11/Aug/2015 11:43:43 / TeshaDesign / komentara: 1

Statički sajtovi

Pre puno godina, kada se još verovalo da je zemlja okrugla a da decu na svet donose rode, postojali su uglavnom statički sajtovi
Ta čisto srpska reč ukazuje na takvu vrstu ili tip sajta, kod koga ne postoji mogućnost interakcije sajta sa posetiocima. Naravno, postojala je imejl adresa, ili u kako bi neki naši stari govorili atresa, na koju su posetioci sajta mogli da pišu svoje komentatre ili zahteve, odnosno da se po naški, žale na nešto. 

SajtOvakvi sajtovi se danas nazivaju arhaičnim, i ako vaš sajt konceptualno i funkcionalno više podseća na statički, možda je vreme da se prijavite na sajam "sajtova old tajmera" na Internetu.

Nikad se ne zna, možda iskoči neka nagradica za istrajnost u nepromenljivosti i odsustvu praćenja tokova web tehnologija.

Naravno, ko nije razumeo šalu, a želi da i dalje nastupa na webu, trebalo bi da račun na kvalitetan redizajn sajta.

Svaki vlasnik sajta mora da shvati da je njegov sajt njegov brend, njegov imidž, i da ga posetioci na taj način doživljavaju. Nekada i sama šminka može čuda da  učuni, a kamoli novi, redizajnirani i interaktivni projekat, prilagođen krajnjim korisnicima, ali i mašinama za pretragu.

Lošu reklamu niko ne želi, stoga u modernizaciju web projekta odmah!

 

Dinamički sajtovi

 

Tokom vremena, sa razvojem Internet tehnologija, sajtovi su obogaćivani različitim interaktivnim segmentima, dinamičkim sadržajima poput kontakt formulara, knjige utisaka, vesti, anketa, foruma, blogova. Takvi sajtovi su se tretirali kao dinamički sajtovi


U funkciji od složenosti dinamičkih elemenata, odnosno potreba za programiranjem modula za njihovo upravljanje, formirala se i cena sajta.

Praksa je pokazala da se veliki broj ovih sajtova teorijski može svrstati pre u dinamičke nego u statičke, ali efekat te dinamike je skoro na nivou statičkih sajtova. Gde je štos, odnosno u kom grmu se sakrio zec koji tajnu zna?
Odogvor se sakrio kod nekog klinca iz komšiluka.

Klinac (pri čemu je on paradigma kvazi stručnjaka i firmi za izradu sajtova) im nije rekao da sajt nije samo lična karta, čija adresa se štampa na vizit karete, memorandume, kataloge i onda ko došao dobro došao na njega.

 

Šabloni

 

Moderni vlasnici sajtova, a pogotovo oni koji imaju određena znanja i isksutva u radu na Internetu, umeju da pronađu i pazare jeftine šablone za sajt. Umeju čak i da na osnovu njih kreiraju sopstvene sajtove i tako kao bajagi, minimiziraju početne troškove izrade sajta.

Gde je greška? Ako vam sajt treba za ličnu kartu nema greške. Verovatno če vaš izbor šablona biti sasvim solidan i verovatno će cela ta vaša priča biti pristojna. Nije vam važno da li će sajt biti konkurentan i imate dobre pozicije, uštedeli ste u startu i to je to. Ako ste tako zamislili i vodite projekat svog sajta to je vaš izbor. 

Da li je to dovoljno? Prosto, nije dovoljno i nije ni blizu dovoljnog da bi ste uspeli da ostvarite očekivane efekte. Dakle, ne očekujte previše, jer kad bi to tako moglo to bi svi radili, ali to se danas tako ne radi.

 

Sajtovi koji su prilagođeni posetiocima i mašinama za pretragu

 

I tako dođosmo do ovih današnjih web stranica, njihovim zakonitostima kreiranja i razvoja. One su bitno drugačije, jer su neuporedivo povezanije sa ostalim web sadržajima.

Da raščistim sa nekim činjenicama. Računarske tehnologije već decenijama beleže neuporedivo najveći rast u odnosu na sve ostale tehnologije. Posebno aktuelne su postale Internet tehnologije. Moćni programski jezici, veoma pristupačni servisi za hostinga, mejl serveri, drop boksovi, klaud tehnologije, daju šansu u firmama za neuporedivo manjim budžetima da budu bezmalo ravnopravni u utakmici sa velikima. Ideje pokreću svet, a u ovoj sferi razdvajaju preduzimljive od stereotipnih i nevidljivih, uspešne od neuspešnih. 
Taj ludi ubrzani svet je fantastičnom migrirao biznis na net infrastrutkuru. Isti taj svet, u vidu nekoliko globalnih virtuelnih moćnika, se svakodnevno i više i neprekriveno bori, ne za zlato i srebro, već za podatke o korisnicima Interneta. 

Dinamicki sajtoviBudale, rekao bi jedan aktuelni i popularni voditelj. Ček, pa možda i nisu. Možda te informacije o Internet korisnicima mogu da se pametno iskoriste i da se zahvaljujući njima napravi neki ozbiljan posao. Bingo! Baš tako. To nam rade već dugi niz godina. Znaju više o nama nego što mi mislimo da znamo o sebi. 
A kada nekog tako dobro poznajete, onda mu možete svašta ponuditi, a pogotovo ono što voli više od ostalog a za šta ima dovoljno novca, makar i kreditnog.

Dakle, kakvi su ti moderni današnji sajtovi? Šta dinamički sajt znači danas?

Sasvim sigurno ne ono što je takva vrsta sajta predstavljala pre nekoliko godina. Uvezanost sajta sa socijalnim mrežama je već neko vreme standard koji su neki prepoznali, ali većina naših vlasnika sajtova još uvek nije pravilno shvatila potencijal i značaj te mogućnosti.
Dakle, da pokušamo da pripomognemo. Da bi vaš sajt ostvario efekat koji se danas očekuje od njega, da bi bio konkurentan i dopadljiv i vašim ciljnim posetiocima i glavnim mašinama za pretraživanje (poput Gugla), on mora da pametno i donekle vizionarski konstruisan u svim fazama razvoja sajta:

  • u fazi plana izrade sajta, 
  • u fazi realizacije (onpage optmizacija sajta modernim tehnikama i tehnologija, responsive dizajn se podrazumeva)
  • u fazi eksploatacije (logično i intuitivno praćenje kroz programirane namenske panele za administraciju, sa mogućnošću uticanja na ponašanje korisnika u fazi poseta, ali i u akciji stvaranja lojalnog korisnika brenda, tj. sajta)

 

Gde ste vi i vaš sajt?

 

Još uvek sarađujete sa klincom iz komšiluka, čiji je dijapazon, iliti raspon znanja od programskih alata, do globalnih i najsitnijih marketinških tehnika i strategija? Ako i postoji takav neće raditi za te novce koje mu vi dajete.

Ili možda želite da probate više i da dobijete više?

Sajt je danas kompleksan projekat, koji zahteva pametan nastup kako bi bio prepoznat i prihvaćen od Internet zajednice na način da ne bude jedan od mora sličnih sajtova. Samo na taj način on može dati ono što bi svaki vlasnik i želeo da dobije od njega. 


Ako želite da pokušate da počinite nešto više na toj virtuelnoj mreži, TeshaDesign ima resurse, tehničke i kadrovske, da zajedno učinimo vaš brend, ideju, sajt više nego konkurentnim na Internetu.