29/Oct/2021 22:18:21 / TeshaDesign / komentara: 2

U današnje vreme, marketing se razvija brže nego ikada, a sa njim i jezik koji, kao marketari koristimo. I kao i mnoge druge industrije, krivi smo za dobacivanje svim onim žargonskim izrazima i akronimima koji često zbunjuju naše klijente. A, da budemo sasvim iskreni, i mi marketari smo takođe ponekad zbunjeni nekim od njih.

Evo jednog takvog primera: SEO i SEM. Ova dva termina (a oba su akronimi) se često koriste naizmenično, bez jasnog razumevanja kako su povezani i po čemu se razlikuju.
 

 • Da li je SEO deo SEM-a?
 • Koje komponente su uključene u SEM?
 • Nije li organski SEO najbolji dugoročni pristup?


U ovom tekstu, pokušaćemo sve to da objasnimo, ali jedna činjenica je jasna: oni imaju simbiotski odnos i, kada se iskoristi pun potencijal i jednog i drugog, zajedno, oni vam mogu dati odlične marketinške rezultate.


Šta je SEO, a šta SEM – definicije, razlike i strategije


Da počnemo sa definicijama, da bi se lakše zapamtilo šta je šta.

# SEO (Search Engine Optimization) je strategija organske pretrage.
# SEM (Search Engine Marketing) je strategija plaćenog pretraživanja.


Da, ovo su dve odvojene, ali blisko povezane strategije, i obe bi trebalo da budu uključene u marketinški arsenal pretrage vaše ili kompanije vašeg klijenta na mreži. U stvari, potreban vam je SEO, da biste pravilno odradili SEM.

Cilj optimizacije za pretraživače (SEO) a prevashodno za Gugle je da poveća broj posetilaca web stranice podizanjem pozicije sajta u rezultatima SERP-a. Ovo se postiže kontinuiranom optimizacijom sajta, kako bi se rangirao više. Zbog Guglovih algoritama koji se stalno menjaju, SEO taktike moraju da prate, pa da se i one konstantno menjaju. Međutim, jedna stvar ostaje uvek dosledna, a to je da se SEO sastoji od strategija „on-page“ (na stranici) i „off-page“ (van stranice).

Za razliku od SEO, SEM uključuje sticanje saobraćaja na web lokaciji korišćenjem plaćenih oglasa za povećanje vidljivosti stranice na pretraživačima. Međutim, vaš copy oglasa i strategija ciljanja moraju da budu u skladu sa ključnim rečima koje se podudaraju sa upitima za pretragu vaših kupaca. Jer, to omogućava vašim oglasima da se prikažu na relevantnim stranicama rezultata pretraživača (SERP). Plaćeni oglasi daju vašem biznisu priliku da poveća vidljivost svojih web stranica, odredišnih stranica, članaka na blogu i još mnogo toga.

Dakle, marketari koji koriste SEM, moraju da koriste i SEO – za strategiju ključnih reči i sadržaj visokog kvaliteta – i oglase sa plaćanjem po kliku (PPC), kako bi ciljali potencijalne kupce i privukli saobraćaj. Pa tako dolazimo do zaključka da je SEO komponenta SEM-a.
 

SEO ili SEM


On-page SEO strategije

 

 • Optimizovani meta podaci – uključite ciljne ključne reči u oznaku naslova stranice, meta opis, oznake naslova, ALT oznake slike
 • Optimizovan copy stranice (koji je takođe dobro napisan) korišćenjem strateškog istraživanja ključnih reči
 • Jednostavne, dobro formatirane URL adrese stranica sa selektivnim ključnim rečima
 • Optimizovana brzina stranice
 • Integracija deljenja na društvenim mrežama u okviru vašeg sadržaja
 • Gradnja internih linkova korišćenjem ciljanih ključnih reči i izbegavanjem generičkog teksta veze
 • Sadržaj optimizovan za istaknute isečke (featured snippets), koji brzo odgovaraju na upit; to mogu biti definicije, liste, tabele, koraci


Off-page SEO strategije

 

 • Gradnja linkova za privlačenje i dobijanje kvalitetnih ulaznih linkova; povratni linkovi pomažu i čine većinu off-pace SEO
 • Društveni signali – povećanje saobraćaja na web lokaciji zahvaljujući deljenju sadržaja na društvenim mrežama
 • Obeležavanje na društvenim mrežama za privlačenje pažnje korisnika pomoću mreža kao što su Reddit, Digg i MIX
 • Linkovi iz zajednica sprecifičnih za industriju, za privlačenje vaše ciljne publike
 • Lokalni SEO, koji pomaže preduzećima da promovišu svoje proizvode i usluge lokalnim kupcima.


