18/Sep/2019 11:20:27 / TeshaDesign / komentara: 18

Saobraćaj i povratni linkovi ne dolaze sami od sebe... 

 

Količina sadržaja u virtuelnom prostoru svakim danom rapidno raste. Skoro da podseća na način na koji se naš svemir širi. U tom sve nepreglednijem okeanu informacija, podataka, svega, sve je teže biti primećen. 

Ono što pravi razliku i postaje jedan od ključnih faktora za preživljavanje na Internetu je tekst na sajtu, odnosno sadržaj.

Nebitno od toga koliko je kvalitetan sadržaj koji plasirate, koliko je dobro strukturiran i vredan, on ima skoro 0% šanse da dobije pažnju u današnjem prezasićenom digitalnom prostoru.

Pre nego što se posvetimo onim načinima kojima možete povećati potencijal za linkovanje vašeg sadržaja, neophodno je da se dotaknemo onoga šta je ustvari "građenje linkova" (linkbuilding) u današnjem internet okruženju.
 

"Može se reći da su linkovi neka vrsta valute u marketingu - treba ih trošiti i zarađivati veoma pažljivo".


A da bi mogli da ih zaradite - potrebne su vam veze. Sami po sebi - linkovi su inheretno veze tj. odnosi.

Ukoliko pristanete da linkujete vaše strateške partnere to donosi više koristi nego linkovanje ka slučajnom strancu.


Potencijal sadržaja
 

Ciljajte eksperte u okviru vašeg biznis polja. Kvalitetno definisana strategija uspostavljanja veza koja ima jak fokus na dobijanju linkova uspostavljene odnose.
 

Ovo je ključ moderne izgradnje linkova - kombinacija kvalitetnog sadržaja, linkova i partnerstava.  


NAČINI DA POVEĆATE VAŠ POTENCIJAL ZA LINKOVANJE


Ukoliko kreirate sadržaj koji ima nula fokusa na linkove, nećete dobijati optimalnu kolilčinu saobraćaja.

Jedini način da učinite da se vaš sadržaj izdvaja je da povećate potencijal za linkovanje vašeg sadržaja pre nego što i krenete da pišete vaš sadržaj.

Dobar primer iz prakse je prodajna stranica (landing page) na pro100healthy za medicinske gljive. Počev od ciljanog naslova u skladu sa naslovima za SEO, "MEDICINSKE GLJIVE HAWLIK - NEMAČKI KVALITET SAMO NA PRO100HEALTHY.RS" pa do zagrejavanja posetioca iz statusa zainteresovanog u stanje zagrejanosti za kupovinu proizvoda, stranica je informativna i prodajna i drži pažnju potencijalnog kupca.

 

I

 

Citiranje eksperata je jedan od odličnih načina da povećate potencijal za linkovanje i deljivost vašeg sadržaja.

Ono je lako, brzo i ne zahteva previše investiranja vremena.

Kada pišete o nečemu što je van vaše ekspertize, dodavanjem citata od vodećih subjekata će povećati kredibilnost i vrednost vašeg sadržaja, što će takodje povećati potencijal linkabilnost.


Linkabilnost


U zavisnosti od toga koliko je uticajan vaš biznis, možete se odlučiti ili da koristite postojeće autoritativne izvori ili da stupite u kontakt sa ekspertima i tražite nove.

Takođe treba imati u obziru da iako je citiranje eksperata dobra ideja, treba da nađete pravog eksperta i pravi citat.

Nekoliko načina kojima možete potvrditi pravi citat:
 

  • Pogledajte vodeće influensere koje treba kontaktirati
     
  • Pogledajte publiku vašeg brenda. Pregledajte vaše pratioce i pretplatnike preko različitih socijalnih medija i kanala. Postoji šansa da će te naći prave influensere među ljudima koji prate vaše stranice
     
  • Analizirajte sajtove koji linkuju ka vašem sajtu. Neki od tih autora mogu biti prilično uticajni u svojim nišama
     

Ova poslednja opcija je možda manje pogodna za izgradnju linkova, jer influenseri koje morate da nađete nemaju pojma o postojanju vašeg biznisa, i biće teže uvesti ih u priču.


Linkabilnost
 

Ali ipak to nije nemoguće. Pre nego što stupite u kontakt delite njihov sadržaj na socijalnim mrežama, prijavite sa na njihov newsletter itd.

Nemojte zaboraviti da citati eksperata treba da budu alocirani unutar sadržaja u specijalnom formatiranju - prilagodite vaš CSS ili inline. 

 

II


"Strateški linkujte nazad ka blogovima za koje ste zainteresovani..."


Ukoliko želite da lideri industrije linkuju nazad ka vašem sadržaju jednog dana, onda morate da dokažete da vaš sadržaj zaslužuje njihovu pažnju.
 

Najbolji način da počnete ovaj odnos je da vi linkujete ka njima.


