20/Sep/2016 11:43:17 / TeshaDesign / komentara: 4

Optimizacija sajta više nije neka tamo daleka fraza za ko zna koga. Jer prisustvo firme na Internetu nije bauk tema za kritičnu većinu poslovnih ljudi. Takođe, među njima se sve više probija i dobija na značaju jedna druga činjenica. Nije dovoljno biti prisutan, potrebno je biti i značajno primećen na Internetu. A kada se zapitaju kako to postići, dolaze do naših ključnih reči Internet marketing, a posebno SEO, odnosno optimizacija web sajta.  Pa krenimo u demistifikaciju i osvetljavanje ovog popularnog termina. 


Podseti me šta to beše konkurencija

 

Nekada davno, u jednoj maloj zemlji na Balkanu živeo je, a i danas živi, jedan mali narod. I imao je samo prvi i drugi program na televiziji. Danas taj mali narod ima stotine televizijskih kanala. Eto nama konkurencije među ponuđačima. Tako to beše i na Internetu. U početku je bila slaba konkurencija, jer većina poslovnih ljudi u toj maloj zemlji na balkanskom poluostrvu, nije bila vizionarski nastrojena. Da se ne lažemo, bili su nedovoljno edukovani i pripremljeni za Internet, zasluga moćnog obrazovanja u koje se, baš nedovoljno pismeni i najviše kunu. Do posla se dolazilo preko nekih drugih šema. Međutim, otvaranje zemlje i surovo prihvatanje svih standarda i pravila iz te dembelije zvane Zapad i Amerika, bez obzira na štetnost ili korisnost, donelo je neke bitne promene. Internet postaje sve jači medij, sve dominantniji na tržištu oglašavanja. Svi oni koji žele da ostvare prodor na tržištu, više ne mogu da ga zaobilaze. U jako kratkom periodu vremena, ogroman broj vlasnika firmi je pohrlio na Internet sa svojim web sajtom. Odjednom, brže ili sporije, u zavisnosti od oblasti poslovanja, pojavila se konkurencija na webu. Desetine i stotine firmi iz iste oblasti traže svoje mesto na Internetu. Šta sad? Svi imaju iste ciljeve, biti dominantan, biti primećen, imati posećene sajt i šta ono beše ta organska pretraga?

 

Gde je tu Google?

 

Korisnici Interneta ne padaju na boje i lepe slike. Oni se ponašaju na sasvim prirodan i logičan način. Najveći broj njih koristi Internet na krajnje jednostavan način. Dakle, da se razumemo, govorimo o načinu korišćenja Internet servisa većine posetilaca. O onim drugima koji imaju svoje šeme i sisteme drugom prilikom. Dakle, šta to radi prosečni korisnik najveće virtuelne mreže? Da ne poverujete, koriste Google (manji broj koristi Bing, Yahoo, Baidu, Yandex) kada želi da pronađe neki sadržaj. Da, baš čudno. Gle magije, koriste najveći i najdominantniji servis za pretragu sadržaja na webu, koji je to već decenijama. Da ne kažemo po serbski od pamtiveka. Dakle, sasvim po redu vožnje i primereno logici ljudskog ponašanja.

Verujem da smo se dogovorili i složili. Znamo ko je glavni igrač i čija pravila igre treba naučiti. Samo, da li smo ih zaista naučili, da li ih razumemo, i da li smo se prilagodili dovoljno njegovim pravilima? Naravno, nije teško ustanoviti da to u odnosu na broj sajtova, i dalje uspešno čini i radi relativno mali broj vlasnika sajtova. I značajno više njih u oblastima izražene konkurencije, ali i veće potencijalne dobiti. Pa šta se događa, zašto to ne rade svi kojima je to interes? Da ne širimo priču, ako neku knjigu niste pročitali, niste baš željena osoba za diskusiju o sadržaju te knjige. Preneseno, a ne preveženo kolicima ili autobusom, nedostatak informacija, potrebnih znanja je i učinio ovo podneblje zaostalijim u odnosu na razvijeni svet. Tako je i u ovoj oblasti. Ko zna više želi i dobija više i na Internetu, ali zna šta mu je činiti da bude u milosti kod Google servisa. 