Uvek se trudite da kreirate vredan, visokokvalitetan sadržaj koji vaša ciljna publika smatra korisnim (na primer u člancima na blogu). Tokom vremena, ovo pomaže u uspostavljanju vašeg autoriteta i rezultira povećanjem organskog saobraćaja na web lokaciji, više mogućnosti za ulazne linkove i, što je najvažnije, više konverzija.

Zato obratite pažnju na ove taktike, kako on-page tako i off-page, kako biste bili sigurni da su vaše odredišne stranice, web stranice i članci na blogu optimizovani za pretragu.


Sem


Strategije marketinga (SEM) na pretraživačima


Google Ads je daleko najpopularnija platforma za hostovanje oglasa na pretraživačima. Ali, treba razmotriti i druge mogućnosti, kao što su Bing oglasi, Yahoo oglasi za pretragu i oglasi koje sponzoriše Amazon, za odgovarajuće industrije. Ako imate ciljno tržište u Kini, obavezno postavite oglas i na Baidu.

A gde god da odlučite da uložite svoje dragocene novce u internet marketing, postoje neke ključne strategije za uspešan SEM.

Obratite pažnju na sledeće:
 

 • Pokrenite oglasne kampanje imajući na umu određenu publiku (na primer geografsku, industrijsku, itd)
 • Napravite oglasne grupe koje se sastoje od varijacija ciljanih ključnih reči
 • Napravite relevantan copy koristeći te selektivne ključne reči
 • Nadgledajte pokazatelje kao što su klikovi, prikazi, stope učestalosti klikova i prosečna cena po kliku
 • Kreirajte publiku za ponovno ciljanje
 • Razvijajte ciljane oglase na odgovarajućim društvenim mrežama (kao što je LinkedIn)

 

Postoje i druge stvari koje treba razmotriti prilikom pokretanja i održavanja efikasne kampanje plaćenih oglasa na internet pretrazi, ali ovih sedam je posebno važno. Zato, ako želite da povećate svoje SEM napore kako biste dopunili organsku oprimizaciju pretraživača, razmislite o Google Ads.
 

Pa šta je onda bolje? Da li koristiti SEO ili SEM?


Seo ili sem 2


Dobro de, sad vam je već jasno da je to trik pitanje. SEO jeste komponenta SEM-a, praktično, njegova osnova. Ne možete imati uspešan SEM bez SEO, tako da nijedan nije „bolji“ od drugog. Takođe, sada znate i da izraze SEO i SEM ne bi trebalo koristiti naizmenično.


Fokusirajte se prvo na SEO


SEO postavlja osnovu za SEM kroz dobro optimizovan sadržaj koji klijenti i potencijalni klijenti smatraju korisnim. Bez odredišnih stranica, web stranica i sadržaja blogova optimizovanih za pretragu, SEM napori propadaju zbog lošeg kvaliteta. Kao rezultat toga, postizanje vidljivosti na stranicama rezultata pretraživača (SERP) je izuzetno teško.

Organski SEO pomaže da se uspostavi kredibilitet pretrage, ali je važno dosledno kreirati sadržaj i deliti ga na društvenim mrežama i drugim kanalima za distribuciju i promociju sadržaja. Drugim rečima, potrebno je da imate nešto što će ljudi smatrati vrednim pretraživanja.


A kada se treba fokusirati na SEM?


Da li upravo pokrećete web lokaciju i kreirate svoj inicijalni otisak da biste promovisali svoj (ili svog klijenta) proizvod ili uslugu? U tom slučaju, verovatno će vam trebati trenutna vidljivost u pretrazi, dok ne izgradite svoj organski kredibilitet. A to ćete postostići strateškom PPC kampanjom.

Naravno, samo ovo, neće funkcionisati na duže staze. Morate da kreirate odličan sadržaj, koji će vaše posetioce zadržati što duže na vašem sajtu. Zato procenite šta je najbolje za vaše specifične potrebe, ali uverite se pre toga da u potpunosti razumete razlike između SEM i SEO, i kako ćete, na dalje, nastaviti da usmeravate svoje napore.


I za kraj…


SEO ili ipak SEM


Nadamo se da više nemate dilemu šta je jedno a šta drugo i da li da se odlučite za SEO ili SEM. Jedno bez drugog ne ide, tako da će vam biti potrebna sva pomoć SEO, da biste uradili dobar SEM i ostvarili željene rezultate za sebe ili svog klijenta. Kao i uvek, dobra strategija, zajedno sa kvalitetnim sadržajem, je ključ uspeha.

A ako vam je ipak nešto ostalo nejasno, ili na ovu temu imate još nešto da dodate, podelite to sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović