09/Apr/2023 14:29:10 / TeshaDesign / komentara: 4

Keyword Golden Ratio (KGR) je pojam koji se poslednjih godina sve više pominje u svetu SEO optimizacije.

 

Ova strategija je sve popularnija zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti, a mnogi stručnjaci tvrde da je KGR jedan od najboljih načina da se postigne dobar rang na Google pretraživaču.

 

Sadržaj:

 

Šta je zapravo KGR i kako funkcioniše?

 

U ovom tekstu ćemo objasniti šta je KGR, kako se koristi i zašto je važno da razmotrite ovu strategiju prilikom optimizacije sadržaja na vašem sajtu.

 

Šta je Keyword Golden Ratio?

 

KGR je strategija koja se zasniva na određenom odnosu između broja pretraga za ključnu reč i broja rezultata na Google pretraživaču. Ideja je da se pronađe ključna reč koja ima dovoljan broj pretraga, a da je konkurencija za tu ključnu reč relativno mala.

Konkretno, KGR se postiže kada se nađe ključna reč koja ima manje od 250 rezultata na Google pretraživaču, ali sa preko 50 pretraga mesečno. Ovaj odnos se naziva "zlatni odnos" ili Keyword Golden Ratio, i predstavlja optimalan odnos koji omogućava visok rang na Google-u.

 

Pročitaj još: Zašto je bitna optimizacija sajta?

 

kgr

 

Kako se koristi Keyword Golden Ratio?

 

Da biste koristili KGR strategiju, prvo je potrebno da pronađete ključne reči koje imaju dovoljan broj pretraga, ali malo konkurencije. Postoje alati za istraživanje ključnih reči koji vam mogu pomoći u pronalaženju ovih ključnih reči, kao što su Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush i drugi.

 

Kada pronađete ključnu reč koja zadovoljava KGR uslov, treba da napišete sadržaj na svom sajtu koji se fokusira na tu ključnu reč.

Ovaj sadržaj treba da bude visokog kvaliteta i relevantan za vašu ciljnu publiku.

 

U procesu pisanja sadržaja, treba da se vodite idejom da u sadržaju treba da se pominje ključna reč na odgovarajući način, ali bez preterivanja.

 

Ključna reč treba da bude prisutna u naslovu, meta opisu, prvom pasusu i nekoliko puta u tekstu.

 

Važno je da se ključna reč koristi na prirodan način, kako bi se izbegla mogućnost kažnjavanja od strane Google-a zbog prekomerne upotrebe ključne reči.

 

Keyword Golden Ratio

 

Keyword Golden Ratio (KGR) je alat za istraživanje ključnih reči koji pomaže u pronalaženju relevantnih i potencijalno profitabilnih ključnih reči za SEO optimizaciju.

 

Zašto je važan KGR:

 

  1. Smanjuje konkurenciju - KGR se fokusira na pronalaženje ključnih reči koje imaju nisku konkurenciju i visok potencijal za rangiranje. Ovo pomaže da se smanji konkurencija i poveća verovatnoća da će vaša stranica rangirati visoko u pretraživačima za date ključne reči.
  2. Povećava verovatnoću uspeha - Pronalaženje ključnih reči sa visokim KGR-om znači da postoji veća verovatnoća da će te ključne reči rangirati visoko u pretraživačima. To može povećati šanse da će vaša stranica privući ciljnu publiku i generisati veći saobraćaj i prihode.
  3. Olakšava optimizaciju sadržaja - KGR pomaže u pronalaženju ključnih reči koje su relevantne za vašu stranicu i koje se lako mogu optimizovati u sadržaju na vašoj stranici. To može olakšati proces optimizacije i poboljšati šanse za rangiranje za date ključne reči.
  4. Pomaže u pronalaženju dugorečnih ključnih reči - KGR se fokusira na pronalaženje ključnih reči koje imaju manju konkurenciju, što obično uključuje dugorečne fraze.

 

Šta je "Allintitle"?

