21/Oct/2018 20:35:56 / TeshaDesign / komentara: 1

SEO, ili optimizacija za pretraživače, je oblast koja nikada ne miruje, ne spava, ne uljuljkava se, stalno evoluira i nikada se ne možete opustiti i reći „evo sada sve znam o tome“.

Ono što je bilo juče, sutra više ne važi ili malo manje važi nego juče.

Svi koji rade SEO moraju stalno da se usavršavaju i da prate trendove, promene i da antipiciraju šta nosi budućnost. Do pre samo nekoliko godina, svi su se „kleli“ u DA, PR ili u povratne linkove, ali to više nije preovlađujuće, merodavna je vaša reputacija

U tekstu koji sledi diskutujemo o nekim trendovima i tehnikama SEO u 2019 godini. Naš ugao posmatranja, možda bude od koristi i vama. Da pogledamo šta nas to čeka u 2019. 


1. Korisničko iskustvo

Već duže vreme strategije koje se baziraju na orijentaciji prema klijentu donose uspeh. Mašine za pretragu vole kada se vi brinete o posetiocima. Može slobodno da se kaže da je korisničko iskustvo faktor koji se kotira veoma visoko u Googlovom algoritmu. I to se neće promeniti. 

Na web dizanjerima i SEO ekspertima je da privuku klijente, da ih zadrže što duže na sajtu, i stalno da teže prema zadovoljavanju njihovih želja i potreba. Da bi se uspelo u tome potrebno je uraditi sledeće stvari:

 • Izbaciti nepotrebne, nerelevantne i dosadne reklame
 • Optimizovati brzinu učitavanja sajta (Google speed)
 • Dizajnirati korisničko okruženje koje je maksimalno prilagođeno posetiocima
 • Kreirati kvalitetan i zanimljiv sadržaj (ako ne znate kako pogledajte kako to konkurnecija radi)
 • Prilagoditi sajt mobilnim platformama
 • Raditi na kvalitetnim povratnim linkovima


SEO 2019

Nismo rekli ništa novo, ali dobro je podsetiti se osnovnih stvari, pošto to će nas svakako čekati i sledeće godine. 


2. Glasovna pretraga

Glasovna pretraga je u velikom naletu zato što je brza, efikasna i jednostavna.

Tako kažu.

Realnost je za nas u Srbiji drastično drugačija. Ništa od toga ne radi a kada će javiće nam naknadno. 

Iz Googla su izašli sa procenom da će do 2020 godine, više od 50% svih pretraga biti glasovne. Divno. Kod nas možda 2025.

Naravno, za firme koje se to je novi zadatak jer moraju da se prilagode ovom trendu. Već sada su upiti sa sve više reči (long tail queries), počinju rečima „zašto“, „kada“, koliko“,... a sa glasovnom pretragom biće sve duži i konkretniji.
 

SEO mora da bude fokusiran ka rešavanju problema i davanju što konkretnijih odgovora na upite. 


Za sada nema mnogo znanja i razumevanja ovih procesa u SEO zajednici. Postoje različita tumačenja kako se prilagoditi ovom carstvu jer, ipak je ovo nova oblast.

Ali, kao i za sve u životu ko bude prvi ili među prvima uradiče nešto sa svojim biznisom. Ostali će kao i u životu doći kasnije i ako nešto ostane na stolu pokupiti imrvice.

Zato ne treba spavati, nego aktivno pratiti šta se dešava i prilagožavati se.

 
3. Uticaj veštačke intelegencije

Razumevanje kako veštačka intelegencija „razmišlja“ je veoma važno, zato što će ona vrlo brzo promeniti tradicionalno i ustaljeno istraživanje ključnih reči. 
Uticaj veštačke intelegencije u današnjem digitalnom marketingu je veoma snažan i ne treba da se ignoriše niiti previša njegov uticaj.


Veštačka inteligencija
 

Pametni rezultati pretrage i relevantne reklame koje su bazirane na prethodnom iskustvu su već deo savremenih marketinških strategija. Već za nekoliko godina ovi algoritmi će moći da predvide ponašanje potencijalnih klijenata. 


