15/Jun/2024 16:29:15 / TeshaDesign / komentara: 3

Mnogi brendovi danas, uspešno koriste sadržaj koji je generisan pomoću veštačke inteligencije (AI). Kreiranje sadržaja uz pomoć AI ubrzava marketinške planove, povećava efikasnost, pomaže rangiranje web sajtova, i na kraju - podiže prihode. Ali, nastavljanje sa kreiranjem kvalitetnog sadržaja je od suštinskog značaja u svetu gde AI može da generiše hiljade reči za svega nekoliko minuta. A poboljšanje kvaliteta AI sadržaja ne znači samo lektorisanje, već zahteva relevantnost, angažovanost i tehničku stručnost.

Pa kako onda unaprediti kvalitet AI sadržaja? Uz ovih 7 ključnih tačaka, koje treba ispoštovati. Hajde onda zajedno da vidimo koje su to tačke…

#1 - Relevantnost

Za kreiranje efektivnog sadržaja, ključno je razumevanje publike, a to je ono što je oduvek bilo važno i za SEO optimizaciju. Ako želite da prilagodite sadržaj specifičnim potrebama ciljne grupe, važno je da znate šta ti ljudi pokušavaju da postignu.

Možete li da im pružite temeljne i potpune odgovore prilikom boravka na vašoj web lokaciji? Naravno, a to počinje analizom ključnih reči i tema, kako biste postavili temelje za smer vašeg sadržaja. A sve to, treba obaviti pre nego što počnete da stvarate sadržaj uz pomoć veštačke inteligencije.

#2 - Povezanost

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/white-concrete-building-with-white-metal-railings-9399917/

Kada imate nacrt AI sadržaja, važno je da ga prvo unapredite, obraćajući pažnju na doslednost i povezanost jer, nekim od AI alata, to baš i nije jača strana. Svaki paragraf ili rečenica trebalo bi da su neprimetno povezani, i da pružaju narativ koji čitaoci mogu da prate.

Fokusiranost na jasnoću u tom slučaju ima ključnu ulogu, jer ima za cilj da pomogne AI sadržaju da prenese poentu. U suprotnom, njegova svrha može da se izgubi u prevodu, što posredno utiče na angažovanost čitalaca.

#3. Stil

Kada je u pitanju kvalitet samog sadržaja, izbor reči, preciznost strukture i ton igraju ključne uloge. Ovo je jedna od stvari koje AI može prilično dobro da postigne, ali imajte na umu da veštačka inteligencija nije nepogrešiva. Ljudski dodir osigurava da glas brenda bude očuvan u svakoj rečenici.

Zatim, morate da formatirate tekst, što igra suptilnu, ali veoma značajnu ulogu. Sadržaj koji je lak za čitanje, i koji takođe pojašnjava tehničke termine, čini svoju poruku dostupnom široj publici. A to se postiže kratkim paragrafima, jednostavnim jezikom, listama, odgovarajućim naslovima i podnaslovima, i tako dalje.

#4. Suština

Istraživanje je, kao što znate, osnova svega jer, dobro istražen sadržaj daje kredibilitet i autoritet, istovremeno podižući njegov kvalitet od puke informacije, do relevantne analize. Uključite podatke iz značajnih izvora kada je to moguće, jer oni treba da podrže vaše tvrdnje. AI još uvek nije savršena u citiranju istraživanja, pa je ovaj korak kritičan za svakog urednika ponaosob.

Pouzdani, relevantni izvori dodaju veću vrednost, a pored toga, kvalitetan sadržaj traži ojačanje ličnim anegdotama i demonstriranjem iskustva o predmetu. Uspostavljanje kredibiliteta autora daje dodatnu pouzdanost, koja dodaje autentičnost njegovom stvaranju. A za sve to, nije dovoljan samo sadržaj koji je generisala AI, jer ona ipak nije toliko kreativna.

#5. Standardi

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/people-in-the-office-discussing-a-project-7688336/

Standardi u kreiranju sadržaja ne smeju da budu kompromitovani, samo zato što koristimo AI. Pridržavanje zakonskih i industrijskih normi osigurava integritet i pouzdanost u očima vaših čitalaca. A to sa sobom nosi zaključak da šta god da ste radili pre, kako biste osigurali standarde kvaliteta u vašoj industriji, treba da nastavite da radite. Dakle, kvalitet mora da se održi. Mislite o tome.

#6. Zaključci

Zaključci i sažeci sekcija mogu da imaju snažan, trajan utisak – što vam pomaže da sve informacije koje predstavljate, budu bolje shvaćene. Ubedljiv sažetak neke sekcije treba da ponovi ključne tačke i, gde je to primenljivo, ponudi poziv na akciju, koji ohrabruje čitaoce da istražuju dalje temu ili brend. Pomozite im u tome.

#7. Optimizacija

Kao i obično, SEO optimizacija je ključna za sposobnost sadržaja da se bolje rangira u rezultatima pretrage. Od izbora ključnih reči, do broja reči u sadržaju, meta oznaka i provera čitljivosti, tehnike optimizacije osiguravaju da sadržaj dobije veće šanse kada se takmiči sa divovima u rezultatima pretrage, tj. SERP-u.

