20/Aug/2017 11:47:09 / TeshaDesign / komentara: 4

Šta je landing page?


Praktično to je jedna od stranica sajta kojom fokusirate pojedinačni proizvod ili uslugu. Naravno, ne obična, ne šablonska, već stranica koja, između ostalog, treba da od posetioca načini konzumenta ili kupca proizvoda, odnosno usluge. Ili fana, vrućeg lead-a, odnosno lojalnog korisnika.

Ipak, treba shvatiti da to nije nikakva magična strana, već stranica sajta od koje kupac očekuje ključne informacije i kojoj veruje. Koja mu olakšava odluku i koja ga usmerava na onaj završni korak koji tako nestrpljivo očekuju vlasnici - da kupi proizvod ili naruči uslugu.

Da bi smo u potpunosti demistifikovali ovaj pojam, reći ćemo da je ova stranica (page) sastavni deo našeg imidža, sajta, ali u biti poslednja i veoma važna za prodaju.

Kada smo našim marketinškim delovanjem doveli ciljnog posetioca do konkretne ponude, uradili smo veliki deo posla. Naš brend, naš ofline marketing, SEO optimizacija, imaju dakle, ulogu da ga dovedu na željeni landing page. Ako je to već tako, onda ga ne smemo ispustiti. Sasvim u trendu je da ga uverimo da je upravo na pravom mestu, da mu plasiramo relevantne informacije složene po hijerarhiji važnosti i da ga motivišemo da se udubi u našu priču. Da, mi smo ono što je tražio, a upravo se nalazi na mestu gde to može i da ostvari. 

 

Čemu služi ta landing page?


Kupiti ili ne kupitiOsnovna namena ove stranice je da dovede posetioca do željena akcije. Jasnije do kupovine, odnosno prodaje putem sajta, ili dobijanja podataka o posetiocima putem prigodnih formulara (na primer email adresa). Ona treba da bude dovoljno intriginantna, informatvina, deskriptivna i nikako dosadna.

Za one koji se prvi put upoznaju sa sadržajem treba da bude jasna i nedvosmislena, da olakša donošenje odluke o prihvatanju kupovine, ili neke druge unapred planirane akcije od strane onih koji formiraju njen sadržaj.

Za sve one koji se dvoume, ili koji su po svojoj prirodi oprezniji kada je u pitanju kupovina a pogotova online kupovina, ova stranica mora biti najjači dokaz da su na pravom mestu. Kako se to postiže? Učite od onih koji su uspeli. Na primer, sajt za bukiranje booking.com. Da li ste razmišljali zašto ljudi imaju toliko poverenja u ovaj sajt? Koliko su vam na primer, pomogli komentari onih koji su već korisitli neki hotel, apartman? Dakle, jedna od dobrih taktika je da omogućite prikaz povratnih informacija od korisnika vašeg proizvoda ili usluga. Da gradite i očuvate poverenje kod krajnjih konzumenata. 

 

Kako realizovati landing page?


Landing pageNe postoji univerzalna formula, ali postoje smernice kao plod iskustva, teorije i prakse, naučnih istraživanja navika i interesovanja posetilaca. Dakle, šta nam je to činiti kako bi tim landingom pokorili svet?

Kreirati konkurentnu onpage optimizovanu stranicu koja je u skladu sa zahtevima SEO, ali sa druge strane orijentisana i prilagođena ciljnoj populaciji. Krajnje jednostavno i logično.

Ipak, šta favorizovati više, ili zašto baš mi? Zašto baš naša kreacija, zašto naše boje, zašta naša struktura strane, forma teksta, zašto naše slike ili video zapisi da budu dovoljan mamac da naš proizvod zavši u korpi ili da nama stigne mejl, zahtev, porudžbina, registracija?

Ključna reč je poverenje. A ono podrazumeva kvalitet realizovanog, kvalitet korespodencije koji stvara iskrenu lojalnost i želju i naviku krajnjih korisnika. Ništa lakše i ništa teže od toge. Ali, to je cilj. A karike u lancu stvarate sami i u najvećoj meri ste odgovorni za uspeh.

Ako prodajemo konkretan proizvod putem ove strane, treba da imamo u vidu uobičajene navike posetioca, poznavanje njihovog nivoa korišćenja Internet servisa kao i sajtova koji služe za prodaju.

Osnovni elementi na langing stranici o kojima treba voditi računa prilikom koncipiranja landing page stranice su:

 • Forma i struktura naslova i podnaslova konkretne ponude
 • Položaj i način prikaza slika (slajder, zoom),
 • Forma i količina teksta kojim se objašnjavaju osnovne i napredne karakteristike proizvoda ili usluge,
 • Raspored i forma dugmadi za količline i ubacivanje u korpu,
 • Nedvosmislenost opcija plaćanja, osnovne cene, cene sa popustom, cene isporuke, načina plaćanja i isporuke,
 • Forma i raspored ikonica za deljenje na socijalnim mrežama,
 • Forma i opcije za formulare za registraciju odnosno akviziciju željenih podataka.
   

Ako uspemo da ubedimo potencijalne korisnike da više vremena provedu na landing page stranici, bilo da iščitavaju pažljivo pripremljeni tekst, gledaju video zapis, ili čitaju komentare, ostvarili smo jedna od ciljeva, zadržali smo pažnju onog koji gleda stranu i značajno povećai šansu da od njega napraivmo realnog kupca ili konzumenta.


Elementi na langing stranici kojima se stvara prevaga u odnosu na konkurenciju su:

 • Viralni tekstovi kojima se opisuje proizvod ili stimuliše posetioc da ostane u fokusu i na kraju poruči ili kupi
 • Prikaz odziva korisnika proizvoda ili usluge (testimonial)
 • Prikaz tekstova (reviews) kao i mogućnost njihovog ocenjivanja od strane posetioca
 • Prikladno obogaćivanje forme prikaza putem videa, 3D prikaza (nikako dominantno niti previše agresivno)
 • Uključivanje posetioca u razne ankete, promo akcije i povećanje njegove zainteresovanosti za širenje dobrih vibracija o sadržaju stranice
 • Kvalitet i jednostavnost isticanja prednosti konkretne ponude u odnosu na kvantitet i opširnost
 • Visoka korelacija stranice sa eksternim marketinškim kampanjama (AdWords, Facebook Ads)
 • Fokus na željenu akciju kroz minimizaciju nepotrebnih navigacija i menija (odnosno svega što odvlači pažnju od osnovne namene, a to je držanje pažnje na konkretnom sadržaju do trenutka poziva na akciju)
 • Pomoć u kritičnom trenutku (online chat kao vid komunikacije u trenutku kada je kupac dvoumi da li će relizovati naš poziv na akciju)


Poziv na akcijuKada dovedete korisnika na landing page, ta strana treba da prouzorukuje akcije koje ste zamislili. Kreiranje optimalne strategije podrazumeva i akviziciju navika i ponašanja posetioca sajta. Zatim obradu podataka, pa onda unazad, prepoznavanje posetioca i prilagođavanje stranice baš onome što konzument želi da vidi i čuje. Njegovom rečniku, stilu, načinu razmišljanja, afinitetima. Razmilsite zašto su veliki sajtovi postali veliki. Prilagođavaju sadržaj svakom od nas jer imaju alate, novce i resurse da to ostvare. To i jeste cilj, kako velikih tako i malih sajtova. Prepoznati želje kupca i ponuditu mu sadržaj koji će da prouzorukuje akciju - kupovinu.


Niste sigurni da imate sopstvene resurse da kreirate kvalitetne landing stranice? Kontaktirajte nas da zajedno kreiramo stranice sa visokom konverzijom, kao i da unapredimo vaše poslovanje na Internetu.