01/Nov/2018 00:01:48 / TeshaDesign / komentara: 5

8 besplatnih alata za istraživanje ključnih reči

Ko se bavi digitalnim marketingom zna da je istraživanje i analiza ključnih reči alfa i omega ovog posla. A da bi ste našli najbolje ideje za ključne reči, potrebni su vam kvalitetni alati.

Dobra vest!

Postoji raznovrsna ponuda kako besplatnih tako i alata koji se plaćaju. Naravno da postoje i razlike između pojedinih alata. Takođe, neki alati su prilagođeni samo engleskom govornom području. Kvalitet ovih alata varira i treba ih poznavati kako bi lakše odabrali one koji najviše odgovoraju vašim potrebama.

Svakako najpoznatiji, ili najzvučniji je Google Keyword Planner koji ima veliku bazu koirsnika. Svi oni veoma cene njegovu pouzdanost i analitičnost

Google Keyword Planner

Činjenica da je to Google servis ukazuje na potencijal i verovatno visok kvalitet ovog alata. Ovaj Guglov softver generiše i sugeriše veliki broj kvalitetnih  ključnih reči (ključnih fraza) koje rasvrtava u grupe i potpuno je besplatan.

Hm.

Samo malo. Jeste besplatan ali ...

Da bi ga koristili morate da imate AdWords (sada Google Ads) nalog. I još poneka sitnica. 

Ne mali broj stručnjaka iz ove oblasti ukazuje da su tačnost i kvalitet ovog servisa u direktnoj zavisnosti od težine budžeta kampanja. Ukoliko se fino potrošite dobićete kvalitetnije rezultate. I kažu besplatan. Ali ako kažu neka bude. Mi idemo dalje. 

To jest, kako god bilo, ne treba sva jaja stavljati u jednu korpu. Osim Google Keyword Planner potreban vam je još neki servis. Jer nije zgoreg ukrstiti više pogleda na svet, da ne kažemo različitih servisa koji rade isti posao. 

Besplatne alatke za istraživanje ključnih reči

U ovom tekstu nudimo vam još 8 potpuno besplatnih alatki sa kojima možete da startujete vaš posao na SEO optimizaciji a da ne investirate ni dinar. Preporučujemo ih najviše za početnike koji nemaju sredstava da kupe neki pouzdaniji i moćniji, ali i skuplji softver. 

  • Google Trends
  • Google Search Console
  • Google Correlate
  • Keyword Shitter
  • AdWord & SEO Keyword Permutation Generator
  • Answer the Public
  • Keywords Everywhere
  • Wordtracker Scout


Google Trends

Postaje sve više popularan a najviše zbog jedne stvari: pokazuje (i to vizuelno) kako se menjaju trendovi pretraživanja kroz vreme


Google trends

Na primer ukoliko ukucate ”letovanje”, onda vam se prikazuje relativno stabilna linija koja ima amplitude u toku letnjih meseci.  


Google Search Console

Za razliku od prethodnih alatki koje se bave pronalaženjem novih ideja za ključne reči i ključne fraze, ova radi sa postojećim. 
 

Google Search Console za svaki upit prikazuje klikove (clicks), prikaze (impressions), procenat (CTR) i poziciju.


Ukoliko vladate ovim pojmovima bićete više nego zadovoljni i ovim servisom.

Na primer: prvo pogledate prikaze, ukoliko su oni 100, a vi imate 1 klik, vaš CTR je 1% i verovatno se nalazite na lošoj poziciji u organskoj pretrazi za tu frazu. Vaš potencijal je (naravno idealno gledajući) 100, tako da morate da se potrudite da tu ključnu reč učinite moćnijom koliko možete (recimo građenjem boljih povratnih linkova). 
Google Search Console je besplatna alatka koja nudi veoma veliki broj mogućnosti i opcija. Slobodno se igrajte i testirajte je, možete dobiti dosta ideja kako da unapredite vaše sajtove. 


