01/Jul/2018 19:06:19 / TeshaDesign / komentara: 1

Ono ako ste mislili da Crnogorci nisu u trendu, varate se. Oni su uvek u trendu. Ako ste čuli za glasovnu pretragu verovatno ste pomislili da su to smislili ovi što su nekad bili naše drugo oko u glavi. 

E pa nisu. Prevarili ste se. Možda su idejna preteča, ali glasovna pretraga dolazi iz Silicijumske doline.

Šta je glasovna pretraga?

Lako. Vi pričate a na ekranu dobijate reultate pretrage koje ste tražili. Fantazija, iz ovog ugla. Za neku godinicu to će biti kao dobar dan. Kao oni famozni mali uređajčići iz Zvezdanih staza koji su se vrteli na crno belim televizorima pre više decenija. Ono što je nekad bila naučna fantastika, danas postaje stvarnost.
U stvari eto novog zadataka za SEO pregaoce. Prvo novo pitanje.

Kako da optimizujete web stranice za glasovno pretraživanje?

Osluškujući svemir, sa blagim nemirom, došli smo do nekih konstatacija ili tačnije zapažanja, koja možda mogu biti korisna onima koji se bave ovom finom i suptilnom problematikom (SEO - optimizacija za pretraživače). Optimizacija za pretraživače je jedna od najdinamičnijih oblasti koja se neprekidno menja, koju oblikuju tehnologije, ali i korisnici Internet servisa.

Faktori koji utiču na bolju poziciju u rezultatima pretraživanja kod glasovnih pretraga:

1. Stranice sa SSL sertifikatom (HTTPS) Google više vrednuje nego one sa običnim HTTP. Da ne bude zabune. Ovo pravilo, preporuka, sugestija, kako god ga tumačili, ne važi samo za glasovno pretraživanje već i za ostale načine pretrage. I to kažu mnogi autoriteti iz ove oblasti.


HTTPS
 

Da li Google stvarno više voli ili bolje vidi HTTPS kada daje rezultate glasovnih pretraživanja? Nije 1200% sigurno, ali se ipak isplati imati HTTPS. Koja je mera favorizovanja HTTPS u odnosu na HTTP je još jedna od tajni Google inženjera.

Koliko košta taj SSL? Ako imate neki srednji hositng paket na deljenom hositngu može biti i besplatan. Inače nekoliko desetina eura na godišnjem nivou za sertifikat koji je priznat. I nešto posla za programera.

2. Stranice koje se brže učitavaju se favorizuju u odnosu na one koje se sporije učitavaju. Brzina na uštrb onoga što se propagira kod klasičnih pretraga. U stvari de facto PageSpeed je oduvek bio važan, ali za ovu fazu razvoja glasovnih pretraga mašine za pretragu stranicama koje se brže učitavaju daju prednost. Koliko iznosi ta prednost znaju oni koji se time bave u Google.

Mi ostali možemo samo da kalkulišemo, predviđamo i nagađamo. Pomalo testiramo i donosimo neke zaključke. Smatramo da nije nelogična pretpostavka da se web stranice sa bržim učitavanjem pojavljuju u vrhu rezultata kod Google glasovnih pretraga.


Google speed inside
 

3. Upiti glasom su u proseku kraći nego upiti preko unosa sa tastature. Deluje da Googe algoritam favorizuje kraće odgovore na glasovna pitanja, odnosno pretrage putem glasa.
Deluje a nije teško ni proveriti da su rezultati glasovnih pretraživanja koncizniji i sa manje reči. Tačniji i preceziniji. I eto, SEO pregaoci sada imaju novi zadatak. Optimizacija sadržaja i za glasovne pretrage.


Glasovna pretraga dužina teksta
 

4. Konačno i faktor domena, autoritativnost domena (DA, odnosno negde i faktor poverenja, TF trust flow) postaje bitan činilac za bolje rejtingovanje u rezultatima pretrage. Naravno da je to logično, ali zašto to ne bi bilo logično i na desktop platformama, mobilnim platforma, a nije? Naravno, ima rezona. Kod klasične pretrage domeni sa manjim PA a većim tokovima citiranja često bolje prolaze od onih koji imaju bolje kvalitativne pokazatelje.


Page authority - Autoritet domena
 

Rekli bi gde je tu pravda, ali Kalimero će se još dugo pominjati jer pravde nikada neće biti dovoljno, makar za naših života.

Web stranice koje imaju jače povratne veze, ili nama prepoznatljivije linkove, kao da se bolje rangiraju u rezultatima pri pretragama proisteklim glasovnim upitima. To kao čitaj jeste jer to zaista tako i jeste.
Stranice i domene sa većim DR (rejtingom domena, DOMAIN RAITING) su bile i ostale jasan cilj pri radu na SEO. U ovoj fazi još deluje da se nedovljno uvažava autoriet svih povratnih veza, ali polako. Tek smo na početku.

Ili, možda to tako mora. Jer nije isto dati rezultate pretrage u browseru, pa se izlista 10 nazovi najboljih zapisa po Google hijerarhiji važnosti. Kod glasovne pretrage posetilac očekuje jedan validan odgovor. Mašine za pretragu de facto moraju da rade drugačije da bi taj odgovor bio najbliže onome što očekuje postavljač upita glasom. 

