12/Mar/2020 09:48:47 / TeshaDesign / komentara: 6

Pitate se može li Facebook stranica da pomogne vašem biznisu? Odgovor je jednostavan - može ali uz uslov pravilnog vođenja stranice. Dakle, najposećenija socijalna mreža, potpuno besplatna sa 1.6 milijardi onih koji posete ovu aplikaciju svakodnevno je samo „prazan papir“ na kome treba da napišete najmaštovitije poruke i tako budete zapaženi.

Mi ćemo u tekstu pokazati koje su to veze između biznisa i Facebook platforme, kako se pravilno predstaviti i mudro iskoristiti svaku stavku za promociju biznisa.


Na koje načine Facebook pomaže razvoju biznisa?


Kreiranjem Facebook stranice se otvara mogućnost za veću promociju. Rekli smo da je sve to besplatno, ali ova socijalna mreža nudi još neke pogodnosti koje plaćate da bi vas video veći broj korisnika. Boost post i plaćene reklame su jedna od varijanti gde će posetioci koji ne traže ništa slično imati priliku da vide informacije o vašoj stranici. Ovo je dobra strategija ali samo kao odskočna daska jer će mnogi posetiti vašu prezentaciju pa pronađite način da joj se i vrate. U suprotnom, uticaj na poslovanje će biti mali.

Za razliku od svih drugih socijalnih platformi, Facebook ima možda najpregledniji “zid” i kategorisane delove “objave”, “fotografije”, “informacije o stranici”, sve pregledno i jasno (ili smo svi toliko navikli na taj način sortiranja da se čini najjednostavnijim). Zato pravi dobru vezu sa vašim biznisom

Pošto je broj korisnika veliki, morate pronaći grupu kojoj se obraćate ali i sistem kako da se izdvojite jer je gotovo sigurno da je veliki broj onih koji imaju sličan posao kao i vi. Kada to uspete rezultat se ogleda kroz:

 • Rast broja pratilaca – deljenjem zanimljivih objava ostajete interesantni
 • Veći broj pitanja o vašem biznisu – uvek redovno odgovarajte ispod postova ali i u inboksu. Budite ljubazni, navedite interesenta da nastavi komunikaciju sa vama kroz dodatna objašnjenja
 • Veća poseta vašeg web sajta – nemaju svi websajt, ali ko ima zna da i on treba da bude zanimljiv, stalno ažuriran, da pruža i šire korisne informacije kroz blog sekciju…
 • Veća prodaja ako ste konkurentni sa cenama i pokažete zašto je bitno da ulože baš u vas


Pravilno konstruisanje stranice


Definisanje strategije je osnov za pravilno prezentovanje.  Možete da radite na povećanju prodaje, da pokažete da ste stručnjaci u svojoj oblasti, da privlačite posetioce, da ih usmeravate na vašu web stranu... U zavisnosti od rezultata strategiju možete menjati.

Definisanje parametara na Facebook stranici će otvoriti put da preko algoritma uđete u trku za najrelevantni odgovor na neko postavljeno pitanje.

 • Profilna i naslovna fotografija treba vizuelno da asociraju na vaš brend i da omogući jasno uočavanje već na listi ponuđenih rezultata.
 • Naziv stranice - kratak i prepoznatljiv. Može da bude isti kao ime biznisa ili nešto što asocira na njegov naziv
 • Informacije o biznisu treba da budu što potpunije sa brojevima telefona, e- mail adresom i linkom ka websajtu. Imate i deo gde sami opisujete svoje poslovanje pa budite kreativni


Treba da postoji raznolikost kako u tipovima postova tako i kod samog sadržaja. Samo mali deo na stranici treba da bude neka vrsta direktne promocije, a 2/3 treba da budu opšti postovi koji će zainteresovati ljude da se Facebook stranici vrate i tako pomognu vašem biznisu.

Sadržaj može da bude:

 • Šaljiv
 • Motivacioni
 • Saveti i trikovi koje delite sa pratiocima…


On treba da izazove emocije kod čitalaca, ali da bi svaki od ovih tipova objava na Facebook stranici pomogao vašem biznisu potrebno je da sadržaj asocira na njega i da tako posredno usmeri pažnju na vaše proizvode ili usluge.

Sadržaj se prezentuje kroz postavljanje:

 • Fotografija
 • Tekstualnih postova
 • Link postova
 • Snimaka i Live chat veze
 • Story Facebook postova


Bitno je kombinovati objave. Slike moraju biti visoke rezolucije, sa opisom iznad nje i pozivom na reakciju posetilaca. Mozak mnogo ranije obradi sliku nego što razume tekst, tako da će fotografije pre “upasti u oko”.

Tekstualni postovi ne smeju biti predugi, treba da imaju poentu isto kao i snimci i Live chat sa pratiocima. Pokažite da vam je stalo do pratilaca, obraćajte im se, tražite mišljenje.

Link postovi treba da povežu vaš sadržaj sa dodatnim izvorom koji daje verodostojnost vašoj izjavi. Kao manji deo, linkovi treba da budu veza sa konkretnim stranicama vašeg biznisa jer uz manje nametanja postiže se veći rezultat.

Story na Facebook stranici je relativno novija opcija i treba je iskoristiti. Neka sadržaj bude kreativan jer je vidljiv samo 24h.

Pratite statistike pregleda i imaćete usmerenje šta vaša publika voli pa taj sadržaj češće promovišite.

Nije bitna veličina vašeg biznisa, prisustvo na Facebook platformi se podrazumeva, a mnogima je ona i primarno sredstvo marketinga . Uspeva li da pomogne vašem biznisu? Uz pravilnu prezentaciju privućićete puno interesenata, upoznati ih sa asortimanom i tako povećati plasman i do nekoliko puta.

Može li Facebook da pomogne razvoju biznisa? Kakvi su vaši zaključci? Ostavite ih u komentaru ispod teksta.