16/Jun/2015 11:46:08 / TeshaDesign / komentara: 1

Moda na Internetu se promenila. Kao i svaka druga. Posetioci i mašine za pretragu su postali jako razmaženi, ali i probirljivi. Primoravaju vlasnike sajtova da ulažu sve više resursa u svoje sajtove, iako većina njih misli da su oni idealni i da tu ne trebalo ništa dirati. 
E pa ipak treba. Statički sajtovi su prošlost, dinamički interaktivni sajtovi su standard. Jedan do elemenata dinamičnosti na sajtu je blog. U daljem tekstu ćemo podrazumevati da se uglavnom govori o blogovima na veb sajtu.

 

Šta je blog?

 

Pod ovim pojmom najčešće podrazumevamo tekstove koji se hronološki unose na sajt a koji su povezani sa sadržajem i namenom sajta.
Iliti po srpski, jedan vid objavljivanja informacija, koji ima određenu formu i standarde.

 

Čemu to služi?

 

E pa to služi na da jednom mestu posetioci mogu da prate korisne i/ili zanimljive informacije koje im plasirate u formi i dinamici prilagođenoj njihovim zahtevima i sopstvenoj poslovnoj politici. Na taj način lakše i brže dolazite do lojalnih korisnika, vežete iz za sajt i svoj brend i tako im lakše možete plasirati svoje proizvode ili usluge.
Takođe, mašine za pretraživanje, pri čemu tu skoro da podrazumevamo Gugl, će bolje oceniti (rejtingovati) vaš sajt ako on ima blog u okviru sajta (interni blog), jer ćete na ovaj način dobiti:

  • značajan broj unikatnih stranica,
  • mnogo korisnog i jedinstvenog sadržaja (unique content) iz vaše oblasti, a koga vi sami kreirate u skladu sa vašim poslovnim i drugim vizijama.

 

Ko da mi piše blog?

 

Idealno bi bilo firme koje se bave optimizacijom za pretraživače, ili fime i pojedinci koje se bave pisanjem tekstova za web, jer su onda mogući (zašto autori vole reč potencijalni kad imamo našu reč?) efekti najbolji. 
Ipak, vlasnici su često u dilemi kako da ispoštuju ove standarde sa sopstvenim snagama (resursima), ali najčešće nemaju dovoljno obučene i maštovite (kreativne) radnike za ovu namenu. 
Tako se preduzetnici često sami upuštaju u tu avanturu, neki sa više uspeha, većina sa manje, jer i kod ove forme postoji niz pravila i standarda koja vaše tekstove može učiniti viralnim sadržajima ili duboko sakrivenim od ciljne grupe.


Kako pisati blog?


Postoji puno fora i fazona, iskustava, ali blog je deo vas, on je vi, vaš imidž, brend, vaš stav prema svima onima do kojih želite da doprete i kojima nastojite da se predstavite. 
Opa, onda to nije šala. Pa nismo ni rekli da jeste. Posetioci su razmaženi, osetljivi, sve nervozniji, stalno negde jure, žure, kako ih privući da prate baš ono što vi pišete, odnosno blogujete?


Dinamika pisanja blogova


Redovnost je jedna od ključnih reči i odgovora na ovo pitanje. U većini slučajeva, ne mora i nije ni realno da se objavljuju tekstovi svaki dan. Ipak, nekoliko tekstova mesečno ili bar jedan na 10-taj dana bi bila odlična mera.

 

Korisnost informacija

 

Makar se ona sadržavala u jednoj rečenici, neka svaki objalvjeni post ima nešto sovje, drugačije, novo, jer čitaoci, ali i mašine za pretragu, će to umeti da nagrade.

 

Jedinstveni sadržaj

 

Iskusniji korisnici Interneta, a pogotovo oni koji se bave i pisanjem tekstova za web, znaju da je značajan deo stranica na webu manje ili više plagijat. Takođe, nije tajna da su u Srbiji, ali ne samo u Srbiji, mnogi napravili kao i i realno moćne lične brendove i sajtove, skoro isključivo plagiranjem, odnsono prevođenjem tuđih tekstova, čak i bez minimalne prerade, poturajući ih kao svoje,a bez ijednog realnog konkurentnog projekta u praksi. Još kada su naučili tehnike "spinovanja" njihovoj sreći kraja nije bilo.

