04/Aug/2022 13:52:43 / TeshaDesign / komentara: 2

Tehnologija koja je danas dostupna većini ljudi u zemlji, pruža mogućnost kompanijama da plasiraju svoj sadržaj svima koji u rukama imaju mobilni telefon ili tablet. A to, nažalost, mogu biti i sasvim mala deca. Skoro da smo se svi nekada našli u situaciji da nam dete zatraži telefon ili tablet da bi igralo igricu, a sve su one nafilovane različitim sadržajem. Koliko je sve to dobro i da li kompanijama treba dozvoliti targetiranje dece kao ciljne grupe, ili se to smatra neetičnim, saznaćete ako ostanete sa nama.


Biznis marketing za decu kao ciljnu grupu


Marketing za decu kao ciljnu grupu može se videti u svim medijskim kućama, od tradicionalnih kanala kao što su televizijske stanice, pa do društvenih mreža i raznih aplikacija. Neke procene navode da deca sada provode više vremena gledajući televiziju, nego što će provesti na časovima tokom celog školovanja.
 

Targetiranje dece

Određeni likovi se uvode u filmove, prvo crtane, pa onda prelaze u televizijske serije, a zatim se prodaju kao igračke. Da bi dobili podršku za proizvode koje prodaju, trgovci ih prikazuju i u reklamama. A sve to, malo po malo, briše granice između sadržaja, i promocije.

Marketinški stručnjaci dolaze do dečje pažnje koristeći promocije kao što su kuponi, besplatni uzorci i pokloni, takmičenja, itd. Zatim dolazi do nastupa licenciranih likova u tržnim centrima, pa čak i vrtićima i igraonicama. A sve ovo, smatra se bihejvioralnim ciljanjem na decu, tako što se cilja na mesta i proizvode koje deca vole, i u kojima uživaju.

Sigurno ste već nekada čuli da je neko dete, igrajući igricu, potrošilo roditeljima silan novac klikćući na lutkice i ostale igračke. Trebalo mu, a šta zna dete šta je par hiljada dolara? E, zbog takvih slučajeva se i misli da je marketing usmeren na decu kao ciljnu grupu, neetičan.


Deca su budući potrošači


Osim što troše sopstveni novac i utiču na kupovne navike svojih roditelja, deca predstavljaju još jedan vid marketinškog potencijala – buduće potrošače. Trgovci velikih kompanija znaju da se lojalnost brendu i potrošačke navike formiraju još dok su deca sasvim mala. Mnogo je lakše oblikovati buduće kupce, nego pridobiti za sebe one koji inače kupuju kod konkurencije.

Zato marketinški stručnjaci pokušavaju da neguju odnos sa svojim potrošačima od malih nogu. Deca često prepoznaju određene brendove već sa tri ili četiri godine, što znači – čak i pre nego što nauče da čitaju, utičući na taj način i na kupovinu svojih roditelja.


A šta se promenilo u poslednjih petnaestak godina?


Što se tiče marketinga, ono što se dramatično promenilo u poslednjih petnaestak godina je upravo ekspanzija interneta. Jer kada je u pitanju internet, marketing je individualan i personalizovan, na osnovu prethodnih internet aktivnosti. Oglasi su integrisani sa drugim sadržajem na web lokacijama, dizajniranim da zadrže interesovanje, korisnika, u ovom slučaju - dece.

Targetiranje dece reklame

Marketinški stručnjaci mogu primeniti dečiju psihologiju i istraživanje tržišta, kako bi bolje razumeli želje i motivacije mladih kupaca. Koristeći istraživanja o ponašanju dece, željama i fizičkom razvoju, trgovci mogu da kreiraju sofisticirane poruke kako bi doprli do svojih potrošača. Komercijalizacija je u školama takođe uobičajena. Jer, smanjenje budžeta stvara podsticaj za poslovanje sa velikim korporacijama.


Etički problemi koji se odnose na marketing za decu kao ciljnu grupu


Kako deca postaju sve više izložena reklamama, raste broj istraživanja o uticaju reklama na njih. Ova istraživanja, fokusiraju se na uticaj na kognitivni razvoj, i potencijalne efekte izloženosti reklamama. Neki stručnjaci kažu da deca ne razumeju nameru ubeđivanja, sve dok ne napune najmanje trinaest godina. Kognitivne strukture im se još uvek formiraju u mozgu, čineći ih podložnijim spoljašnjim uticajima.

Targetiranje dece reklama

Jedna od studija, koju je sproveo Educational Leadership, otkrila je da deca ne shvataju da su sportisti u reklamama plaćeni da promovišu određene proizvode. Takođe, veruju da su deca u reklamama stvarni likovi, a ne plaćeni glumci. Jednostavno, identifikuju se sa njima, tako da emocionalni marketing odradi svoj posao.

Starija deca su takođe u opasnosti, jer su u fazi formiranja svog odraslog identiteta, pa su podložna društvenim pritiscima da ispune određene standarde. A reklame, isto tako, mogu podstaći tinejdžere da traže svoju sreću i samopoštovanje kroz komercijalnu potrošnju.


