23/Oct/2015 11:30:14 / TeshaDesign / komentara: 3

Pre odgovora na pitanje kako izboriti prvo mesto svog sajta na Google svaki ponosni vlasnik sajta treba da ima odgovor na sledeća pitanja:
- da li njegov sajt zaslužuje to mesto, ili ta mesta pri vrhu i
- najmanje dobro objašnjenje, odnosno razlog zašto je njegov sajt, odnosno sadržaj, bolji od sajtova konkurencije.

U suprotnom, postavlja se pitanje ima li smisla pozicionirati sajt za koji ni vlasnici ne zanju zašto bi bio posebno vredan ili pozitivno drugačiji od sajtova konkurencije. Jednostavno, vremenom, Gugl je postao veoma pronicljiv, neuporedivo pametniji i još brže uči i usavršava svoje algoritme vrednovanja i rejtingovanja.


Svaki ponosni vlasnik sajta kat tad poželi da i njegov sajt, na neku od najvažnijih fraza, osvane na prvom mestu na Guglu. Pozicije sajtova u rezultatima pretrage su delatnost koja je u velikoj meri pod krovom Gugla, a on ima svoja pravila igre, promenljiva, nekada logična nekada eksperimentalna, ali u svakom slučaju ne ostavljaju previše prostora za improvizaciju. Jednostavno, ako se želi dobra pozicija na pretraživačima, moraju se poštovati. Sve veći broj sajtova, ubrzano migriranje mnogih poslova na Internet, čini ovaj medijum sve tešnjim, svi bi prvo mesto, ne shvatajući da i prva strana postaje pusti san za mnoge.
 

Mnoge posetioce zbunjuje različito pozicioniranje njihovih sajtova ako se neki pojam pretražuje iz različitih država, pa i gradova, ako se isti traži sa tableta ili mobilnih telefona. Takođe, ako su ulogovani na naki Gugl nalog tada dobijaju drugačije pozicije. Viša od više matematike poznata samo malom broju Guglovih inženjera.


Pozicije nekada odstupaju više mesta a nekada i strana. Ono što unosi dodatnu nervozu kod vlasnika, odnosno firmi koje se bave optimizacijom, su česta promena pravila igre. U nekom periodu neke tehnike i strategije Gugl nagrađuje, a onda zbog zloupotrebe istih počinje da kažnjava i one sajtove koji se skoro 100% vode po njegovim smernicama. 

Igra ključnih reči, pravilnije fraza, još uvek stvara nedoumice kod mnogih, upravo zbog činjenice da neki izuzeci, oni koji zloupotrebljavaju smernice Gugla imaju bolja mesta u rezultatima pretrage, iako im je sadržaj web stranica prilično prazan, odnosno manje koristan i viralan od konkurencije. Milioni stranica su kao mantru preporučivali meta tagove kao skoro presudan faktor prilikom rangiranja stranica. Sa druge strane Guglove smernice već godinama objašnjavaju da su meta tagovi prošlost i ne uzimaju ih kao značajne činioce u svom algoritmu. Takođe, prenaglašena korelacija ključnih reči kroz tagove, sa tekstom stranice, na uštrb korisnosti i upotrebljivosti sadržaja stranice, više nije bauk za Gugl algoritme rangiranja.

Naravno, nije baš primereno tražiti da Gugl 100% razume kada je u pitanju udvaranje stranice algoritmu, a kada tekst koji je orijentisan ciljnom klijentu. Bogatstvo pravopisa usložnjava posao mašinama, ali i omogućuje veštim web marketarima da bolje pozicioniraju sajtove klijenata, u skladu sa sopstvenim iskustvom i veštinama. Njihov zadatak je da, de facto, čitaju namere posetioca i da im ponude sadržaje koji treba da im zadovolje zahteve.

Korisnici Guglovih servisa traže što tačnije odgovore prilikom kreiranja upita, odnosno očekuju sajtove koji će na najbolji način zadovoljit njihove zahteve. Kako Gugl formira najrelevantnije stranice možda nikada nećemo saznati, ali posledično deduktivno mogu se pronaći logične zakonitosti u njegovim algoritmima pretrage. Kvalitet i prilagođenost sadržaja posetiocu igraju veoma značajnu ulogu, da ne kažemo jednu od primarnih u matricama odlučivanja.

Gugl prati sve aktivnosti o web stranici, dolazni i odlazni saobraćaj, meri efekte i na osnovu složenih algoritama obogaćuje svoja znanja o relevantnosti svakog veb sajta i veb stranice posebno. 

 

Kako biti prvi na Google?

 

Jako teško, pre bi se moglo reći da je to realno nemoguća misija u većini konkuetnih oblasti. Ali, srećna činjenica je da posetioce i klijente ne donosi samo prvo mesto na Guglu već i pozicija na prvoj stranici. Taj cilj zahteva kreiranje i razvijanje sajta u skladu sa smernicama glavnih pretraživača, a to je već posao za firme poput kao što je TeshaDesign, koje imaju resurse i iskustva za tako zahtevne projekte. Pri tome je potrebno raditi puno tehnika (Internet marketing, posebno SEO, optimizacija za pretraživače, AdWords kampanje, marketing na socijalnim mrežama, marketing na ostalim medijima mimo Interneta), eksperimentisanja, praćenja aktivnosti korisnika sajta, i prilagođavati sajt kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili u željenim rokovima.