SEO optimizacija

 

SEO OPTIMIZACIJA

U oblasti Internet marketinga postoji više fraza za pretragu povezanih za SEO od kojih je jedna i seo optimizacija. Pre svega treba da damo odgovor na pitanje šta je seo optimizacija? U daljem tekstu pokušaćemo da približimo odgovor na ovo veoma važno pitanje. I evo pojašnjenja.

Seo optimizacija je pleonazam.  Dve reči koje imaju isto ili skoro pa isto značenje. 

Prva reč je SEO i to je skraćenica od search engine optimization.

Druga reč je optimizacija i ona je već sadržana u prethodnoj skraćenici.

Sjajno.

Kakva divna vest i informacija. Obećavajuća. Ali, šta ću ja onda na ovoj stranici? Da li je i ovo stranica pleonazma?

Čekajte. Zašto mnogi korisnici koriste baš ovu frazu seo optimizacija kada traže odgovore na pitanja u vezi za boljim pozicioniranjem sajta?

Odgovor ostavljamo vama jer ako nešte ne nedostaje u ovoj sredini onda su to nelogične stvari i pojmovi.

Mi smatramo da su oni koji su napravili ovakav upit hteli da saznaju šta je to seo optimizacija, šta treba da znaju o ovom pojmu, oblasti i kako i da li može da se primeni na njihov sajt. Ako je to tako onda niste zalutali.

Ova stranica baš govori o tome.

Da krenemo redom. Bolje pozicioniranje sajta je potrebno da bi ste bili primećeni na Internetu.

Znate li koliko trenutno postoji aktivnih web stranica? Teško da bilo ko može dati tačan broj jer se ovaj podatak menja iz sekunde u sekundu. Više stotina miliona i više od toga. Strašno velika cifra.  

Otkrićemo vam jednu tajnu koja za mnoge više nije tajna.

Posetioci Interneta ne vole da previše istražuju. Većina njih. To za posledicu ima da web stranice koje se lako pronalaze bivaju favorizovane. Ove stranice se prepoznaju tako što ih vidimo među prvima u rezultatima pretrage.

A ostale stranice?

Ostale stranice ćemo svrstati u one koje se teško pronalaze na pretraživačima.

Da li ste ljuti zbog toga? Nemate razloga. Jer i vi se tako ponašate samo niste o tome razmišljali na taj način.
 

Seo optimizacija koliko znate
 

Web stranice koje se teško pronalaze na pretraživačima sigurno nisu cilj ogromne većine vlasnika sajtova. Kako ih učiniti bolje pozicioniranijim?

Da biste bili primećeni na Internetu koristite SEO jer optimizacija web sajta daje još uvek najbolje rezultate. Kako najlakše razumeti pojam seo optimizaciju?

Možda pomoću ove slike koja pokazuje polje i biljke koje nisu zalivane i one koje jesu zalivane. Tako je i kod vašeg veb sajta.

Treba da ga zalivate kroz SEO optimizaciju i ostale kanale marketinga i ubiraćete više plodova od njega.

 
 


Nešto o SEO optimizaciji

 

Moda se u nekim oblastima menja malo brže i utiče znatno više na poslovanje preduzeća. Naravno, reč je o Internetu, fenomenu koji se odomaćio u poslovnoj logici i malih i velikih, pojedinaca i mega korporacija. I reč je o pojmu seo, koji se nekako odomaćio u našim krajevima.

Pročitajte pažljivo naredni pasus.
 

Ako se vaš proizvod ne nalazi na rafu prodavnice, kupac u tom objektu ga neće niti videti niti kupiti. Ako se vaš sajt ne nalazi na visokim pozicijama u rezultatima pretrage posetioci ga neće videti.


Surovo, ali istinito. Ima li neko da se ne slaže sa ovim tekstom? Verovatno ima, ali teško je naći argumente protiv ovog stava.

Pa i kako drugačije?

Ako su baš vaši proizvodi na najboljim mestima u prodavnici, istaknuti značajno se povećava šansa da će kupci izabrati baš vaš brend. I vaš proizvod.


Seo Optimizacija

To je tako jer je psihologija konzumenata, potrošača, u većini, sasvim izvesna. Poznata i prepoznata.