 

Zašto je važna pozicija sajta u Google pretrazi?

 

Zato što nije svejedno da li ste broj jedan ili ste na nekoj rang listi 900 mesto. Nije svejedno da li ste među prvih deset na atp listi, nije svejedno da li ste prvi na svetskom prvenstvu, olimpijadi. Jer, biti bolji od ostalih je jedan od razloga opstajanja i razvoja ljudskog društva. Boriti se za što bolje mesto u bilo kojoj oblasti je način razmišljanja, življenja i opstanka. A sad malo brojki i slova. U Google pretrazi više od 70% posetioca  koji pretražuju neki pojam otvaraju baš prva 3 rezultata organske pretrage. Još zanimljivija i poučnija statistička činjenica je preko 90% korisnika koji koriste servise za pretraživanje, posećuju sajtove koji se nalaze na prvoj strani. Dakle, ovi statisitčki pokazatelji, koji nisu došli iz političkih kuhinja, treba da nam ukažu i pokažu i daju smernice za naše dalje aktivnosti sa našim web sajtom.

 

Kako prepoznati uspešan sajt na Google?

 

Lako, u pretraživaču za željeni pojam, ključnu frazu ili ključnu reč, pogledate spisak sajtova u rezultatima organske pretrage i bingo! Oni koji su bolje pozicionirani od drugih su uspešniji na Google. Da li to znači da su i posao ili usluga koji stoji iza odličnih pozicija baš takvi i u realnom svetu? E pa, može biti ali ne mora da znači. Statistika pokazuje da posetioci veruju Google kada im on ponudi rezultate pretrage. Elem, da ne mudrujemo, da bi ste bili uspešni na Internetu, vaš sajt treba da bude visko pozicionirna u rezultatima pretrage za relevantne ključne fraze bitne za vaš posao, brend ili šta god već.

 

Kako imati uspešan sajt na glavnim pretraživačima?

 

Eto, malo izokola, ali dođosmo do ključnog pitanja, šta nam je činiti da ubedimo taj google da smo mi najbolji, što bi rekli đetići. Jedan od najboljih odgovora na ovo pitanje je Internet marketing, a posebno SEO optimizacija, odnosno optimizacija za pretraživače. Šta je osnovni cilj ovog posla? Krajnje logično, želja i cilj ovog posla je da vaš web sajt bude visoko pozicioniran na pretraživačima, dovoljno brendiran, čime stiče preduslove za pridobijanje što većeg broja ciljanih posetilaca.

 

Kakav sajt mi treba da bih bio bolji od konkurencije?

 

Prva strana na GoogleKao i svaki drugi proizvod u realnom životu, i web sajt treba da bude bar na nivou konkurencije. Profesionalan, dopadljiv dvema kategorijama korisnika: posetiocima i mašinama za pretraživanje.

Jer posetioci sajtova su razmaženi i sve nestrpljiviji. Očekuju da sajt bude prilagođen njima jer zbog njih i postoji.

Sa druge strane, servisi za pretragu imaju svoja pravila igre, i oni po njima favorizuju određene sajtove.

Kada korisnik unese neku ključnu reč u polje za pretragu višekriterijumski algoritmi rangiranja pronalaze najbolje među njima po pravilima pretraživača.

 

Da li je vašem sajtu potrebna optimizacija?

