10/Feb/2019 22:41:47 / TeshaDesign / komentara: 2

Iskustvo u nekom poslu je nešto što značajno utiče na poverenje klijenta prema nekoj firmi. I kada je SEO (search engine optimization) u pitanju iskustva u ovoj oblasti često daju prevagu kada se odabira firma za Internet marketing, digitalni markeitng, web dizajn odnosno SEO.  

Zašto ovoliko pojmova? 

Zato što su svi ovi pojmovi itekako povezani. Da kažemo nerazdvojni kao blizanci. I to jednojajčani blizanci.
 
Naravno, bili bi veoma zanimljivo predočiti i novim, ali i starim vlasnicima sajtova, koja su to najčešća pitanja i odgovori vlasnicima u oblasti SEO koje je firma poput naše TeshaDesign dobijala za ovih više od 10 godina rada. Pa idemo redom. Redosled pitanja ne mora automatski da znači da su to i najfrekventnija pitanja. 

 

1. Šta je SEO?


Ili šta je ta optimizacija za pretraživače?
Teško da može da prođe razgovor sa većinom vlasnika bez ovog postavljenog pitanja. Čak i oni vlasnici koji su imali dodira sa ovom oblašću, ili ih i trenutno imaju, požele da čuju kako vi, odnosno TeshaDesign razmišlja na ovu temu. Kako firma koja je jedan od lidera u oblasti SEO vidi, doživljava i pojašnjava ovaj pojam. Često se klijenti i vežu za firmu upravo zato što dobiju odgovore koje bolje razumeju, koji im deluju uverljivije i jasnije nego odgovori konkurentskih firmi.


Šta je SEO
 

Optimizacija za pretraživače je veoma dinamična i kompleksna oblast koja ima za primarni cilj bolji rejting sajta kod mašina za pretragu, odnosno visoke pozicije u rezultatima organske pretrage za unapred definisane ključne fraze, ili popularnije ključne reči poslovanja. Neko bi rekao nauka, ali to nije nauka kao fizika niti matematika. Prosto zato jer je priroda posla takva da se pravila i zakonitosti neprestano menjaju i prilagođavaju rastućem tržištu. Olakšavajuće okolnosti za SEO su što je to veoma logična oblast, zasnovana na nekim logičnim zakonitostima, prirodnim i evolutivnim algoritmima.

Jedno od slatkih podpitanja, ne tako čestih, ali pitanja koja se osećaju u razgovoru sa klijentima je, da li postoji neka formula za SEO, da se njihov sajt već od sutra pojavi tamo gde vlasnik očekuje. 
Naš odgovor je da ne znamo za takvu formulu i da verujemo da ona i ne postoji. Jer da postoji Rusi i Kinezi bi je sigurno do sada hakovali.


2. Da li je potreban SEO za moj sajt?


Klijenti retko ulaze nepripremljeni u diskusiju oko SEO. Svesni da će bez Interneta ostati u mraku, ipak se potrude da što bolje razumeju servise Interneta a posebno taj SEO. I tek tada upadaju u konfuziju.
Možda se jasniji odgovor na ovo pitanje može dobiti kroz drugo pitanja.

Da li vam je bitna pozicija sajta u organskoj pretrazi, ali i kod plaćenih oglasa kod glavnih pretraživača, pre svega Google?


Ako jeste, onda vam je potreban SEO, odnosno firma koja ume da poštenim, istrajnim radom, i naravno dopustivim, tehnikama, taktikama i strategijama, uz prihvatljive budžete, dovede sajt na željene pozicije. I sve to sa dovoljno konkurentnim web sajtom


SEO da ili ne
 

A onda ide mali miliončić finesa. Dizajn, struktura, funkcionalnost, doslednost, raspored teksta. Struktura teksta. Struktura naslova, podnaslova, nabrajanja, glavnog menija, sporednih menija. A da, pre ostalog meta tagovi. Matematika u malom i velikom. I tu se moda promenila i na osnovu ovih parametara shvatite brzo koliko je klijent u trendu odnosno koliko prati SEO.

Taman se zabrojasmo i nabrojasmo kad se odnekud setimo i numeričkih kriterijumčića poput broja ključnih fraza, gustine ključnih fraza, rasporeda ključnih fraza. Šminke ključnih fraza i ključnih reči. Pa onda opet iznova kroz vertikalu i horizontalu. Sinhronizacija svih elemenata na stranici. Naslova, podnaslova, tekstova, ključnih fraza, multimedijalnih sadržaja. Šta naznačiti i kako naznačiti. 


