09/Jan/2021 23:13:29 / TeshaDesign / komentara: 7

Instagram je društvena mreža koja je na globalnom nivou postala popularna najviše kod mlađe populacije do 35 godina starosti (ili malo iskrenije do 20 i neke). To je pre svega vizuelna platforma čiji se sadržaj gleda uglavnom preko mobilnih telefona.

Kao što je Instagram u ekspanziji kao društvena mreža, tako je i najam vozila kao biznis u neprestanom porastu. Sve je više rent a car agencija, velika je ponuda na tržištu, pa samim tim i borba za klijentom je neminovna. Zato se i postavlja pitanje čime privući klijente, šta novo ponuditi, kako se izdvojiti od konkurnecije. Kako biti primećen?

Koliko je zapravo važno dobro vođenje društvenih mreža za rent a car agencije i koliko je značajno imati dobar Instagram profil? Posebno kada znamo da  usluge rent a car agencija uglavnom koristi mlađa populacija, firme, poznate ličnosti, uspešni biznismeni itd…

U nastavku teksta baziraćemo se na korisne savete vezane za vođenje Instagram profila koje može primeniti svaka rent a car agencija.


SADRŽAJ, SADRŽAJ I SADRŽAJ


Ono što je osnovno je profil fotografija, koja treba da je prepoznatljiva i preporuka je da ona bude povezana sa logoom firme. Možete izabrati boju pozadine i imajte na umu da će ta slika biti isečena (kropovana) u kružnom obliku pa lepo ukompunujte boje i sliku logoa.

U opisu profila navedite pun naziv vaše agencije, adresu, brojeve telefona i  ostavite link ka sajtu ako ga imate.

Instagram je real-time mreža i trenutno najbrže rastuća društvena mreža (uz Tik Tok naravno) tako da foto i video sadržaj koji se objavi mora pre svega biti kvalitetan, originalan i zanimljiv:

 • sadržaj koji budi emocije
 • kvalitetne slike koje  dočaravaju emocije u tekstu
 • korisne informacije koje su vas podstakle da ih podelite sa drugima


Uz svaku objavu napravite kratku priču čime ćete navesti ljude da se zadrže na postu, da je lajkuju, šeruju a ako se pokaže viralnom i da je dodatno promovišete.

Poželjno je favorizovati nekomercijalni sadržaj u odnosu na komercijalni u odnosu koji najviše liči na sledeći:

 • 80% sadržaja društvenog tipa koji je zanimljiv i
 • 20% reklamnog sadržaja, o vašem proizvodu ili usluzi.


Kada sve ovo primenimo na profil rent a car agencije, to znači da bi trebalo da  osim objava u kojima ćete obaveštavati klijente o ponudi automobila, cenama usluga, posebnim akcijama kao npr. program lojalnosti, dugoročni najam automobila, ...ubacite barem dva puta nedeljno objavu koja nije usko vezana za agenciju.

To mogu biti:

 • neke servisne informacije,
 • meme,
 • CTA ( call to action),
 • neki istorijski podatak ili
 • neka zanimljivost iz oblasti automobilske industrije itd…


Takođe Instagram stories - kratke objave koje se zadržavaju 24h. Treba da budu zanimljive, a  možete deliti i neke interesantne postove sa drugih profila.

Live stream odnosno video zapisi su sve važniji oblik komunikacije, pa ne bi bilo loše ubaciti ih ponekad u sadržaj profila.


A sada da vidimo kako to izgleda u praksi


Primer za Call to action, gde je cilj bio veći engagement i broj komentara, kao i novih pratilaca:
 

Instagram za rent a car agencije

 

Primer za objavu o zanimljivostima vezanim za auto industriju:
 

Instagram za rent a car agencije 2


Ima zaista dosta zanimljivosti o automobilima, tako da ćete takav sadržaj lako pronaći, takodje možete podeliti i sliku nekog novog modela automobila i pitati pratioce za mišljenje.


AKTIVNOST


Budite konstantni jer je to veoma važno na instagramu. Budite aktivni ako možete svakog dana zbog algoritma, a rezultati će doći.

Kada birate vreme za objavu obratite pažnju na sledeće:

 • Kada je vaša ciljna publika na mreži ?
 • U koje vreme i kojim danima postovi dobijaju više lajkova i komentara?


Neke analize su pokazale da je najbolje vreme za deljenje objava neradno vreme u toku dana:

 • jutro (7-9h)
 • vreme pauze (10-12h)
 • veče (15-18h) nakon završetka radnog dana
 • noć (23-01h) pre spavanja

 

Osim što postavljate svoj sadržaj, lajkujte i  slike drugih korisnika i ostavite zanimljive komentare ispod njih. Redovito pronalazite nove korisnike koje ćete zaptatiti i  podstaknite interakciju s njima.


KAKO PRIVUĆI NOVE PRATIOCE?


Uvek upotrebljavajte različite vrste hashtagova u postovima, ali pazite da ne preterate jer se često Instagram post koji je prenatrpan hashtagovima posmatra kao spam što nikako nije dobro za poslovni profil.

Još jedna važna stvar pored hashtagova jeste lokacija - kada stavljate novi post obavezno dodajte lokaciju, jer će na taj način vaš post moći da vidi veći broj ljudi.

Lajkujte objave svojih pratilaca, komentarišite i ponekad podelite na svom profilu njihove postove.

Obavezno odgovarajte ljudima koji vam komentarišu objave, jer će i to povećavati engagement, započnite konverzaciju (conversation starter) automatski ćete povećati reach.

Svakako bi bilo poželjno zapratiti neku poznatu ličnost, poznatog influnsera jer nije loše videti kako oni vode svoj Instagram.

Pokrenite kampanju Instagram Giveaway-a. Dobićete više angažmana i potencijalnih klijenata. Postavite šta treba osoba uraditi kako bi bila deo igre - npr. da zaprati vaš profil, označi prijatelje u komentaru, podeli vaš post…


I za kraj


Instagramov algoritam se stalno menja, zato je važno da s vremena na vreme isprobavate nove ideje. Ono što je radilo prošle nedelje možda neće raditi sledeće nedelje.

Najbolji savet koji vam mogu dati svakako je taj  da eksperimentišete i isprobavate nešto novo što do sada niste.

Jedino tako kroz praksu možete imati uvid u to kako algoritam funkcioniše i šta bolje prolazi kod pratilaca. Vođenje Facebook stranice nije više dovoljno za uspešan nastup na socijlanim mrežama. Vlasnici Instagrama su u stvari vlansici Fscebook-a i tu činjenicu treba iskoristiti.

Nadamo se da vam je tekst koristio, ukoliko imate nekih pitanja i sugestija podelite sa nama u komentarima.

Autor: Anđelka Pavlović