I zato se po tim našim velikim marketima pojavljuju skoro isključivo proizvoda od najvećih i najjačih proizvođača.

 

Da li je tako i na Internetu?

Jeste. Velikim delom.

Navike posetioca su prilično predvidive. To nisu navike vanzemaljaca nego naše navike. Sve više važi što pre i sa što manje truda.

Krenimo od pretraživača. Ukucate ključnu frazu i dobijete adrese koje bi trebalo da daju najbolje odgovore na vaš upit. I sasvim je logično da izaberete stranice koje vam pretraživač favorizuje. 

I to je naravno, dokazano, jer psihologija korisnika Interneta je, ponovićemo, psihologija običnog čoveka, konzumenta, kupca.

A ta psihologija je, pokazuje se, sasvim predvidljiva.

Zašto bi se taj Internet korisnik opredeljivao za one sajtove koji su slabije pozicionirani za ono što je tražio u upitu?

Dakle, i na Internetu vladaju neka pravila kao i u svakodnevnom realnom životu. Bolji sajtovi po nekim kriterijumima se nalaze na boljim pozicijama u rezultatima pretrage.

Nisu na tim mestima slučajno.

Kako i zašto se baš ti sajtovi nalaze na dobrim mestima?

Zato što se za te sajtove radi Internet marketing, ili popularnije seo optimizacija

Fina posledica rada na pozicioniranju sajta je pozicija koja donosi posetioce, klikove, korist ili profit. Jer bolje pozicioniranje čini sajt vrednijim za mašine za pretragu.

Da li se može do dobre pozicije bez angažovanja agencije za SEO? 

Teško. Nije nemoguće, ali to već podpada pod domen statističke greške ili lutrije.

Savremeni standardi poslovanja na Internetu nameću visoke kriterijume kvaliteta Internet prezentacije. Visok kvalitet znači da ste uboli dobitnu kombinaciju i to da je sajt dopadljiv i poseitociam i mašinama za pretragu.

Optimizacija stranica za pretraživače je nužna pretpostavka u svakoj fazi projekta izrade internet prezentacije. Za projektante, dizajnere i programere proces prilagođavanja sadržaja i koncepta izrade sajta je fokusiran na zahteve Internet pretrazivača, pre svega za Google, Bing, BAIDU, Yahoo, MSN, Altavista, ali i za većinu ostalih.

Optimizacija za Google je primaran zadatak u tekućoj konkurenciji pretraživača.

 

SEO optimizacija

 

Želite više posetilaca? Želite više ciljnih posetilaca?

Veći broj posetilaca sa relevantnih Internet pretrazivača upravo je i posledica sajta optmizovanog za pretraživače. Efekti optimizacije sajta ali i Internet marketinga se vide ili ne vide.

Povećajte posetu vašem sajtu optimizacijom web sajta za pretraživače u svim fazama njegove izrade! TeshaDesign ima iskustva i znanje da istraži i prepozna vaše ključne reči, da optimizuje web stranice, odnosno sajt u celini.

Visoki ciljevi nisu nedostižni ako nam dopustite da vam mi realizujemo i promovišemo web sajt. TeshaDesign tim projektuje i realizuje potrebne korake bitne za optimizaciju web sajta.

Takođe, istražujemo, projektujemo i razvijemo originalan i prepoznatljiv web dizajn u skladu sa zahtevima tržišta.

SEO optimizacija je prisutna u svim fazama razvoja projekta, čime se značajno olakšava promocija sajta u skladu sa projektovanim ciljevima. Optimizacija sajta je dalekosežna strategija koja ključno doprinosi rejtingu internet prezentacije.

Pretraživači kao što je vodeći Google, Yahoo, Bing su neizbežan i neizostavan izvor posetioca vašem sajtu. Pretraživači jednostavno znaju kako sta napravili sajt jer eto čuda, oni ga baš temeljno vide.

Ljudskom oku ponešto promakne, ali postojećim programskim paketima jako teško. Ne sumnjajte da će da prepoznaju koje su ključne reči na vašim stranama, a ne samo u meta tagovima, koji je njihov odnos i značaj u tekstu stranice, u naslovima, podnaslovima.

Prihvatite da su jako pametni sistemi, a kroz web dizajn i izradu sajta naučićemo da ih bolje razumemo i prilagodimo izradu stranica njihovim zahtevima.