Zakoni o dečjoj televiziji


Da bi se svi ovi rizici ublažili, širom sveta trenutno su na snazi razni propisi za trgovce, po kojima se države još od 1990-ih godina trude da povećaju količinu obrazovnog i informativnog programa za decu. Ovi zakoni, kreirani su da podstaknu programiranje koje unapređuje pozitivan razvoj dece mlađe od 16 godina u bilo kom pogledu, uključujući i njihove intelektualno-kognitivne, kao i socijalno-emocionalne potrebe.


Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu


Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu još od 1998. godine daje roditeljima kontrolu nad informacijama koje web sajtovi mogu da prikupljaju od njihove dece. On postavlja zaštitu pre svega za stranice koje su namenjene i dizajnirane specijalno za decu.

Deca u reklamama

Takvi sajtovi moraju da sadrže konkretnu politiku privatnosti, da traže pristanak roditelja ili staratelja koji se može proveriti i, u nekim slučajevima, ograničiti marketing za one mlađe od 13 godina. Ovakvi propisi obezbeđuju da trgovci mogu da promovišu svoje proizvode na bezbedan, efikasan način, bez dovođenja dece u opasnost. Dakle, iako marketing za decu kao ciljnu grupu zahteva neka posebna razmatranja, postoji etički i odgovoran način da se stvori zanimljiv i efikasan pristup za sve demografske kategorije.


Najbolji načini da se nešto na odgovarajući način plasira deci


Uprkos zabrinutosti oko etičkih pitanja marketinga za decu kao ciljnu grupu, postoje odgovorni načini da se to učini, koji i dalje mogu biti od koristi poslovanju kompanija. Da vidimo koji su…


#1. Apel za decu sa odgovarajućim proizvodima kao odgovorom


Ako je u pitanju kompanija čiji su proizvodi prvenstveno namenjeni deci, morate da razumete šta deca žele. Većina dece uzrasta od osam do deset godina traži zabavu, što znači nešto što se izdvaja od tradicionalnih, sažetih reklama. Jedan od načina je onaj koji smo već pomenuli, a to je korišćenje likova koji su popularni u njihovoj starosnoj grupi. Pripadnost grupi vršnjaka je takođe važna za decu svih izrasta.
 

Deca reklame


Dakle, dajte (u reklami) deci koja se igraju i druže sa vršnjacima da koriste vaš proizvod, i već ste učinili mnogo. Takođe, svest o brendu, kod dece možete razviti tako što ćete u reklamu uključiti slogane koje će lako zapamtiti, pevljive melodije i popularne pesme sa tekstovima napisanim baš za njih.


#2. Trgovine koje deca često posećuju zajedno sa roditeljima


Kada je u pitanju lično oglašavanje, pokušajte da reklamirate svoje proizvode na mestima na koja deca često odlaze. Oglašavajte se u prodavnicama igračaka i bicikala, knjižarama, rekreativnim centrima i drugim lokacijama koje deca posećuju zajedno sa roditeljima.

Prikazivanje video spota u lokalnim bioskopima pre filma, još jedan je način da se dopre do dece. Osim toga, još jednu stvar treba uzeti u obzir, a to je pakovanje proizvoda. Svetle boje i neobičan dizajn imaju tendenciju da privlače pažnju dece i nateraju ih da traže iste, ili proizvode sličnog dizajna. Postavljanje vaših artikala u oblastima gde su drugi brendovi manje šareni, skreće pažnju na vaš proizvod. Ovo posebno važi za decu, jer povećava šanse da deca odaberu, pa ukažu roditeljima upravo na vaš proizvod.


#3. Donacije i organizacija događaja


Reklame koje direktno prodaju proizvod nisu jedini način da privučete pažnju deteta marketingom. Pokušajte da objavite ime svoje kompanije (ili kompanije klijenta, ako ste marketar), doniranjem ili održavanjem određenih događaja.

Recimo, donirajte svoje artikle školskim događajima organizovanim zbog prikupljanja sredstava za nešto, ili nekoga. Sponzorišite događaje i organizujte nagradne igre koristeći svoj proizvod kao glavnu nagradu. Takođe, možete da napravite promotivne proizvode kao što su olovke i blokčići (ili nešto drugo) sa imenom vašeg brenda na veliko, pa da ih na školskim događajima delite besplatno. Sve ove metode pronose ime vašeg brenda, a istovremeno doprinose dečjim zajednicama, zadržavajući vaše ime u njihovim umovima.


I za kraj - imajte na umu dobrobit dece – UVEK!
 

DEca u reklamam
 

Kao što vidite, postoji mnogo načina da na odgovarajući i pre svega odgovoran način plasirate svoje proizvode i usluge deci kao ciljnoj grupi. Sve što treba da uradite je da uverite svoju publiku da je vaš proizvod namenjen deci, i da se reklamira na pozitivan i trajan način. Tako ćete ih naterati da upravo vaš proizvod traže od svojih roditelja, dok ne odrastu dovoljno da ga isami kupe.

Deca su naša budućnost, ali imajte na umu kako želite da budućnost izgleda, pre nego što im pokažete svoj proizvod. A šta vi mislite o svemu tome? Je li etično targetirati decu, kao ciljnu grupu? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović