13/Aug/2021 14:17:53 / TeshaDesign / komentara: 1

Šta su odlazni linkovi? Da li su oni bitni i kako tačno funkcionišu?


Šta su odlazni (outobound) linkovi? Zašto su bitni i kako tačno funkcionišu? Saznajte sve na jednom mestu!

Ukoliko se bavite optimizacijom za pretraživao (SEO) ili ste u ovoj materiji iz nekih drugih razloga onda verovatno znate da su linkovi jedna od krucijalnih faktora u organskoj pretrazi. Cilj SEO je da obezbedi da svaki link bude kvalitetan i relevantan kako bi na taj način pomogli sajtu da zadrži svoj autoritet i kompetitivnost u stranicama rezultata pretrage (SERP).

Naravno, veliki deo priče o linkovima u SEO je upravo o spoljnim linkovima koji linkuju ka vašem sajtu. Međutim, odlazni linkovi su takođe veoma bitni za SEO, iako se o njima značajno manje priča.

U ovom tekstu ćemo pokušati da osvetlimo izlazne linkove na nešto drugačiji način uz pažljivo odabrane primere.
 

Šta su uopšte odlazni linkovi?


Odlazni link je link sa jedne stranice na nekom sajtu koji vodi ka drugoj stranici ka nekom drugom sajtu.

Konkretan primer:

  1. Ukoliko sajt 1 linkuje ka sajtu 2 taj link je odlazni.
  2. Link sajta 1 ka sajtu 2 se smatra dolaznim linkom za sajt 2.


Zašto su ovakvi linkovi bitni?


Odlazni linkovi su bitni zato što mogu imati značajan uticaj na UE (user experience - iskustvo korisnika na sajtu) i SEO. Kada sajtovi ne bi linkovali ka drugim sajtovima Google i ostali alati za pretragu interneta bi se mnogo teže snalazili u isporučivanju kvalitetnih rezultata kroz SERP.
 

odlazno linkovanje i seo

Može se reći da linkovi daju dozu poverenja i podrške kada sa jednog sajta linkuju ka nekom drugom sajtu. Od samog početka Google pridaje veliki značaj linkovima. Linkovi koji upućuju ka vašem sajtu (inbound linkovi) u velikoj meri i dalje pomažu mašinama za pretragu da utvrde popularnost, autoritet i bitnost nekog sajta.
 

Koji su glavni razlozi zašto vaš sajt treba da sadrži odlazne linkove?


Odlazni linkovi mogu poboljšati iskustvo korisnika


Ukoliko kreirate kvalitetne sadržaje za vaš sajt, želećete te sadržaje da potkrepite i kvalitetnim dopunskim elementima. Odlazni linkovi upravo tu mogu pomoći kako bi obezbedili kontekst za vašu temu.

Korisnici koji budu čitali vaš  sadržaj će takođe moći da dobiju i druge kvalitetne informacije odlaznih linkova na vašem sajtu.

Naravno, vama je ipak cilj da korisnici ostanu na vašem sajtu, tako da nemojte preterivati sa odlaznim linkovima. Takođe, ukoliko koristite odlazne linkove ubacite i atribut "target=_blank" kako bi se u prozoru pretraživača otvorio novi prozor, kako bi u drugom "tabu" i dalje ostao vaš sajt. Primer komentara sa linkovima u drugom tabu na sajtu pro100healthy.

Odlazni linkovi i SEO

Što se tiče SEO aspekta odlaznih linkova, bitno je to ka kakvim sajtovima linkujete kada pravite odlazne linkove. Ukoliko linkujete ka drugim sajtovima koji su po sadržaju i tematici bliski vašem, mašine za pretragu mogu dodeliti vašem sajtu bolju poziciju u SERP-u kroz asocijaciju sa kvalitetnim sajtovima. 
 

Međutim, ovo takođe može krenuti i u suprotnom pravcu - ukoliko linkujete ka lošim sajtovima niskog kvaliteta, vaša poziciju u SERP-u može pasti.


Mašine za pretragu kao što je Google mogu doneti odluku da je neki sajt "spamerski" ukoliko redovno linkuje ka drugim spam sajtovima. Na sličan način funkcionišu i odlazni linkovi koji nemaju nikakve veze sa tematikom sadržaja na vašem sajtu. Ukoliko linkujete ka sajtovima koji nemaju veze sa vašim sadržajem, vi time zbunjujete mašine za pretragu i možete očekivati pad u pozicijama u SERP-u.

