07/Jul/2015 11:50:16 / TeshaDesign / komentara: 5

Šta će mi linkovi?

 

Ako ćemo tako, šta će vam i sajt? Ako želite sajt i još uz to dobro pozicioniran sajt, morate da radte i na građenju i dobijanju kvalitetnih povratnih linkova. Građenje povratnih linkova je deo šireg skupa poslova, koji se zove optimizacija sajta za pretraživače

 

Šta treba da znam o linkovima?

 

Pre svega treba da shvatimo i prihvatimo, da bi naše web stranice bilo dobre ocenjene na Guglu, potrebno je da budu linkovane sa nekih drugih sajtova, odnosno web stranica. Varijanta da je sajt dobro pozicioniran a da nema kvalitetne povratne (back) linkove je ređi slučaj i o njoj ćemo posebno pisati. Inženjerski način pristupa politici linkova može značajno da unapredi pozicije vašeg sajta na glavnim pretraživačima.

Dakle, za uspešnu promociju sajta, poene kod Gugla i posetioce sa drugih sajtova treba da postoje povratni linkovi ka našim stranicama.

 

Kako se dobijaju povratni linkovi?

 

Kada ste na početku, kada sajt još uvek nema reputaciju, predstoji malo teži put da se stigne do linkova. Webmasteri ne vole da razmenjuju linkove sa sajtovima koji su lošije kotirani od njihovih. Ako procene da ste neiskusni možete dobiti i one sa nofollov atributom. Uobičajena i proverena praksa je da na scenu dolaze braća, rođaci, prijatelji, svi oni koji imaju sajtove a sa kojima imamo neke familijarne ili dobre prijateljske i poslovne odnose. Morate biti svesni da nećete od svih njih dobiti toliko željene linkove, pogotovo u slučajevima kada se i oni bore za pozicije na Guglu, jer možda ih vaš sajt usporava ka napredovanju jer je lošije kotiran.

Preporuka je da tražite sa stilom, a sve što dobijete mimo očekivanja je benefit.

 

Razmena linkova

 

Mnogi vlasnici i webmasteri istrajno rade na razmeni linkova, često ne obraćajuči pažnju na kvalitet (PAGE RANK sajta, odnosno web stranice) sa kojom rade razmenu. Razmena da, ali ne po svaku cenu i ne sa bilo kojim sajtovima. Poželjno je da prethodno proverite kvalitet stranica čime ćete puno učiniti za značaj dolaznih veza ka vašem sajtu kod Gugla. Ako ste već iskusniji u ovom procesu, preporučujemo da razmena ne bude 1:1 već neki drugi vid, prosto zato što pretraživači prepoznaju da je u pitanju prosta razmena, tj. recipročni linkovi i neće vas preterano nagraditi zbog toga.

 

Kako naći mesta gde postaviti linkove?

 

Pogledajte šta i kako konkurencija radi. Jednostavnom pretragom na Google, ili pomoću mnogih besplatnih sajtova (npr. siteexplorer.info) možete naći mesta na kojima je prisutna vaša konkurencija. Probajte i vi da se udenete svugde tamo gde je konkurencija a gde to nije zabranjeno politikom pretraživača. Takođe, postoje i sajtovi koji naplaćuju informacije o povratnim vezama, a na kojima možete dobiti mnogo korisnije informacije o istim.

 

Plaćeni linkovi, da ili ne?

 

Postoje sajtovi koji su veoma dobro kotirani, ali na kojima morate da platite prisustvo. Da li treba platiti? Negde da, negde ne. Morate naučiti kako da istražiti važnost prisustva na takvim sajtovima, pri čemu treba imati u vidu da Gugl skoro nepogrešivo zna da li se ti linkovi plaćaju ili ne. Rad na građenju linkova zahteva:

 

  • strpljivost,
  • upornost,
  • domišljatost, ali je preko poželjna i
  • kreativnost. 

 

Takođe sistem proba, eksperimentisanja, lepih reči, molbi, često uspeva, pogotovo na portalima kojima je stalo da imaju kvalitetne sajtove u svojoj bazi. 

