18/Nov/2022 13:24:16 / TeshaDesign / komentara: 7

Kada je u pitanju izgradnja reputacije vašeg brenda na internetu, Google recenzije su od suštinskog značaja. Njih vide svi! Čak i oni, koji se u pretraživanje ne razumeju mnogo, jer to je ono što može da vidi svako, ko pokušava da dođe do bilo kakve informacije o vama. Zbog toga su Google recenzije od krucijalnog značaja, jer što više pozitivnih recenzija imate, to je vaša reputacija na Google (i ostalim pretraživačima) bolja. Samim tim, veća je verovatnoća da će korisnici, ono što pretražuju, kupiti kod vas.

U želji da vam pomognemo sastavili smo listu od 12 korisnih saveta – kako da dobijete više Google recenzija i tako poboljšate svoju reputaciju. Ono jeste, Google nije imun na novac i svakome ko plati – pošteno se odužuje, ali nije sve u novcu. Ima nešto i u lepoj reči, koja i gvozdena vrata otvara. Videćete da nije tako teško, i da se ljubaznost isplati.


#1. Potreban je podsticaj ili – pitajte svoje klijente


Možda je očigledno, ali je i najbolje, jer najkorisnije recenzije su one koje su vam dali vaši klijenti. Mnogi od njih o recenziji i ne razmišljaju, osim ako su iz bilo kog razloga kivni na vas. Šta ćete, takav smo narod, ne hvalimo jedni druge dovoljno, ali se kudimo veoma revnosno. Upravo zbog toga, recenzije zadovoljnih klijenata su od izuzetnog značaja.

Takođe, da biste postakli ostale, možete zamoliti svoju familiju i prijatelje da napišu koju lepu reč o vama na Google recenzijama, tek da podstaknu ostale. Ali naravno, iskrenost je najbolja politika, pa se fokusirate na to da zatražite recenzije od onih koji su neštoveć kupili kod vas. Jer ako su oni zadovoljni – zašto ne bi bili i ostali?

Ali tu nije kraj! Čim neko ostavi recenziju, potrudite se da na nju odmah odgovorite, ako ništa drugo, bar se zahvalite klijentu na ukazanom poverenju.

Uz pomoć usluga kao što je Podium, proces traženja od klijenata da ostave recenziju o vašem brendu možete formalizovati. Začudićete se kada za dva meseca budete imali i dvostruko više recenzija, što će podići vašu reputaciju na Google, pa tako i unaprediti vaše poslovanje. Jednostavno, jedno povlači drugo!


#2. Google Free Marketing Kit – alatka za povećanje broja recenzija vašeg brenda
 

Pretpostavljamo da imate Google profil preduzeća i verifikovan nalog, što vam daje mogućnost da besplatno dobijete Google Marketing Kit. Uz pomoć njega, moći ćete da promovišete svoj brend na internetu, ali i van njega, uključujući alate koji će vam pomoći da dobijete više Google recenzija. Ovaj besplatni alat dolazi sa raznim alatkama i resursima kao što su posteri, flajeri i kartice za štampanje sa QR kodom, koji vodi do vaših recenzija.


#3. Šta je QR kod i kako se uz pomoć njega može dobiti više recenzija na GoogleQR kod je sličan bar kodu, koji vidite na svakom proizvodu koji kupite. Pametni telefoni nam omogućavaju da neke stvari radimo lakše, pa tako, kada vaš klijent skenira QR kod kamerom svog aparata, internet stranica povezana sa njim se automatski otvara u prozoru pretraživača.

Ako je QR kod povezan sa vašom Google stranicom sa recenzijama, može da se doda na vaš sajt, stranicu na društvenim mrežama, ubaci u poruke e-pošte, itd. Takođe, može se dodati i u štampane brošure, na vizit-karte, postere, flajere, račune, otpremnice i još mnogo toga.

Znači, to je još jedna alatka koju možete besplatno da generišete, tako što ćete preuzeti QR kod koji vodi do vaše Google stranice racenzija na VistaPrint-u. Jednostavno, odete na stranicu Code generator i kliknete na dugme na kome piše Create QR code. Zatim označite šta želite da se desi kada se QR kod skenira (u ovom slučaju – ostavite recenziju) i unesete URL svoje stranice Google recenzija.