Nema brzih i lakih rešenja! Mi još nismo saznali za čarobnu formulu pomoću koje bi preko noći mogli da ostvarimo ciljeve naših klijenata i njihove sajtove pozicionirali na željena mesta.

Ako neko zna tu formulu rado bi smo ga ugostili i prodiskutovali na tu temu o trošku naše firme. Internet a i pisani mediji na ovu temu se utrkuju da pokažu kako su zamalo otkrili jednu od najčuvanijih tajni Google-a. A to je kako on rangira sajtove. Ovih godina se naglas govori o skoro 550 faktora koji se nalaze u složenoj kriterijumskoj funkciji Gugla. Malo su ga preterali i zbunili naše kolege koji se bave SEO, jer nije lako ni dobrojati do tog broja a kamoli primeniti ih na sajtove klijenata. Ipak, nije baš sve tako neizvesno.
 

Gde je vas sajt na Google?

Optimizacija stranica je proces koji zahteva ekspertsko znanje, a nekada je dovoljno i intuitivno strukturisanje sadržaja koji želimo predstaviti. Pojednostavljeno, sadržaj mora biti kvalitetan i aktuelen, tj. redovno ažuriran.

Posebno važno je definisanje ključnih reči, ključnih fraza, kao i mesta na kojima se oni nalaze. Na taj način se stiču osnovni preduslovi koji omogućuju povećanje broja ciljanih posetioca koji intenzivno koriste pretraživače.

Drugi deo priče je off page optimizacija, web 2.0 i 3.0 standardi i svašta nešto što za posledicu ima profilisanje i zapošljavanje osoba sa znanjima koja se de fakto ne uče u redovnom školovanju već u ovakvom doškolovavanju na Internetu prateći standarde Google-a.

Kod poslovnih ljudi koji se sve više okreću Internetu, sazreva svest o tome da se bez ulaganja ne može očekivati previše pa ni od web sajta odnosno pojedinih stranica.

Sam proces optimizacije traži puno strpljenja, ponekad i eksperimentisanja kroz promenu fraza i tekstova. Očekivani rezultati dolaze tek posle više meseci mukotrpnog rada. Ipak, potencijalni rezultati vrede svakog sekunda uloženog truda.

Jednostavno, shvatite i prihvatite da su SEO optimizacija i promocija sajtova integralni elementi optimizacije sajta, temelj za profesionalan web dizajn i ulaznica u svet uspešnih.

Optimizacija web sajta je pametno ulaganje koje odlikuje one koji ne žive od daans do sutra.


Seo Optimizacija sajta 2

Na Internetu nema spavanja

SEO optimizacija i promocija sajtova su sve češći pojmovi za uspešan web dizajn. Poštujte ih i primenjujte u vašem poslovanju da bi ste bili aktivni učesnik velike internet utakmice!

Zašto baš SEO optimizacija?

Zato što još uvek nije pronađena bolja tehnika, bolji alat ili servis. Dok se to ne dogodi svi oni koji žele da imaju primećen i dobro pozicioniran sajt na Internetu treba koriste ovu tehniku. Ako po vašem mišljenju imate dobar proizvod ili uslugu pošaljite nam zahtev za optimizaciju. 

Zahtev za izradu sajta i optimizaciju sajta

 SEO optimizacija preuzimanje

Preuzmite PDF dokument

 
Unesite mejl
PREUZMITE PDF DOKUMENT

SEO optimizacija video tutorial. Pogledajte video o seo optimizaciji.Komentara: 17
 • Komentar 1
  Goran

  Hvala za trud i tekst koji je bar za mene jako upotrebljiv. Koliko razumem SEO je ipak kompleksan. Da li je dovoljno da se rade plaćeni oglasi Google AdWords na primer, a SEO da pričeka dok se malo ne poboljša finansijska situacija klijenta?

 • Komentar 1
  Tesha Design

  Hvala Gorane. Nisu dovoljne samo plaćene reklame, poput AdWords kampanja. Kada bi to tako moglo onda SEO ne bi ni postojao, kao ni organska pretraga.
  Razmislite o podeli budžeta tako da deo ide za plaćene reklame a deo za SEO. To najviše liči nekoj dobitnoj kombinaciji. Bez rada na SEO teško je očekivati bitne pomake u organskoj pretrazi.

 • Komentar 2
  Dancing queen

  Hvala za sjajan tekst. Ono što bih volela da pročitam je i neka studija slučaja po ovom pitanju, jer teorija je ipak samo teorija.

 • Komentar 2
  Tesha Design

  Hvala Dancing queen. Kao da nam čitate misli. Sprema se studija slučaja koja će biti jako korisna, bar po našem mišljenju. Pratite naš sajt i blogove.

 • Komentar 3
  Vlasnik sajta

  Veoma koristan tekst, zamolio bih Vas da nesta napisete o Off page optimizaciji sajtova koji bi pomogao nama neupucenima u ovu oblast da i sami pokusamo doprineti sto boljoj poziciji naseg sajta.

 • Komentar 3
  Tesha Design


  Hvala Vlasnik sajta za sugestiju. Mnogi vlasnici sajtova potcenjuju onpage optimizaciju i Internet marketing uključujući i SEO generalno. Jer, po njihovom neskromnom mišljenju ko bi to mogao bolje znati i raditi od njih? Tako oni razmišljaju. Biče uskoro i jedna opšrinija studija na temu onpage optimizaicje, ali otom potom.
  Za početak pročitaj ovaj tekst za landing page, ali i blogove i stranice na našem sajtu kao i eksterni blog prva-strana.blogspot.com. Mislim da će ti posle tih tekstova biti mnogo toga jasnije da li može, šta može i kako može vlasnik sajta sam da radi Internet marketing.

 • Komentar 4
  nenad

  Lep pitak tekst, sa dosta alegorija i ubačenog humora. Sviđa mi se objašnjenje preko rafova u prodavnici. Ali ja bih da malo osvetlimo i drugu stranu SEO, a to je da li je možda on precenjen i toliko potreban?
  Oko ovog pitanja se lome koplja po raznim stranim i domaćim forumima i sajtovima. I sam Google je kumovao tome zato što stvari drži u sivoj zoni. On ljubomorno čuva svoj algoritam za rangiranje sajtova i svake godina ga još više komplikuje. Insistira se barem verbalno na tome da je najvažniji činilac content, tj sadržaj, ali onda zašto preko 500 faktora? Godinama se priča da backlinkovi gube od značaja, ali onda se sete ako ih izbace preseći će granu na koju sede.
  Ako odemo još dalje kaže se da su nofollow linkovi neupotrebljivi, a ni Mat Cuts ni Gary Illyes nisu eksplicitno rekli da je to baš tako, čak insistiraju da linkovi budu prirodno građeni i da u miksu da ima i do follow i no follow.
  Svako tumači na svoj način. Da bi situaciju još dodatno zamrsili u celu priču uskoče i drugi igrači kao Moz i slični, pa uvedu parametre kao što su citation flow ili trust flow, za koje se ne zna da li ih Google prihvata ili ne. Jednom rečju puno nepoznanica i nagađanja, a to odgovara Google-u. Ali šira javnost treba znati da Google nije jedini.
  Sajtovi se mogu promovisati i preko društvenih mreža, posebno preko Facebook ili Instagram jer su najveći, a mogu se promovisati i preko klasičnih medija, TV, radio, novine, plakati...
  Zato možda najveći igrači investiraju svuda, reklamiraju se na svim kanalima, i preko SEO i preko plaćenih reklama, i preko novina.

 • Komentar 4
  Tesha Design


  Bravo nenade. Odavno neko nije dao tako dobar komentar. Da ga je Google zamrsio jeste. Jer čuveni PAGE RANK više - bar ne vidljivo - ne važi, niti se pominje. Kao da je iščezao. Ipak, Google je monopolista. Još uvek jer najveći broj online kupaca, bar u Srbiji, dolazi upravo preko rezultata pretrage na Google.
  To znači da svi oni koji žele da im sajtovi budu visoko kotirani jednostavno moraju uvažiti ovu činjenicu i prilagoditi se zahtevima Google a onda je SEO neizbežan deo posla. Rad na SEO ne isključuje socijalne mreže. To je rečju sinergija rada na svim kanalima. I onima koje si ti pobrojao i onima koje nisi pobrojao. Uključujući i povratne linkove.
  I naravno, dok se ne pojavi prava konkurencija, moramo se prilagođavati onome ko diktira pravila a to je danas Google.