Kako stranice izgledaju na desktopu, mobilnom, tabletu, šporetu, usisivaču. Mislim šalim se usisivaču ali neče dugo proći i  na usisivaču ćete gledati vaš sajt. Mnogo toga se vrti oko sadržaja, a za visoko viralan i kvalitetan sadržaj se ponajčešće nema vremena. Pogotovo ovi što su smislili Growth hacking strategije koje se svode na uradiš i platiš malo dobiješ ekstra i mega i giga. I ovo je tek priča za onpage, za sajt, a Internet marketing odnosno ofpage ili SEO nismo ni zagrebali.


3. Šta će mi SEO ako plaćam AdWords?


Jedno do ključnih i veoma logičnih pitanja u svakoj strategiji nastupa na Internetu su plaćeni oglasi, Google Ads i Facebook Ads. Najčešće ga postavljaju oni koji već plaćaju AdWords i druge kampanje (Facebook na primer) i koji su prilično naoštreni da vam pokažu da im SEO pa skoro i ne treba. Nešto malo, onako usput. Da mogu uz kafu da se hvale da im SEO rade ti i ti. A oni kao i plaćaju tu modernu rabotu. 
Čisto da se kaže da imaju i firmu za SEO. Njihov argument je da PPC kampanje donose ciljne klijente odmah. I klijente i zaradu. Da se saobraćaj na sajtu može povećati i na taj način. 

Naravno, nikada to i ne osporavamo. Čak je i poželjno da se paralelno rade i SEO i plaćene kampanje. I još svašta ponešto. Da bi se brže postigao cilj. Ads ili plaćeni oglasi su odlični servisi za sticanje novih klijenata, brendiranje sajta i povećanje prometa. Ali, da li se na ovaj način može opstati? Razvijati? Jer, Google vam nikada neće reći da li na vašu poziciju i rejting sajta utiče plaćanje za njegove oglase. I u kojoj meri. Tu ste u mraku. 

Neizbežnom. Morate probati i nema vam druge nego verovati marketinškoj agenciji koja je prava mera stvari za njihovu oblast. Jer ništa na Internetu nije isto, ali jeste na neki način u korelaciji.

U stvari, ako smatrate da može, plaćate kampanje i tu je kraj vaših ulaganja u SEO. Ako vam se to isplati odlično. Vama ne treba SEO, ne treba dobro pozicioniran sajt i brendiran sajt na Internetu. Vama i ne treba ovaj tekst. Vi ste već SEO guru, ili bolje reći alhemičar. Iz ničega stvarate jako vredno nešto.

Ali, to nije baš tako. Iskustva pokazuju da plaćeni oglasi nisu dovoljni, ponekad ni za preživljavanje. Postoje li izuzeci? Verovatno postoje, ali mi nešto nismo čuli za njih.

Glavna nevolja sa plaćenim oglasima je da ih nikada ne možete dovoljno naplaćati. Jer, Internet postaje sve tesnije mesto. Svi idu na Internet, konkurencije ne manjka. A što je veća konkurncija, to su skuplji oglasi. Google profitira, ali da li i vi profitirate? Ili, kako nam iskusno reče jedan mladi preduzetnik još pre 10-tak godina. Ko ima viška para on samo plaća AdWords, ko racionalno upravlja budžetom on je na prvoj strani Google na organskoj pretrazi a Ads mu povećava profit, podiže rejting sajta i čini jačim njegov sajt


Google Adwords i SEO
 

Često nas klijenti bombarduju sa unapred naučenim rečenicama da AdWords daje odmah rezultate a da je SEO spor. I to je tačno. Kao što je tačno da će iz česme poteći voda a ne zlato. Naravno, ko ne želi da radi SEO i ne razume čemu to služi, ne treba ni da ga radi. Jer SEO je strategija koja vas čini vrednijim, boljim i profitablinijim na Internetu. Jer, za sada ne postoje bolje tehnike od SEO. Ako čujete neku bolju došapnite nam. Kao dojavu. 

Kao vlasnici firme i web sajta, očekuje se da budete svesni potencijala dobro pozicionirane web stranice. Samim tim ulaganje u SEO je pametna investicija.


Prisutnost 24h na dan na dobroj poziciji može biti veoma atraktivna, unosna i zanimljiva i jedan od vaših prioritetnih ciljeva. 
Da li je to realan cilj, i da li imate doovljan budžet za ostvarenje tog cilja?

Odgovor na ovo pitanje zahteva temeljniju analizu posle koje ćete saznati da li se isplati upustiti u borbu na Internetu sa konkurencijom.
 

4. Može li neka prečica do dobrih pozicija? 

 

Pogledaj dole

 

Ili, jedno do onako skrivenih pitanja, od malo više edukovanih klijenata je da li koristimo pošten SEO (WHITE SEO) ili ne biramo tehnike (BLACK SEO) da stignemo do cilja.
Kada dobijete ovakvo pitanje svesni ste da vlasnik zna u nekoj meri vaš posao što nam prilično olakšava dalju saradnju. Tačno je da postoje različiti putevi da se dođe do cilja. Kao i u životu. 
Ako vas uhvate, a u našem poslu se tu misli na pametne Google alate, onda ste završili sa poslom SEO (višemesečni sandbox) i možete da krenete od početka na drugom sajtu.