4. Blockchain i SEO

Sve se više priča o blockchain tehnologiji kao o nečemu najinventivnijem i najsofisticiranijim što se pojavilo u nauci, i koja će promeniti mnoge oblasti, a ne samo u finansijskom svetu kritpovaluta gde je nastala. Ukratko, radi se o sistemu blokova koje sadrže sve informacije jedan o drugome. Kada se neka transakcija ostvari, svaki blok mora da potvrdi da li je ona validna. 
 

Smatra se da kada (i ukoliko) ova tehnologija zavlada internetom, zavladaće i potpuno poverenje u Internet.


Neće biti više lažnih vesti, prevara, lažnih sajtova. Rezultati pretraživanja biće istinitiji, kredibilniji, korisnici više neće morati da razmišljaju da li da kliknu na neki link, plašeći se da im neko ne ukrade podatke i isprazni račun. 

Smatra se da za veću primenu ove tehnologije treba još neka godinica, ali nije na odmet na vreme se spremiti. 


5. Uticaj virtuelne i proširene realnosti (AR)

Virtuelna realnost je već realnost. Na primer, možete da pogledati kako izgleda krevet u prodavnici ili hotelska soba koju hoćete da rezervišete na vašem kompjuteru ili mobilnom uređaju. 
Virtuelna i proširena realnost menjaju načine i strategije postavljanja povratnih linkova (link building).

Sada se veći akcenat mora staviti na vizuelne efekte pomoću kojih se klijenti, odnosno kupci privlače, zadržavaju na sajtu i ostvaruju željene akcije.


6. Vizuelna pretraga – pretraga pomoću slika

Da ukratko opišemo ovu pretragu jednostavnim primerom. Vaš rođak je kupio majicu ili bluzu koja vam se sviđa. Vi jednostavno je slikate i pomoću te slike možete da pretražujete po interent dok ne nađete istu takvu. Vrlo praktično i efektno, zar ne? Ali za SEO veoma izazovno zato što mora da se odgovori na nekoliko zahteva:

 • Izbor lepih, originalnih, čistih i kvalitetnih slika
 • Obavezno ubacivanje alt opisa na slikama
 • U naslovu slika postaviti ključne reči
 • Optimizovanje slika – smanjiti njihovu veličinu i odabrati pravi format
 • Optimizovanje slika i za desktop i za mobilne uređaje (manja slika na mobilnim)

 

7. Socijalne mreže

Nemojte da vas zavara to što je ova stavka u tekstu tek na sedmom mestu. Za mnoge firme, sajtove, blogove, socijalne ili društvene mreže će i dalje biti zlatni rudnik za dobijanje novih posetilaca i ciljnih klijenata kao i za promociju brenda.

Socijalne mreže su mesta gde se „susreću“ i razmenjuju iskustva, poglede i emocije miliona ljudi. Modernije, milijardi ljudi. Google naravno to zna i indeksira i rangira stranice pojedinih mreža čak i pre sajtova (čest slučaj kod YouTube).


Socijalne mreže


Preko profila na vodećim socijalnim mrežama (Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, itd) vi pružate podršku vašoj SEO strategiji. Zato im posvetite dužnu pažnju i vreme i nemojte samo reda radi da postavljate statuse koje neće korititi nikome. 


Zaključak

Od njive do trpeze dugačak je put.

Svako može da daje svoje viđenje vremena koje je pred nama.

Ovo su samo neke od naših predpostavki i razmišljanja šta može da se desi već sledeće godine u pogledu razvoja SEO.
 

Treba imati na umu da sve SEO tehnike, taktike i strategije, Google-ovi algoritmi, signali i faktori rangiranja vode ka jednom cilju – da vas ubede i motivišu da napravite dobar, relevantan, koristan i kvalitetan sadržaj na vašem sajtu. 


Bolji tekst
 

Zvuči tako očigledno i jednostavno, zar ne?