Zatim ponovo kliknete na dugme Create QR code u novom prozoru, i VistaPrint će generisati QR kod koji možete preuzeti, a onda nastaviti sa prilagođavanjem. Kada budete zadovoljni urađenim, kliknite na dugme Download, i dobićete ZIP datoteku sa slikom vašeg koda.

Kao što vidite, nije ništa komplikovano, a može da olakša da dođete do više dragocenih Google recenzija. Dodajte QR kod na svoje vizit-karte, obrasce faktura ili flajere, sa porukom zahvalnosti klijentima koji će izdvojiti malo svog vremena da napišu koju lepu reč za vas.


#4. Pošaljite poruke zahvalnosti


Kako reče veliki persijski filozof Mevlana Dželaludin Rumi: “Nosite zahvalnost kao ogrtač, i nahraniće svaki kutak vašeg života”. Zahvalnost će vam pomoći i u tome, da animirate svoje klijente da vam daju dobru Google recenziju. Zato, nemojte da vas mrzi, i da mislite da nije neophodno da se zahvalite svojim klijentima za to što su vam dali prednost u odnosu na konkurenciju.

Odvajanje vremena za slanje poruke zahvalnosti jer dokazan način da izgradite lojalnost svojih kupaca, i poboljšate šanse da dobijete onu najbolju reklamu – preporuku od usta do usta, uz pomoć Google recenzije. A osim što svojim klijentima možete olakšati da vas prate i napišu recenziju o vašem brendu, možete uključiti i QR kod ili skraćeni link, koji bespllatno možete da kreirate na sajtovima kao što je Bitly.com.


#5. Automatizujte transakcione e-poruke, kako biste dobili više Google recenzija


Najbolje vreme da zatražite od klijenta recenziju je ubrzo nakon što je obavio kupovinu, što možete učiniti pomoću transakcione e-poruke. Zakažite marketinšku kampanju putem e-pošte, kako biste klijentima automatski poslali email sa zahtevom za Google recenziju. Recimo, možete da podesite da klijent dobije poruku nekoliko sati posle isporuke porudžbine, ako je u pitanju kupovina preko interneta. Klijentima je dotle već savršeno jasno ko ste i kako poslujete, pa možete očekivati recenziju u skladu sa tim da li su zadovoljni, ili nisu.

Ali kako to izvesti? Pa, ako tek počinjete sa email marketingom, preporučujemo Mailchimp. Ovo je jedna od najboljih platformi za email marketing za mala preduzeća, koja je intuitivna i laka za korišćenje, a može se koristiti besplatno dok god vaša lista kontakata ne dostigne više od 2.000 klijenata. Sa ugrađenim alatima, možete veoma lako da automatizujete e-poruke nakon prodaje.

A osim slanja kampanje e-poštom, postoji još jedna jednostavna taktika. U vaš profesionalni potpis, možete da ubacite link do vaše stranice Google recenzija. Na ovaj način, svaki put kada nekom klijentu pošaljete mail, on može da klikne na link, pa ako želi, ostavi recenziju.


#6. Link do Google recenzija na socijalnim mrežama


Socijalne mreže su danas deo naših života ponekad i mnogo više nego što bismo želeli. Upravo zbog toga, objavljivanje linka za Google recenziju na vašem poslovnom profilu je odličan način da ohrabrite svoje dugogodišnje, ali i buduće klijente da ocene svoje iskustvo sa vašom kompanijom ili proizvodom. Na primer, možete napraviti snimak ekrana pozitivnih reakcija kupaca, pa ga objaviti na svom profilu, pružajući razloge potencijalnim klijentima da svoje poverenje poklone upravo vašoj kompaniji.


#7. Odgovorite na svaku Google recenziju što preZnate ono kad nekome ostavite komentar recimo na društvenim mrežama, a on ne odgovori? Niti lajkuje, niti se zahvali, ma ništa! A vi se osetite bezveze, i kažete sebi – što li sam se uopšte trudio? Ljudi vole da im se odgovori na ukazanu ljubaznost, a Google recenzija to i jeste. Jer, dobre, loše ili jednostavno drugačije, recenzije potencijalnim klijentima pomažu da se odluče prilikom kupovine.

Naravno, malo je verovatno da će sve recenzije biti dobre. Kako narodna priča kaže – svetu se ne može ugoditi, tako da će se uvek naći neko ko će imati i primedbu na nešto, a ne samo reči hvale. Ali i na takve recenzije, treba odgovoriti, što je moguće pre, jer to pokazuje da iza poslovanja i logotipa stoji stvarna osoba, što će vam pomoći u izgradnji poverenja.

Možete čak i da se izvinite klijentu koji je iskustvo sa vašom firmom doživeo kao loše, pa na kraju negativne povratne informacije pretvorite u pozitivnu recenziju. Jer tako potencijalni klijenti vide da vi brinete o svojim korisnicima, što samo po sebi zvuči pozitivno.


#8. Koristite pop-up prozore da zatražite Google recenziju


Još jedno efikasno sredstvo za dobijanje povratnih informacija je korišćenje iskačućih prozora. Ako je kupac bio inspirisan da kod vas kupi neki proizvod ili uslugu, možda već ima mišljenje o svom iskustvu. Olakšajte mu tako što ćete mu se zahvaliti, i zamoliti za Google recenziju. Jer naravno, ima i onih koje pop-up prozori iritiraju, naročito ako se ne sklanjaju tako lako, pa to treba odraditi nenametljivo, koliko god je to moguće.


#9. Postavite Google recenzije na svoju stranicu


Ovo je još jedna odlična ideja, koja omogućava potencijalnim klijentima da odmah vide s kim imaju posla, a njima se u datom momentu veruje više nego vama. Više pozitivnih recenzija može uveriti vaše potencijalne klijente da ste kompanija od poverenja. Google nema vidžet za ovo, ali to možete veoma lako da uradite pomoću alata kao što je Elfsight Google Reviews Widget.

Podesite ovaj vidžet sa željenim šablonom i pralgodite ga bojama vašeg brenda, fontovima i ostalim podešavanjima u skladu sa sajtom. Kada budete spremni, možete ga ugraditi u bilo koju web lokaciju, poput Shopify, Wix, WordPress, OpenCart i tako dalje, a ovo može biti od koristi i vašim naporima koje ulažete u SEO optimizaciju.

Na primer, kada neko pronađe recenzije na vašoj stranici, verovatno će ih pročitati. Ovo utiče na vreme koje će provesti na vašoj stranici, što takođe poboljšava sposobnost vašeg sajta da se bolje rangira na Google. Kao što vidite, 2 u 1 ili dvostruka korist.


#10. Napravite video tutorijal sa uputstvom za ostavljanje Google recenzije


Možda imate klijente koji su voljni da napišu recenziju, ali takve stvari inače ne rade, pa ne znaju šta bi ona trebalo sadrži. Video tutorijal je odličan način da ih tome nenametljivo naučite. Tako će usput, saznati više i o vašem poslovanju, a i ostaviće povratne informacije koje će biti od koristi vašoj kompaniji. Kada video bide spreman za deljenje, možete ga ugraditi i na svoj sajt, kao i na svoje naloge na društvenim mrežama.


#11. Ne pokušavajte da dobijete Google recenzije na pogrešan način


Možda vam je palo na pamet da ponudite popust, u zamenu za pozitivne Google recenzije? Ako jeste – nemojte! Te metode su u suprotnosti sa politikom koju neguje Google, a znate da sa njima nema šale. Mogu da vam suspenduju ili uklone nalog, a povratka nema! Isto tako, ostavljanje recenzija od strane vaših zaposlenih je protivno pravilima Google, pa ne pokušavajte da podignete svoju reputaciju na taj način.


#12. Koristite usluge i alate za upravljanje reputacijom


Korišćenje usluga i alata koje smo već pomenuli u ovom tekstu za upravljanje svojom reputacijom na Google, može biti najisplatljivija strategija za dobijanje Google recenzija, a da vas to, pritom, ne košta skoro ništa. Zato ih nemojte izbegavati, jer sa samo malo truda, možete da dobijete mnogo.


I na kraju…


Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo koliko su Google recenzije važne, i kako da ih dobijete što više. Kao što vidite, one ne samo što inspirišu vaše potencijalne klijente da vam ukažu poverenje i kod vas kupe ono što traže, već i da vam se uvek iznova vraćaju. A uz to, olakšavaju i SEO optimizaciju vašeg sajta, što kao rezultat može imati da vaše preduzeće bude visoko rangirano na Google.

Da li pišete Google recenzije firmama od kojih kupujete neke proizvode ili usluge? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

 

Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović