20/Dec/2015 13:34:07 / TeshaDesign / komentara: 0

Google je najveći i najuticajniji pretraživač na svetu koji diktira faktore koji su odgovorni za rangiranje u njegovoj organskoj pretrazi. Zato se i njegova socijalna mreža Google+ smatra najvažnijom društvenom platformom koja u velikoj meri utiče na rangiranje sajtova i optimizaciju tih sajtova (SEO). 


Šta je Google+?


Google+ je društvena mreža koja je deo Google naloga. Za razliku od drugih mreža kao što su Facebook, Twiter, Reddit i td., ovde postoje tzv. krugovi (Circles) koji omogućavaju korisniku da objavljuje određene podataka, tekstove, slike, video klipove ne s masom ljudi, nego sa određenim društvenim skupinama koje dele slične interese (zabava, vesti, sport i td).
Google+ je povezan sa drugim Google uslugama, kao što su: Play prodavnica, Gmail, i naravno Google Search, a to znači da dok pretražujete na Google-u, u rezultate pretrage će vam se pojaviti i relevantni postovi iz vaših Google+ krugova. 

 

Značaj Google + na poziciju sajtova u organskoj pretrazi


Google PlusGoogle+ ima direktni (i možda najveći) uticaj na rangiranje sajta. Linkovi na ovoj mreži su DoFollow linkovi, a ti linkovi su vrlo važan faktor u SEO i SERP rangiranju.

Sadržaj koji se nalazi na Google+ strani se obilazi od strane crawlera i računa se kako rezultat pretrage (search result).
Ove činjenice su veoma bitne za firme koje se bave optimizacijom sajtova za pretraživače.

Biti na Google+ donosi nekoliko prednosti:

 • promocija sadržaja, 
 • prenošenje biznis informacija, 
 • komunikacija sa publikom i mušterijama
 • Osim toga, samo prisustvo na Google+ pomaže u privlačenju organiskih poseta sajtu zato što se profili na Google+ koriste u svim drugim Google servisima. 
 • Google koristi socijalne signale da prati i analizira uticaj i domašaj brendova. Brendovi koji poseduju veliki broj pratilaca i interakcija na više socijalnih platforma se rangiraju bolje od brendova koji nemaju takvu prisutnost.

 

Kako iskoristiti Google + za bolju poziciju u pretraživanju

 

Da bi ste dobili više iz prisustva na Google+, prvo se mora povezati sajt i Google+ profil, a potom sledi interakcija i promocija sa drugim korisnicima ove društvene mreže. Nekoliko stvari o kojima treba voditi računa kada se radi SEO na Google+: 

 1. Napravite dobar profil sa dobrim sadržajem i puno informacija - algoritmi koji se koriste od strane Google „gledaju“ ove profile kako nezavisne web stranice i tako ih i tretiraju u rangiranju
 2. Optimizovati profile - za optimizaciju profila važe ista pravila kako i za optimizaciju sajta: 
  – Staviti ime (naslov) profila po pravilima SEO, u kojem figurira ime kompanije, (savet je da se u ime profila ne postavljaju ključne reči)
  – U opisu je potrebno navesti u nekoliko rečenica opis firme u koji se sadrže ključne reči i meta tagovi
 3. Napravite što više i šire krugove (circles), sa što je moguće više uticajnih ljudi koji će dalje da šire krug
 4. Gradite linkove, pozivajte druge da linkuju vaš sajt
 5. Budite stalno aktivni, stalno širite krugove, i stičite nove sledbenike. Najveća greška je da postavite profil vaše kompanije i da potom uopšte ne „obilazite“ vaše postove
 6. Često ažurirajte sadržaj na profilu. Svaki post u Google pretrazi se pokazuje kako blog sa svojim URL adresom, i on se odmah indeksira
 7. Dodajte Google+ post direktno na web sajt i omogućite posetiocima interakciju sa njim dodavanjem G+1 dugmeta 
 8. Povežite Google+ profil sa biznis profilom kompanije
 9. Pratite i analizirajte rezultate

 

Evolucija socijalnih mreža

 

Zaključak 

 

Na kraju mora se istaći da Google oficijalno ne priznaje da njegova socijalna mreža ima bilo kakav uticaj na rangiranje. Ali, neke studije izvedene od nekoliko autora (Moz, Searchmetrics) pokazuju pozitivnu korelaciju između pluseva (G +1) sa visokim mestom u organskom rangiranju. Kompanije koje su prisutne na Google+ imaju prednost, veću vidljivost i bolje pozicije.
Druga stvar koja treba da se potencira je da Google+ nikada nije dostigao popularnost slična onoj Facebooka ili Twittera, čak neki autori smatraju da je popularnost Google+ u opadanju. Ta mreža možda nikad neće dostići planirani uticaj, ali njeno vreme još nije prošlo, tako da svaki vlasnik male i srednje kompanije, koji najviše koriste socijalne mreže i Internet u celini, za svoj marketing i promociju, ne treba da je zapostave. Isto važi i za SEO stručnjake, koji pažljivo treba da prate promene u algoritmima Google-a, i da pomažu vlasnicima u pravilnoj upotrebi Google+ mreže.