15/Jul/2018 16:21:08 / TeshaDesign / komentara: 1

Svet se preseilio na Internet. Ako želite da budete primećeni na ovom jedinstvenom i danas jednom od najmoćnijih servisa Internetu, neophodno je da koristite posebne tehnike i taktike. Jedna od najuspešnijih i dokazanih tehnika je SEO (optimizacija za pretraživače).

Za pravilno korišćenje ove tehnike potrebni su profesionalci a to su firme koje se bave SEO. Kroz ovaj tekst pokušaćemo da ukažemo na neke faktore koji mogu bitno da unaprede poziciju i rejting vašeg sajta.


1. Glasovna pretraga


Glasovna pretraga će bitno uticati na način kreiranja sadržaja, ali i na način rangiranja sajtova. Koristan sadržaj koji daje više konkretnih odgovora će biti više favorizovan u odnosu na ostale stranice. Možda deluje previše takmičarski, ali stranice koje budu davale bolje odgovore na konkretna pitanja će biti favorizovane kod mašina za pretragu. Opet će SEO eksperti imati pune ruke posla jer treba prilagoditi postojeće stranice i sadržaje i ovom vidu pretrage, ali i sasvim različito razmišljati kod kreiranja sadržaja novih stranica.

Kako treba razmišljati prilikom kreiranja sadržaja za glasovnu pretragu?

Što jednostavnije i prirodnije. Treba se postaviti u ulogu korisnika koji pitanje postavlja i kakav odgovor on očekuje


Glasovna pretraga


2. Kvalitetni povratni linkovi


Kvalitetni povratni linkovi su jedan od veoma važnih indikatora važnosti vašeg sajta i popularnosti vašeg brenda. Kroz istoriju Interneta i mašina za pretragu, kvalitet povratnih linkova je igrao i kako stvari stoje, igraće još dugo bitnu ulogu u rangiranju sajtova. Ako želite da budete bolji od konkurencije, strategija građenja linkova treba da bude jedan od veoma važnih kanala.

Kako voditi politiku građenja linkova?

Odabir prave firme za SEO je ključan za ovu opciju. Pogrešan ili nedovoljno dobar izbor firme potrošiće vam novce, i što je još gore izgubićete vreme. A faktor vremena postaje sve bitniji na Internetu.

Kvalitetni povratni linkovi


3. Koristan i viralan sadržaj


Nije lako mašinama za pretragu. Milioni sličnih stranica i od njih treba naći one koje su najmeritornije, najmerodavnije i one koje daju odgovore koje očekuje posetilac sajta. Sa druge strani nije lako ni autorima stranica, kreatorima sadržaja. Jer kako među stotinama, milionima stranica učiniti atraktivnijim i uspešnijim baš sopstvene stranice? Viralan sadržaj daje prednost vašim stranicama. Veliki izazov za SEO timove i opet iznova prilagođavanje nastupa u skladu sa dinamičkim tehnologijama pretraživanja i sve zahtevnijim i nestrpljivijim korisnicima Interneta.

Kako formirati viralan sadržaj sajta?

Nema jednostavne formule, ali postoje provereni načini. Temeljno, studiozno, strpljivo, analitički i u skladu sa zahtevima mašina za pretragu, novih tehnologija, i pre svega novim navikama korisnika Interneta.


Kvalitetan i viralan sadržaj


4. SSL


Google je i zvanično objavio da će stranice koje imaju SSL, odnosno sigurne web sertifikate, biti na neki način favorizovane u odnosu na one stranci ekje nemaju taj sertifkat. Pogotovo na stranicama koje imaju dinamičke sadržaje poput ecommerce i stranica sa različitim formularima. Cena koštanja dovoljno dobrog SSL sertifikata je prihvatljiva, a za mnoge hosting pakete se već uračunava u cenu paketa. Proverite sa vašim provajderom kako stoje stvari sa ovim sertifikatom ukoliko ga već nemate.

Isplati li se uvesti SSL sertifikat?

Definitivno da.


SSL sertifikat

Dobar primer sa neta, sajt za špijunsku opremu  koji po prirodi stvair ne bi morao da ima SSL sertifikat, jer nam online kupovinu niti formulare na sajtu.

Ali zarad bolje pozicije na pretraživačima i što je posebno važno, radi većeg poverenja posetoca sajta koji ipak drugačije gledaju na sajtove koji imaju taj mali zeleni ključić u adres baru, implementiran je SSL sertifikat. Autori sajta su prepoznali trendove na Internetu.


5. Direktorijum pre poddomena


Mašine za pretragu poddomen tretiraju kao potpuno nezavisne sajtove. Migriranje pojedinih delova sajta poput blogova, prodavnice na poddomene stvara dodatni posao na promociju istih, ali i smanjuje bitnost i autoritativnost vašeg domena. Poddirektorijum u kome će biti vaš blog ili deo za shop će više doprinositii vrednosti vašeg sajta i bitno olakšati rad na SEO.