 • Komentar 5
  Prva strana na Google

  Sviđa mi se objašnjenje na početku teksta o samoj kovanici SEO optimizacija. Šta je SEO a šta optimizacija. Nedostaje pojašnjenje zašto se koristi ta nepravilna fraza.

 • Komentar 5
  Tesha Design

  Da. Lepo primećeno. Evo primera koji pokušava to da pojasni.
  Kod nas se u Srbiji govori ČESTO PUTA – Pravilno je često ili više puta.
  Ili SIĐI DOLE – Dovoljno je reći siđi.
  Pleonazma nikad dosta.

 • Komentar 6
  nenad

  Da ne bude sad kao ja hejtujem Google. Mogu da zamislim kakav bi haos nastao kada bi on odjednom ukinuo rangiranje sajtova. Samo kažem da treba algoritam da bude transparentniji, i da smanji uticaj povratnih linkova, možda i skroz da ukine njihov uticaj. Možda bi agencije koje rade SEO bile pogođene time, ali lako bi se preorijentisali na drugu aktivnost.

 • Komentar 6
  Tesha Design

  Nenade, kritika Guglove tajnovitosti algoritma za rangiranje nije hejtovanje. Niko ne voli monopoliste kako god se zvali. Mada ne mislim da je ta ideja ukidanja povratnih linkova kao kriterijuma za rangiranje logična.
  Šta bi onda bili kriterijumi za rangiranje?
  Meni bi više prijalo ukidanje plaćenih povratnih linkova iz priče o rangiranju, ali to je nekako prećutno Google prihvatio (i ne samo Gugle već i Moz i svi drugi igrači koji se bave rejtingovanjem) i ne kažnjava. Prvo je pretio, kao kazniće plaćene linkove, a sada su plaćeni linkovi jako prisutni i veoma utiču na rangiranje. Ili u prevodu, novac kreira algoritme pretrage i ne samo rezultate pretrage.

 • Komentar 7
  danijela

  Mene zanima kako vi prezentujete rezultate vašeg rada svojim klijentima. Pretpostavljam da su vlasnici sajtova prilično needukovani. Koju metriku koristite u razgovorima sa njima, koje performanse, na šta da obrate pažnju?
  Da li je dovoljno istaći samo pozicije sajta u SERP-u pre i posle vašeg rada, da li broj poseta na sajtu, da li CF, DA, TF i slične stvari? Šta njih tačno zanima, osim naravno svoje zarade?

 • Komentar 7
  Tesha Design

  Hvala danijela za pitanje. Odlično je mada je koncizan odgovor zaista teško dati. Većina vlasnika firmi u Srbiji još uvek dominantno ne zavisi od poslovanja preko Interneta. I tu pre svega mislimo na privatni sektor. Jer državni sektor je rezervisan za firme koje su naklonjene državnom sektoru na opšte poznat način.
  To za posledicu ima da je značajno ulaganje u marketing na Internetu više statistička greška i da se takvi vlasnici pitaju SEO u Srbiji ne bi ni postojao.
  Ostali vlasnici kojima je više ili manje bitna pozicija i rejting na Internetu, odnosno kojima i posao na neki način zavisi od Interneta su u manjini.
  A oni u većini nisu dovoljno edukovani i razmišljaju da taj SEO svaka firma radi isto, kao kada auto vozite na pranje. Svaka perionica ga opere za manje više iste pare.
  CF, TF, DA, PAGE RANK; pozicija, konverzija, optimizacija su strane reči za većinu od njih jer prosto nisu upućeni u tu materiju. Preporuka je za mnoge vlasnike glavni kriterijum za odabir firme.  
  Ne znamo kako to drugi rade.

  Nama je podrazumevana opcija i da edukujemo vlasnike da sami prate rezultat rada naše agencije u pogledu SEO optimizacije. I to im prilikom razgovora i kažemo i naglašavamo u ponudi. Time pokazujemo da je transparentnost i otvorenost naš osnovni princip rada. Želimo reći da ne krijemo ništa i verujemo u svoj rad i rezultate rada a što naše reference u konkurentnim oblastima pokazuju. 

  Dok ukapiraju da su izgubili mesece i godine sa loše izabranom firmom za SEO otprilike ih pogazi konkurencija i onda dolazi ona popularna disciplina u Srbiji, vađenje.
  Stizanje konkurencije sa minimalnim fondovima za marketing. U prevodu, Srbija je i dalje siromašna zemlja a Internet još uvek nije dominantan kanal za većinu njih. Kako bi rekla Đekna, krećemo se u tom pravcu a kada će SEO biti prihvaćeniji od vlasnika saznaćemo.

 • Komentar 8
  Anica

  Divna diskusija. Edukativnija možda nego i sam tekst. Hvala :)

 • Komentar 8
  Tesha Design

  Hvala Anice.

 • Komentar 9
  nepoznati

  Odličan tekst, SEO je oblast koja se ne uči u školama, nego na "terenu". Potrebno je mnogo čitati, između ostalog i ovakve tekstove, i od svakog preuzeti ponešto.

 • Komentar 9
  Tesha Design

  Hvala za podršku nepoznati.

 • Komentar 10
  Zainteresovana

  Mene zanima da li se može živeti od SEO u Srbiji.

 • Komentar 10
  Tesha Design

  Da. Pao je i 14 kilometar ali nikada neće SEO agencije :) .. Čak i vreme radi za firme koje se bave ovim poslom.

 • Komentar 11
  savan

  Koje alate koristite u svom radu, da li se oslanjate na Google i njegovu Search Console, Google Analitics i ostale mahom besplatne alatke ili koristite još neke?
  Samo da pojasnim širem auditorijumu da se oko ovog pitanja vodi veoma velika polemika na specijalizovanim sajtovima i forumima.
  Razlog je taj da su se pojavile firme koje nude svoje alate koje su kao par meseci besplatne, a posle se naplaćuju. Veoma je teško odrediti da li su one korisne ili ne.
  Hvala unapred

 • Komentar 11
  Tesha Design

  Hvala savane za komentar. Ovo je pitanje za neku drugu temu, ali u svakom slučaju Google besplatni servisi u kombinaciji sa Google plaćenim servisima (Ads ili AdWords) su veoma, ali veoma moćni servisi.

 • Komentar 12
  Gaga

  Fin tekst i lepo osveženje. Ova stranica ide u bookmark :)

 • Komentar 12
  Tesha Design

  Hvala Gaga smiley

 • Komentar 13
  Nada

  Video je zanimljiviji od teksta stranice. I lakše ga je razumeti i pratiti.

 • Komentar 13
  Tesha Design

  Hvala Nado. Pokušaćemo da kreiramo zanimljivije i korisnije video zapise. U svakom slučaju video je popularniji način.

 • Komentar 14
  Jana

  Tesha Design je preskromna firma u odnosu na mnoge druge sa agresivnijom reklamom a uslugom krajnje problematicnom. Velika podrska od mene za Vašu profesionalnost.

 • Komentar 14
  Tesha Design

  Hvala Jano. Zbog takvih komentara sve ovo i vredi.

 • Komentar 15
  Vlasnica

  Poštovani,
  divna stranica sa meni veoma korisnim informacijama. Moje pitanje glasi. Da li se mora raditi i SEO optimizacija i plaćeni oglasi Google, Google Ads istovremeno?

 • Komentar 15
  Tesha Design

  Hvala vlasnice. Google Ads, ili plaćeni oglasi su stvar izbora. Google voli (a ko ne bi voleo) kada mu platite, mada to nikada javno neće priznati da pomalo više voli takve sajtove nego one koji mu ništa ne plaćaju.
  Kada je vaš sajt dobro pozicioniran u organskoj pretrazi, onda je Google Ads odlična investicija, jer na prvoj stranici imate dva vaša sajta što značajno povećava šansu da dobijete ciljnog klijenta.

 • Komentar 16
  Milan

  Koliko je efektivno povezivati dead linkove sa wikipedie na vlastiti link? Da li ste imali iskustva sa tim?

 • Komentar 17
  blogerfest

  Zaista korisno i sazeto napisano za korisnike, da li je brzina vaznija od kvaliteta sto se SEO ranga za googla tice?

Dodajte komentar