I naša firma je vlasnik svog posla i volimo da se osetimo sigurnim kada angažujemo drugu firmu za bilo šta. Odgovornost je nešto što stvara poverenje u brend, u vaš rad, firmu, nešto što vas razdvaja od konkurencije. 

Sajt na početku

Vaš sajt na početku ili
kada se ne radi SEO.

Usamljen, izolovan.
Odbačen. Zanemaren.
Zašto bi Google uopšte vrednovao
vaš sajt koga nema nigde,
ili koji nije dovoljno povezan sa mrežom
drugih sajtova, socijalnih mreža,
usisivača i bojlera?

Sajt konkurencije

Sajt konkurencije za koji
se radi SEO.

Popularan.
Prisutan na mnogim
drugim sajtovima.
Mnogo povratnih veza
sa relevantnih sajtova.
Povratni ili back linkovi
koji ukazuju mašinama
za pretragu važnost tog sajta.

 

Iz tog razloga mi se ne igramo sa tuđim poslom i sajtovima klijenata. Isključivo WHITE SEO, pošten i istrajan rad. Rezultati neminovno pre ili kasnije dođu, a lažne prečlice prepuštamo onima koji bi hleba bez motike. I to sa tuđim buđelarom i tuđim biznisom.


5. Zašto je SEO dugotrajan procesa ne jednokratni posao?


Realni uslovi poslovanja su na neki način prebačeni i u Internet sferu. Pravila koja važe u relnom životu značajnim delom važe i na Intenretu. Poverenje u sajt, u brend, se ne stiče preko noći. Kao ni pozicije. To je proces. Put kome nema kraja.
I na tom putu ostvarujete prolazne rezultate koji vam ukazuju da li ste na pravom putu ili bliže stranputici, odnosno ćorsokaku. 
Vlasnici sajtova ili oni koje vlasnici ovlaste, moraju naučiti da čitaju znakove pored puta. Da razumeju da li im firma radi SEO u skladu sa dogovorima, planovima, obećanjima, projektom ili je sve to šarena laža uvijena u šarenu kesicu za bombone.

Kada se jednom vaš sajt pozicionira u skladu sa vašim željama, rad na SEO se ne prekida. 


Zašto SEO nije jednokratan posao?

Pa ako Nole osvoji Vimbldon, neće prestati sa treninzima osim ako se ne povuče iz ovog sporta. Bez treninga više neće moći da ponovi nijedan vredan rezultat. Bez SEO, samo je pitanje vremena kada će konkurencija da sruši vaše dostignute pozicije. Pozicija se mora čuvati. Za nju se treba boriti isto kao i u procesu dolaženja na istu. Ako ne i više.


6. Zašto ne dajete garanciju za SEO?


Ili, šta je garancija za SEO?
Ako se razume šta se garantuje onda garanciju osim Google ne bi mogla da pruši nijedna firma. 
Iz ugla vlasnika pod garancijom se podrazumeva da njegov sajt dodje na prvu stranu Google za:

a) Tip vlasnika koga treba izbegavati u širokom luku jer on ima sledeći zahtev: 
    Sve ključne reči koje mu padnu na pamet na prvoj strani Google i to u neograničenom periodu od trenutka kada se njegov sajt pojavi na prvoj strani za te fraze.
Od ovakvih vlasnika treba bežati. Mislim na firme koe se bave SEO. Jer to je problem u najavi. Pogotovo kada vam takav zahtev isporuče u mejlu i još požele da to overe Ugovorom na sudu ili kod notara.

b) Tip vlasnika koji ne traži Ugovor u sudu, ali želi da se njegov sajt pojavi na prvoj stranici u rezultatima pretrage za najveći broj relevantnih ključnih fraza vezanih za njegovo poslovanje.
I još naravno, da opstaje na prvoj strani za te ključne fraze.

I od ovog vlasnika treba bežati jer njegovo razumevanje posla SEO je samo za mali promil veće od onog iz tačke a)

c) Tip vlasnika koji želi prvu poziciju na Google za razuman broj ključnih fraza, ali i da njegov sajt opstane na prvoj strani za odnosno fraze.

Opet je odgovor isti. I od vlasnika koji imaju ovakve želje i traže garanciju treba bežati.


Garancija za SEO
 

Bežanje se odnosi na firme koje se bave SEO.

Šta je zajednički neprihvatljivi zahtev u pogledu garancije za sva tri tipa klijenata a, b i c?
Po našem mišljenju ako vam je primarna Google pretraga, samo Google u pogledu rangiranja može da vam garantuje bilo šta vezano za pozicije u organskoj pretrazi. 