Tako se može dogoditi da ponuđena strancia za odgovor na pitanje ima značajan broj povratnih veza sa relativno niskim kvalitativnim pokazateljima, ali da daje odgovor koji se očekuje posle upita.

Prostora za unapređenje i rad Google inženjera koliko hoćeš. Ipak, napomenimo da domeni sa velikim DR imaju prednsot u rezultatima pretraživanja kod pretraga glasom iz čega proističe zaključak da Google-ov algoritam glasovnih pretraživanja više veruje poverljivim ili merodavnim domenima.

5. Stranice koje imaju bolju povezanost sa društvenim mrežama (Facebook, Instagra, Twitter) se bolej kotiraju i u glasovnom pretraživanju. Mada Google uporno negira da algoritam glasovnog pretraživanja koristi signale sa najvećih društvenih mreža poput Facebook, ne možemo a da ne kosntatujemo da su rezultati pretrage itekako prisutni na svim bitnim socijalnim mrežama.

Možda možemo reći da viralni tekstovi, zanimljivi i korisni sadržaji nalaze svoje mesto na servisima Interneta.


Socijalne mreže
 

Treba ulagati u promociju stranica na socijalmim režama jer one doprinose promociji vrednog viralnog sadržaja i mogu poboljšati vaše šanse za rangiranje kao rezultat glasovnog pretraživanja.

6. Sadržaj i opet taj sadržaj. Kako se ocenjuje ili rangira stranica pri glasovnom pretraživanju na osnovu sadržaja? Jednostavnji sadržaji se bolje rangiraju. Konačno jedna logična preporuka ili smernica. .
I sada nešto spektukalarno bitno, za sve one koji se bave onpage optimizacijom i kreiranjem sadržaja sajta. 

Prosečni rezultat glasovnog pretraživanja (Google Voice) su stranice koje su napisane na nivou mladog sredjoškolca. 


Sadržaj web strane
 

Ako se malo više udubimo u eventualne razloge favorizovanja relativno jednostavngo nivoa odgovora možemo razmišljati u skladu sa trenutkom razvoja tehnologije. Zašto su jednostavne danas za Google prihvatljivije?

  • Jednostavne reči se lakše izgovaraju do strane mašina I Google algortiama
  • Takve reči moraju biti dovoljno deskriptivne da ne zahtevaju pomočna sredzsva (slike, video)
  • Za komplikovane faze ne psotoje najprecizniji odgovori

Dakle, tesktopisci sadržaja stranica, pametu u glavu , pišitie razumljuvo, čitko, koncizno, baš kao što vole mašine za pretragu.

Sugestija: Imajte na umu das u odgovori mašina za pretragu na sredješkolskom nivou. Kreirajte I osmišljavajte jednostavan, što razumljiviji tekst I verovatno ćete biti favorizovani kod glasovnih pretraga.

7. Usko poklapanje upita nije previše bitan factor u ovoj fazi razvoja ove vrste pretrage. I stranice sa širim pokplanjame naslova mogu biti favorizovane od mašina za pretragu.

Ako vas je dosadašnji teks tbacio u neku dilemu ne brinite. Nije prpeoruka da gradite pojedinačne strancie za pojedinačne ključnih riječi. I dalje sadržaj treba da bude kreiran tako da daje odgovori na nekoliko različitih upita za pretraživanje glasova na jednoj stranici.

Optimizacija naslova, ili ključnih reči, oznake za naslov ne igra važnu ulogu u glasovnom pretraživanju SEO.

8.  Stranice sa većim brojem reči i dalje se favorizuju i pojavljivati se češće kao odgovor glasovnog pretraživanja. 
Neka iskustva ukazuju da Googleovi rezultati glasovnog pretraživanja pretežno dolaze sa stranica koje sadrže veći broj reči. Obimniji sadržaj znači više mogućnosti da tekst na vašoj stranici "odgovara" upitu glasovnog pretraživanja. Također, stranice za često postavljana pitanja (FAQ) imaju tendenciju da se osobito dobro izvode u glasovnom pretraživanju.

10. Bolje rangirane stranice u klasičnoj pretrazi će verovatno biti i dobro rangirane u glasovnoj pretrazi.
Još uvek se stranice velikim delom prilagođavaju za desktop i mobilno okruženje. Stranice koje se nalaze pri vrhu rezultata organske pretrage na dekstop računarima su i dobirm delom u rezultatima glasovnih pretraživanja.

11. Deluje da mikro shema više ne igra značajnu ulogu u rangiranju glasovnih pretraživanja.
Upotreba Schema.org nije više presudna za rangiranje kod glasovnih pretraživanja. 


Schema
 

Ipak, bolje strukturiranje stranica i sajta olakšava mašinama za pretragu da lakše razumeju strukturu vaših stranica. Ne treba da odustajete od toga kod onpage optimizacije. Ako se ne gleda sada, pitanje je vremena kada će se ovaj faktor više gledati I kod pretraživanja glasom.

Glasovna pretraga smernice

Iako to još da nije, glasovna pretraga prema zvaničnim statisitika grabi ka svom mestu i preuzimanju primata u načinima pretraživanja Interneta. Svi oni koji se bave pripremom stranica za web moraju imati ovu čninjenicu u vidu.