 

To vi najbolje znate. Ako nemate cilj da vaš web sajt bude visoko pozicioniran, već vam on služi islljučivo da neko sa vizit karte može da ga pronađe, odnosno, eto da prosto postoji jer to danas svi imaju, onda za vas SEO i nije nešto o čemu treba da razmišljate. Naravno, postoje i oni koji žele da rade optimizaciju sajta, ali nemaju dovoljno sredstava za tu oblast marketinga. Oni koji shvaraju potrebu za seo optimizacijom pronalaze načine da ulažu u tu vrstu online marketinga, jer uzročno-posledične reakcije na kraju balade mogu imati višestruke koristi od tog ulaganja:

 • kvalitetan SEO povećava šansu sajta da bude visoko pozicioniran
 • visoko pozicioniran sajt povećava broj poziva i upita,
 • samim tim raste i potražnja za vašim uslugama i/ili prodajom proizvoda.

 

Pametno uložena sredstva u marketing, pa logično i u Internet marketing, posebno u optimizaciju sajta, nisu trošak, već način da povećate profit kroz bolju poziciju u rezutatima pretrage. Uspešan bitznis i nastup na najvećoj virtuelnoj mreži podrazumevana  i primenu tehnika optimizacije sajta. Često dobijamo pitanja od vlasnika kako da znaju da li se dobro ili loše radi posao optimizacije za njihov sajt. Za odgovor na ovo pitanje potrebno je upoznati se sa nekim od besplatnih servisa, poput Google Analytics, Webmasters tools. Naravno, najbolji indikator uspešnosti ovog posla je pozicija sajta na ključne reči pre i posle posla optimizacije, odnosno i u toku rada na pozicioniranju, kao i broj ciljnih posetilaca u tom periodu. 

 

Kako da proverite koliko je vaš sajt optimizovan za web?

 

Timski radJedan od načina je da uputite zahtev za procenu preko našeg formulara na sajtu, ili putem kontakt formulara.

Naravno, možete i sami da koristite plaćene ili besplatne online servise namenjene za taj posao, ali da bi ste pravilno mogli da tumačite njihove rezultate, potrebno je da posedujete određeni nivo znanja iz ove oblasti.

Mi preporučujemo da zajedno sa firmom za SEO savladate osnovne alate poput Google Analytics. Webmasters Tools, kao i odgovarajućih alata na samom sajtu koji vam budu dostupni.

Na taj način neće biti moguče da bude iznenađenja niti nedoumica u pogledu uspešnosti rada web tima na pozicioniranju vašeg sajta.

 

Kako da optimizujete vaš sajt?

 

Većina vlasnika firmi nema sopstveni web tim, pa samim tim je prepuštena tržištu i preporukama po pitanju izbora firme za SEO. TeshaDesign koristi proverenu metodologiju prillikom rada na optimizaciji sajta, bilo da se on radi od početka, ili da je potreban njegov redizajn, odnosno analiza postojećeg stanja. Osnovne radnje koje je neophodno realizovati u ovom cilju se svode na sledeće: 

 • Konsultacije sa našim iskusnim SEO timom su preduslov uspešnosti projekta. Naš tim će pažljivo analizirati relevantne elemente za vaš sajt i dati smernice za tok i sadržaj projekta, odnosno predložiti optimalnu strategiju nastupa na webu.
 • Studiozno definisati plan izrade novog sajta, odnosno redizajn postojećeg sajta.
 • Istraživanje i analiza najvažnijih ključnih fraza. Da ne bude zabune, fraza nije isto što i reč, jer optimizacija sajta je fraza, dakle više reči, a optimizacija i druga reč sajta, su reči. Kao i mnogo toga u našoj praksi je odomaćen pogrešan izraz ključna reč i pod tim se podrazumevaju i fraze od više reči. 
 • Istraživanje konkurentnosti odnosno šta i kako radi konkurencija i na koji način oni nastupaju na netu. Naravno, posebna pažnja se daje najboljim sajtovima u organskoj pretrazi.
 • Specifikacija strukture i potrebnih celina na sajtu.
 • On-page optimizacija u fazi izrade je nešto što će kasnije doneti bitnu korist i prednost ako se realizuje u skladu sa zahtevima SEO, ali i obrnuto. Ako se sajt ne optimizuje u fazi izrade, to kasnije može da uspori njegovu brzinu i uspešnost pozicioniranja.
 • Implementacija, struktrisanje i kategorizacija jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja na stranice sajta.
 • Testiranje sajta u svim fazama izrade pre puštanja u rad, ali i posle postavljanja na online mrežu.

 

Kada je web sajt online tada se kreće u borbu za njegovu što bolju poziciju na pretraživačima i brendiranje kod korisnika. 

 

Praćenje statistike

 

Off-page optimizacija

 

Kada ste došli u ovu fazu razvoja sajta, sa već izabranom firmom za izradu i rad na Internet marketingu sajta,  podrazumeva se da su u najvećoj meri:

 • definisane taktike i tehnike kao i strategije njegovog razvoja,
 • dogovoreni načini promocije na društvenim mrežama, prijava na Google mape, pri čemu se posebno vodi računa o Google My Business servisu i integraciji sa sajtom, 
 • definisane strategije za rad na izgradnji povratnih linkova, bilo besplatnih bilo plaćenih linkova,
 • obezbeđeni budžeti za plaćene servise poput AdWords kampanja, plaćenom marketingu na društvenim mrežama, npr. Facebook plaćene kampanje, i drugih prigodnih servisa.
 • opredeljeni radnici za korespodenciju sa firmom za SEO, kao i načini komunikacije i razmene potrebnog materijala.

 

Da li baš moraju te plaćene kampanje poput AdWords ili Facebook?

 

Plaćene kamoanje - budžet za SEOZna se šta se mora, ali za uspeh u ovom poslu, danas se podrazumevaju i ove aktivnosti, jer se kombinacijom SEO optimizacije i plaćenim kampanjama ipak brže postižu željeni rezultati.

Sa vašim web timom analizirajte i opredelite sredstva za ovu namenu, jer će vam se oan kasnije višestruko isplatiti. Naravno, očekuje sa da imate uvid u rezultate plaćenih kampanja, jer one mogu da vas opredele da povećate ili smanjite ulaganja u iste.

 

Kako da znam da sam na pravom putu u pogledu optimizacije sajta?

 

Ovaj posa je prilično otvoren. Teško je, tj. skoro nemoguće sakriti rezultate rada, niti ih lažirati. Ipak, svaki vlansik bi trebao da se upozna na koji način da najbolje prati efikasnost i uspešnost posal na optimizaciji sopstvenog sajta. Periodični sastanci, analiza postignutih rezultata, periodični listinzi sa merodavnih servisa, izveštavanje, smao stalno praćenje relevantnih servisa su najbolji put da shvatite da li je tim odnsono firma sa kojom sarađujete upravo onakva kakvom vam se predstavljala. Ne zaboravite. Novac se da nadoknaditi, ali izgubljeno vreme sa pogrešnim i lošim SEO radom, se ne može vratiti. TeshaDesign namerno fokusira i u prvi plan stvalja upravo ove segmente posle, jer se na taj način i pozicionirala i brendirala kao firma kojoj je itekako stalo da web sajotvi njenih klijenata budu prestižni na Internetu. Mi radimo naš posao, pratimo zahteve i promene faktora koji utiču na pozicije, i primenjujemo ih na sajtove naših klijenata. Sve to u cilju što bržeg postizanja vrednih rezultata u pozicioniranju. 

Šta smo naučili iz ovog teksta? Ako vas je ovaj tekst pomalo potaknuo da nešto više učiniti sa sopstvenim sajtom, bili bi smo vam zahvalni da pošaljete komentar na kraju stranice da mi i drugi vidimo kako vi razmišljate na ovu temu
Ukoliko nemate web sajt ili je vaš web sajt pomalo zastareo, pozovite nas ili kontaktirajte da prodornije natupite na internetu!

KONTAKTIRAJTE NAS ZA SEO OPTIMIZACIJU.