02/Jul/2022 10:35:50 / TeshaDesign / komentara: 2

Lovemark je marketinški koncept koji se koristi za stvaranje nivoa poverenja i posvećenosti kupcima nekog brenda. Dakle, to su kupci koji su prosto zaljubljeni u određeni brend jer, lovemark bi moglo da se prevede kao voljeni brend. Pa, ako želite da saznate više o tome kako svoj brend pretvoriti u jedan od njih, ostanite sa nama.


Dakle, šta je lovemark?


Prvo što treba da razjasnimo je da se lovemark odnosi na sposobnost nekog brenda da privuče svoje korisnike i zaljubi se u svoju ciljnu publiku. Drugim rečima, radi se o stvaranju imidža jednog brenda, kako bi privukao potrošače i izgradio lojalnost kroz tehnike koje dodiruju njihovu emocionalnu stranu.


A kakav je koncept lovemark-a?


Lovemarks


Koncept lovemark-a je definisao britanski biznismen i generalni direktor slavne kompanije „Saatchi & Saatchi“ od 1997. Do 2014. godine Kevin Roberts. Kako on sam kaže: „Ideje pomeraju planine, posebno u turbulentnim vremenima“.

Dakle, on tvrdi da tradicionalne prakse brendiranja počinju da zaglupljuju. Ono što je potrebno brendovima su ljubavne veze sa svojim kupcima. Roberts izlaže svoju veliku šemu za misteriju, senzualnost i intimnost, u svojoj veličanstveno dizajniranoj knjizi pod istim imenom – “Lovemarks”.


Kevin Roberts


Dakle, koncept lovemark-a zasnovan je na marketinškoj strategiji u joj postoji zajedništvo između ljubavi i brenda. Drugim rečima, radi se o stvaranju imidža brenda koji je uspeo da se pozicionira kao prvi izbor svoje ciljne grupe. A sve to, upravo zahvaljujući stvaranju emocionalnih veza.

Prema Kevinu Robertsu, veza između brenda i potrošača može dostići nivo zaljubljenosti, ako brend uspe da razvije sledeća tri elementa:


#1. Senzualnost


Ukratko, jedan brend je senzualan, ako ima sposobnost da stimuliše svako čulo svoje publike.


#2. Privatnost


Ovaj koncept intimnosti, u svetu voljenih brendova (lovemarks) odnosi se na činjenicu da su brendovi u stanju da sa svojim kupcima imaju veoma intimnu vezu. Što znači da će u odnosu potrošača i brenda postojati posvećenost, strast i empatija, kao osnove koje ga održavaju.


#3. Misterija


Veza misterije sa brendovima odnosi se na činjenicu da oni uvek odgovaraju na očekivanja svojih potrošača. Drugim rečima, radi se o stvaranju neočekivane emocije prilikom upoznavanja vašeg proizvoda.

A ova akcija, može se postići na različite načine. Jedan od njih je stvaranje radoznalosti u iščekivanju proizvoda koji brend može da izbaci. „Mislite o tome“, kako davno reče neka reklama.

Drugi način da to postignete, koji vam daje atribute brenda, jeste da ispričate priče koje podstiču maštu kupaca tako da mogu da se identifikuju u različitim scenarijima, i da su one direktno povezane sa brendom.

Dakle, sa ova tri elementa, nateraćete vaš brend da šarmira svoje potrošače, i da se duboko zaljube u njegove atribute. Ali, ako to ne možete sami, pozovite nas, jer TeshaDesign vam u tome može pomoći.


Zašto je toliko važno pretvoriti svoj brend u lovemark?


Lovemark koncept


Pretvoriti svoj brend u lovemark važno je jer će on na taj način generisati visok nivo angažovanja vaših kupaca. Pored toga, to će takođe generisati i visok nivo posvećenosti atributima vašeg brenda. Na ovaj način ćete učiniti da vaš klijent na kraju stavi svoju lojalnost brendu iznad svoje racionalnosti!

Pod ovim podrazumevamo da, ako imidž vašeg brenda dostigne taj nivo, možete imati prednost jer će se vaš potrošač, prema vašem brendu, kretati više iz ljubavi i lojalnosti, nego iz nekih razumnih razloga. Jednostavno, verovaće vam više nego ostalima, tako da neće pridavati važnost ni ceni, jer će se fokusirati na želju da stekne vaš proizvod.


Pa kako doći do toga da vaš brend postane – lovemark?


Lovemark reklama


Da bi vaš brend postao lovemark, neophodno je da uzmete u obzir sledeće aspekte:


#1. Fokusirajte se na svoju tržišnu nišu


Pod ovim podrazumevamo da locirate imidž svog brenda gledajući grupu potrošača koju vaša konkurencija malo opslužuje, a onda im ponudite proizvod koji deluje neverovatno!


#2. Ciljajte na emocije a ne na razum


To jest, treba da pokrenete emocije ljudi koji traže proizvod ili uslugu koja ih zanima kroz vaše oglase i marketinške kampanje. Ako vam to pođe za rukom, oni će se najverovatnije odlučiti da kupe upravo vaš brend.

A ako uspete da privučete pažnju novih kupaca kroz empatiju, na kraju ćete generisati atribute brenda koji će dalje prouzrokovati vezu između vašeg brenda i kupca, koji će na kraju podleći emocijama koje vaš brend izaziva kod njih.


#3. Probudite radoznalost kod svojih kupaca


Na ovaj način, svaki put kada pokrećete novu kampanju, nemojte reći sve odmah na početku. Probudite radoznalost i iščekivanje kod svojih kupaca, šta je to novo što ćete izbaciti na tržište. Tako ćete se osigurati da vaši klijenti uvek prate vaša nova lansiranja, a samim tim, stvorićete imidž brenda.


I za kraj – pretvorite svoj brend u lovemark!


Lovemarks


Nadamo se da smo uspeli da objasnimo u kom smeru treba da razmišljate ukoliko želite (a želite sigurno), da svoj brend pretvorite u lovemark. Ako o tome imate još pitanja, ne oklevajte, postavite ih, a mi ćemo se potruditi da pomognemo ili razjasnimo eventualne nedoumice.

Zato hrabro napred, i potrudite se da u potpunosti iskoristite potencijal svog brenda. Da parafraziramo Kevina Robertsa, ovo su burna vremena, kada ideje pomeraju planine. Ne sputavajte sebe mislima kako vaš brend još uvek nije dorastao nečemu, jer upravo to i jeste ono što pravi razliku.

Kako reče Ričard Brenson, vlasnik kompanije „Virgin“ koje je apsolutni lovemark: „Ako vas vaši snovi ne uplaše – nisu dovoljno veliki“. Sanjajte velike snove i vaš brend postaće lovemark, poput velikih brendova koje smo pomenuli.

Pa, kako vam se čini? Da li biste želeli da svoj brend pretvorite u lovemark? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović


Fotografije: YouTube