Isplati li se migracija sa poddomena u direktorijum?

Na duže staze svakako da


Poddomen ili folder


6. Video sadržaji


Postojeći trendovi nemilosrdno ukazuju da video sadržaji sve više dominiraju, odnosno da koriasnici sve više veruju video sadržajima. Pitanje je vremena koje se meri godinaam kada će glavni pretraživač ya video sadržaje YouTube stiči Google. Imajte ovu činjenicu u vidu prilikom kreiranja nastupa na Internetu.

Kada krenuti sa video sadržajima?

Zar već niste? Video kanal već treba da bude jedna od komparativnih prednoasti vašeg sajta u odnosu na konkurenciju.


Video kanal


7. Stranice bogate sadržajem


Nije jednostavno napisati stranicu od 1000, pa i dve hiljade reči. Stranicu koja treba da zadrži čitaoca, da mu bude zanimljiva, korisna i da je usput i podeli preko seocijalnih mreža ili drugih servisa. Mašine za pretragu izuzetno vrednuju stranice bogate sadržajem. Na ovim stranicama korisnici se prirodno duže zadržavaju što je dodatni signal mašinama za pretraga da bolje ocene vrednost ovih stranica. Naravno, ovde mislimo na prirodno zadržavanje, prouzrokovano kvalitetnim i dopadljivo prikazanim sadržajem.

I kolika na kraju treba da bude dužina teksta?

Ne postoji tačna brojka, ali zna se šta je duži tekst a šta kraći. Postoje neki okviri. Nije jednostavno kreirati dopadljivu, unikatnu sttranicu od 1500 reči. Ali, nije jednostavno ni biti na vrhu, biti bolji od konkurencije. Stranice bogate sadržajem jesu potencijalno dobra strategija u borbi za bolje pozicije u SERP.


Stranice bogate sadržajem


8. Uticaj socijalnih mreža


Nećemo reći ništa novo ako kažemo da je uticaj socijalnih mreža na SEO u konstantnom porastu. Mnogobrojni signali sa ovih mreža, poput komentara, lajklova, dislajkova, ocena postaju sve zanimljiviji i mašinama za pretragu. Samim tim i nastup na socijalnim mrežama treba da bude prilagođen zahtevima ključnih mašina za pretragu.

Da li se isplati značajno ulagati u nastup na socijalnim mrežama?

Svakako da. Mašine za pretragu sve više uvažavaju povratne signale sa socijalnih naloga.


Socijalne mreže


9. Brzina učitavanja sajta


Svi smo mi ponekad bili frustriranim sporim otvaranjem nekih stranica. I najčešće smo odlazili nezadovoljni sa istih i nismo iim se vraćali ponovo. Ovakvo ponašanje korisnika je prirodno je dovelo do toga da Google daje prednost stranicama koje se brže učitavaju. I to više i nek rije. I to nije priča iza kuloara, nego i zvanično se na Google-ovim stranicama ova informacija mođe pronaći na više mesta.

Što je veoma korisno za vlasnike sajtova. Postoje prilično dobri Google servisi (Google speed inside na primer) koji vam mogu dati dijagnostiku sajta u pogledu brzine učitavanja i predloge kako da unapredite iste. 

Da li se moj sajt dovoljno brzo učitava?

Lako se da proverite. Ili to uradite sami ili angažujte firme za SEO. Ni na duži put se ne kreće ako pre toga dobro ne proverite vaš automobil. Bez dovoljno konkurentnog proizovda, odnosno veb sajta, koji se dovoljno brzo učitava, teško ćete se boriti sa konkurencijom.


Provera brzine sajta


10. Prilagodljivost sajta različitim platformama (Responsive design)


Još uvek mnogi vlasnici sajtova nisu ozbiljno shvatili značaj priladljivosti njihovog sajta mobilnim platformama. Google je zvanično objavio da je i brzina učitavanja sajta na mobilnim platformama bitan faktor u rangiranju sajtova. Prilikom dizajna veb sajta još uvek je kljulni izgled na desktop platofrmi, ali čini se da je došlo vreme da treba da se razmišlja na drugi način Da veb dizajn za korisnike mobilnih platformi treba da bude primarni cilj i bitniji nego rešenje za desktop platofrme.

Kako da proverima da li je moj sajt prilagođen za različite platforme?

Danas skoro svi imamo mobilne telefone i pristup Internetu. Možete to uraditi sami ili angažujte firmu koja se bavi SEO. 
 


Responsive veb dizajn
 

Umesto zaključka


SEO je jedna od najdinamičnijih i najizazovnijih oblasti današnjice. Bez ikakve dileme. Stotine miliona veb stranica se bori za svoje mesto pod suncem. U okvirima i po pravilima koje diktiraju veliki kao što je Google. SEO optimizacija sajta je tehnika koja pravi razliku u pogledu pozicioniranja i brendiranja sajtova.