Dakle, kvalitetan sadržaj je i dalje u našim rukama…

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/positive-businesswoman-doing-paperwork-in-office-3756678/

Naravno, jer kao brendovi, i dalje imamo etičku obavezu da kreiramo kvalitetan sadržaj. S obzirom da svaki marketinški stručnjak na svetu sada ima pristup veštačkoj inteligenciji prilikom kreiranja sadržaja, znamo da će on uskoro ispuniti stranice SERP-a. A budući da smo svi mi deo tog ekosistema, moramo da se potrudimo da naše stranice i dalje nude kvalitet, i da su dovoljno konkurentne za rangiranje.

Ne zavaravajte se da će ako AI smeće počne da dominira rezultatima pretrage, Google naći način da očisti tu gomilu. Najbolje je biti ispred ove igre tako što ćemo da nastavimo da kreiramo kvalitetan sadržaj, iako sada imamo lakši pristup kvantitetu.

Veštačka inteligencija ne samo da nam štedi vreme, već počinje da pruža kvalitetan sadržaj za naše brendove, ukoliko znamo šta da tražimo od nje. Zato kreirajte efektivne promptove, koji će vam obezbediti kvalitetan sadržaj.

I, da obnovimo gradivo - kako možete da poboljšate kvalitet AI sadržaja, da biste unapredili SEO i angažovanost vaše publike?

Ako koristite AI za generisanje sadržaja, trebalo bi da ga doradite, kako bi bio angažovaniji i usklađeniji sa glasom vašeg brenda. Poboljšanje AI sadržaja ne samo da unapređuje njegov kvalitet već, takođe, poboljšava SEO, kao i angažovanost vaših korisnika. Zato hajde da pogledamo načine na koje možete da podignete kvalitet vašeg AI sadržaja:

# Prvo - morate da razumete svoju ciljnu publiku. Koje su njihove potrebe, izazovi i motivacije? Ovo vam pomaže da prilagodite svoj sadržaj namerama korisnika. Usklađivanje sa njihovim namerama čini vaš sadržaj vrednim, informativnim i angažujućim, a sve to ako u njega uključite relevantne ključne reči.

# Dobar početak za doradu AI sadržaja je optimizacija naslova. Privlačni naslovi privlače pažnju korisnika i podstiču ih da kliknu na vaš sadržaj, dok optimizovani naslovi povećavaju stope klikanja.

# Doradite svoj AI sadržaj tako da ima jasnu i povezanu strukturu. Ovo uključuje korišćenje logičnih naslova i podnaslova kako bi sadržaj bio organizovan. Jer, kada je sadržaj dobro strukturiran, lakše se čita, što pomaže angažovanju korisnika.

# Kvalitet sadržaja generisanog pomoću AI možete poboljšati i uključivanjem tehnika obrade prirodnog jezika, ili neurolingvističkim programiranjem (NLP). To pomaže pretraživačima da bolje razumeju kontekst i emociju, i čini vaš sadržaj pogodnijim za povezanje sa publikom.

# AI sadržaj možete da poboljšate i uključivanjem multimedijalnih elemenata kao što su slike, video snimci i infografike. Ovo će vaše korisnike zadržati duže na vašoj stranici što, kao što znate, utiče na bolje rangiranje u SERP-u.

# Promovisanje sadržaja, kako biste doprli do svoje publike, jer se njeno angažovanje ne završava pukim kreiranjem sadržaja. Delite svoj sadržaj na društvenim mrežama, kako biste se povezali sa svojom publikom. Podstičite ih da vašem saržaju daju na značaju putem lajkova, komentara i deljenja.

I na kraju…

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/bionic-hand-and-human-hand-finger-pointing-6153354/

Alati poput Google Analytics 4 mogu da vam pomognu da pratite performanse svog AI sadržaja. Pratite važne metrike kao što su stope napuštanja, vreme provedeno na stranici i stope konverzije, kako biste poboljšali strategiju sadržaja, i zadovoljili potrebe publike.

SEO je, kao što znate, posao koji se nikada ne završava u potpunosti. Praćenje najnovijih SEO strategija i trendova, pomaže vam da dodatno doradite svoj AI sadržaj. Održavajte prirodan tok izlaganja, tako da sadržaj bude lako čitljiv, a vaši korisnici zadovoljni.

Dakle, naučili smo da koristimo mogućnosti koje nam AI nudi, napravili od nje dobrog saveznika, ali ne i ravnopravnog partnera, tako da i dalje moramo da se trudimo da sadržaj koji ona generiše – poboljšamo. Navikli smo svoje korisnike na kvalitet, tako da moramo da držimo određeni nivo, ukoliko želimo da ostanemo na istoj poziciji, i da vremenom napredujemo.

A kako vama ide borba protiv sve veće količine lošeg AI sadržaja na internetu? Imate li možda još neki savet, koga se mi nismo setili? Podelite ga sa nama u komentarima. Unapred hvala.

 

 

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/code-projected-over-woman-3861969/

Autorski tekst: Jelena Todorović