Postavlja se pitanje kako naći prave eksperte prema kojima treba linkovati?
 

"Mehanizam potrage za ovim ekspertima je sličan kao i potraga za citatima..."


Međutim, postoje i određene razlike: 

Da li ste deo nekih grupa na Facebooku vezanih za ove industriju?

Ukoliko jeste, proverite članove tih grupa i nađite ljude koju su takođe vezani za izgradnju linkova.

Sada imate legitiman razlog da ih kontaktrate (pošto ste oboje članovi istih grupa) i pitajte ih da li su zainteresovani da dobiju link u vašem sledećem postu.
 

Kada ovo uradite vi njima stavljate do znanja da ste im učinili uslugu i da očekujete nešto zauzvrat.


Proverite vaše trenutne pretplatnike na blogu, klijente i partnere. Šanse su velike da su neki od njih zainteresovani za partnerstvo u građenju linkova.

 

III


Dodavanje statistika ne zahteva preveliku investiciju vremena, a može značajno povećati potencijal linkovanja vašeg sadržaja.

 

Sigurno ste čuli da “slika vredi hiljadu reči”.

A da li ste čuli za ovo “broj pretiče 10 hiljada reči”...


Dodavanjem statistika u vaš sadržaj možete jednostavno da izbacite čitav proces potrebe za referiranjem na drugu stranicu.


"Problem je u tome što sveže, relevantne statistike ne rastu na drveću..."


Jednostavan i cenovno-efektivan način da dodate brojeve u vaše sadržaje je puštanjem twitter anketa.

One mogu da pokupe i do hiljade rezultata za samo osamdesetak eura pravilno plaćenih promotivnih efekata.

Najveći plus puštanja anketa na Twitter-u je u tome što možete da kreirate specifičnu listu ljudi (tj. ciljna publika) koja će videti vaš oglas.

Stvari ne moraju uvek biti ozbiljne.

Brojevi privlače više pažnje od pisanog sadržaja, zato kreirajte zabavnu anketu, npr. da li su vaši pratioci više za mačke ili pse i slično.

 

IV


 

U 2019-oj korišenje gotovih (stock) slika je veliko NE.
One se lako prepoznaju i pokazuju činjenicu da autor nije investirao previše truda u svoj sadržaj.


Međutim, postoje načini da gotove slike adaptirate u vaš jedinstveni stil brenda...


Da bi ste ovo uradili, ne morate čak ni da angažujete profesionalnog dizajnera.
 

"Statične slike nisu jedini način da ulepšate vaš sadržaj. Jedan od najboljih načina da unesete dinamiku u vaš sadržaj su GIF-ovi".


Oni su savršeni za vizualizaciju korak po korak ili "kako radi" (“how-tos”) i lako mogu da demonstriraju kako nešto treba uraditi u nekom digitalnom alatu ili slično.
 

"Čak možete da ih iskoristite da ispričate i neku priču..."


Ovo bez sumnje zahteva određeni budžet, ali možemo da konstatujemo da će biti 100% vredno u kreiranju vrednosti za vaš brend i jedinstveni vizuelni indentitet.

Originalne slike su uvek bolja opcija za guranje vaših slika drugim blogovima za još više linkova.


Partnerski linkovi
 


Savet: ukoliko ne želite da angažujete dizanjera uvek možete naći slobodne (freelance) dizajnere na Facebooku, Instagramu ili drugim socijalnim mrežama za pojedinačne komisije.

 

V

 

Slanje email-ova ciljanjem “nisko visećeg voća” je još jedna odlična tehnika prilikom izgradnje linkova.
 

Najbolja stopa odgovora na email se postiže upravo onda kada su mete za email u “pravom stanju svesti” - odnosno da su zainteresovani za saradnju.


Postoji više razloga zašto bi potencijalni partneri pokazali interes za saradnju. Na primerukoliko su oni u skorije vreme objavili sadržaj i sada su investirani u promociju istog.
 

"Postoji dosta spekulacija o tome da li tehnike email kontaktiranja rade ili ne, ali istina ostaje: ovaj posao konzumira dosta vremena, i zahteva dosta veštine i prakse".Umesto zaključka....

 

Kreiranje sadržaja koji okupira posetioce je težak posao, i često veoma skup, ali uvek postoje načini da uštedite tu i tamo.

Korišćenjem ovih navedenih stategija, možete biti sigurni da će vaš sadržaj dobiti publiku koja mu treba i to bez nepotrebnog gubljenja vremena, velikih troškova i stresa.
 

Ova količina neophodnog backend posla koji zahteva istraživanje i reklamiranje čini da vaša publika čita vaš sadržaj a ne samo da skroluje kroz njega.


Ovo će vas diferencirati od miliona sličnih sajtova.
 

Napravite strategiju i krenite!

Bilo da je to anketiranje, grafici, email-ovi, citati ili povratni linkovi - napravite plan koji će promovisati vaš sadržaj - sada!