Linkovanjem nepovezanih "spam" sadržaja sa vaših stranica dolazite u rizik da mašine za pretragu kroz svoj sistem SQEG (search quality evaluation guidelines) procene da je u pitanju sadržaj koji ne zadovoljava potrebe korisnika na osnovu njihovog upita u alate za pretragu i vaš sajt i stranice mogu dobiti kaznu kroz pozicije u SERP-u. Zadovoljavanje potreba korisnika alata za pretragu je bitan faktor za Google i nije poželjno ignorisati ovaj sistem linkovanjem nebitnih sadržaja.

Ukoliko dozvoljavate komentare sa linkovima na vašem sajtu na primer, obavezno dodajte takvim linkovima atribute UGC i "nofollow" kako bi mašine za pretragu znale kakav tip linkova je u pitanju i kako ne biste rizikovali pad vaših pozicija u SERP-u.

Kako tačno funkcionišu odlazni linkovi?


Većina odlaznih linkova se obično kreira kroz linkabilni tekst ili sliku na nekoj stranici. Najčešće se koristi tekst koji se hiperlinkuje. 

Posetilac sajta koji čita neki sadržaj će videti da je tekst linka označen plavim slovima i ukoliko ga tema interesuje on će kliknuti na link. 

Još jedan način na koji se lako mogu postaviti odlazni linkovi u vaš sadržaj je kroz linkovanu sliku. Slično kao i kod teksta, kada korisnik sajta klikne na sliku on će biti preusmeren na stranicu koja je ulinkovana. Obično će slika sadržati neki caption koji će korisniku sajta dati do znanja da se na sliku može kliknuti ili će kroz opis same slike to biti navedeno.


Saveti za pravilno odlazno linkovanje


Par saveta ....

 

  • Pažljivo birajte koje reči u tekstu ćete hiperlinkovati za vaš odlazni link. Indentifikujte relevantne delove rečenica koje imaju veze sa tematikom odlaznog linka i te reči koristite kao tekst linka. Linkovanje je veoma bitno za SEO, pogotovo kada se koriste ključne reči i fraze relevantne za SEO - ukoliko vas ova tema zanima pogledajte sledeći LINK
  • Ukoliko vaša stranica i stranica ka kojoj linkujete nemaju veze za datu temu, takav link može izgledati čudno mašinama za pretragu i ovo može negativno uticati na vaše pozicije u SERP-u. Na primer, ukoliko vi imate sajt koji se bavi prodajom prečišćivača vazduha i linkujete ka tekstu koji se bavi cunamijem na Maldivima takav link neće imati logike mašinama za pretragu i može se desiti da vaš rejting u SERP-u padne.
  • Stranica ka kojoj linkujete mora biti relevantna za stranicu i paragraf iz kojeg linkujete. Slična tematika celokupnog sajta ka kome linkujete je takođe veoma poželjna.
  • Ukoliko vam je plaćeno da okačite neki link na vašem sajtu, uskladu sa novim parametrima kojim Google kategoriše tipove plaćenih linkova obavezno koristite atribute "sponsored" i "nofollow" kako vam mašine za pretragu ne bi zamerile, što bi moglo imati uticaja na vašu SERP poziciju.
  • Kada linkujete ka nekom sadržaju poželjno je da ga proverite pre nego što date link. Obratite pažnju da li na sajtu postoji spam, da li postoje intruzivni oglasi i slične druge karakteristke neproverenih i loših sajtova. Ukoliko se neka stranica kotira u jakim frazama u SERP-u na strani 1 kod Google-a, možete biti sigurni da je taj sajt dobar.
  • Ukoliko želite da date specifične informacije i da podignete autoritet vaše stranice ili sajta dobar izbor za odlazno linkovanje su uvek sajtovi sa .gov domenom. Ovakvi sajtovi signaliziraju da je sajt ima zvaničnu podršku neke države i oni su uvek izvor pouzdanih informacija. Ukoliko se na primer vaš sajt bavi zdravljem, suplementima i sličnim artiklima odlazni linkovi ka naučnim studijama na .gov domenima su odličan izbor koji će zadovoljiti kako mašine tako i najpedantnije posetioce.
     

Umesto zaključka ....


Iako se možda čini da odlazni linkovi nisu ni blizu toliko bitni koliko linkovi koji vode ka vašem sajtu, iz svega navedenog se može videti da to uopšte nije slučaj.

Pametna i kvalitetna politika odlaznog linkovanja u skladu sa SEO tehnikama koje su aktuelne u 2021. godini može imati veoma pozitivan uticaj na vaše pozicije u SERP-u ali i na ukupni kvalitet i UE koje vaš sajt pruža.