03/Apr/2022 14:47:13 / TeshaDesign / komentara: 4


Nisu svi pisci stvoreni jednaki. Svako ima svoju priču i oblast u kojoj je stručan. A šta ako želite da impresionirate potencijalne kupce neverovatnim sadržajem, a svesni ste da vam pisanje baš i nije jača strana? U tom slučaju, trebalo bi da razmislite o piscu iz senke (engl. ghostwriter). A ko su pisci iz senke i kako oni mogu pomoći vašoj marketinškoj strategiji, saznaćete ako ostanete sa nama do kraja ovog teksta.

Ukratko, pisac iz senke ili ghostwriter je neko ko nudi svoje veštine pisanja klijentima. Ali, njegov posao nije ograničen isključivo na pisanje. On takođe može uključivati i opsežna istraživanja, formatiranje, struktuiranje, analizu podataka itd.


Koje su prednosti korišćenja usluga pisca iz senke?


Pa, prednosti su mnoge. Kao što smo već rekli, njihov posao nije ograničen samo na pisanje kvalitetnog sadržaja, već može ići mnogo dalje od očekivanog. Uz dobrog pisca iz senke koji će vas podržati, možete uspostaviti autoritet u svojoj oblasti, što je suštinski faktor u skoro svakoj marketinškoj kapanji. Svako želi da bude neko kome se veruje.

Pisci iz senke su značajni za mala i srednja preduzeća, ali i za velike korporacije. Njihove uloge su ključne u pomaganju ovim preduzećima da podmire rastuću potražnju za kvalitetnim i relevantnim sadržajima, koji su primarni zahtevi za uspešnu marketinšku kampanju.

Tržište je preplavljeno i ispunjeno širokim spektrom proizvoda, tako da, ako želite da se vaš proizvod ističe, potrebno je da se vaš glas čuje. Da biste to efikasno uradili, ukoliko baš i niste vični, potreban vam je pisac iz senke koji će taj posao uraditi za vas.


Različite vrste pisaca iz senke


Da li znate da pisac iz senke može da piše različitim tonom, kako bi preneo različita značenja, koja nose različite poruke? O, da!

Možda niste svesni toga, ali pisci iz senke razumeju detalje komunikacije, pa tako mogu da proizvedu viokokvalitetan sadržaj, koji odgovara potrebama svih klijenata. Od pojave onlajn marketinga, postoji i velika potreba za pisanjem contenta ili sadržaja. Pa tako, pisce iz senke možemo podeliti u nekoliko tipova:

#1. Poslovni pisci

#2. Pisci knjiga/e-knjiga

#3. Tehnički pisci

#4. Kreativni pisci


A koje prednosti donosi angažovanje pisca iz senke?


Ghostwriting


Pisac iz senke je ekspert u svojoj profesiji. Možda ste vi stručnjak u oblasti poslovanja, ali kada vam nedostaje sposobnost da privučete interesovanje publike za proizvod koji nudite, izlažete svoje poslovanje riziku.

U današnje vreme, sa svom internet tehnologijom koja nam je na raspolaganju, preduzeća su usmerena ka konkurenciji u kreiranju sadržaja. Da biste bili konkurentni, morate da proizvedete sadržaj koji je jedinstven, informativan, privlačan i koji se odnosi konkretno na potrebe vaše publike.


Pisci iz senke imaju određeni raspored


Stalna isporuka kvalitetnog i originalnog sadržaja u dogovorenom roku je fokus i glavna briga pisaca iz senke. Oni mogu u kratkom roku da proizvedu sadržaj koji vam je potreban, jer u isto vreme ne moraju da brinu o mnogim drugim stvarima, o kojima vi morate.

Dok pisac iz senke piše za vas, vi imate više vremena da se koncentrišete na svoje poslovanje. Ako se, recimo, pripremate za marketinšku kampanju, imate više vremena da razmislite o drugim strategijama, koje ćete koristiti da biste osigurali njen uspeh.


