Promocija sajtova

Promocija sajtova

Platili ste izradu sajta, hosting, domen, i tako još poneki ne baš zanemarljiv trošak. Rekli su vam da je urađena i promocija sajta. Ipak, da li ste se posle nekog vremena zapitali vredi li to sve vremena, truda i para? Koliko posetilaca i kojih posetilaca dolazi na vaš sajt? Kako je rangiran vaš sajt? Zar vaš sajt nije ekstra urađen? Bar su vam tako rekli izvođači radova. Ili, zar rok nije bio 6 meseci? Ili godinu dana, ili dve? I tako promače vreme. A od promocije koja vma je obećana ništa. TeshaDesign radi drugačije. Uverite se u to.

Promocija sajtova

 

Napravili ste sajt, zadovoljni ste njegovom formom i sadržajem, izvršili svečanu promociju, napravili žurku koja će se pamtiti i ...

 • Da li ste se pripremili za nemilosrdnu Internet utakmicu sa stotinama, hiljadama ili milionima srodnih sajtova?
 • Da li imate realizovane mehanizme za praćenje posećenosti vašeg sajta kao i strukture posetilaca?
 • Da li ste osmislili strategiju ulaganja u promociju sajta kao i praćenje efekata tih mera?
 • Da li vam je to uopšte važno?

Ako vas prethodna pitanja ne pogađaju previše pređite na neke strane za opuštanje a ako ih nema kao što ih i nema na ovom sajtu, moraćete da promenite adresu u vašem pretraživaču interneta.

Ako ste nastavili sa čitanjem već ste dobili prvu informaciju kako vas mogu naći posetioci na internetu. Upisivanjem vaše web adrese u pretraživaču. Naravno, do vaše adrese posetioc je mogao doći na razlličite načine:

 • preko vaše vizit karte, memoranduma, 
 • preko preporuke, 
 • oglasa ili reklame u medijima,
 • bilborda, postera.

Ipak, mnogo više posetilaca će pronaći vaš sajt preko Internet pretraživača (Google, Yahoo, Bing, Baidu, Jandex, nekada i MSN, Altavista, Lycos, pa domaći portali Krstarica, Pogodak, ...). Optimizacija sajta za Google je jedan od najefikasnijih metoda za povećanje posećenosti sajta.

Na koji nači pretraživači (Search Engine) prihvatljivo rejtinguju baš vaš sajt kao ciljni u rezultatima pretrage za određene reči ili fraze pretraživanja je jedna od najaktuelnijih tema na Internetu.

Razmena linkova i banera sa drugim, prvenstveno srodnim sajtovima, je neizostavno siguran način za povećanje rejtinga vašeg sajta (PR) i što je posebno važno za povećanje broja posetioca vašem sajtu. Razmena ne bi smela da bude tipa 1:1, jer odavno takav način razmene Google preterano ne nagrađuje, čak se pre događa suprotno. Iako ovaj način reklamiranja zahteva dosta vremena, truda i ulaganja sigurno je opravdan i isplativ.

Različite marketinške akcije poput kao što su email marketing, nagradne igre, promotivne akcije, takođe predstavljaju pouzdane alate za veći broj poseta. Naravno, za nestrpljive, velike i smele postoje prečice, koje su, pretpostavljate vezane za finansijska ulaganja. Ciljano reklamiranje preko popularnih servisa, pre svega Google-ovih servisa, GoogleAdwords kampanje, će zasigurno povećati broj posetioca.

Dobro osmišljene reklame po drugim medijima, pre svega TV, radiju, novinama itekako mogu privući posetioce.

Tu se ne iscrpljuju modaliteti promocije sajta kao i potencijalnog povećanja broja posetioca i pre svega ciljnih posetioca vašem sajtu. Koju strategiju, u kom obimu i kada primenjivati opredelićemo u skladu sa vašim poslovanjem i vizijom njegovog razvoja.

Promocija sajta je dinamičan proces koji zahteva stalni rad kako na sajtu tako i kroz prateće marketinške aktivnosti, kako bi zadržali postojeće i privukli nove posetioce.


Promocija sajtova 2

Njegovo veličanstvo posetioc

Način razmišljanja prilikom promocije sajta, treba da bude okrenut navikama i načinu korišćenja Internet servisa od strane posetioca, jer sajtovi se prave upravo za posetioce a ne za vlasnike sajtova..

Promocija sajtova 3

Gde je izvorište poseta?

Vaš sajt mora biti glavni razlog povećanja broja posetilaca.
Dakle, trend rasta posećenosti vašeg sajta mora biti uzrokovan i pospešen kvalitetom izrade sajta. Imajte na umu da će vas ciljni posetioc pre ili kasnije pronaći. Sadržaj sajta mora biti dovoljno privlačan da on opet poželi da se vrati na njega.


   Prethodna tema: ← Izrada sajta
Naredna tema: Mapa sajta →   

Komentara: 1
 • Komentar 1
  Srecko

  SEO optimizacija,placeno oglasavanje,E-mail marketing,marketing na drustvenim mrezama su nacini kako se promovise sajt ali to nije ni malo lak posao za to je potrebno mnogo znanja i rada.

Dodajte komentar