23/Aug/2016 11:28:23 / TeshaDesign / komentara: 2

Jedan respektivan booj tekstova je objavljen na temu kako pisati, odnosno kako voditi blog na sajtu. O tome da li treba imati i zašto treba blog na sajtu, već smo pisali u prethodnim tekstovima.
Dobra stvar je što je sve manji broj onih koji osporavaju potrebu za njegovim postojanjem na web sajtu. 
 

Neretko, čitamo da je bolje imati nego nemati, ili da je bolje biti živ nego mrtav. Ili, važno je nešto napisati, a publika će veća sama doći.


To znamo svi i ne treba vređati inteligenciju čitalaca.
Ali, kada se treba spustiti na nivo realnosti, kada treba dati konkretne smernice, tada nastaju problemi i ona popularna opšta mesta.


Blog na sajtu
 

Za koga pisati blog, posetioce ili Google?


Jedna od veoma vrućih tema, i veoma zgodnih za stručne i manje stručne rasprave. Kao što smo i u uvodnim blogovima pisali, blog na sajtu TeshaDesign je namenjen običnim korisnicima. Dakle, pre svega vlasnicima firmi, sajtova, onima koji planiraju da imaju sajt ili onima koji žele da unaprede sopstveni sajt. Ali, i da u nekoj fazi povećaju mogućnost zarade od njega. Samim tim je i autorima bloga data jasna direktiva. Kada znate za koga pišete, onda imate mnogo veću šansu da svoj blog učinite veoma korisnim, čitanim, viralnim sadržajem i rado preporučenim od posetioca.

Nismo odgovorili za koga se piše blog, za mašine za pretragu ili posetioce sajta, tj. čitaoce? Odgovor je da se blogovi na sajtu pišu i za ciljne posetioce sajta, ali i za mašine za pretragu u skladu sa standardima SEO (optimizacija za pretraživače, posebno onsite SEO). Kako to da pojasnimo, a da ne pobegnemo u neko odbojno teoretisanje?
Veoma jednostavno i veoma logično. Sadržaj bloga se prilagođava korisniku, tj. posetiocu, a struktura i forma bloga mašinama za pretragu. U ovoj fazi onsite, ili onpage optimizacija stranice je neophodna i podrazumevana. Dakle, za svakog ponešto i za svakog sve ono što mu treba. Da li je to baš tako jednostavno? Pa nije. Kao što ni vodoinstaleter ne može biti mehaničar za najnovije modele autmobila, ali i za mnoge druge, tako je i za pisanje tekstova, odnosno blogova na sajtu, potrebno stručno znanje i iskustvo. 


Jedinstven sadržajKako pisati blog na sajtu?


Na mnogim stručnim forumima, blogovima, tekstovima pisanim od autoriteta iz ova oblasti, pročitaćete da je originalnost sadržaja ključni element kasnijeg uspeha bloga. Mi bi to malo drugačije iskazali.

Rekli bi smo da je originalnost u pristupu prezentovanja ono što treba da bude magnet i faktor uspeha bloga. Jer, biti danas unikatan u smislu smišljanja nečeg novog je jako teška misija. Ali, biti jedinstven u prezentovanju postojećeg je ideja vodilja za mnoge uspešne blogere. Kako naći pravi put do ciljnih posetilaca, kako ostvariti tu fluidnost, zavisnost, iščekivanje i želju posetioca bloga da nešto pročita baš na vašem sajtu. tj. blogu je magija koju poseduju samo najbolji.
Obogatite vaš tekst na blogu sa:

  • naslovima i podnaslovima,
  • naznačenim rečima, rečenicama, pasusima
  • unikatnim slikama,
  • pratećim video sadržajem, 
  • pametnim internim linkovanjem,
  • korisnim eksternim linkovanjem,
  • ikonicama za socijalne mreže za deljenje sadržaja.

jer današnji posetioci su razmaženiji nego ti isti od pre nekoliko godina. 

 

Koliko često pisati blog na sajtu?


Jedan od očekivanih ciljeva web sajta je da stvorite lojalnog posetioca, potencijalnog konzumenta vaših proizvoda ili usluga. U tom slučaju, dinamika izrade novih blogova se nameće sama po sebi. Učestanost i redovnost treba da budu predvidivi i za posetioce i za mašine za pretraživanje. Samim tim učiničete vaš sajt posećenijim, stvorićete bazu lojalnih posetilaca, ali i promovisanjem svog bloga privuči nove posetioce i potencijalne klijente.

Sve to lepo zvuči, ali ako ste posvećeni, i smatrate da sadržaj vašeg bloga poseduje dovoljnu unikatnost, zanimljivost i/ili korisnost u vašoj oblasti, možemo slobodno reći, samo nebo je granica za njegov lokalni i globalni uspeh.


Blog na web sajtu
 

Kako promovisati blog na sajtu?


Kada imate dobar proizvod, onda je veoma lep posao raditi na njegovoj promociji. Koliko truda, rada, kvaliteta, kreativnosti uložite u vodjenje bloga na sajtu, efekti njegove promocije će biti srazmerni uloženom. To ne znači da će rezultati i posetioci doći sami od sebe, već da treba aktivno da radite na promociji sopstvenog bloga. Treba koristiti sve blagodeti i dostupnosti socijalnih mreža, Facebook, Twitter, Instagram, GooglePlus, Pinterest, vKontakte. Takođe, dobar glas se daleko čuje, ali ako pametno koristite socijalne mreže za promovisanje web sajta, odnosno bloga, povratni efekti mogu doći neuporedivo brže. Naravno, ukoliko nemate resurse i dovoljno vremena za taj posao TeshaDesign ima iskusne i kvalitetne resurse da vaš blog učini veoma popularnim i veoma čitanim.

Naš narod kaže dobar glas se daleko čuje. Ali, treba taj dobar glas proneti i obavestiti one koji treba da čuju i vide.