18/Aug/2020 14:51:12 / TeshaDesign / komentara: 22

Prilikom kupovine preko interneta sigurno je da mnogi od nas žele da dođu do dodatnih informacija o željenim proizvodima. Ono što ogroman broj korisnika radi je čitanje komentara povezanih sa proizvodom za koji su zainteresovani.

U stvari, često se dešava da posetioci odmah "skroluju" na komentare pritom preskačući sve opise proizvoda. I koliko frustracija svako do nas doživljava kada ne pronađe komentare, ili je njihovo pronalaženje nauka za sebe.

Prvi razlog za sumnju kod potencijalnih kupaca. Nepostojanje komentara ili njihove teško pronalaženje ukazuje na nedovoljnu transparentnost sajta. 

A znamo da nije dobro buditi sumnju kod potencijalnog kupca. Kada posetilac pronađe komentare, ovlaš ili pažljivije ih pregleda, dolazimo do jednog od prelomnih događaja za njegovo dalje angažovanje na stranici.
 

Trenutak kada se posetilac pretvara u kupca ili nekog ko napusti stranicu


Ne sumnjajte u inteligenciju, ili makar intuiciju potencijalnih kupaca. Ukoliko posetilac ne poveruje komentarima na stranici proizvoda teško će se zagrejati za kupovinu istog. I ako mislite da je to samo malo loše nije. To je gotovo siguran put da taj posetilac zaobilazi vaš sajt. Jer ako ćemo realno, zašto bi ga i posećivao ako mu ne veruje?


Kupac ili nezadovoljan korisnik
 

Ali, ako posetilac poveruje diskusiji, komentarima, onda je to uvertira u uspeh stranice. I dobar put ka prodaji proizvoda ili usluge. A to su već ozbiljni razlozi da vlasnici sajtova mnogo više pažnje posvete komentarima na sajtu.

Da se vratimo na pitanje iz naslova teksta - "Da li su komentari na sajtu bitni za uspešnu prodaju proizvoda?" - odgovor sledi u nastavku!

 

Komentari i iskustva kupaca 

 

Online servisi su prilična nepoznanica za većinu korisnika Interneta, pogotovo u Srbiji. Jedan od važnih izvora informacija za kupce na online servisima su upravo iskustva drugih kupaca. Kao i kod vrhunskih sportista telo treba zagrejati pre teških napora. I kupca treba pripremiti da lakše donese odluku.
 

Pozitivna iskustva drugih korisnika pojačavaju nameru o kupovini i mogu značajno uticati na odluku kupca da poruči proizvod.


Veliki broj online e-commerce servisa podrazumevano ima i stavku "iskustva" kod svakog proizvoda. Oni koji imaju više resursa omogućuju i ankteiranje, ocenjivanje proizvoda po više kriterijuma.


Laža i paralaža


Malo pažnje i pokušajte da date odgovor na sledeće pitanje?
 

Da li e-commerce prodavnice prikazuju samo komentare posetioca, odnosno realna iskustva i komentare kupaca, ili ih dopuniti "komercijalnim" da ne kažemo "lažnim" redovima?


Iako to nijedna firma koja ima online prodavnicu neće priznati, moderiranje komentara na stranicama proizvoda nije samo stvar posetilaca. Uticaj moderatora može biti nesrazmerno jak i dati sasvim drugačiju sliku od oniog koga postavljaju korisnici.
 

Koliko su komentari na sajtu bitni za prodaju proizvoda i 0 komentara
Kakvu poruku kupcima šalje ovakav proizvod ili stranica?


Ukoliko unutar vaše firme imate inhouse SEO eksperte ili angažujete agenciju oni će vas sigurno uputiti na kreiranje adekvatnih komentara koji mogu pomoći da se kupcima unese osećaj sigurnosti i kvalitetnog izbora kroz "iskustva" korisnika.

Ovakvi komentari mogu pomoći prilikom odlučivanja kupca da kupi proizvod, a takođe mogu privoleti druge kupce da ostave svoj komentar samostalno.

 

Uloga komentara u kreiranju zajednice

 

Komentari mogu biti veoma bitni u kreiranju prave zajednice na vašem sajtu, što može veoma pozitivno uticati i na prodaju proizvoda. 