Jer, šta je to pozicija sajta na prvoj stranici?

Danas se vaš sajt pojavi na prvoj stranici i firma koja vam radi SEO vam uzme novac ili raskinete saradnju sa njom. 
I, recimo sutra, za sedam dana, ili 15 dana vašeg sajta nema ni među prvih pet stranica. 

Da li vi pogrešili ili firma koja radi SEO? 

Može biti i jedno i drugo ali pre će biti da se neko potrudio da se vaš sajt pojavi na prvoj strani i da uzme novac i nestane. Pogotovo ako vašeg sajta više nema ni na prvih nekoliko strana. Strmoglav pad ukazuje na kažnjavanje od strane Google.
To isto pitanje može da postave vlasnici stotina hiljada ili desetina hiljada pa i miliona sajtova koji se guraju na prvu poziciju u nekim oblastima. 

Ne znamo. Ali nikome nije garantovana prva strana na Google. Kada bi to tako funkcionisalo, onda se nikada ne bi menjali sajtovi koji se pojavljuju na prvoj stranici Google jer, tama posla, pa firme A, B i/ili C garantuju da će to tako biti.
To nije tako. I neće tako biti. Pozicije sajtova fluktuišu. Osciliraju. Danas jesu sutra ko zna gde su. I to je noćna mora za sve one koji se bave ovim poslom. SEO treba da ojača brend i rejting stranice, odnosno domena, da oni što duže opstaje na prvoj strani Google i naravno, na što boljim pozicijama. 


7. Kako meriti rad na SEO?


Ključna reč za procenu kvaliteta rada firme za seo je merljivost. Naša firma TeshaDesign pre nego što zvanično krene u rad na SEO, upoznaje svakog klijenta sa zvaničnim servisima Google preko kojih u svakom trenutku može da prati naš rad. To je najmanje što bi trebalo da uradi svaka marketinška agencija koja drži do sbe i do svojih klijenata. Jer na taj način pokazuje da nema tajnosti u radu na SEO, već rad i rezultati rada.

Merljivost rezultata je ključna za svaku marketinšku agenciju i sa tim klijent mora biti upoznat ako to nije naučio ranije.


8. Koja je cena za SEO?


Kada na primer, odete na sajam automobila pa onako sa vrata, tj. kod ulaza pitate ovu na blagajni, koliko je cena automobila, kakav odgovor očekujete da čujete?

Cena za SEO nije ista za sajt čija se konkurencija meri hiljadama, desetinama hiljada, stotinama hiljada, milonima, desetinama miliona, stotinama miliona drugih web stranica.

Cena za SEO zavisi od toga koliko ste ambiciozni u svom Internet nastupu, odnosno na koliko servisa i kojim obimom želite da nastupite.  

Najsigurniji način da saznate je da zatražite procenu ili konsultaciju za SEO za vaš sajt.

 

9. Kako da odaberem firmu za SEO?

 

Kao i za svaki drugi posao ali strožije nekoliko puta. Strožije podrazumeva da umete da pročitate podatke o toj firmi, pogledate šta su radili kroz reference. Za koga su radili, da li su još uvek potpisani na tim sajtovima gde su napisali reference. Ni po babu ni po stričevima. Obavezno više firmi i suzite krug na nekoliko sa kojima treba da obavite razgovor. Živu reč i utisak koji steknete o firmi ne mođe da zameni ni encikplodeija lepih reči.

Firma za SEO
 

Pročitate komentare korisnika njihovih usluga. Oslušnete Internet, jer preporuka prijatelja ume da bude jako opasna. Da izgubite novac i vreme samo zato što Pera poznaje Miku a Mika Bola. Ako želite da se kockate onda možete i bez provere da odaberete firmu za ovaj posao. I prepustite nekome da se vežba na vama. Ne zaboravite, vi birate.

 

10. Šta treba kao vlasnik da znam o SEO?


Vaš fokus treba da bude na vašoj firmi i onim čime se bavite. U pogledu SEO treba da umete da uradite odabir firme koja će umeti da sledi vaše poslovne vizije i misije i druge ciljeve na Internetu, kao i da pratite rezultate rada te firme.

 

Umesto zaključka

Pitanja od klijenata su poželjna i svaka komunikacija je nova šansa za stvaranje novih poslovnih odnosa. Neka pitanja su pomalo zastarela, druga iritirajuća. Ipak, firma koja se bavi ovim poslom mora da bude strpljiva i da svakom klijentu ponudi odgovore u skladu sa svojom poslovnom politikom i znanjima i iskustvima u tom trenutku.

Ukoliko imate neko pitanje ili iskustvo vezano za SEO možete da ga postavite kroz naše komentare ispod teksta.