 

Jednostavnost u pisanju

 

Kao što se da primetiti, u ovom blogu ima jako malo stranih reči i izraza. Mnogi autori tekstova se trude i izginuše na barikadama, u nastojanju da pokažu kako znaju neke moćne strane reči, uglavnom engleske, pri čemu običan smrtnik najčešće ostane uskraćen od informacija koje su se mogle plasirati pišući po Vuku Karadžiću. Ili, nekada se govorilo, piši da ceo svet razume.

 

Stručnost

 

Pored bla-bla tehnika, vaši čitaoci očekuju i određeni nivo stručnosti u pisanju, jer će i njihov nivo obrazovanja biti jako širokog raspona. Po oom pitanju najbolja je saradnja onih koji pišu tekst i stručnih lica, što najčešće nisu iste osobe.

 

Autokefalnost

 

Evo jedne reči koja ume da zbuni u ovom kontekstu. I stvarno ne služi ničemu, pogotovo ne ovde, osim da pokaže da ima jedan segment koji sadrži frazu auto. Dakle, razmišljajte o svojoj ciljnoj populaciji, koja treba da čita vaše tekstove. Postavite se u njihovu ulogu, otvorite sopstveni sajt, neki tekst na blogu, i šta i kako bi ste volel i želeli da čitate. Uživite se povremeno u ulogu čitaoca i lakše ćete naći način da pišete razumljivo, jednostavno, simpatično, šmekerski (opet jedna strano-odomaćena reč), kao za sebe.

 

Raznovrsnost sadržaja

 

Današnji programski alati su dali sjajn prostor za veoma šarolike sadržaje postova. Od običnog teksta, slika, video sadržaja, najrazličitijih kombinacija ovih elemenata, autorima daje oružje i municiju da stvaraju, baš tako da stvaraju zanimljive postove.

 

Pretraga i kategorizacija blogova

 

Vremenom imaćete više tekstova. Omogučite onima koji ih čitaju da lakše pronađu željeni tekst, bilo kroz kategorizaciju, hronološku hijerarhiju, ili posebnih programskih celina za pretraživanje bloga/ova.

 

Pametno linkovanje

 

Tekstovi u blogovima mogu i trebaju da budu povezani linkovima, kako između sebe tako i sa ostalim stranicama na sajtu, i/ili spoljnjim autoritativnim sadržajima na Internetu, a u skladu sa dva kriterijuma: posetioci i mašine za pretragu. Pretpostavljate da opet ovaj deo moraju da vode profesionalci, tj. firme koje imaju i umeju da ugrade ta znanja. Ne treba da budu izolovana nedodorljiva i nepristupačan mesta, već naprotiv otvorena i gostoljubiva za sve dobronamerne.

 

Otvorenost bloga

 

Prušite šansu da vaši čitaoci kažu po neku, da komentarišu vaše tekstove, a vi ćete one koji zavređuju prikazati svima. Naši istaknuti stručnjaci na ovu temu bi rekli da blog mora da bude interaktivan i proaktivan i evolutivno dinamički postrojen, a vi naravno, zaboravite ove pametnizme. Prirodnost je prava i dovoljna mera stvari.


Umesto zaključka

 

Kada primetite, ili vam došapnu, da su vaši postovi ponegde i podeljeni, šerovani na mestima gde sami nikada niste ni bili, shvatićete da ste na pravom putu. Ove podatke ćete moći i sami da pratite, na primer prkeo GoogleAnalytics alata.
Da se ne uplašite, nije to sve tako strašno, mada kada se ispoštuju potrebni standardi, svaki post mu dože ko kratka priča, roman u malom. Ali, šta da radite, vreme diktira pravila igre.

Još nemate blog na sajtu, ili niste zadovoljni postojećim? 

TeshaDesign je tu da oživi vaš sajt i udahne mu novu energiju. Prepustite da mi vodimo vaš blog, ili se konsultujte sa nama kako da napravite taj proizvod u skladu sa vašim željama i ciljevima.