Morate ih ubediti da je vaš sajt upravo takav i da su bez njega hendikepirani i da je nezamislivo da išta u životu urade bez vašeg linka. Zapamtite da su šarm i pozitivna energija ulaznica za mnoge lepe stvari u životu. 

Tražite da vas linkuju, ali pripremite dobru priču za ubeđivanje webmastera. Negde prođe negde ne, ali ako ne pokušate, teško će vas vas neko besplatno protežirati. Pogotovo ako sajt nije dobro pozicioniran u rezultatima pretrage.

Kradite uspešne ideje da bi ste pametno plasirali svoje linkove, bilo da se radi o:

 

  • forumima (linkovi u potpisu, ev. postovima),
  • sopstvenim ili tuđim blogovima (komentari sa javnim nalozima, sopstveni tekstovi, gostujuči tekstovi),
  • sajtovima koji dozvoljavaju ostavljanje linkova.

 

Na svim ovim mestima pronađite vreme da vaši komentari budu jedinstveni i da daju neki doprinos temi, tj. da budu relevantni, a ne samo puka i prosta veza.

 

Linkovi na socijalnim mrežama

 

Socijalne ili društvene mreže su fenomen koji iz dana u dan dobija sve veći značaj, jer ih Internet posetioci sve više koriste. Iskoristite sopstvene naloge na Facebook i ostalim socijalnim ili društvenim mrežama i u cilju promovisanja sopstvenih stranica odnosno sajtova.

 

Direktorijumi, sajtovi sa člancima

 

Na Internetu postoji ogroman broj web direktorijuma, sajtova članaka, web adresara. Selektujte one koji mogu značiti za vaš sajt (jedna od najboljih je DMOZ), a koji su pristojno kotirani kod mašina za pretraživanje i krenite sa prijavljivanjem. To je dugotrajan proces, ali se generalno isplati. Ne budite sebični, linkujte one web stranice koje vrede a nisu vam baš direktna konkurencija.

Ne zaboravite da se dobro dobrim vraća. Postavite prvi link do nekog sajta a tražite isto zauzvrat i do mnogo bolje kotiranog sajta, nekada ćete dobiti povratni link i na taj način.

Mnogi webmasteri prate svoje povratne linkove i biće srećni da linkuju prema vama čim primete da su dobili besplatnu promociju od Vas. Nemojte brisati linkove koje ste razmenili sa drugima jer loš glas se daleko čuje. Pogotovo što mnogi imaju posebne programe koji prate. Trudite se da politiku linkovanja vodite na što prirodniji način. To nije posao od jednog dana, a pravilna dinamika i konstantnost će biti primećena od nekih pametnih programa. Ne rasipajte se i ne trošite vreme na mesta gde nema logike da budete prisutni.

 

Štetni linkovi 

 

Ako pronađete linkove na nedozvoljenim sajtovima koji vode prema vašim stranicama, morate ih prijaviti preko Guglovih servisa, jer u suprotnom vaš sajt može biti kažnjen zbog toga i bačen u sandbox. Nema lažnih prečica i izbegavajte programe za automatsko slanje linkova jer nikada ne znate gde oni mogu završiti.

 

Umesto zaključka

 

Nastojte da budete u temi, tj. na sajtovima koji su tematski povezani sa vašim sajtom, pre nego na drugim tipovima sajtova. Kvalitet uvek pre kvantiteta. Mašine za pretragu a pre svega Gugl, veći značaj daju kvalitetu povratnih veza, nego ogromnom broju nekvalitetnih linkova. Vremenom treba da steknete znanja i iskustva da umete da ocenite gde je vrednije boriti se za link. Ne preterujte, ne spamujte, ponašajte se prirodno i gradite svoju mrežu veza pažljivo i sa merom.

Posle nekog vremena, ako ste pravilno radili počeće i da pristižu novi linkovi (link earning). Na taj način ćete shvatiti da je vaša poltika građenja linkova (link building) bila korektna i da daje prave rezultate.