11/Apr/2021 23:44:55 / TeshaDesign / komentara: 2

Ponekad inspiracija za pisanje članaka dođe iznenada, kao i za ovaj tekst. A ona je došla posle sadržajne prepiske sa vlasnikom sajta koji želi sam vrh u svojoj industriji. Odnosno, prva mesta na Google za najrelevantnije fraze u svojoj industriji. Ni manje ni više. A početne pozicije na najvažnije fraze sada skoro pa skromne.

I tako to krene. Šta bi mi, kako bi mi kada bi bili u njihovoj situaciji da traže firmu za SEO? Možda ovaj tekst pomogne da vlasnici manje lutaju, odnosno da lakše pronađu agenciju za SEO koja će ostvariti njihove ciljeve u razumnim rokovima.


Zaronimo u svet pretraga firmi koje se bave SEO


Početak je bitan. Kada u Google potražite firme koje se bave SEO iznenadićete se brojem firmi koje se bave ovim poslom i u Srbiji. Široka lepeza različitih firmi, pojedinaca, ponuda, cena, garancija, paketa za SEO. A o garancijama jedan poseban omaž. Da vam ukažemo na jednu činjenicu. Garancije za SEO su jeftin marketing i dobro razmislite kada vam ih neka firma ponudi. Neka prvo ta firma definiše šta je garancija za SEO. Možda će vam onda biti jasnije o čemu smo pisali ovde. 

Tesha Design ne daje garancije ni za jedna projekt kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti i najverovatnije ni u buućnosti. Jer, mi nismo Google i ne znamo šta će Google da izmisli za sedam dana a kamoli za godinu. Odnosno da li ćemo uspeti i mi da se prilagodimo svim tim promenama a kamoli sa sajtovima klijenata.

Sviđaju vam se pakti za SEO? Pa rasponi cena. Pa onaj mali paket baš deluje povoljno. Ne. Niste na pravom tragu. Paketi za SEO me podsećaju na serije. Odgledate prvu a za drugu se niste pretplatili. Izabrali ste onaj najjeftiniji paket. I nema dalje i nema bolje i nema prodornije. I onda druge nedoumice. Odabir firme za SEO. Čak i iz našeg ugla, na prvi pogled, deluje kao mala glavolomka odabrati pravu firmu za SEO.


Da sam ja neko


Da sam ja neko ko bira, odnosno vlansik firme koja želi bolji uspeh sajta na Internetu, razmišljao bih malčice drugačije. Recimo, zatražio bih okvirnu ponudu, ostavio adresu postojećeg sajta i čekao ponude. Logično je da zatražite više ponuda, odnosno od najmanje 2 do 3 agencije. Ne zbog forme nego zbog suštine.


Kako čitati ponude za SEO?


Pažljivo i opet pažljivo. Da pojasnimo. Svaka ponuda je priča za sebe. Svaki paket u ponudi je vredan pažnje i proučavanja. Ipak, postoje i dobitni rezoni ili načini kako da prepoznate pobednike.

Ponude koje su u fazi kada ih čitate već prilagođene vašem poslovanju, vašem sajtu treba favorizovati u odnosu na opšte ponude koje obećavaju mnogo a da se nigde nisu upustile u razumevanje vašeg posla.

Prepoznajte pobedničku ponudu. Odnosno ponudu koja ukazuje na ostvarivanje cilja i prestizanja konkurencije. I ne padajte na lepe reči i fraze poput onih da se do cilja može doći za 3 meseca, 6 meseci ili godinu. Nije to baš tako. U izraženoj konkurenciji potrebne su godine ekspertskog rada do postizanja cilja. A nove činjenice ukazuju da je sve manje nekonkurentnih oblasti.

SEO optimizacija je najracionalnija tehnika koja ima potencijal da ostvari fantastične rezultate i neverovatne ponude. Ali ne svaki SEO i ne od svake firme.

Pravi SEO podrazumeva savladavanje najsitnijih segmenata klijentove industrije i jakog razumevanja iste. Samo tako je moguće pobediti konkurenciju.


Šta ako i konkurencija radi isti posao kao i vi i angažuje firmu za SEO?


Jedan od važnih motiva kada vlasnici angažuju firme za SEO je momenat kada shvate da konkurencija to već radi. I onda kalkuliše. Traži najjeftiniju ponudu za SEO. A kada prođe neko vreme shvate da su za tu cenu dobili i pripadajuće rezultate. I onda opet isto. Od početka. U petlju tj. odabir druge firme za SEO. I troškove koji se sada multipliciraju. Jer, zna se ko uštedi na mostu plati na ćupriji.


Imate pravo i na podpitanja


Da. Baš tako. Ako niste sigurni koju firmu da odaberete postavite im i dodatna pitanja. Neka jedno od pitanja obavezno bude i iskustvo radnika u firmi na SEO poslovima. Prilično je rizično poveriti ovaj poseo firmama koje su tek na početku.

Ne postoji egzaktan ili predefinisan sistem rada na duži period. Zašto? Zato što se Gooogle algoritam kao i standardi industrije mnogo češće menjaju. Bežite od firmi koje znaju šta će raditi godinu dana unapred. To ni Google sada ne zna. Fleksibilnost i prilagodljivost su mere i pravci ka uspešnosti posla.


Prioriteti


Nisu sve stranice na sajtu jednakog prioriteta. Strategije rada na SEO se prilagođavaju svakoj stranici, ciljanoj publici i poslovnim ciljevima. To treba da razumeju i u skladu sa tim da radi i firme za SEO.

Izbegavajte šablonski rad! Jer šabloni teško pobeđuju u SEO utakmici.

Ovo je jako problematično. Rezultati su plod nekog rada. Ako je rad šablonski, ili da budemo strožiji unapred predefinisani i jednolični, zakovani i stereotipni male su šanse za uspeh.


Zakomplikovalo se jer je previše promenljivih u igri


Kada ulazite u trku sa konkurnecijom, preko SEO, suočićete se sa činjenicom da je komplikovano. Da je fantastičan broj promenljivih koje utiču na rangiranje sajta. Da Internet neprestano avoluira, raste i da se broj sadržaja uvećava zastrašujućom brzinom.


Od opšteg ka pojedinačnom


Razmišljajte globalno delujte lokalno. Uočite I posebno se fokusirajtre na:

  • onpage web sajta
  • kvalitet internih i eksternih linkova
  • sadržaj koji je fenomenalno bitan faktor za SEO.Ne zaboravite


Google svakodnevno prilagođava svoje algoritme pretraživanja!

Nova konkurencija se neprestano pojavljuje i imajte na umu da mnogi od njih imaju značajne resurse i možda bolji SEO tim.

Stvari se menjaju, pa se tako i SEO strategije, u skladu sa tom činjenicom, moraju menjati i prilagođavati trendovima industrije. Neki bi rekli da je to izražena dinamika u poslu.


Postoji li recept za uspeh na Internetu?


Naravno, ako želite prva mesta na Google u SERP-u, tj. organskoj pretrazi, odaberite stručnjake, pravu firmu za SEO kao što je Tesha Design.

Ako želite pobednički tim i optimizaciju sajta koja će stvarno učiniti boljim vaš nastup na Internetu, kao i pozicije vašeg sajta, kontaktirajte nas već danas.