Svako voli da iskaže svoje mišljenje, i zato je omogućavanje ljudima da komentarišu odličan način da zadržite ljude na sajtu. Razmene mišljenja i informacija, pa i svađe između korisnika mogu veoma pozitivno uticati na povratak korisnika na sajt. Jedan od najtežih izazova je da stekente poverenje kod vaših ciljnih posetilaca. 

Živa i aktivna zajednica komentatora na sajtu može značajno pomoći i u prodaji proizvoda zato što će novi potencijalni kupci dobijati brze odgovore, i to ne samo od vaših moderatora, već i od strane zajednice, što uliva još višu dozu poverenja.

Takođe, ukoliko tek počinjete sa prodajom proizvoda, ili ste već duže prisutni na internetu, potrudite se da odgovarate na svaki komentar kupaca, pa čak i samo da im se zahvalite za komentar i interesovanje za proizvode. 

 

Google, user generated content i zadržavanje na stranicama sa komentarima

 

Google poslednjih godina sve više pridaje značaj sadržaju generisanom od strane samih korisnika stranica (user-generated content). Komentari su upravo ovakav sadržaj.

Google-ove mašine prolaze sve delove vašeg sajta, pa tako i sekciju komentara.

 

Kvalitetna i živa zajednica komentara na vašem sajtu definitivno pozitivno može uticati i na vašu poziciju na Google za razne relevantne upite.

 

Koliko su komentari na sajtu bitni za online prodaju

Šta ovakav sadržaj signalizira potencijonalnom kupcu? Takođe, primetite link za skakanje direktno na komentare


Sa obzirom da veliki broj korisnika interneta prvo čita komentare, ukoliko imate veliku količinu kvalitetnih komentara na vašim stranicama to može veoma pozitivno uticati i na vreme zadržavanja na vašim stranicama. Ovo je takođe veoma pozitivan signal za Google, jer na ovaj način vi njemu šaljete signal da je vaš proizvod relevantan za korisnike, i da se oni zato dugo zadržavaju na vašim stranicama.


Pametno kanalisani prirodni komentari 


Ovo je dobitna strategija koja je stvorila Internet gigante u mnogim oblastima - fokusiranje na kreiranje zajednice je put kojim ćete na kraju stvoriti pravu zajednicu koja će vam značajno pomoći kako u prodaji proizvoda na online platformama, tako i indirektno kroz poboljšanje pozicija na Google

 

Kojim komentarima se više veruje?

 

Pitanje se postavlja kojim komentarima čitaoci i posetioci sajta više veruju? Dugim i ekstenzivnim komentarima, ili kratkim i površnim savetima?

Ankete i studije na ovu temu govore da će skoro u svim slučajevima novi posetilac na sajtu više verovati komentarima koji daju utisak da se razumeju u materiju, radije nego komentarima od par reči tipa "odličan proizvod". Ako komentari potiču od pravih autiriteta u toj oblasti oni postaju prava prevaga u odnosu na konkurenciju.
 

Koliko su komentari na ecommerce bitni za prodaju
 

Ovo je dobar savet i smernica za sve one koji se odluče da moderacijom i plasiranim komentarima pokrenu diskusiju - mnogo je veća šansa da će taj komentar biti pročitan i da će se na njega reagovati ukoliko je dugačak i detaljan, nasuprot kratkom komentaru od par reči koji samo hvali proizvod i ništa više.

 

I na kraju iskazaćemo naš stav o komentarima na sajtu


Pitanje za milion ili nešto manje dolara: "Da li su komentari na sajtu bitni za uspešnu prodaju proizvoda?" - apsolutno DA!

Nakon svega navedenog možemo da zaključimo da komentari i sadržaj generisanih od samih korisnika vašeg sajta može veoma povoljno da utiče na vaš sajt. Pomoć moderatora može biti dobrodošla ali u smislu podgrevanja diskusija i postavljanja konstruktivnih i/ili provokativnih pitanja.

Kojim komentarima vi više verujete? Podelite vaše mišljenje kroz komentare!