16/Sep/2015 11:43:34 / TeshaDesign / komentara: 2

Tokom vremena stekli smo određena iskustva koja nam pomažu da lakše prepoznamo želje klijenata kao i da za konkurentne cene i rokove realizujemo, kako jednostavnije, tako i jako kompleksne sajtove. Sve to vreme neprestano se borimo da edukujemo naše privrednike u ovoj oblasti, jer je to prevashodno u njihovom interesu.

Oni treba da maksimalno iskoriste potencijale svojih sajtova, a mi smo tu da kao svetionici ukazujemo na optimalne puteve za njihovo Internet poslovanje. Ipak, ovo su neke uvrežene zablude, koje i dalje postoje kod mnogih, najvećim delom kao posledica neznanja, nemanja vremena za edukaciju i učenje, bez koga je teško biti uspešan i u ovoj oblasti.

 

Cena je najvažnija

 

Za mnoge cena izrade sajta je danas ikona u koju se zaklinju. Od čarapa do mercedesa, sve ima različitu cenu. Mi smatramo da iza cene treba da stoji kvalitet i rezultat. U oblasti izrade sajtova cena fantastično varira. Od nekoliko desetina eura do nekoliko hiljada eura za isti projekat.

Kako se snaći?
Ili, šta tu ima da se pogreši?

Ima, itekako ima. Ko je vozio Jugo pa nekog Švabu, ili Japanca jasno mu je o čemu pričamo. Ženski svet će se lakše naći ako usporedimo pamučnu garderobu i onu koja ne propušta ništa.
 

Naš savet je da faktor cene za izradu sajta bude bitan, ali nikako ne i odlučujući prilikom izbora firme za web dizajn i/ili optimizaciju sajta.  

 

Belo ili crno?

 

U našim krajevima za neke koji vole prečice, nije moderno, niti prihvatljivo da čekaju strpljivo na svoj red. Slična logika se prenosi i na njihovo poimanje Interneta. Ako postoje prečice, zašto ih ne bi iskoristili? Pa makar bile i nedozvoljene. 

Dakle, ako njih pitate, a white hat seo, odnosno etički preporučen način rada od strane Google (Gugl),  ili black hat seo (tehnike i aktivnosti koje Gugle ne preporučuje i kada ih uoči kažnjava), te nedozvoljene su sasvim u redu. Po cenu brisanja sajta iz indeksa, de facto promene domena. 
 

Firme koje žele dugoročan i uspešan nastup i brendiranje na Internetu, ne bi smele da dopusti da koriste nedozvoljene tenhike, i da od firmi koje im rade Internet marketing to i zahtevaju. 


Još bolje da ih na neki način ih obavežu, jer im nedozvoljene tehnike mogu više naškoditi od privremenih benefita.

 

Čiji je domen?

 

Registrant domena je odlepršao, izgubio se, otišao za Ameriku, Jevropu, Aziju. Vlasnik želi da promeni hosting, ali cvrc. Nema podatke za ažuriranje domena. Ček, pa to i nije njegov domen.

Opa, a šta sad?

Čekaj da zovem firmu koja mi radi sajt. Uh, opet ništa, zamisli ni oni nemaju te podatke, zašto li ih plaćam (pa kako da ih i imaju ako nisu registranti domena?). I? Gde smo ono stali? 
 

Firma TeshaDesign insistira da vlasnici sajtova budu i vlasnici domena, jer na žalost, često ti prijatelji koji zakupe domen, u kritičnom trenutku nisu dostupni.

 

Neću da se mešam u izradu sajta

 

Neki vlasnici sajtova smatraju da je sasvim dovoljno da pošalju ogledne sajtove, sirovi materijal za njihov sajt, ili prosto da kažu da se prepiše postojeći mateirjal sa postojećeg sajta i da dobiju novi ili redizajnirani sajt. Posle nekog vremena, kada se malo zadube u njega, kao shvate kako on u stvari funkcioniše, a funkcioniše onako kako ga je osimislia i realizovala firma za web dizajn, naprasno postanu pronociljivi i nezadovoljni svim i svačim.

To ne ide tako.

Sajt se ne pušta u rad a da se prethodno temeljno ne testira, kako na brzinu učitavanja tako i na nepostojeće stranice, linkove, potrebne standardne elemente na stranicama.
 

Vlasnici ili ovlašćena lica moraju biti maksimalno uključeni u svaku fazu izrade sjata, od planiranja sajta do njegovog puštanaj u rad i kasnije održavanja i razvoja.


Tako bi trebalo, ali tako nije, pa se to može pripisati nedovoljnom informisanošću i neupućenošću onih koji takve odluke donose. Mi preporučujemo konsalting i edukaciju u svim fazama izrade, kao najbolji put do uspešnog projekta i eliminisanje naknadnih glavobolja.

 

Sajt pušten u rad i to je to

 

Ma daleko od toga da je to završena priča. Mnogi vlasnici smatraju da se činom puštanja u rad završavaju njihova ulaganja u sajt, jer bože debelo su ga platili i on mora biti najbolji od najboljih. Po njihovm poimanju stvari, sada bi posetioci trebalo da pohrle iz svih kutaka ovog lepog sveta i da im prave posao.

E pa nije tako, odnosno to nije ni približno dovoljno. Na šta bi taj Internet ličio kad bi to tako funkcionisalo?
 

Internet korisnike, ali i Gugl i ostale pretraživače, treba upoznati sa vašim sajtom i dokazati da je on vredan njihovih poseta i dobre pozicije u rezultatima pretrage. 


A to je ozbiljan posao, koji se zove Internet marketing, čiji je jedna od najvažnijih segmenata SEO, odnosno optimizacija sajta za pretraživače.

 

Ali moj sajt sajt se lako nalazi?

 

Vlasnik kaže: uvek kada ukucam u Guglu naziv sajta i moje firme moj sajt je na prvoj strani a često i na prvom mestuŠta će mi optimizacija ako je to tako?

Divna zamena teza. Vaša firma se na primer zove "Neboiprostranstvo komerc". Kada se vaš sajt indeksira, sasvim je sigurno da će svi oni koji unesu naziv vaše firme, ili tačan naziv sajta dobiti isti na fenomenalnim pozicijama u rezultatima pretrage. Pa u čemu je štos, šta ne valja u toj logici?

Malo preduzetničkog duha.
Malo Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića jer su nam to zemljaci koji su nam u amanet ostavili i da se obrazujemo da bi bili vredniji i cenjeniji. 
Za Gugle su svi čuli, ali koje pa čuo za vašu firmu "Neboiprostranstvo komerc"?

Vi i nekoliko bližih i daljih rođaka. A, kapiramo, nepoznate firme i sajtovi se ne pronalaze na Internetu na taj način. Baš tako. 
 

Korisnici do firmi, odnosno sajtova, dolaze tako što kucaju ključne reči, ili fraze, a ne nazive firmi. 


E kada to uradite i pogledate rezultate shvatićete da se vaš sajt ne nalazi lako, čak naprotiv, nikako.

 

Da li su meta tagovi dovoljni?
 

Nisu. Nije dovoljno da predefinišete ključne reči u meta tagovima, title, keyword i meta description tag, i da očekujete da ćete se za te ključne reči dobro pozicionirati u Guglovim rezultatima pretrage. 
 

Glavni pretraživači, pa i Google, odavno meta tagove skoro pa ignorišu


To više nije dovoljno da ubedi mašine za pretragu da ste vi tako dobri i da zavređujete odlične pozicije. Opet ista pouka: potrebno je promovisanje sajta i optimizacija za pretraživače.

 

Klinac iz komšiluka

 

A pa da. Moj klinac iz komšiluka, odnosno moj čovek koji mi je uradio sajt, on će mi za neke male novce, za par meseci uraditi tu optimizaciju sajta. To mi je i on sam rekao da tako može i da on to ume. Ovo je jedna od najčešćih zabluda vlasnika sajta. Neko, pojedinac, će mu za kratko vreme uraditi optimizaciju sajta. Nije to neki strašan novac koji vlasnik prosto baci na taj način. 
 

Veća šteta je što na taj način vlasnici sajtova izgube vreme dok ne shvate da taj posao ne može da radi klinac iz komšiluka, niti neki webmaster, niti firma koja nema kadrove za taj posao. 


Naravno, taj klinac ili neko, to može da radi, ali ne može uspešno da radi u voo vreme izražene konkurencije na Internetu. Sasvim je to mala razlika, koju će prepoznati pravi preuzetnici i vlasnici sajtova  koji žele više a ne samo da prođu što bolje finansijski u startu.