 

"Allintitle" je pojam koji se odnosi na pretraživanje pojmova koji se pojavljuju u naslovima web stranica. Kada koristite "allintitle" operator u pretraživaču, rezultati će prikazati samo one stranice čiji su naslovi u potpunosti identični s pojmovima koje ste uneli u pretragu.

Na primer, ako koristite "allintitle:najbolji restorani u beogradu", pretraživač će prikazati samo one stranice koje imaju sve reči iz ove fraze u svojim naslovima.

 

Ova tehnika pretraživanja može biti korisna kada želite pronaći specifične informacije o nekoj temi, a želite biti sigurni da su te informacije vrlo relevantne za vašu potragu.

 

 

KGR-a u Srbiji

 

Što se tiče primene KGR-a u Srbiji, ova marketinška strategija je primenjiva i na srpskom tržištu, kao i na bilo kojem drugom jeziku. Međutim, treba imati u vidu da je broj pretraga za pojedine ključne reči u Srbiji verovatno manji nego u nekim drugim, većim tržištima. To znači da će možda biti teže pronaći ključne reči koje ispunjavaju uslove KGR-a. Ipak, primena KGR-a može biti korisna za manje konkurentne niše u Srbiji, ili za lokalne pretrage koje se fokusiraju na specifične gradove ili regione.

U svakom slučaju, primena KGR-a treba biti samo jedna od strategija u širem SEO planu, a ne jedina. Važno je razviti sveobuhvatnu strategiju za SEO koja uključuje različite metode za pronalaženje ključnih reči i poboljšanje rangiranja na pretraživačima.

 

Praktični primeri KGR-a:

 

Ako na primer uzmemo ključnu reč: "najbolja uv lampa za sterilizaciju za auto",

 

najbolja uv lampa za sterilizaciju za auto

 

dobićemo rezultat od 23 pretrage.

 

najbolja uv lampa za sterilizaciju za auto

potreban nam je i drugi "allintitle" SERP rezultat!

najbolja uv lampa za sterilizaciju za auto

 

Ovoga puta imamo rezultat od 8 pretraga, koji se odnose doslovno na sve reči iz naslova!

 

kgr srbija

 

Formulom dobijamo 0.34, što je prosečan rezultat za svetsku pretragu a dobar rezultat za Srbiju.

Ovim primerom na prvom mestu je ručna UV Led Lampa Ambilife.

Drugi primer gde imamo mnogo više rezultata u SERP-u:

Ključna reč ovoga puta je "Najbolji mlin za kafu" gde imamo  121000 rezultata

 

solis-miln-za-kafu

"Allintitle" pretraga ima 10 rezultata.

 

solis-miln-za-kafu

Formulom dobijamo rezultat od 9.91 što je loš rezultat za svetsko tržište.

U trecem primeru videćemo kako izbor dobre ključne reči može nam doneti odličan rezultat.

Ovim primerom na prvom mestu je mlin za kafu na sajtu inelektronik.rs

Ključna reč je "Hepa filter", koji ima u serpu 5.480 000 pretraga.

 

hepa-aparat

 

U naprednoj goole pretrazi "allintitle" ima rezultat od 439 pretraga.

 

hepa-aparat

Formulom dobijamo rezultat od 0.00096, što je dobar rezultat u odnosu na druge ključne reči.

 

hepa-filter

Možemo reći da smo našli dobru ključnu reč, koja će nas brzo pozicionirati na vrh pretrage.

Sledeći primer se odnosi na pretragu sa dosta rezultata

Uzećemo ključnu reč "Cediljka za citruse"

solis-cediljka-za-citruse

 

U SERP-u imamo reultat od 110.000 rezultata.

 

solis-cedilja-za-citruse

 

Napredna Google pretraga "Allintitle" nam donosi 3070 rezultata.

 

solis-cedilja-za-citruse

 

Formulom dobijamo rezultat od 0,27 što je najpribližnije idealnom KGR.

 

 

 

 

Autor: Milan Sarajevčić

Milan Sarajevcic