27/Sep/2015 09:23:54 / TeshaDesign / komentara: 4

Za značajan broj sajtova na Internetu oko 75% posetilaca dolazi preko pretraživača, a ubedljivo najviše od Google-a, što ukazuje da vlasnici sajtova moraju da prulagode svoj sajt standardima pretraživača, pre svega Google.

Ovo je vreme izražene konkurencije i ako niste sigurni šta i ako treba da radite imate mogučnost da istražite kako to radi konkurencija.

Biti vlasnik sajta više nije nikakva nauka, niti značajna investicija, čak i za one koji žive o džeparca.

U čemu je caka, da ne kažemo fazon?

Činjenica da ste vlasnik sajta teško da nekog danas može baš da impresionira. One koji žive iznad 1500 metara nadmorske visine, tj. one koji se još uvek greju na drva i imaju petrolejku umesto električnog osvetljenja ne računamo u ovu kategoriju. 

Dakle, ovaj blog je posvećen vlasnicima sajtova koji žele više od svog sajta. One koji ga doživljavaju kao deo sebe i kao produženu ruku za lakše, brže, efikasnije ostvarivanje svojih vizija.

Naziv domena

Verovatno te primetili pojavu da kada tražite sajtove za neku ključnu reč, dobijate uglavnom one koji u svom nazivu sadrže baš tu ključnu reč ili doe reči. To nije slučajno. Poslednjih godina Google, pored ostalih faktora u rangiranju sajtova, posebno vrednuje i naziv domena. Obratite pažnju kada rezervišete naziv domena, jer vam se to kasniej može višestruko isplatiti. Na primer, firma koja se bavi dubinskim pranjem klima, koristi baš taj domen, dubinskopranjeklima i verovatno je i zato nagrađena od Google ekstremno dobrom pozicijom na tu frazu. U slučaju da imate nelogičan naziv domena potrebno je da razmilite da li ga vredi kao takvog forsirati i u budućnosti ili pokušati paralelno sa prikladnijim nazivom sajta.

Naziv domena ne mora biti i naziv firme i to je mesto na kome neki vlasnici ne umeju da prepoznaju potrebu kompromisa.

Hosting

Hosting


Dostupnost, brzina učitavanja i raspoloživost tehničke podrške treba da budu važniji razlozi za izbor hosting provajdera, od eventualno nekoliko stotina dinara povoljnije ponude za mačku u džaku. Cena ne sme biti primaran motiv za izbor hostinga. Korisne informacije o tome koji hosting izabrati možete naći i na ovom linku.

Open source ili namensko rešenje?

I jedna i druga varijanta imaju svojih prednosti i nedostataka. WordPress, Joomla, Drupal su među najpopularnijim besplatnim platformama  za razvoj sajtova. Ipak, pre nego što se odlučite za besplatno, setite se da nema besplantog ručka, pa prekalkulišite da li je to zaista tako. Za jednostavne sajtove možda i jeste, ali čim se pojavi potreba za nekim specifičnim elementima na sjatu, besplatno postaje veoma skupo. Na ovoj stranici je zanimljiv tekst o tome da li izabrati open source ili namensko rešenje.

Izrada sajta, pojedinac ili firma?

Ako verujete da jedan čovek, ;pojedinac, danas može da vrhunski vlada znanjima iz više heterogenih oblasti, vi mu ukažite poverenje i kao uštedite na staru sa nižom cenom izrade sajta.

Ili je genije pa ne ume da zarađuje na drugi način, ili je možda posredi nešto što ima neko svima poznato ime.

Ako ste shvatili da je Internet sajt složenija priča koja prevazilazi potencijale pojedinca onda vam sledi naredni korak.

Kako izabrati firmu za izradu sajta?

Guglajte, pretražite malo firme i njihove sajtove koje su realizovali, pa odaberite uži krug potencijalnih kandidata. Imajte na umu da nemaju sve firme jednake kapacitete i jednake reference.

Naglasićemo nešto u šta i sami tokom istraživanja ko sve radi sajtove možete uveriti. Danas puno i firmi i solera, individualaca, ume da uradi kako jednostavne tako i složene sajtove. Ali, to nije rešenje i ono što većina vlasnika sajtova želi. Konkurentne i sajtove pripremljene za tržišnu konkurenciju ume da realizuje jako mali broj firmi u Srbiji. TeshaDesign je jedna od firmi koja ima reference u najkonkurentnijim oblastima poslovanja i koja je posvećena uspehu sjatova svojih klijenata.

Kriterijumi za izbor firme za web dizajn i optimizaciju sajta

Birajte firme u koje možete imati poverenja da će vaš sajt razvijati u skladu sa vašim vizijama i sa posvećenošću koja vodi ka uspehu.