Pisci iz senke poznaju veštine pisanja SEO optimizovanog sadržaja


Seo


Sadržaj treba da se probije do internet portala koji čuvaju različiti pretraživači. Ovi pretraživači usmeravaju vaš sadržaj ka gledaocima. Ukratko, oni su odgovorni za stvaranje vaše publike. Da biste mogli da prikupite veliki deo publike za svoj sadržaj, vaš sadržaj mora da bude SEO optimizovan, što znači da mora da prati standardne SEO smernice i strategije.

Pisci iz senke su vešti i poznaju SEO prakse, pa je korišćenje ovih strategija odličan način da budete sigurni da će vaš sadržaj pronaći put do velike populacije gledalaca. Čak i kada vam je konkurencija velika, pisac iz senke će znati da je pobedi na sopstvenom terenu. Primenom SEO trendova – ključnih reči, zahteva za indeksiranje, meta opisima, itd. poboljšaće vašu vezu sa glavnim pretraživačima kao što su Google, Yahoo, Bing i mnogi drugi.


Pisci iz senke transformišu saradnju u moćan marketinški alat


U svetu marketinga, dobar sadržaj je bog! To je sasvim razumljivo jer su ljudima potrebne informacije o nečemu, pa se oslanjaju na sadržaj ili content. Elem, sadržaj koji obrazuje je koristan, i zimzelen ili evergreen, što znači dugotrajan. A to je ono što ga čini korisnim i efikasnim alatom u vašoj marketinškoj strategiji.

Zato, kada imate sjajne ideje, ali ne znate kako da ih izrazite rečima i pretočite u moćan sadržaj, bliska saradnja sa piscem iz senke pružiće vam moćan marketinški alat. Pisci iz senke sa tehničkim znanjem mogu da proizvedu savršen sadržaj koji će vaše ideje preneti vašoj publici, ili potencijalnim kupcima. A kada vaša publika shvati da je takva ideja prikladna i korisna za njihove potrebe, prodaja je skoro zagarantovana.


Pisac iz senke radi na kolektivnim idejama


Pisci iz senke


Upravo tako, pisac iz senke radi na prikupljanju što više informacija, kako bi napravio sadržaj koji je autentičan, i utvrdio tačnost podataka. Prikuplja informacije kroz opsežna istraživanja, ali i razgovara sa vašim saradnicima, kako bi svoj posao odradio što bolje i potpunije.


I za kraj...


Nadamo se da sada otprilike imate predstavu o različitim vrstama pisaca iz senke, i kako vam njihova pomoć može koristiti. Na tu temu, slavni reditelj Roman Polanski 2010. godine je snimio istoimeni film „The Ghost Writer“ sa Juenom MekGregorom (Ewan McGregor) u naslovnoj ulozi, pa ako vas je tema zainteresovala, možete da ga potražite i pogledate. Naravno, ne prolaze svi kao glavni lik ovog političkog trilera ali, zanimljivo je videti dokle granice ovog posla sežu.


The gostwriter


Nažalost, ono što se takođe dešava je da mnoge knjige koje ste pročitali u jednom dahu, misleći da ih je napisao neko koga smatrate velikim piscem, u stvari je napisao neki pisac iz senke. Možda ste iz takvih knjiga i učili tokom fakulteta. Svega ima, tako da je korišćenje usluga pisca iz senke u svrhe internet marketinga prilično nevino.

Zato, ako vam pisanje kvalitetnog sadržaja u svrhu promovisanja sopstvenog biznisa nije jača strana, nemojte oklevati, angažujte pisca iz senke. On će to uraditi stručno, zanimljivo i potrudiće se da sadržaj bude i SEO optimizovan, što je upravo ono što vam treba. Da vaš proizvod ili usluga dopre do potencijalnih klijenata.

Da ovaj tekst ne ostane teorija bez potkrepljenih primera, ukazaćemo na sjajne primere blogova na sajtovima koje pišu pisci iz senke i koji prave razliku u odnosu na konkurenciju. Lako ćete ih pronaći na sajtovima SOLIS nekretnine, Unirent rent a car, Rentacarmenadzer, Autorentdoo, EKO END dezinsekcijaderatizacija, Pro100healthy. Ako neke nismo spomenuli ovaj put vi ste tu da ih osvetlite kroz komentare.

A šta vi mislite o pisanju iz senke? Možda to i sami radite? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović