkove koji ne rade i mnoge druge opcije ...


IV Koristite linkove "brzog menija"


Ovakvi linkovi pomažu korisnicima da se orijentišu gde se u datom trenutku nalaze na sajtu. Ovakvi linkovi mogu pomoći korisnicima da se lako vrate nazad na glavnu stranu ili u panel za navigaciju sajta. Google navodi ovakve linkove kao "najbolju poslovnu praksu".

Google za ovakve linkove navodi sledeće:
 

Ovakvi brzi meni linkovi su set internih linkova na dnu ili vrhu stranice koji omogućavaju posetiocima da lako i jednostavno navigiraju nazad na prethodnu stranicu koju su gledali ili direktno na glavnu stranu ili panel za navigaciju.


Većina sajtova ima ovakve linkove formulisane na sledeći način:

 


Umesto zaključka ...


Interni linkovi predstavljaju bitan deo SEO strategije svakog marketing tima koji se bavi optimizacijom sajta. Iako je linkovanje ka vašem sajtu sa eksternih izvora uglavnom siguran signal kvaliteta mašinama za pretragu o vašem sajtu, interno linkovanje nije ni blizu za zanemarivanje. To je još jedna šansa više da pobedite velike sajtove ili divove u vašoj branši i pokušajte da je iskoristite. Isplatiće se.

Ukoliko želite da imate kvalitetan, informativan i pre svega sajt koji je lak i razumljiv za upotrebu, onpage SEO je nešto što ne smete da ignorišete a samim tim ni interne linkove!