Google Correlate

Radi se o Googlovoj alatki koja je tehnički deo Google Trends. Kako što je sam Google objasnio,  Google Correlate pronalazi šablone pretraživanja koji odgovaraju realnim trendovima. 
Tako na primer, ukoliko kucamo “hrana za pse” Google Correlate izbacuje još desetak upita koji imaju neku korelaciju sa našom frazom. Predloženi upiti ne moraju da sadrže naše reči - radi se o frazama koje su u uzajamnoj vezi sa trendom pretraživanja te naše ključne fraze. 


Keyword Shitter

Ova alatka može da generiše mnogo sugestija, po više desetina hiljada. Princip rada je taj da traži podatke od (data mining) Google Autocomplete (Ko ne zna šta je to, više na link). 
Mana Keyword Shittera je što ne prikazuje neke veoma važne podatke kako što su trendovi, opseg pretraživanja, ne grupiše klučne reči (kao Google Keyword Planner).
Dobra strana je što ima negativne i pozitivne filtere, sa kojima možete da birate kombinacije koje vam trebaju i da odbacite one koje vam ne trebaju.  


AdWord & SEO Keyword Permutation Generator

Ova alatka kombinuje sve moguće permutacije ključnih reči (šta tačno znači permutacija pogledajte ovde). Potrebno je prethodno napraviti nekoliko lista ključnih reči, ubaciti ih u polje i dobićete sve moguće permutacije. 

Korisno je ukoliko se pretražuju reči kao na primer “najbolji”, “kupiti”, “najskuplji”, “najbolji”, itd. Znači, ne dobijate neke nove informacije (trendovi, opseg pretraživanja, CPC, itd), ali uštedećete na vremenu.


Answer the Public

Pronalazi pitanja, predloge, komparacije, slične pretrage i daje abecedni redosled. Za nas jedno veoma važno ograničenje. Ovaj alat koristi se za englesko govorno područje. Da objasnimo ovaj alat preko primera:  
Prodajete led rasvetu i ta ključna reč vam je primarna. Ukoliko je ukucate u polje za pretragu dobićete pitanja koja sadrže upitne reči ko, šta, zašto, gde, kada, koliko (who, what, why, where, how, which, when, are, is).
Primer: “koja led rasveta je najbolja”?

U sledećim  koracima dobijaju se rezultati koji sarže:

Predloge:  for, can, is, near, without, with, to.

Komparacije:  “led rasveta ili klasične sijalice”

Abecedni redosled rezultata

Slične pretrage – ko se bavi analizom i ključnih reči zna koliko je ova opcija korisna.

Nije baš naglašeno, ali predpostavlja se da Answer the Public koristi podatke iz Google Keyword Plannera, (još jednog besplatnog Googlovog alata).


Keywords Everywhere

U prevodu “ključne reči su svuda”, je bespatani dodatak Chrome ili Firefoxa, koji prikazuje obim pretrage, CPC i podatke o konkurenciji za neke popularne sajtove (uključujući Google, eBay, Amazon, Answer the Public, Keyword Shitter, itd).

Najveća moć ovog softvera je mogućnost da se neobavezno surfovanje pretvori u istraživanje ključnih reči. Podaci dolaze direktno sa Google Keyword Planner-a. 

Iako su rezultati na nivou procena mogu da budu veoma korisni. 


Wordtracker Scout

Još jedan Google-ov dodatak, koji prikazuje najrelevantnije ključne reči ili fraze za neku web stranicu (webpage). Dobivene rezulatate je moguće filtrirati prema relevantnosti, broju reči i lokaciji.  


Plaćene ili besplatne alatke 

Oni koji su već korisitli i jedne i druge znaju odgovor. Plaćeni servisi imaju imaju širi skup opcija i neuporedivo manje ograničenja nego besplatni servisi.

Kada i da li kupiti neki od servisa koji se plaćaju zavisi od toga koliko možete dobiti koristeći besplatne alate. Mi bi rekli "a u ruke Mandušića Vuka svaka puška biče ubojita". To jest, i besplatni servisi mogu biti moćno oružje u rukama znalaca

Za početnike je sasvim dovoljno da ovladaju korišćenjem besplatnih alata. Za dublje i složenije analize investicija u plaćene servise je najlogičnije rešenje.