 

Uradi sam optimizacija

 

Neki vlasnici sajtova pomisle da je dovoljno prijaviti sajt na glavne pretraživače, razmeniti linkove sa rođacima, poslovnim partnerima i malim iz komšiluka, i na taj način optimizovati svoj sajt. Opet pogrešno.

Prijava na pretraživače je u moderno vreme nepotrebna. 
 

Ako vaš sajt iole vredi mašine ze pretragu će ga same naći. 


Ne istog trenutka, ali tokom nekoliko nedelja sigurno. Rekosmo, ako vredi, odnosno ako je onpage optimizovan i ako je prilagođen korisnicima i mašinama za pretragu.

 

Automatsko prijavljivanje i kupovina linkova

 

Dobro, kupiću neki link što mi nude, iskoristiću neki od tona alata koji nude automatsko prijavljivanje sajta na hiljade pretraživača i moj sajt će zablistati na netu. Naravno da neće. Gugl je postao mnogo pametan. Ne zapošljava on i ne plaća bez veze neke od najpametnijih umova u svetu. Na kraju krajeva, drži do sebe i ne dozvoljava haos, jer je on dominantna pretraživač koji živi od oglašivača koji žele valjane informacije.
 

Mašine za pretragu će prepoznati i kupljene linkove i činjenicu da na neprirodan način pokušavate da promovišete vaš sajt. 


Sandbox vam ne gine, morate smisliti bolje rešenje. 

 

Krađa i poturanje sadržaja

 

Uh, sviđa mi se kako je to napisano ovde. Prekopiraću sadržaj i moj sajt će privući ciljne klijente. A ovde ću stavit bela slova da ih ne vide posetioce, ali će ih videti mašine za pretragu.

Na kratke staze ovakav način postupanja vam može dovesti i posetioce i delom možete i profitirati. Ali, ne sumnjajte da će Gugl, sam ili uz neku prijavicu, saznati kako krađom i prevarom pokušavate da steknete pozicije i ugled. 
 

Mašine za pretragu ne rade po principu političara, i nisu podkupljive. 


Kada jednom uoče ovakav nedozvoljeni način ponašanja, a to je danas sve brže i brže, gašenje sajta će vam biti najisplativija investicija.

 

Vlasnici i firme

 

U redu. Shvatam da moram da platim. Platiću i baviti se svojim poslom a firma koja mi radi Internet marketing i SEO, treba da uradi sve ostalo. Pogrešno. I to se u praksi pokazuje da je često loš put do željenog cilja. 
 

Vlasnici, ili lica koja on ovlasti, moraju da prate i sarađuju sa firmom koja im radi optimizaciju. 


To je najbolji i najefikasniji put do uspeha. Svaki drugi nosi rizike posla koji prolongiraju rokove i najčešće ne donose željene rezultate.

 

Prošlo je mesec dana, gde je moj sajt?

 

Nestrpljiv vlasnici plaćaju optimizaciju. Vreme prolazi, minuti sati prolaze, dani prolaze, čak je msec dana prošlo a njihov sajt nije dobro pozicioniran. Pa šta ja to plaćam, pitao bi se vlasnik? E pa, ako vam nisu rekli, u mnogim konkurentnim oblastima, mogu da prodju i meseci i godina, a da pomaci sajta u rezultatima pretrage ne budu rapidni, odnosno na prvoj strani Google. Google ne radi kako vi to zamišljate. Potrebno je i vreme da ga ubedite da radite bolje od konkurencije.

Pa šta da radite, kako da verujete firmi koja vam rade SEO da ste na dobrom putu, ako niste dobro pozicionirani?

Pratite vaš sajt i rad na njemu. Pratite zvanične statistike Gugla, Google Analytics, tražite odgovarajuče izveštaje. 
 

Posao optimizacije je transparentan i morate naučiti da pratite uspešnost razvoja sopstvenog sajta na Internetu. To je najbolji put da ne izgubite novac i vreme.


Nije teško, čak će vam biti i zanimljivo.

 

Učiti i samo učiti

 

Moram li baš da budem upućen u tu optimizaciju? Ništa se ne mora, ali ovo je vreme koje zahteva neprestano usavršavanje i učenje. Dakle, mora se ponešto znati. 
 

Sve što više naučite i savladate vezano za Intenret, SEO, optimitzaciju sajta, može da vam mnogo pomogne da lakše upravljate vašim sajtom, pratite rad firmi koje se bave njegovim promovisanjem.